kiara10 17.07.06, 08:43 hej! wybieram sie do Rzymu. Powiedzcie mi prosze jakie tam sa ceny np. za jedzenie (w sklepie, restauraci), rozrywki, komunikacje itp.Ile kaski propunujecie wziasc na tydzien? dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: rzym-ceny, prosze o pomoc 17.07.06, 09:01 Na forum sa takie watki od wiosny: warto sie rozejrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandzia Re: rzym-ceny, prosze o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:49 W sprzyjajacych warunkach - w samym centrum można zjeść obiad za około 8 E. Ale trzeba poszukać menu dnia, bo inaczej, ceną minimalną za obiad typu wino domowe+ pizza lub gnochi zapłaci się około 15 E. Uwaga też na duze piwo!:) ja za swoje pierwsze zapłaciłam 12 E...bo nie pomyślałam, zeby sprawdzić, ile mierzy duze włoskie piwo;). Generalnie we Włoszech wszystko jest bajecznie smaczne i o wiele drozsze niz u nas - średnio trzeba sobie dodać 1/3, 1/2 ceny albo pomnożyć przez dwa;) - i paradoks w tym najbardziej ścisłym centrum Rzymu niedaleko Panteonu można zjeść taniej niż w okolicach parku Borghese..czy Watykanu. Jeśli chodzi o wstępy do muzeów warto sobie chyba za ok. 18 E kupić na przykład w muzeum Kapitolińskim kartę upoważniajacą do trzech pierwszych bezpłatnych wejsć do róznego typu muzeów - wtedy nawet zwiedzanie Palatynu się opłaca (a wejscie do niego normalnie kosztuje chyba 12 E).Karta ta umożliwia również zniżki w pozostałych muzeach. Oczywiscie nie dotyczy to Muzeum Watykańskiego, bo tam za wejscie płaci się 12 E i już;). Uwaga też na kolejki;). Opłacają się też bilety całodniowe czy tygodniowe na komunikacje miejską. pociągi podmiejskie są już niestety drogie jak na polską kieszeń;). Mi na 10 dni zwiedzania wystarczyło 600 złotych...a obleciałam wszystkie muzea...i nie chodziłam głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliettka_;D Re: rzym-ceny, prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 18:03 10.08.06 wróciłam z wycieczki do Włoch ,,Bella Italia".Rzym to naprawdę piękne miasto.Średnio kawałek pizzy kosztuje 2-2,5 Euro,jednak czasami uda się kupić kawałek za 1 Euro(oczywiście są to ceny samej pizzy bez kosztów stolika)cała pizza margheritta kosztuje w najlepszym wypadku 5 Euro:)1,5 litra wody kosztuje średnio w hotelu od 1-3 Euro,natomiast przykładowa półlitrowa butelka wody przy Koloseum kosztuje 2 Euro,natomiast w markecie,np.E.Leclerk 1,5 litra 0,25 Euro.Za Lazanię,kubeczek Fanty i miejsce siedzące płaci się w najlepszym wypadku ok.14 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś