26.05.11, 14:50
jak sie go odstawia? mielismy zapisane ze jak zle to Flixo50 2x2 i 4 xVentolin do ustapienia objawow. Juz dziecko prawie nie kaszle wiem ze Flixo z 2x2 schodzi sie na 1x2 a dopiero potem odstawia, a jak jest z Ventolinem?
Obserwuj wątek
    • kamelia17 Re: Ventolin 26.05.11, 22:43
      Witajsmile
      Ja u Młodej odstawiałam też stopniowo, najpierw 4x dziennie, potem 2 x dziennie (przez 2 - 3 dni) i koniec, o ile nie kaszle. jeżeli na zmniejszonej dawce kaszle powrót do większej.

Ale inaczej mam schodzić z flixo:
      2x2,
      potem rano x 1 i wieczorem x 2, po 7 dniach
      rano x 1 i wieczorem x 1, po 7 dniach:
      wieczorem x 1 i koniec.
      Jeśli pojawi się kaszel na któreś dawce, zwiększenie do poprzedniej (na 7 dni, poprawa=stopniowe redukowanie dawek).
    • dorek3 Re: Ventolin 27.05.11, 09:49
      z Ventolinu sie nie schodzi. albo jest potrzebny i stosujesz albo nie.
      • betty69 Re: Ventolin 27.05.11, 09:57
        no wlasnie alergolog nigdy mi nic nie mowila o zmniejszaniu dawki Ventolinu, ale pediatra kiedys wlasnie mowila ze z 4 razy trzeba przejsc na 2 na pare dni i dopiero odstawic wiec stad moje pytanie jak to wlasciwie jest
        a jesli chodzi o flixo to zawsze mieslismy zalezenia takie jak pisalam ale to mam wyraznie w papierach napisane
        • kamelia17 Re: Ventolin 27.05.11, 10:31
          hmm co lekarz to inna teoria....
          ale jeśli się nie mylę Twoje Dziecię jest młodsze od mojego (4, 5 lat)?
          • betty69 Re: Ventolin 28.05.11, 12:53
            5,5 lat ma
        • dorek3 Re: Ventolin 28.05.11, 21:04
          Ja ma astmatyka więc temat przegadany na rózne soposoby. Co więcej nawet z Flixotide czy innego sterydu nie schodzi się stopniowo (chyba że b.duże dawki) jeśli dziecko nie ma stwierdzonej lub podejrzewanej astmy. Przy nadreaktywności tez się odstawia z dnia na dzień.
          Redukcja generalnie służ temu aby wyłapać dawkę podtrzymująca czyli najmniejsza skuteczną, a to ma sens tylko przy przewlekłym leczeniu (czyli astmie właśnie). Wiek dziecka nie ma nic do rzeczy.
          • betty69 Re: Ventolin 29.05.11, 09:07
            Powiem Ci ze jak moj syn mial nadreaktywnosc w czasie infekcji to jak alergolog zobaczyla leczenie pediatry 2 tyg. na sterydach to powiedziala zeby mu nie zrobic krzywdy to ma brac 2 tyg. lixo 50 2x2 i 2 tyg. Flixo 1x2. Ja dlatego Flixo tak odstawiam jak pisalam
            Z Ventolinem sie zgodze bo pytalam jeszcze pare alergikow
            • dorek3 Re: Ventolin 29.05.11, 12:47
              W schodzeniu nie ma nic złego poza tym że czasami niepotrzebnie przeciąga się podawanie leku . Ale u Was i tak był krótko.
              • betty69 Re: Ventolin 29.05.11, 18:19
                tak naprawde musze podpytac alergolog bardziej. kiedys to ona mi rozpisywala a teraz napisala ze jak ustapia objawy to odstawic. wczesniej faktycznie mial wieksza przy inekcji (125).
                czy zasada jest taka ze jesli 7 dni 2x2 to tez 7 dni 1x2? w sensie ze ilosc dni dobrze byloby zeby byla taka sama?
                • dorek3 Re: Ventolin 29.05.11, 22:05
                  Leczenie wziewne nie powinno trwać krócej niż 2-3 tygodnie. W astmie schodzi się w cyklach 3-miesięcznych. Dla własnej kontroli możesz w odstępach tygodniowych przy czym ja bym schodziła z 2x2 na 2x1 raczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka