Dodaj do ulubionych

Jajka przepiórcze

19.10.12, 08:25
Jak je wprowadzać? Ile jajek dziecko powinno zjeść, aby można było uznać, iż są bezpieczne.
Podobno na 1 jajo kurze przypadają 3-4 przepiórcze. Czy w związku z tym powinno zjeść 4 całe jaja? W systemie najpierw żółtka, potem bałka.
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: Jajka przepiórcze 21.10.12, 09:50
      1 jajo kurze = 6 jaj przepiórczych

jaja przepiórcze wprowadzamy tak:
      - najpierw samo żółtko na twardo, zaczynając od mniej więcej 1/3 żółtka i zwiększając do całego żółtka po kilku dniach. Potem dajemy po 2 żółtka na twardo. Jak wszystko jest OK to znaczy, że można dawać po 6 i więcej ŻÓŁTEK przepiórczych na twardo.
      - dopiero później sprawdzamy białko jaja przepiórczego - też na twardo. w sposób analogiczny jak wyżej ALE zaczynamy od jeszcze mniejszej ilości jednorazowo niż przy zółtku (bo białko daje ostrzejsze reakcje alergiczne). Lepiej te minimalne ilosci podawac nie bezposrednio ale domieszane do zupy.
      Jak bialko okaze sie OK, to wtedy swobodnie mozna dawac cale jajka na twardo. Zoltko na miekko trzeba sprobowac osobno, bo moze dac reakcje alergiczna mimo, ze jajo na twardo jest OK.
    • drugi.gosc9 Re: Jajka przepiórcze 21.10.12, 10:41
      A ja stosuję przelicznik 1 jajko kurze= 4 jajka przepiórcze. Tak wyczytałam już dawno gdzies w necie i moja lekarka mi to potwierdziła. Wprowadzałam żółtko powoli traktując tak samo jak inne nowości. Jedzą co 2 dzień po 4 żółtka ugotowane na twardo i wrzucone do zupy. Z białkiem było już kilka prób ale nieudanych (pomimo, że mają już skonczone 3 lata).
      • domisar Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 08:24
        Ja właśnie przyjęłam ten przelicznik. I żółtko przeszło wink Wprowadzałam przez 5 dni zaczynając od połówki, potem 1 całe, 2, 3 i 4 całe żółtka. Ale spodziewalam się, że z żółtkiem raczej nie będzie problemu, bo kurze żółtka je już od pół roku i też przeszły bez problemu. Obawiam się białka. Bo z wprowadzaniem kurzego białka były jakieś niejasności. I w sumie mam wątpliwości czy ją uczula, czy nie. Więc przestałam jej podawać i dlatego pojawił się pomysł z przepiórczym. Zobaczymy jak będzie. Zacznę od małej kosteczki i poświęcę ciut więcej czasu. Czy to bez znaczenia? Kurze białko wprowadzałam 2 tygodnie i dopiero jak doszłam do ilości większej niż połowa, to pojawiła jej się delikatna wysypka na plecach. Która zniknęła następnego dnia. Wtedy podałam mniej niż połowę i nie było objawów...
      • chalsia Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 09:04
        jako przepiórcze waży średnio 12g, natomiast jaja kurze mają różne wielkości - od S (poniżej 53 g) do XL (powyżej 73 g).
        Czyli na pewno przelicznik nie jest 4, tylko 5 (odpowiednik jaja kurzego M) lub 6 (odpowiednik jaja kurzego L), bo M i L to najczęściej spożywane wielkości jaj kurzych.
        Mnie tego na studiach uczyli, a nie w necie.
        • domisar Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 09:23
          To dam dziś 5 wink
          • domisar Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 09:28
            Chociaż z drugiej strony nie sądzę, by ona była w stanie zjeść więcej niż 3 całe jajka. Ja gotując dla niej żółtka zjadałam białka. I po zjedzeniu 4 białek byłam opchana.
        • drugi.gosc9 Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 15:11
          Patrząc na sama wagę masz rację. Tylko, że stosunek wielkości żółtka do białka w tych jajkach jest różny. W przepiórczym żółtko jest większe niż w kurzym w stosunku do całej masy jajka. A wiadomo, że główne wartości w jajku zawiera właśnie żółtko.
          • parietaria Re: Jajka przepiórcze 22.10.12, 16:39
            Jeżeli uczula białko jajka to gatunek jajek nie ma znaczenia.
            Najważniejszy czynnik uczulający białka jajka występuje w różnych gatunkach jaj. Nie ma znaczenia czy przepiórcze, gęsie czy kacze.
            Być może w Twoim przypadku jest tak że dziecko toleruje ugotowane białko a po lekko przetworzonym termiczne jest problem.
            Jeżeli żółtko jajka kurzego jest O.K to po co tak kombinować .
            Jest tylko kwestia ilości zjadanych jaj w tygodniu.
            • domisar Re: Jajka przepiórcze 06.11.12, 21:44
              parietaria napisała:

> Jeżeli uczula białko jajka to gatunek jajek nie ma znaczenia.

No chyba jednak ma znaczenie - bo przepiórcze nie uczula. A mała zjadła 5 całych jaj na śniadanie.

> Jeżeli żółtko jajka kurzego jest O.K to po co tak kombinować .

Bo super jest móc piec i gotować bez ograniczeń wink

> Jest tylko kwestia ilości zjadanych jaj w tygodniu.

Nie potrafię tego stwierdzić. Dziecko zjadło w ciągu 2,5 tygodnia 30 jaj przepiórczych (bo tyle wyszło przy stopniowym zwiększaniu ilości spożywanego białka). Więc chyba nie ma różnicy, czy zje 1 czy 30 w tygodniu skoro nie jest uczulona. Gdyby była uczulona, to zapewne byłoby to istotne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka