Dodaj do ulubionych

Chlebek bezglutenowy - pilne!

28.04.04, 13:13
Prosze o sprawdzony przepis na dobry chlebek bezglutenowy (z piekarnika, nie
automatu).
Probowalam sama cos znalezc na forum, ale jakos nic mi ciekawego nie
wyfiltrowalosad
Niedawno dowiedzialam sie, ze moj synek musi byc na takiej diecie i
chcialabym sama piec mu chleb - ten kupny, mrozony jest paskudny (albo ja go
nie potrafilam wlasciwie rozmrozic?!).
Wiem, ze odwiedzaja to forum mamy z dziecmi na diecie bezglutenowej, wiec
moze podzielilyby sie przepisem, badz jakas rada w tym temacie?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za szybki odzew.
Monika
Obserwuj wątek
    • wroc.aga Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 28.04.04, 15:37
      Jakiś czas temu też o to pytałam i ... nie doczekałam się. Ja na razie
      korzystam z proszków firmy Celiko - mają do wyboru kilka pieczywek - w smaku są
      nawet nawet, a są tańsze niż wyroby Glutenexu - zresztą nie widziałam wyrobów
      Glutenexu tego typu. Mam też książeczkę "Moje dziecko jest na diecie" dr
      Pietrzak - na chlebek są tam 3 przepisy i kilka na bułeczki, ale trzeba mieć
      mąkę bezglutenową. Jak będziesz chciała to Ci potem napiszę te przepisy.
      Możesz spróbować też na forum o celiakii, no chyba, że tam byłaśwink
      • kruffa Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 28.04.04, 18:49
        Poszukajcie na forum. Pamiętam, że ktoś pisał, iż zdaje się musi dłużej
        "wyrastać" i chyba dłużej piec. Jestem pewna na 100%, że było już o tym i to
        niezbyt dawno.
        Była mowa o chlebku z mix'u Glutenexu.

Pozdr
      • sunlit Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 30.04.04, 10:11
        wroc.aga napisała:

> Jakiś czas temu też o to pytałam i ... nie doczekałam się. Ja na razie
        > korzystam z proszków firmy Celiko - mają do wyboru kilka pieczywek - w smaku

>
        > nawet nawet, a są tańsze niż wyroby Glutenexu - zresztą nie widziałam wyrobów
        > Glutenexu tego typu. Mam też książeczkę "Moje dziecko jest na diecie" dr
        > Pietrzak - na chlebek są tam 3 przepisy i kilka na bułeczki, ale trzeba mieć
        > mąkę bezglutenową. Jak będziesz chciała to Ci potem napiszę te przepisy.
        > Możesz spróbować też na forum o celiakii, no chyba, że tam byłaśwink

Bylam tamsmile i tez pisalam postasmile z tym,ze nic ciekawego mi nie odpisalisad poza
        tym podaja przepisy na chleb z automatu, a to jest chyba jednak roznica.
        Dlatego gybys znalazla troszke czasu, to prosze napisz mi te przepisy, dobrze?
        Bede wdzieczna!
        • wroc.aga Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 30.04.04, 15:23
          Ok. trochę trwało, ale mam. Ty chyba jesteś w lepszej sytuacji jeśli "TYLKO"
          bezglutenowywink, u mnie jeszcze bezmleczny musi być, ale te przepisy chyba
          możesz dopasować do swojego dziecka - wystarczy gdy mąka będzie bezglutenowa,
          nie musi być bezmleczna. Ja na razie piekę z proszkowych gotowców: np chleb
          ryżowy z błonnikem, czy sam ryżowy firmy Celiko - do tego nie trzeba maszyny a
          smak też niezły. Wadą tego pieczywa bezglutenowego jest to, że się szybko
          starzeje - tak piszą w książce, następnego dnia proponują albo robić tosty,
          albo odświeżać w mikrofali. Ja ten z torebek zamrażam w porcjach po 2-3
          kromeczki i na bieżąco rozmrażam wg potrzeb, Niektórzy trzymają w jarzynówkach
          w lodówcewink. Mam nadzieje, że coś pomogłamwink:

CHLEB DZIADKA MAI
          1 paczka = 40 dag mąki bezglutenowej, bezmlecznej z Fundacji "Przekreślony
          Kłos" - z czerwoną kartką
          500 ml wody oligoceńskiej
          5 łyżek oleju
          1 paczka suszonych drożdży lub 3 dag świeżych
          1 płaska łyżeczka soli
          Włącz piekarnik na najwyższą temp. Do naczynia wlej 350 ml ciepłej wody,
          wymieszaj z suszonymi drożdżami i odstaw na 15 minut. Drożdże muszą całkowicie
          się rozpuścić. Jeśli używasz świeżych drożdży to rozetrzyj je z łyżeczką cukru
          w dużej szklanej misce, dodaj łyżkę mąki i odstaw, aż zaczną rosnąć. Wtedy
          dodaj olej- 4 łyżki, sól i mąkę. Wyrabiaj łyżką lub mikserem przez ok. 5 minut -
          powinno być bardzo gęste. Dodaj 6-8 łyżek wody i mieszaj, aż do uzyskania
          konsystencji bitej śmietany. Wlej ciasto do dużej blachy - 15*12*30 cm
          wysmarowanej łyżką oleju. Na wierzch chleba wlej 5 łyżek wody. Na całej
          długości porób nacięcia wzdłuż krótszego boku blachy. Postaw w ciepłym miejscu
          do wyrośnięcia na 15-20 minut. Jak tylko ciasto zacznie rosnąć - podniesie się
          o 1-1,5 cm - wstaw je do piekarnika. Piecz w bardzo wysokiej temp. - powyżej
          250 C przez 40-60 minut. Można piec w prodiżu - 1,5 godziny.

CHLEB KARMELOWY
          500 ml wody oligoceńskiej (ciepłej)
          2 łyżki mąki gryczanej
          50 ml karmelu
          5 łyżek oleju
          5 łyżeczek cukru
          1 płaska łyżeczka soli
          5 łyżek wody
          Włącz piekarnik na najwyższą temp. Jeśli używasz świeżych drożdży to rozetrzyj
          je z łyżeczką cukru w dużej szklanej misce, dodaj łyżkę mąki i odstaw, aż
          zaczną rosnąć. W 350 ml ciepłej wody rozpuść cukier, dodaj karmel, 4 łyżki
          oleju, sól, oba gatunki mąki. Wyrabiaj łyżką lub mikserem przez ok. 5 minut.
          Dodaj 6-8 łyżek wody i mieszaj, aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany.
          Wlej ciasto do dużej blachy - 15*12*30 cm wysmarowanej łyżką oleju. Na wierzch
          chleba wlej 5 łyżek wody. Zrób nacięcia wzdłuż krótszego boku blachy - na całej
          długości. Postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15-20 minut. Jak tylko
          ciasto zacznie rosnąć - podniesie się o 1-1,5 cm - wstaw je do piekarnika na 40-
          60 minut. Można piec w prodiżu - 1,5 godziny.

CHLEB GRYCZANY

500 ml wody oligoceńskiej (ciepłej)
          4 czubate łyżki mąki gryczanej
          5 łyżek oleju
          1 płaska łyżeczka soli
          50 ml wody do polania chleba
          Włącz piekarnik na najwyższą temp. Ciepłą wodę wlej do naczynia i wymieszaj z
          suszonymi drożdżami i odstaw na 15 minut. Jeśli używasz świeżych drożdży to
          rozetrzyj je z łyżeczką cukru w dużej szklanej misce, dodaj łyżkę mąki i
          odstaw, aż zaczną rosnąć. Dodaj olej, sól, oba gatunki mąki. Wyrabiaj łyżką
          lub mikserem przez ok. 5 minut. Dodaj 6-8 łyżek wody i mieszaj, aż do uzyskania
          konsystencji bitej śmietany. Wlej ciasto do dużej blachy - 15*12*30 cm
          wysmarowanej łyżką oleju. Na wierzch chleba wlej wodę. Zrób nacięcia wzdłuż
          krótszego boku blachy - na całej długości. Postaw w ciepłym miejscu do
          wyrośnięcia na 15-20 minut. Jak tylko ciasto zacznie rosnąć - podniesie się o 1-
          1,5 cm - wstaw je do piekarnika na 40-60 minut.

MAŚLENE BUŁECZKI I
          2 opakowania koncentratu chleba ryżowego (Celiko)
          200 ml mleka lub wody
          1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
          4 płaskie łyżki cukru
          1 jajko kurze lub 3-4 przepiórcze, ewentualnie 2 dodatkowe łyżki wody
          Jajko utrzeć z cukrem na kogel mogel. Rozpuść masło, dodaj mleko, utarte jajko
          i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj bułeczki - ręce posmaruj tłuszczem i odstaw do
          wyrośnięcia na 10-15 minut. Piecz w temp. 200 C przez 15-20 minut na złoty
          kolor.

MAŚLENE BUŁECZKI II
          50 dag mąki bezglutenowej, bezmlecznej z Fundacji "Przekreślony Kłos" - z
          czerwoną kartką
          4 dag drożdży
          250 ml mleka
          6 dag cukru
          5 dag masła
          2-3 żółtka kurze lub 2-3 jajeczka przepiórcze
          sól
          Żółtka utrzyj z cukrem. Rozpuść masło, dodaj mleko, utarte żółtka i mąkę.
          Zagnieć ciasto. Uformuj bułeczki - ręce posmaruj tłuszczem i odstaw do
          kolor.

SŁODKIE BUŁECZKI
          50 dag mąki bezglutenowej, bezmlecznej z Fundacji "Przekreślony Kłos" - z
          czerwoną kartką
          4 dag drożdży
          250 ml wody
          6 dag cukru
          5 dag margaryny bezmlecznej
          5 jajeczek przepiórczych - niekoniecznie
          sól
          Jajka utrzyj z cukrem. Rozpuść margarynę, dodaj wodę, utarte jajeczka i mąkę.
          Zagnieć ciasto. Uformuj bułeczki - ręce posmaruj tłuszczem i odstaw do
          kolor.

BUŁKI TRZYDZIESTOMINUTOWE
          40 dag mąki bezglutenowej, bezmlecznej z Fundacji "Przekreślony Kłos" - z
          czerwoną kartką
          2 dag drożdży
          300 ml ciepłej wody
          2 łyżeczki cukru
          5 dag margaryny bezmlecznej
          łyżeczka soli
          6 łyżek oleju
          Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj wodę, sól, olej i mąkę i zagnieć ciasto,
          które musi być bardzo gęste, a jednocześnie miękkie i ciągnące. Urywaj po
          kawału i formuj kulki, każdą natnij nożem na krzyż. Wierzch zwilż wodą i odstaw
          do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piecz w piekarniku przez 10-15 minut w bardzo
          wysokiej temp.

SMACZNEGO
          • sunlit Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 25.05.04, 13:19
            Aga! Baaaaaaaaaaaardzo Ci dziekuje za te przepisy chlebkowe!smile ale sie
            napracowalas! Mam jeszcze jedno pytanie, czy moze byc maka bezglutenowa Mix
            Glutenexu??? zeby wyszly te przepisy??? czy aby sie sprawdzily to musi byc to
            koniecznie "przekreslony klos"???
            Niestety jedyny znany mi sklep ze zdrowa zywnoscia (dobrze zaopatrzony)
            sprowadza tylko Glutenex i Celiko, zrezygnowali z Klosa.
            Mam niestety problem z moim dzieckiem - bo nie chce mi jesc tego chleba
            mrozonegosad i juz tez powoli zaczyna mi pluc chrupkim chlebkiemsad kompletnie
            nie wiem co mu dawac?sad tak sie juz przyzwyczail do dobrego smaku, ze ciezko
            jest mi teraz go karmic czyms innymsad
            Jak my sobie poradzimy z ta dieta???

Monika (mama Miloszka 24/11/2002)
    • szylwi Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 29.04.04, 11:17
      Ja piekę od kilku miesięcy chlebek z mixu Glutenexu- jest bardzo smaczny , mój
      starszy synek nie na diecie też się na niego przerzucił, bo pyszny.
      Tylko zasadnicza kwestia!!! chlebek rośnie w cieple nie 20 minut jak piszą ale
      40-50 minut!!!!!! no i jesli dziecko nie jest uczulone na żółtko to warto dodać
      wychodzi jeszcze lepiej.AHA w cieple to znaczy w pobliżu włączonego piekarnika.
      Dzieciaki są zazwyczaj uczulone tylko na białko. Musisz sprawdzić.
      • lemona1 Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 29.04.04, 14:37
        Szylwi!
        Wielkie dzięki za porady dotyczące chlebka (w innym wątku), wczoraj upiekłam z
        Mix,a Glutenexu - jest (a raczej byłsmile) pyszny, dodałam tak jak radziłas wiecej
        wody, rósł sobie przy prodiżu (piekłam indora), wyszedł lepszy niż ten gotowy
        Glutenexu, który trzeba parować, tylko jakiś biały (piekłam w prodiżu -moze
        powinien mieć wyższą temperaturę) ale był dopieczony , nie surowy, elastyczny,
        z ladnymi dziurkami i chrupiącą skórką - pychotka. Zrobiłam na próbę z połowy
        Mixa dzisiaj już odważniej zrobie z drugiej, ważne jest to że nie trzeba
        wyrabiać długo ciasta, tylko właściwie wymieszać te kilka minut.
        Gdyby nie twoje rady, to pewnie wyszłaby mi cegła i to byłoby ostatnie moje
        pieczenie chlebawink Dzięki Szylwi,
        Pozdrawiam serdecznie,
        lemona1

• sunlit Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 30.04.04, 10:17
        Dziekuje bardzo za porady odnosnie chlebka. Mam jedno pytanie: jak dokladnie
        wyglada ten Mix Glutenexu, tzn. opakowanie, co tam jest napisane? kupilam cos
        ostatnio Glutenexu - koncentrat ciasta chlebowego - i chleb z tego wyszedl
        okropny!sad
        • lemona1 Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 12:37
          Cześć,
          To jest koncentrat 1 kg w zielonym pudełku, na zdjęciu chleb i bułeczki, ja
          miałam PKU czyli niskobiałkowy bezglutenowy. Mi wychodzą trzy chlebki - w
          małych prostokątnym foremkach od babki.
          Piekłam wczoraj drugi raz, jestem przekonana, ze w przypadku tego chlebka
          sukces gwarantuje woda, tzn, jak radziła Szylwi:
          do ciasta dodać jakieś 150-180 g wody więcej niz w przepisie na 1 kg
          koncentratu, ciasto nie musi odstawać od ręki, wystarczy wymiesząc 3-5 minut
          gdy rośnie przy czymś ciepłym nakryć wilgotną ściereczką (40 minut)
          Przed włożeniem do piekarnika posmarować na wierzchu wodą,
          Podczas piecenia trzeba nalać wody do drugiej blaszki i włozyc na spód
          piekarnika - ja piekłam w prodiżu w foremce prostokątnej podłużnej do babki,
          jak ją wkłądam do prodiża, to nie dotyka dna, zostaje jakieś 1/2 cm i właśnie
          na dno prodiża nalewam wody.
          Pychotka.
          lemona1
          • sunlit Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 25.05.04, 13:26
            Lemonko, dziekuje za rade, ale mam prosbe, czy moglabys opisac dokladniej
            sposob pieczenia w prodizu??? ja dysponuje tylko takim sprzetem i niestety
            ostatnio jak robibilam chlebek to cos poszlo nie tak i wyszedl mi straszny
            zakalecsad no i o co chodzi z ta woda w prodizu???smile
            Prosze napisz cos wiecej na ten temat...
            Pozdrawiam.
            Monika
            • lemona1 Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! - do Sunlit:) 26.05.04, 00:48
              Własciwie, to nic więcej oprócz tego co napisałam nie robię. Myślę, że istotne
              jest to, żeby dodać do ciasta więcej wody - chlebek nie będzie twardy, a w
              prodiżu - na dno nalewam ok centymetra, albo pół cm wody. Wkłdam tam
              prostokątną blaszkę - taką od keksa, czy babki i w niej chlebek. Istotne jest
              też to, aby blaszka nie dotykała spodem wody. Ta forma jakby zawiesza się w
              prodiżu. Podłączam dół i górę - opieka się od spodu i z góry. No i jeszcze
              przed włożeniem, trzeba przesmarowac chlebek wodą na wierzchu - to skórka
              będzie chrupiąca, nie za twarda. Reszta tak jak w opisie wyżej i na pudełku.
              Pozdrawiamsmile
              lemona1
    • polaszea Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 29.04.04, 14:30
      Ja na tym forum dostałam taki przepis od celki5. Ja piekę go w automacie i też
      wychodzi, można go modyfikować mieszając różne mąki (ja robię np. 50%
      bezglutenowej, 50% kukurydzianej lub ziemniaczanej). Próbowalam też z gryczaną
      ale wyszedł ohydny.
      przepis na chlebek bezglutenowy:
      1 paczka maki bezglutenowej produkcja:"przekreślony klos"-fundacja - biala maka
      z czerwona kartka, bezmleczna 40dag
      500ml wody (ja dalam zywca)
      5 lyzek oleju (oliwy)
      1 paczka suszonych drozdzy (lub 3 dag swiezych) podobno suszone lepsze dla
      alergikow
      1 plaska lyzeczka soli
      wlej do miski 350 ml wody cieplej wymieszaj z drozdzami i odstaw na 15 min. jak
      zaczna rosnac dodaj 4 lyz oleju, sol, make. wyrabiaj 5 min mikserem lub lapka,
      ciasto ma byc bardzo geste. dodaj 6-8 luzek wody i mieszaj - konsystencja
      ubitej smietany. wlej ciasto do blachy: 15x12x30wysmarowanej lyzka oleju. na
      wierzch chleba wlej 5 lyzek wody. porob naciecia i postaw do wyrosniecia na ok
      20 min. wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz okolo 40-60min.
      ja czesc zamrozilam po upieczeniu, najlepiej pokroic i kromki pomrozic, bo
      wyjmujesz ile potrzebujesz. przed posilkiem podgrzewam na parze i jest
      mieciutki i pycha. pewnie jak ktos chce moze bardziej posolic.

