Dodaj do ulubionych

Żółto-zielony katar - czy to może być alergia?

07.03.11, 13:04
Czy spotkałyście się z takim katarem zdiagnozowanym jako alergiczny? Czytałam, że taki katar wywoływany jest przez bakterie i trzeba go leczyć w tym kierunku. Córka (4 lata) od 2 tyg. ma taki katar + mokry, taki odrywający się kaszel. W pierwszym tyg. leczyła się jakimiś tam lekami, w 2 tyg. antybiotykiem, ale dzisiaj (efekt leczenia marny) lekarka - oczywiście bez badań - określiła to jako alergia i przepisała steryd do nosa i wziewny. Kazała podawać przez 2 tyg. że to powinno pomóc. W kierunku alergii jeszcze jej dokładnie nie badaliśmy. Na pewno nie ma na kurz, IgE całkowite wyszło 143. Nie bardzo wiem co robić - czy spróbować faktycznie metody leczenia tej pani doktor, której i tak nie bardzo ufam, no ale... A potem udać się do alergologa i zacząć badać tą alergię? Córka już 2 tyg. siedzi non stop w domu, z wiadomych powodów, teraz nagle możemy wychodzić, lekarka nawet dziwiła się dlaczego ja jej nie chcę posłać do przedszkola. Sama ze sobą jestem jeszcze 1,5 tyg. na L4 więc postanowiłam się wstrzymać żeby trochę po tym chyba bezsensownym braniu antybola ją trochę przetrzymać. Co radzicie?

Aha, czy cytologię nosa można zrobić po 4 dniach od zakończenia antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Żółto-zielony katar - czy to może być alergia 07.03.11, 13:47
      tez byłam przekonana, ze katar alergiczny to woda z nosa;
      jednak w przypadku mojego syna dwóch alergologow stwierdziło, ze gesty katar jest katarem alergicznym;
      mimo to, jak juz taki katar wystąpi leczymy to antybiotykiem miejscowym (bioparox, bactroban);
      kiedyś z ciekawości przed rozpoczeciem leczenia takiego kataru pobrałam wymaz i rzeczywiscie wyszła flora fizjologiczna
      mysle, ze 4 dni od zakonczenia antybiotykoterapii to za krótko na wymazy
      • kaania80 b.bujak 07.03.11, 13:54
        W końcu zadzwoniłam do laboratorium - można zrobić wymaz, nie wolno tylko kilka dni przed wymazem zażywać leków przeciwalergicznych i kropli do nosa.

A na jakiej podstawie alergolog stwierdził, że to katar alergiczny? I czy pisząc "gęsty katar" to taki właśnie kolorowy był u twojego syna?
    • misia33 Re: Żółto-zielony katar - czy to może być alergia 07.03.11, 13:49
      Może byc alergiczny, bakteryjny, z przerośniecia 3 migdałka, krzywa przegroda nosowa itp u mnie też często się pojawia własnie zielono- żółty. Mi w wymazie wyszly jakies bakterie i leczę na razie naturalnie.
    • leszek.bill Re: Żółto-zielony katar - czy to może być alergia 21.11.11, 13:02
      Żółto-zielony katar i produktywny kaszel moim zdaniem świadczy póki co o podłożu infekcyjnym. Z drugiej zaś strony- podwyższony poziom IgE Total (aczkolwiek nie jest to wysoki poziom-nie znam norm danego laboratorium) może sugerować, że utrzymujący się przewlekle taki katar może mieć podłoże alergiczne. Proponowałbym wykonanie posiewów z nosa,jeśli wyhoduje się jedna konkretna bakteria, a intensywny zielono-żółty katar będzie się utrzymywał to watro rozważyć niestety kolejną, ”celowaną” antybiotykoterapię. Na razie proszę zastosować przez okres 7-10 dni maść z antybiotykiem do nosa, po uprzednim oczyszczeniu. Być może i w konsekwencji trzeba będzie zastosować "steryd" do nosa.
    • an-na12 Re: Żółto-zielony katar - czy to może być alergia 28.10.12, 11:15
      moja córka od września miała kilka razy taki katar. Leczona była syropami ale jej nie pomagało więc zrobiłam jej wymaz z nosa i gardła i okazało się, że ma bakterię gronkowca. Taki katar jest wynikiem bakterii a nie alergii.
    • sueno Re: Żółto-zielony katar - czy to może być alergia 28.10.12, 20:53
      Wg mnie tak. U nas trwa to od wrzesnia. Zaczyna sie od kichania leci woda z nosa, mamy obrzek nosa non stop, obrzek sluzowki nosa nadkaza sie bakteriami ktore kazdy ma w nosie i pojawia sie zolto-zielony katar. Od 5 tyg walczymy z kaszlem - osluchowo czysto, gardlo blade. Trzeci migdal lekko powiekszony. Lekarze rozkladaja rece bo nie ma znamion infekcji wirusowej. Zostaje alergia - teraz musimy tylko wiedziec na co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka