Dodaj do ulubionych

Nadpobudliwość objawem alergii???

03.05.04, 07:49
Mój 13-tomiesięczny synek jest alergikiem. Jesteśmy (karmię piersią) na
diecie. Na początku roku próbowałam podawać żółtko jaja i młodego wysypało.
Teraz postanowiłam ponowić próbę. No i super, żadnych wysypek, po prostu
rewelacja. Ale... mniej więcej w tym samym czasie zaczęły się problemy z
usypianiem (normalnie 15 minut - teraz do półtorej godziny). W dzień też mały
jakby dodatkowych sił dostał - wścieka się, szaleje, płacze jak coś nie po
jego myśli... No i nie wiem czy to może oznaczać że jednak to jajo nie jest
dobre. Czy to związane z tym że mały pierwszy raz był dłużej poza domem
(byliśy prawie tydzień na działce). Czy może nastał jakiś okres buntu
właściwy dla jego wieku???

Pozdrawiam,
Aśka
Obserwuj wątek
    • alpiot Re: Nadpobudliwość objawem alergii??? 03.05.04, 08:22
      Po prostu - odstaw jajo na jakis czas a później znów daj małemu i będziesz
      wiedziała wszystko.
      U mojej dzidzi reakcja jest taka:
      pierwsze podanie - tylko wysypka
      drugie podanie - ani śladu wysypki i biegunka (i oczywiscie wszystko co się z
      tym wiąże - również nerwowość i trudności z zasypianiem).
      Aga
      • natatip możliwe 03.05.04, 09:13
        czytałam w książce dr Myłek, że nadpobudliwośc i kłopoty ze spaniem to też mogą
        być objawy alergii. Moja mała była bardzo nadpobudliwa i miała kłopoty ze
        spaniem dopóki nie wyeliminowałam wszystkich alergenów, potem trochę mniej. Mam
        też wrażenie, że jak mój starszy synek zje kawałek czekolady albo ciastka z
        pszenicą w dużej ilości, to jest taki wścieknięty i nie można go w ogóle
        uspokoić, jest na granicy wariactwa i histerii (ma 2 i pół roku). ale może to
        zbieg okoliczności albo wzrost kalorii albo cukru we krwi. Nie wiadomo.
        NiezaLEŻNIE od mechanizmu, staram się unikać tych rzeczy.
        • aska_f Re: możliwe 03.05.04, 09:19
          Dzięki Dziewczyny, tak myślałam tylko potrzebowałam potwierdzenia, żeby znów
          odstawić jajo... Małemu tak smakowała jajecznica sad(( No ale nic. Muszę
          sprawdzić.

Pozdrawiam,
          • tyska_edziecko Re: możliwe 13.05.04, 11:03
            A nie myślałaś,że Twój Mały może po prostu dorastać i stąd nie ma chęci już tak
            dużo spać? Świat jest przecież taki ciekawy. Może po prostu ogranicz mu
            drzemki w ciągu dnia i zagospodaruj czas na jakieś zabawy ruchowe, niech się
            troszkę zmęczy smile. I jeszcze jedno nadpobudliwośc to dość poważne
            schorzenie. Nie przypisuj mu tego paskudztwa, bez konsultacji z lekarzem, bo
            ruchliwość i ciekawość dziecka, a nadpobudliwość to zupełnie różne sprawy.
            Pozdrawiam
            • kerstink Re: możliwe 13.05.04, 11:17
              Mysle, ze powyzsze mamy dokladnie wiedza, o czym pisza. Mialam ten sam problem u
              mojego syna. Zdecydowanie sie uspokoil odkad jest na diecie: nie ma wybuchow
              zlosci, a jak juz placze z jakiegos powodu, to umie sie tez uspokoic. Przed
              wprowadzeniem diety nie mogl sie sam uspokoic, wrecz prosil, by mu pomoc. Teraz
              inaczej sie denerwuje.
              Z tym spaniem nie jest takie proste, bo jak takiemu dziecku nie pozwolisz spac,
              to jest zmeczone, co poteguje tylko problemy z jego zachowaniem.
              W naszym przypadku neurolog stwierdzila, ze jest troche nadpobudliwy, a
              alergolog potwierdzila, ze bedac na diecie mogl sie uspokoic.

Napewno zawsze trzeba brac pod uwage, ze dziecko przechodzi rozne fazy i ze
              dzieci sa rozne.