• milena_w Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 30.04.04, 22:06
        dziewczyny a nie da się bez drożdzy?
        • wroc.aga Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 00:02
          Milenko! Kiepsko oj kiepsko. Mam tylko jeden taki przepis ściągnięty od
          wegetarian i w dodatku nie wiem czy też nie ma czegoś czego Twoje dziecko nie
          może.
          Znasz angielski? To mogę Ci jeszcze linka podrzucić do przepisów na chlebek bez
          drożdży tylko, że tam jest jakiś taki dziwny proszek do pieczenia w tych
          przepisach. Mam nadzieję, że będzie go można go zastąpić naszym b/g proszkiem
          do pieczenia. Tylko nie mam tego linku w tej chwili pod ręką - podam jutrosmile
          A to jest to dziwo wegetariańskie:

CHLEBEK MOJŻESZA
          soczewica zielona
          cieciorka
          fasola biała
          fasola czerwona
          suszone morele
          suszone figi (dają efekt "strzelania" w buzi)
          suszone daktyle
          rodzynki
          suszone śliwki (mało)
          wiórki kokosowe
          mąka gryczana
          mąka kukurydziana
          oliwa z pestek winogron

na porcję strączkowych przypadają dwie porcje bakalii
          Przepis:
          strączkowe ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać posiekane bakalie, dodać
          odrobinę wody i miksować dodając mąkę gryczaną i mąkę kukurydzianą (bakalie
          można wrzucić do gotujących się strączkowych, wtedy nie trzeba ich kroić,
          miksuje się wszystko po ugotowaniu); należy uważać z ilością mąki bowiem gdy
          jest jej za dużo chlebek rozpada się; nie trzeba dążyć do masy jednolitej,
          wręcz przeciwnie, im więcej nie zmiksowanych niespodzianek tym lepiej; gdy masa
          osiągnie konsystencję średniostałą (bardziej płynną niż ciasto na ciasto
          kruche) należy dodać kilka łyżek oliwy; blachę posmarować na grubo oliwą i
          wysypać mąką gryczaną; ułożyć masę, posypać mąką gryczaną i wiórkami
          kokosowymi; wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut; najlepiej
          sprawdzać widelcem w jakim stanie jest środek, wierzch powinien być
          zarumieniony a środek upieczony.
          najlepiej piec w sobotę wieczorem bowiem twardnienie środka trwa jeszcze kilka
          godzin po upieczeniu, po wyłączeniu gazu zostawić w piekarniku i włożyć do
          niego miskę z wodą, żeby ciasto za bardzo nie wyschło
          kroić jak ciasto i podawać z tym co dziecko lubi najbardziej: z dżemem,
          powidłami, kiełkami, rzeżuchą, kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami, groszkiem,
          zupą dyniową, gorzką czekoladą – czymkolwiek
          • milena_w Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 21:10
            AGO!!! piękne dzięki za wspaniały przepis, poświęcony czas i uwagę, ale mój
            synek 8,5 mieś. nie może jeść połowy z tych rzeczy. co nie zna czy, że na
            darmo. jak czytałam to mi samej ślinka ciekła, więc jutro zabieram się za
            pieczenie. z tymi drożdżami to już sama nie wiem, bo wczoraj wypiłam
            szklaneczkę piwa a on dziś nie miał krostek. i bądź tu człowieku mądry. chyba,
            że tyskie bez drożdży?!?
            • wroc.aga Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 23:46
              HIHIHI, no tak, ale nie podałaś ile dzidzia ma... Nad tym się akurat nie
              napracowałam, bo ten przepis mam w swoich zbiorach więc go tylko skopiowałam.
              Też czekam kiedy mój w końcu dojrzeje do czegoś innego niż chlebek ryżowy i
              popkornowy. Na razie co jakiś czas dostaje chlebek "z proszku" i jakoś
              ciągniemywink))
              Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka.
        • wroc.aga Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 18:47
          Mam ten link:
          www.peter-thomson.co.uk/glutenfree/Quick_and_Easy_Flat_Bread.html
          Na forum kuchnia pisali mi, że ten składnik "Cream of tartar jest skadnikiem
          proszku do pieczenia: c. of t. + soda do pieczenia = proszek do pieczenia.
          Jeśli c.of t. i soda są razem w przepisie można to zastąpić proszkiem.
          Przeliczenie: 1/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki c.of t. = 1 łyżeczka proszku
          (wiem, matematycznie nie wychodzi; w innym miejscu podali 3/5 łyżeczki c.of t.).
          Chodzi chyba o efekt." Tak mi tłumaczył mieszkaniec zza Oceanu, więc chyba wie
          co pisze. U nas pewnie trzeba b/g proszek i już.

• olga03 Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 01.05.04, 20:29
            Odkilku lat piekę chlebki bezglutenowe z mixu gluteneksu. Wychodzą świetnie,
            ale są dobre tylko przez 2-3 dni. później zaczynają przypominać ten gotowy
            mrożony chleb.
            Najpierw kilka uwag:
            -chleb bardzo wolno i słabo rosnie, więc:
            -najlepiej dolewać do chleba ciepłej wody
            -chleb musi wyrastać conajmniej 50min., a zdarza mi się że rośnie ponad
            godzinę. Chlebek musi podwoić swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie to będzie
            cegła.
            -jeśli niezbyt wyrośnie, to włączam piecyk najpierw na niższą temp. (np. 150
            st.), po 10 min. na wyższą.
            -chlebek należy piec przez jakieś 40 min. w 180 st.

A teraz przepi, chociaż z tym mam problem, bo wszystko robie na oko.
            -zawsze biorę 8 czubatych łyżek koncentratu chlebowego gluteneksu
            -wbijam całe jajko
            -dolewam wody lub mleka w takiej ilości, że ciasto zaczyna mieć konstsyencję
            ciasta drożdzowego (nie wiem na prawdę ile to jest, chyba ok. pól szklanki)
            -wsypuję ponad połowę opakowania drożdży suszonych dr oetkera lub tych
            dołaczanych do koncentratu przez gluteneks
            -wlewam trzy łyżki oleju
            -dodaję szczyptę soli.

Wyrabianie jest bardzo krótkie, 2-3 min. mikserem, konsystencja nie jest tak
            ważna (może być bardziej lub mniej gęste) jak czas i temp. wyrastania.
            Chleb wychodzi naprawdę dobry, możda go wzbogacić o otręby z amarantusa,
            zisrenka czy sezam palce lizać, sami podajdamy jak piekę małemu.

• polakurz Re: Chlebek bezglutenowy - pilne! 30.06.04, 17:11
      Moja czteroletnia córeczka od trzech lat jest na diecie bezglutenowej i bardzo
      polubiła chlebki firmy GLUTENEX.Po długim odparowaniu są one całkiem
      dobre.Problemem są słodycze, ciastka, gofry.Te gotowe już jej się
      przejadły.Zawsze ma też ochotę na np.pączki,racuchy,drożdżówki, które w
      przedszkolu jedzą inne dzieci.Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy to proszę o
      pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka