Dodaj do ulubionych

czy to katar zwykły czy alergiczny?

11.12.11, 13:35

Witam. Mój synek ma prawie 3 lata, chodzi do przedszkola. Jest uczulony na mleko krowie, smietanę, ryby, pomidory i jaja kurze. Nabiał typu jogurt naturalny (staram sie kupowac taki bez mleka w proszku - Dr Oetker) lub biały ser czasem zjada. Testów nie robilam, ale wiem że te produkty nie są przez niego tolerowane bo ma po nich zawsze wysypkę, liszaje po śmietanie a mleko krowie po prostu zwraca.

Niepokoi mnie jego katar. Mamy dobrego pediatrę który nie faszeruje dzieci antybiotykami, mały łapie infekcje w przedszkolu, najczęściej to katar, który ścieka do gardła i powoduje kaszel, często taki z wymiotami flegmą, jest wtedy leczony inhalacjami, syropem z czosnku i cebuli lub prawoślazowym i tyle. Przy tym katarze nie ma gorączk, apetyt w normie. Ostatnio ponieważ nos był bardzo zatkany lekarz zapisał nam Flixonase, lek działał, dawałam go 2 tyg. ale kilka dni po odstawieniu katar wrócił - jest to taki trochę żółty, trochę zielony ale nie bardzo i w chwili obencej ścieka raczej nosem na zewnątrz, bo mały tylko troszkę odkasłuje.

No i do sedna. Jak myślicie czy to normalny przedszkolny gil czy może jakaś alergia. Po czym rozpoznac katar alergiczny? Mieszkanie wietrzymy, mały je w miarę zdrowo, nie jest przegrzewany - jako jedyne dziecko w przedszkolu chodzi w dresach i krótkim rękawie. W przedszkolu nie dostaje produktów na które jest uczulony, część jedzenia ma z domu a np zupa jest dla niego odlewana z gara przed zabieleniem.
Moze coś poradzicie.
Obserwuj wątek
    • asik37 Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 11.12.11, 16:00
      alergiczny katar nie jest zielony. Mojemu synowi zielone katary zaczeły sie z przerostem 3-go migdała. Może też byc z zatok albo przedawnionego zaziębienia. Ja spytałabym lekarza. U nas idealny na zielony katar i/lub przytkany nos jest sinupret (zalecił nam go kiedyś alergolog)
    • saguaro70 Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 11.12.11, 18:24
      Katar alergiczny jest biały, wodnisty.
      Skoro syn ma takie problemy to weź lekarza za tyłek, niech daje skierowanie na testy.
      Jest taki lek, Mucofluid. Bardzo dobrze się sprawdza.
      Asik dobrze pisze, Sinupret jest również rewelacyjnym lekiem. Odblokowuje zatkane zatoki.
      Moja córka, astmatyczka i alergiczka bierze ponad rok czasu Buderhin, bo ma stan zapalny.
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
    • leszek.bill Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 16.12.11, 11:21
      Proponuję wykonać badanie IgE całkowite, być może uda się potwierdzić atopię, czyli wrodzoną skłonność do chorób alergicznych, można pobrać wymaz z nosa i gardła - być może uda się znaleźć czynnik etiologiczny (jeśli wyhoduje się jedna bakterie to warto rozważyć intensywne, celowane leczenie, np. antybiotyk donosowo, nie od razu doustnie) Flixonase czy inny lek z tej grupy proponowałbym zastosować dłużej, ok.4 tygodni (jeśli nie ma skłonności do krwawień z nosa). Wskazana konsultacja laryngologiczna.
      • izazel Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 22.12.11, 20:09
        A ja spotkałam się z opinią pediatry że katar alergiczny może być zielony ( u nas jest tak że zaczyna się od zielonego nie ma normalnego wodnistego tylko z dnia na dzień zielone gluty). Pozatym czasem katar alergiczny zostaje nadkażony i robi się zielony. Co do leków Sinupret,Avamys jak pewne że doszło do nadkażenia to Bactroban - chociaż warto zrobić wymaz z nosa.
    • gosia-zosia Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 29.12.11, 23:39
      mojej siostry syn jest alergikiem i katar alergiczny u niego nigdy nie był zielony, zawsze miał spuchniętą śluzówkę i cieknący katar. wiem, że brali na to różne krople, a teraz alergolog im przepisała Azomyr doustny i jest lepiej.
      • katarzynadudek7 Re: czy to katar zwykły czy alergiczny? 30.12.11, 10:13
        W przypadku mojej córki katar alergiczny zawsze jest zielony. Nawet ostatnio gdy dostała uczulenia na antybiotyk to momentalnie pojawiła się olbrzymia ilość wodnistej zielonej wydzieliny z nosa i oczu. Oj , trzeba było robić wymazy kilka razy w trzech laboratoriach żeby to potwierdzić. Nigdy nic nie wyhodowano. "Bujamy" się z tą przypadłoscią od końca roku ( w tym roku już ) do połowy maja - jak pyla uczulajace ją drzewa uncertain Dopiero trzeci lekarz potwierdził że i tak bywa. Ale i o to mam zapytać w Rabce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka