18.12.24, 08:42
Czy ktoś się orientuje co teraz panuje? Dziecko tydzień temu we wtorek wymiotowało, przeszło. W sobotę bol głowy i karku, katar. . W niedzielę wymioty, bol głowy i pleców. W sobotę zrobiłam test potrójny i crp, wszystko ujemne. W poniedziałek lekarz, antybiotyk, sprej do nosa, hitaxa na stałe bo alergik. Wczoraj rano odruchy wymiotne i wymioty, reszta dnia ok. Dziś rano odruchy wymiotne. Temperatury brak. Znowu idziemy do lekarza. Już mi brakuje sił. Co za choróbsko? Ktoś tak miał, ile to może trwać?
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Choroba 18.12.24, 08:54
      Może neurolog? Te poranne wymioty i ból głowy to moim zdaniem należy skontrolować. Życzę zdrowia.
    • zawiera_zawartosc Re: Choroba 18.12.24, 08:54
      Brak temperatury, crp ujemne to po co antybiotyk?

Wirus jakiś, u moich dzieci w placówkach też sezon chorobowy dopiero teraz dotarł (zwykle kosił październik - listopad)
    • daniela34 Re: Choroba 18.12.24, 09:03
      Panuje ponoć mykoplazma, ale objawy nie bardzo pasują.
      • furiatka_wariatka Re: Choroba 18.12.24, 10:26
        Mykoplazma daje zupełnie inne objawy, u mojego dziecka w klasie przeoczyła się jesienią. Bez gorączki, ogólne samopoczucie super, tylko kaszel, niestety lekarze często bagatelizują, że to wirus i po trzech dniach przejdzie, tyle, że nie przechodzi, a potem to już osłuchowo płuca zajęte.
    • laura.palmer Re: Choroba 18.12.24, 09:03
      Ten antybiotyk to na co, lekarz to jakoś uzasadnił? Wygląda na jakiś wredny wirus, antybiotykoterapią tylko rozwleczecie leczenie na kolejny tydzień, bo osłabicie organizm.
      My już prawie nie chorujemy, ale zaraz po pandemii, gdy moje dziecko zaczęło żłobek, co rusz coś łapaliśmy. Objawy często niestandardowe, nie pasujące do niczego, co aktualnie "panowało" w mieście, u męża potrafiły się ciągnąć nawet i trzy tygodnie. Trzeba przeczekać, ja bym się zaczęła martwić po dwóch tygodniach braku poprawy lub gdyby objawy zaczęły się robić bardzo niepokojące, np. wysoka gorączka.
      • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 09:15
        Gorączka była wcześniej,w poniedziałek 38 rano.. Bujamy się od miesiąca. Wcześniej były tylko odruchy wymiotne. Przeszło. Kilka dni spokój. Później we wtorek wymioty.
        Dzisiaj nic z brzuchem, wymioty w gardle, ale nic nie było, tylko slina.
        • laura.palmer Re: Choroba 18.12.24, 09:18
          Jeżeli od miesiąca są odruchy wymiotne, to przeszłabym się do gastrologa.
          • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 11:39
            Już po wizycie. Objawów neurologicznych brak, no ale mam obserwować. Pojawił się wątek refluksu. Po południu będą wynik morfologii i czegoś z biochemii, zobaczymy. W piątek do kontroli. Ale dziecko alergik, jakiś katar co chwilę się pojawią, dziś się wyklarowało, że odruch wymiotny z gardla, więc gastrolog to może być dobry trop.
            • memphis90 Re: Choroba 18.12.24, 19:00
              Glut mu spływa z zatok po gardle, co prowokuje odruch wymiotny.
              • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 20:27
                Dzięki Memphis, też tak zaczęłam podejrzewać. Morfologia, crp, kreatynina, alp, aspat, alat wszystko ok.
    • ichi51e Re: Choroba 18.12.24, 09:28
      Choroby które pojawiają się w weekend i o poranku sugerują stres.
      • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 11:40
        W sumie mogę się zgodzić. Tylko jakoś nie wydaje mi się, żeby mój syn czymś się stresował..
        • ichi51e Re: Choroba 18.12.24, 18:50
          Niby tak ale warto też zwrócić uwagę na ten aspekt
          • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 20:29
            Oceny ok, kontakty z kolegami ok, rodzice i prababcia skaczą nad księciem. No nic mi nie przychodzi do głowy..A sorry, jedyny stres to niemiecki dodatkowy, nie lubi pani. No ale chyba to nie to?
    • mamaafg Re: Choroba 18.12.24, 10:12
      Moze zatoki? Moja corka ma odruch wymiotny jak jej splywa wydzielina z zatok do gardla, glownie wlasnie po wstaniu z lozka. Jak poprzedniczki, nie rozumiem po co antybiotyk.
    • brenya78 Re: Choroba 18.12.24, 10:52
      A ten antybiotyk to po co konkretnie?
      • zerlinda Re: Choroba 18.12.24, 11:41
        Na zatoki. Pierwszy po kilku latach, więc nie mam obaw, że zaszkodzi.
    • princy-mincy Re: Choroba 18.12.24, 20:31
      Mykoplasma.
      Podobno co kilka lat panuje mini epidemia.
      Zazwyczaj zakażenia myko to ok 10%, w tym roku nawet 40%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka