04.03.25, 21:06
Dziecko lat 12, alergik. Bierze Hitaxe i Sinulair, do mają ubiegłego roku odczulany ma roztocza. Obecnie od czwartku suchy kaszel, robione inhalacje, pulmicort i ventolin, teraz tylko ventolin. Dziś bardziej kaszle, pomimo leków, inhalacji i podania Levoprontu ( mam wrażenie, że Levopront guzik dziala).
Jestem w desperacji, mam dość, co chwila takie atrakcje. Zaczęłam się poważnie zastanawiać nad odrobaczeniem, bo jak piszą na forach zielarsko-szurowskich astma to robaki, oraz nad biorezonansem. Może któraś ematka zastosowała takie mało racjonalne sposoby i pomogło? Do lekarza dziecko pójdzie jutro z ojcem, bo jak ja chodzę i lekarz, po osluchaniu mówi, że wszystko ok, to ciągle słyszę no ale co to jest? Pomocy..
Obserwuj wątek
    • taje Re: Ratunku 04.03.25, 21:09
      Od czwartku to przecież nie tak długo, może to kaszel poinfekcyjny? Moi kaszlą czasami po 3 tygodnie po jakiejś infekcji i wszystko potem przechodzi, więc spokojnie.
    • b.bujak Re: Ratunku 04.03.25, 22:10
      a to dyżurne "wszystko ok" to po osłuchaniu tylko, czy robiliście jakąś szerszą diagnostykę?
      rozumiem twoja desperację,
      wyczerpałam ze starszym większość tego, co miała do zaoferowania medycyna akademicka
      podawałam leki na odrobaczenie - zarówno takie przepisane przez lekarza, jak i preparat zielarsko - szurowski (balsam kapucyński) - po takiej kuracji rzeczywiście minęło uporczywe chrząkanie;
      co do reszty objawów - czyli kaszlu, predyspozycji do infekcji, zapaleń oskrzeli/ płuc - to raczej minęło z wiekiem; alergia nie minęła, one się tylko zmienia, teraz głównie katar przy okazji pyłkow i kotów smile
    • bazia_morska Re: Ratunku 04.03.25, 22:13
      Jakie macie powietrze u siebie?
      • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 08:40
        No właśnie syfne niestety
        • bazia_morska Re: Ratunku 05.03.25, 10:37
          To masz odpowiedź, przynajmniej częściowa. Kup oczyszczacz do domu, przyjedz nad morze smile
          • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 11:39
            Oczyszczasz już działa na okrągło.
    • india-mia21 Re: Ratunku 04.03.25, 22:19
      A może tak do pulmonologa dziecięcego udać się po poradę?🤔
      • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 08:20
        Chodzimy do alergologa.
        • india-mia21 Re: Ratunku 05.03.25, 09:28
          Alergolog to nie pulmonolog
        • maleficent6 Re: Ratunku 05.03.25, 09:30
          Ludzie nie przestają mnie zadziwiać... zamiast skonsultować dziecko z innym specjalistą - pulmonologiem, innym alergologiem albo idealnie 2w1- pierwsze co przychodzi ci do głowy, to odrobaczanie i biorezonans 🙆
          • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 10:24
            Dziecko ma za chwilę 13 lat, przez ten cały czas walczę z alergiami, kaszlem, katarem a ty mi piszesz, że pierwsze, o czym myślę, to biorezonans? Dobre. Cudownie mieć zdrowe dzieci, można z wyższością dowalać zdesperowanej matce.
            • india-mia21 Re: Ratunku 05.03.25, 12:09
              Moja 8-latka ma astmę (gł na tle alergicznym). Alergolog ładnie zdiagnozowała alergię. Skóra i nieżyt nosa był pod kontrolą, ale kaszel leczyła na zasadzie odstawmy leki wziewne i zobaczymy co się stanie. Pulmonog skwitowała, że to bardzo niefrasobliwe podejście. Od kilku lat córka jest pod opieką pulmonolog, która bardzo dobrze dobrała jej potrzebne leki. Na kontrolę i dalsze zalecenia chodzimy raz w roku. Kaszel dajemy radę już opanować.
            • maleficent6 Re: Ratunku 05.03.25, 12:43
              Niestety pudło, wszystkie moje dzieci mają różnego rodzaju choroby bądź niepełnosprawność.
              Piszę również z pozycji matki alergiczki i jako alergiczka.
              Skoro dziecko jest pod stałą opieką lekarza a ty ciągle walczysz i nie ma żadnej poprawy, to jednak warto by było zastanowić się nad tym, czy ten twój specjalista jest taki dobry, jak sądzisz. Skonsultować dziecko z innym lekarzem, zorientować się czym się różni alergolog od pulmonologa i na forum ewentualnie pytać o sensowne kierunki dalszego postępowania a nie o leczenie astmy odrobaczaniem.
              Zakładam, że lekarz który ciągle osłuchuje ci dzieciaka i niczego nie "widzi" to pediatra, prawda?
            • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:01
              No ok a pulmonolog był grany?
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 05.03.25, 15:04
              Czy wyłączyłaś z jedzenia alergeny pokarmowe?
              • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:09
                Które? Bo uczulać moze wszystko...
                • maleficent6 Re: Ratunku 05.03.25, 15:10
                  No krowę oczywiście 🤷
                  • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:12
                    Czemu oczywiście?
                    • maleficent6 Re: Ratunku 05.03.25, 15:15
                      Eee...spójrz na autorkę wpisu o wykluczeniu alergenów z diety. Zawsze krowa.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 05.03.25, 22:15
                      Bo krowa to podstawa.
                      • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 22:33
                        Serio? Znam sporo osób które mają alergie pokarmowe i nie na krowę. To trzeba zbadać a nie strzeląc ślepakami. Moja kuzynka (orzechy i kakao), jej ojciec to samo. Moja przyjaciółka ryż. Oczywiscie jakąs mundra inaczej zaleciła jej przejśc na dietę : ryż+kurcza+marchew i dodawać kolejne rzeczy az wypadnie coś co ją uczula....cóż uczulał ryż.
                        Pierdzielisz jak potłuczona z tą alergią na krowę
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 05.03.25, 22:16
                  Te, na które dziecko jest uczulone.
                  To dla ciebie nie jest oczywiste?
                    To sie robi badania...
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 06.03.25, 00:11
                      No przecież robili badana, skoro odczulali.
                      Myślisz, że tak na ślepo odczulali?
    • kotejka Re: Ratunku 04.03.25, 22:31
      Mam takie.dziecko
      Astmatyk, alergik. Rano katar, wieczorem zapalenie płuc ze spastyka i sor na cito,.bo się dusi. Koszmar jakiś
      Teraz ma 10 lat i opanowaliśmy sytuację.chociaz teraz ma niby lekka infekcje i znowu kaszle tak, że.mi skóra cierpnie. Tak, odrobaczam regularnie, co pół roku minimum, to zalecenie lekarki, znalazlam wreszcie taka sensowna, ktora holistycznie ogarnia i.traktuje leczenie jako dbanie o ogólny dobrostan dziecka. Próbowaliśmy wszystkiego-nawet, przyznam, homeopatii, po tradycyjnym odczulaniu, które gówno dawało, a dzieciaka wymęczylo i szczerze, tu mialam wrazenie, ze bylo nieco lepiej, z rok spokoju byl. ale.moze.sobie wmawialam. Bywalismy po roznych specjalistucznych szpitalach, szczegolnie pulmonologia i alergie w Karpaczu i tam bardzo polecam. Przebadali wzdłuż i wszerz, diagnostyke zrobili na wszystkie mozliwe alergeny, zapisali sensowne leczenie, długofalowo pamiętam i też było dużo lepiej. Przy byle infekcji jednak ( teraz duzo rzadziej choruje) jestem u lekarza co drugi dzień, albo codziennie, żeby tylko osluchac, że płuca.czyste, a tak działamy objawowo i tyle. Sterydów staram się nie dawać, kiedy bardzo nie trzeba i sie nie dusi, bo inhaluje czyms naturalnym, np solanka zablocka, bo moja pediatrzyca twierdzi, że sterydy osłabiają kości- i faktycznie to jedyne.moje dziecko, które cokolwiek łamie, a.przy jednym niepozornym upadku z rowera potrafi zalamac dwie kości naraz. Trzymajcie się jakoś, ponoć kiedys przechodzi, chociaż ja tracę nadzieje. Mam troje alergicznych dzieci,.każde ma inne problemy. Osluchiwac, wzmacniać, wytrzymać, zdroweczka dla synka i niech moc będzie.z.Toba smile
      • memphis90 Re: Ratunku 04.03.25, 22:37
        Sterydy wziewne „osłabiają kości”, a astmę leczy się odrobaczaniem minimum co pół roku (bez badań)…?
        • kotejka Re: Ratunku 04.03.25, 23:00
          memphis90 napisała:

> Sterydy wziewne „osłabiają kości”, a astmę leczy się odrobaczaniem minimum co p
          > ół roku (bez badań)…?
          >

O co pytasz konkretnie?
          • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:05
            Czy odrobacasz bez badań? Robi się badania czy dziecko ma pasożyty i wtedy się je leczy ...
            • kotejka Re: Ratunku 05.03.25, 17:13
              hanusinamama napisała:

> Czy odrobacasz bez badań? Robi się badania czy dziecko ma pasożyty i wtedy się
              > je leczy ...

Moje dziecko jest pod stałą opieką alergologa, specjalisty chorob dziecięcych o innych jeszcze specjalizacjach
              Sama go nie leczę- nie jestem lekarzem ani Babą Jagą
              Bierze leki na recepte i ze wskazań lekarskich
              Jakich szczegółów ode mnie potrzebujesz i po co?
                Żadnych. Napisąłaś jasno ze masz dośc medycyny i chcesz odrobaczyć i zrobić czary-mary biorezonans.
            • volta2 Re: Ratunku 05.03.25, 23:40
              moja koleżanka lekarz odrobacza siebie i całą rodzinę profilaktycznie. nie szuka pasożytów, mówi że odrobaczanie to podstawa. profilaktycznie czyli jeśli dobrze pamietam, to raz do roku (boję się myśleć, że częściej)
        • maleficent6 Re: Ratunku 05.03.25, 01:28
          OJP 😃😃😃
      • la_mujer75 Re: Ratunku 05.03.25, 15:12
        Wiesz do czego prowadzi nieleczona astma? Do PChOP.
    • 71tosia Re: Ratunku 04.03.25, 22:43
      Astma to robaki które leczy sie biorezonansem????? Czy ty ma głowę upadłaś? Biorezonans to oszustwo! Zabierz dziecko do dobrego pulmonologa który problemy zdrowotne syna potraktuje poważnie (wiem nie łatwo znaleźć takiego) leczenie u znachorów i oszustów na 1000% dziecku zaszkodzi.
      • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 08:42
        Może i na głowę upadłam, bo wyobraź sobie, wożę dziecko do dobrych specjalistów, polecanych, o dobrych opiniach. I ciągle coś.
        • 71tosia Re: Ratunku 05.03.25, 14:53
          Biorezonans, homeopatia, leczenie wahadełkiem i magnesem w kieszeni, autyzm po szczepionce - ten sam poziom weryfikacji naukowej, ale jak chcesz to płac oszustom
          • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 14:57
            Masz prawo do swojej opinii. Zawsze uważałam tak jak ty, ale teraz rozważam wszystko!
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 05.03.25, 15:06
              A co z dietą wykluczającą alergeny?
              Stosujesz u dziecka?
              • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 15:24
                Ja owszem. Natomiast co dziecko kupuję w sklepie szkolnym to już inna sprawa..choć wie, ale..
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Ratunku 05.03.25, 22:22
                  Czyli chce być chore? Lubi mieć astmę?
                  Mój syn, jak miał 8 lat sam pilnował diety i nie zjadł niczego, czego składu nie mógł sprawdzić, ale on nie lubił się dusić, ani kaszleć, mieć kataru, ani innych atrakcji też nie lubił. teraz jest dorosły i cały czas pilnuje diety, a po astmie nie ma śladu.
                  Twojemu to nie przeszkadza?
            • 71tosia Re: Ratunku 05.03.25, 19:17
              I na tym oszuści żerują, na zdesperowanych chorych ludziach.
            • lillyinchains Re: Ratunku 05.03.25, 20:12
              Kiedy dziecko było szczepione na krztusiec??

zerlinda napisała:

> Masz prawo do swojej opinii. Zawsze uważałam tak jak ty, ale teraz rozważam wsz
              > ystko!
            • bezmiesny_jez Re: Ratunku 06.03.25, 10:56
              >Masz prawo do swojej opinii.

Tosia pisze o faktach, nie o opinii. Jak ktoś mówi, że ziemia nie jest płaska, to nie wyraża opinii.

>Zawsze uważałam tak jak ty, ale teraz rozważam wszystko!

A piec na trzy zdrowaśki też?
        • b.bujak Re: Ratunku 05.03.25, 20:09
          zerlinda napisała:

> Może i na głowę upadłam, bo wyobraź sobie, wożę dziecko do dobrych specjalistów
          > , polecanych, o dobrych opiniach. I ciągle coś.

Kotejka pisała o ośrodku w Karpaczu;
          mój syn też tam był przez tydzień (właściwie to byliśmy tam razem - nie wiem, jak teraz, ale w tamtym czasie jeśli pobyt był tylko diagnostyczny to można było mieszkac poza szpitalem)
          może to nie był jakiś wielki przełom, ale plusem była dość szeroka diagnostyka i miałam wrażenie zebrania tego wszystkiego w całość i omówienia na bieżąco z lekarzami, poszłam jeszcze na konsultacje do profesora smile

wożenie dziecka do specjalistów nawet tych dobrych to jednak działa najczęściej troche na zasadzie "każdy sobie" - w każdym gabinecie usłyszysz bardzo mądre rzeczy, ale trudno poskładać te puzelki to kupy (nomen omen)
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ratunku 05.03.25, 06:49
      Kup oczyszczacz powietrza i wstaw do pokoju dziecka.
      Serwisuj zgodnie z instrukcją.
      Teraz moje dziecko ma katar tylko jak jest chore, i czasem jak już na zewnątrz jest pylasta masakra, no alenoe jest to 9 miesięcy w roku.
      • kotejka Re: Ratunku 05.03.25, 06:59
        Jaki polecasz?
        • dwa_kubki_herbaty Re: Ratunku 05.03.25, 08:34
          Ja mam przewymiarowany chiński xiaomi, do pomieszczenia 14m2, mam taki co moze byc do max 43m2, chodzi w automatycznych ustawieniach na minimum, i przez to jest cichy.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Ratunku 05.03.25, 08:35
            Kup taki jaki ci się podoba i uważasz że cena jest oki, dobre są philipsa ale mnie cena odstraszyła.
            • dwa_kubki_herbaty Re: Ratunku 05.03.25, 08:40
              Ja mam z tej serii:
              Oczyszczacz powietrza Jonizator Xiaomi Air Purifier 4
              Są i lite i pro, ja mam bez jonizacji.
              • kotejka Re: Ratunku 05.03.25, 09:01
                Dziękuję, rozejrzę się. Wprawdzie my mieszkamy pod.lasem i powietrze czyste ale.jak zaczną dawać brzozy i inne drzewa, to lekko nie jest
    • andaba Re: Ratunku 05.03.25, 08:39
      Synowi kuzynki po odrobaczenie kaszel minał. Ja nie wiem jak to możliwe że jej dziecko miało robaki, a moje nigdy w życiu...
    • lisciasty_pl Re: Ratunku 05.03.25, 12:48
      Mieliśmy 3 światy z młodym, kaszel astmatyka taki że prawie płuca wypluwał, zwłaszcza po wysiłku i w nocy. Scenariusz jak u was, pielgrzymki wzdłuż i wszerz po kraju od specjalisty do specjalisty, badania, testy, wywiady, piguły wziewki sterydy itp.
      W desperacji poszliśmy na biorezonans, po dwóch wizytach było po sprawie. Koszt pierwsza wizyta 200 zeta, druga 100. Nie wiem co to było, mykoplazma czy chlamydia czy może inne gówno, w każdym razie jest już po temacie i od lat mamy spokój.
      Tak że nie słuchaj idiotek które krzyczą o szarlatanach, spróbuj może pomoże. A jak nie to koszt próby i ewentualnej wtopy jest niski.
      Na robakach się nie znam, raz chyba profilaktycznie dostaliśmy jakąś nalewkę z czarnego kasztana czy czegoś podobnego, w każdym razie też jakoś śmiesznie tanie to było.
      • 71tosia Re: Ratunku 05.03.25, 14:59
        Biorezonans pomógł? Placebo tez niektórym pomaga. Napisz nam jeszcze jaka jest podstaw naukowa tej metody? Rezonans czego? Może przeczytaj na czym polega zjawisko rezonansu?
      • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:06
        Bzdury piszesz, nie pierwszy ra
      • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 15:08
        O, dzięki że opisałeś wasz przypadek. Nawet jeżeli te czary mary podrożały to o tak mam zamiar spróbować, stać mnie, skoro medycyna oparta na dowodach się nie sprawdzą. Są okresy ok, ale od kilku miesięcy ciągle coś. Czas na medycynę alternatywna.
        • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:10
          A o konsultacji z innym alergologiem nie myślałaś? Albo o wizycie u alergologa, pulmonologa? Bo chyba jednak nie wyczerpałaś drogi naukowej
          • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 15:27
            Idziemy wkrótce, owszem, konsultowałam, chodziłam. Po prostu jestem sama chora, czekamy na pewne wyniki hist-patu i tak mi się udało..
            • zerlinda Re: Ratunku 05.03.25, 15:27
              Ulało..
            • hanusinamama Re: Ratunku 05.03.25, 15:59
              To poczekaj na wyniki, zrób badania na pasożyty (środki na pasożyty to nie są witaminki, nie powinno sie tego łykać bez konsultacji) i idz do pulmonologa.
        • lisciasty_pl Re: Ratunku 05.03.25, 15:46
          No czary to są, też mi się było trudno przemóc ale byliśmy zdesperowani, zwłaszcza jak trzeba było podawać jakieś chore dawki leków, które pomagały słabo lub wcale. Odwiedzamy "wiedźmę" od czasu do czasu, średnio raz do roku jak się jakaś infekcja przyplącze. Efekt taki że trójka dzieciorów od dobrych 8 lat nie wzięła grama antybiotyku ani innych leków, tyle że suplementy czasem im wciskam.
          Ale i tak przy każdym poruszeniu tego tematu zlatują się mądrale i pokrzykują że to oszustwo albo placebo. Mam to w dupie, kiedyś próbowałem dyskutować ale to bez sensu.
          • 71tosia Re: Ratunku 05.03.25, 19:15
            Biorezonans jest oszustwem, chcesz płacić oszustom Ok, ale nie wypisuj głupot. Podpowiem ci tańsza metodę - kup baterie dolutuj kabelki i dotknij pare razy - będziesz mieć ten sam efekt bo tak mniej więcej działaja te „maszyny do biorezonansu” - może pomoże, może nie smile
    • arthwen Re: Ratunku 06.03.25, 01:29
      Nie żebym cię miała dołować, ale mi się zdarzają takie okresy, że nasilenie alergii skutkuje przewlekłym kaszlem, tak np przez 6-8 tygodni. Zwłaszcza jak nie wyłapię na czas pogorszenia i nie włączę od razu sterydów wziewnych i to w dość dużych dawkach.
    • bezmiesny_jez Re: Ratunku 06.03.25, 10:51
      Zacznij od modlitwy, przynajmniej za darmo.

>astma to robaki

Ja myślę, że jednak szatan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka