Dodaj do ulubionych

przekaski alergika

22.06.12, 14:56
Dziewczyny, podzielcie sie, jakimi smakolykami czestujecie swoje dzieci.
Moja corka za chwile idzie do szkoly, a ze jest dosc wybredna, mam niestety male pole manawru. Zastanawiam sie, co dobrego moglabym jej wkladac do szkolnego plecaka.
Mary jest bezmleczna i bezglutenowa/

Obserwuj wątek
    • kruffa Re: przekaski alergika 22.06.12, 16:36
      To co lubi. Jeśli kanapki to z tym co lubi.
      Ja na początku próbowałam cudować, aż w końcu odpuściłam. Dzieci dostają bułkę z masłem i miodem - ty możesz z tym co dziecko może i lubi.
      Niezmiennie od ponad pół roku tak wygląda ich 2 śniadanie. Pozostałe posiłki mają pełnowartościowe, więc przestałam sobie zawracać głowę. Córka sąsiadów - dziecko wszystko jedzące do szkoły zabiera kanapkę z dżemem.
      Ekstremum była córka znajomych, która przez kilka pierwszych lat zabierała do szkoły suchą bułkę - niczego innego nie chciała.

Kruffa
      • antyka Re: przekaski alergika 22.06.12, 17:17
        No tak, bulka z miodem + flora light.
        Mary ja pozre w oka mgnieniu smile
        • bogna_78 Re: przekaski alergika 22.06.12, 21:24
          ja mam teraz hopla na punkcie muffinek (oczywiście bezmlecznych i bezjajecznych, u mnie te z bez pszenicy). nie wiem, czy to dobre danie do szkoły, ale zawsze to jakas odmiana lub chocby przekąska. mozna robic na słodko, jak tradycyjne muffiny, albo muffiny z mięsem, z warzywami. ostatnio robiłam ze szpinakiem - pycha, mój 19-miesięczniak wcina, az się uszy trzesą smile
          • chester28 Re: przekaski alergika 22.06.12, 21:52
            Bogna_78 - poproszę o przepis na bezjajeczne i bezmleczne muffinysmile
            • bogna_78 Re: przekaski alergika 22.06.12, 22:49
              korzystam głównie z tych przepisów
              pinkcake.blox.pl/strony/muffinkibezjajek.html
    • ma_niusia Re: przekaski alergika 22.06.12, 21:31
      Mój wcina np. wafle ryżowe z owocami ułożonymi jak na kanapce, kolorowe plasterki kiwi banan truskawka, borówki, co tam może.
      Można też robić (ja sama nie umiem ale znajoma robiła - pycha!) batoniki z amarantusa z owocami, ziarnami, suszonymi owocami takie a'la muesli w batoniku wink
      • agus7 Re: przekaski alergika 25.06.12, 09:20
        dziewczyny, jak to jest z tym miodem? myslalam ze dlugo nie powinno sie go dawac dzieciom, a alergicznym to juz w ogole. Prawda to czy mit?
        • antyka Re: przekaski alergika 25.06.12, 09:45
          Zalezy na co dziecko reaguje... Nam miod nie szkodzi, a ma b. fajne wlasciwosci, wiec warto go podawac.
    • mama-osama Re: przekaski alergika 25.06.12, 12:05
      Mój do szkoły zwyczajnie kanapki nosi. Ostatni hit to te z masłem i szczypiorkiem

https://www.suwaczek.pl/cache/cbc715ba9a.png
    • mamgabi Re: przekaski alergika 30.06.12, 22:53
      Do kanapki mozna dodać jakiś owoc. Jabłko, banan. Najgorsze dla małego alergika są sklepiki szkolne (90 % to słodycze typu batoniki, wafelki, żelki ...) i II śniadania innych dzieci. W szczególności dodatki do nich. Moja córka ostatnio została skuszona przez przyjaciółkę i zjadła oreo. " Natalka mówiła, że jest zdrowe". Na wpólnym wyjściu na lody też je zdała bo pani sprzedająca powiedziała jej , że w lodach sa tylko truskawki. Do obecności mleka i różnych chemicznych dodatków się już nie przyznała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka