alfa36 09.03.25, 09:27 Ból ucha, bez kataru, bez przeziębienia, alergik ale lekko nie dba o systematyczne branie leków tudzież właściwe do pogody ubieranie. Wziął nurofen. Co doradzić, bo pierwszy raz musi radzić sobie sam, a pyta mamy… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Ból ucha 09.03.25, 09:40 Niech weźmie drugi nurofen, forte. Trzy wolno wziąć na dobę. A jak mu nie przejdzie to jutro do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Ból ucha 09.03.25, 09:51 Może mieć zatkane ucho przez alergię. Niech idzie zrobić badania do laryngologa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ból ucha 09.03.25, 10:03 A jak z temperatura? Ma podwyższoną? Mi na uszy najbardziej pomaga Dicortineff, ale jest na receptę. Bez recepty to kropelki Otinum. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ból ucha 09.03.25, 10:15 Nie ma gorączki, boleć zaczęło wczoraj wieczorem, wziął nurofen, rano zaczęło boleć przy jedzeniu (przy otwieraniu buzi po prostu). A geranium? Ma w domu roślinkę, kazałam zgnieść liść i posmarować wkoło ucha. Wyślę po otinum, kiedyś było na receptę, dobrze wiedzieć, że jest bez. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Ból ucha 09.03.25, 16:11 Może to od zęba jak boli przy jedzeniu? Ból przy zapaleniu ucha jest inny, rozrywa łeb, że nie da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ból ucha 09.03.25, 20:39 Niekoniecznie, niestety moje dzieci miewały zapalenia ucha praktycznie bez bólu Ja miewałam tylko z poczuciem zwężenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ból ucha 09.03.25, 12:53 Jak problem z uszami często się powtarza, to trzeba wyłączyć z diety wszystko od krowy, kozy i owcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ból ucha 09.03.25, 22:25 Zdaje się, że przy absolutnie każdym problemie zdrowotnym dajesz tę radę. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ból ucha 09.03.25, 13:29 Kiedyś dzieciom zalecano ogrzewać. Moim robiłam okłady z ciepłej pieluszki (prasowałam), czy termofor, smarowałam olejkiem kamforowym wokół ucha, za uchem. Laryngolog zakazał wkładania czegokolwiek do ucha (modne zatykanie watą). Geranium można użyć, bym rozgniotla i wysmarowała wokół ucha albo zrobiła okład na ucho, na to coś ciepłego. Przeciwbólowe też. Jutro do lekarza jeśli nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ból ucha 09.03.25, 20:35 Dzięki, jest lepiej , młody mówi że ta roślina pomaga. Ale jeszcze dziś nagrzeje te ucho. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Ból ucha 09.03.25, 20:42 Otinum, przeciwzapale, przeciwbolowe, to są krople beż recepty. Gorący termofor i leżeć na nim bolącym uchem. Termofor również do kupienia w aptece, albo rossmanie, gdyby nie wiedział skąd to wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ból ucha 10.03.25, 08:32 A ma steryd do nosa? Jak nie ma, to niech chociaż sobie kupi taki zwykły sprej do udrażniania nosa w czasie przeziębienia i psika. No i leki przeciwzapalne, ale to już bierze. Jak mu nie przejdzie, albo się pogorszy to do lekarza, bo co innego? Odpowiedz Link Zgłoś
rinoa_woman Re: Ból ucha 10.03.25, 10:03 To może być wszystko, od zwyczajnego przewiania po rozpoczynające się zapalenie, chociaż przy tym drugim może już się pojawić gorączka. U mnie i mojej rodziny pierwszą pomoc przynoszą krople na bazie czosnku, śmierdzą okropnie, ale bardzo pomagają. Najlepiej zakroplić, wsadzić trochę waty i założyć czapkę, żeby ogrzać, wtedy też takie krople lepiej działają. Jeśli dobrze pamiętam krople nazywają się ucholek, kosztują niewiele, są w każdej aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzicucznia321 Re: Ból ucha 10.03.25, 16:05 Olejek kamforowy na watę i do ucha. Odpowiedz Link Zgłoś