K.
              • tyska_edziecko Re: możliwe 13.05.04, 14:37
                Hej smile

Jasne, ja oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, bo sama mam dziecko (13 letnie
                już) z alergią i astmą. Do tego z zespołem nadpopudliwości psychoruchowej.
                Tylko widzisz jestem w związku z tym "uczulona" na
                sformułowanie "nadpobudliwe dziecko", bo często słyszę,że mamy mówią tak o o
                swoich ruchliwych dzieciaczkach, które lubią sobie zwyczajnie pobrykać.
                A z drugiej strony, kiedy moja córka miała z nadpobudliwością największe
                problemy, szkoda,że nikt mnie nie uświadomił,że zmiana diety może tak dobrze
                wpływać na zachowanie dziecka. Teraz to wiem, ale chyba trochę jest za póżno.To
                się nazywa potęga internetu wink.
                Serdecznie pozdrawiam
                • aska_f Re: możliwe 13.05.04, 17:02
                  Tyska, użyłam terminu nadpobudliwość żeby w temacie jak najdosadniej wyjaśnić o
                  co mi chodzi. Ja wiem że mały nie jest nadpobudliwy, nie te objawy no i trochę
                  za wcześnie na diagnozę.
                  Nie mogę mu ograniczyć drzemek w ciągu dnia, bo jak jest powyżej 4 godzin na
                  nogach to sam się prawie słania i nie daje rady wytrzymać dłużej. Zasypia jak
                  go tylko wezmę na moment na ręce.
                  Jednak wtedy to chyba nie była alergia na jajo tylko po prostu (na szczęście!)
                  nadmiar wrażeń związany z tygodniowym wyjazdem na działkę. Po kilkudniowej
                  przerwie daję mu jajo i jest wszystko w porządku.

Tak więc jeszcze raz - dziękuję bardzo za rady - jesteście nieocenione! Z Waszą
                  pomocą udaje mi się przetrwać z alergią synka (i chyba powoli z niej wychodzić
                  choć nie chcę zapeszać) bez konsultacji z lekarzami smile))

Pozdrawiam,
                  Aśka
                  • mamaadama4 Re: możliwe 13.05.04, 17:09
                    U Adasia nadpobudlliwośc spowodowana alergenem objawiała się w
                    charakterystyczny sposób. On z natury jest dzieckiem baaaardzo energicznym i
                    ruchliwym. Ale po zjedzeniu czegos niewłaściwego bardzo szybko pojawiał się
                    czerwony liszaj na twarzy i nastepował wycbuch niekontrolowanej złości i
                    biegania w kółko. Taki bez innej widocznej przyczyny. Ustepowało to po kilku
                    dobrych godzinach, a jeżeli zdarzyło się późnympopołudniem to trwało do dnia
                    nastepnego i w nocy spał bardzo niespokojnie.
    • annoda Re: Nadpobudliwość objawem alergii??? 13.05.04, 18:37
      Podsumowując - czym innym jest nadpobudliwość jako cecha przejawiająca się w
      różnych zachowaniach dziecka wymienianych tu przez mamy, czyli napady złości,
      bieganie w kółko, czy trudności w zasypianiu lub niespokojny sen w nocy. A czym
      innym zespół napobudliwości psychoruchowej czyli ADHD, które rzeczywiście jest
      poważnym zaburzeniem i powinno być diagnozowane przez psychiatrę lub
      psychologa. Ale podobno i u tych dzieci dieta nieraz łagodzi objawy.
      Niewątpliwie alergeny wywołują nieraz takie zachowania u dzieci, co znajoma
      alergolog obrazowo wyjaśniła, żeby wyobrazić sobie swędzącą wysypkę ale np. w
      brzuchu. Jak to musi drażnić dziecko! To oczywiście tylko przenośnia...
      Myślę,że łatwiej na początku sprawdzić chociażby jajko, niż po dłuższym
      czasie "męczyć się" z takim "wściekającym się" maluchem. On też cierpi! Ja
      słyszałam,że podobne reakcje może wywoływać też cukier- jeśli dziecko jest na
      cukier uczulone. Ja to zaobserwowałam u mojej córeczki. Życzę powodzenia i
      cierpliwości!
    • anulina Re: Nadpobudliwość objawem alergii??? 19.05.04, 08:36
      witaj, ja myśle że to po prostu kolejny etap w życiu Twojego dziecka. moj synek
      tez mial takie fazy. przez jakis czas zasypial ok, potem byla masakra, potem
      poprawa i tak w kółko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka