Dodaj do ulubionych

5-miesięczny z AZS

26.08.04, 22:30
Witajcie
Przekopalam sie przez to forum, pocieszajace, ze nie tylko ja przezywam taka chorobe dziecka. U mojego synka AZS pojawilo sie w drugim miesiacu zycia, bly kapiele w krochmalu, ostatnio Balneum Hermal Plus, krem Balneum i masc cholesterolowa. Oczywiscie restrykcyjna dieta dla mnie, bo karmie piersia (zero nabialu, nie napisze, co dzialo sie po zjedzeniu przeze mnie niewielkiej ilosci lodow sad Dzis pani doktor nie stwierdzila poprawy i do masci cholesterolowej dorzucila niewielka ilosc sterydu, mam smarowac tym rano i wieczorem do wizyty u dr Glowackiej na Lesznie w Warszawie- za tydzien. A po przecyztaniu tego forum zaczynam sie zastanawiac, dlaczego nie zaproponowala np Elidelu. Zmiany sa zaognione, chociaz nie tak jak 3 tygodnie temu po lodach, maly sei drapie, glownie po glowie i w zgieiach lokci. Balneum krem ma lepsze dzialanie przeciwswiadowe, ale w nocy trzeba kilka razy smarowac, masc cholesterolowa lepiej natluszcza, ale nie zapobiega swiadowi.
Boje sie tego sterydu, 29 synek skonczy 5 miesiecy.
CO radzicie?
Moze wykopie spod ziemi 04zl (w aptece obok) na Elidel i wydebie od pani doktor recepte? Chociaz przeczytalam w aptece na ulotce, ze od 2 roku zycia sie go stosuje, a w necie przeczytalam ze badano duza grupe dzieci od 3 do 24 miesiecy z duzym pozytywnym skutkiem?
Co z tym strydem zrobic?
Pozdrawiam
Gosia i Paskal
Obserwuj wątek
    • madamek1 Re: 5-miesięczny z AZS 27.08.04, 06:48
      Zerknij na skład Balneum, bo są ich dwa rodzaje jeden z olejkiem arachidowym,
      który często uczula i wzmaga świąd a drugi bez.
      Nie wiem gdzie kupujesz Elidel ale u mnie w okolicznych aptekach kosztuje ponad
      100 zł.
      Niewielu lekarzy zna się na nowościach kosmetycznych zazwyczaj radzą używać
      otrzaskane kremy i maści, bo to wygodne. Czasem wpadnie do nich handlowiec z
      firmy farmaceutycznej da trochę gadżetów dot. jakiegos środka i
      zaproponuje "miłą" współpracę i tak wchodzi na listę rzeczy polecanych kolejny
      złoty środek.

No cóż, ja mam córcię 8 msc i dopóki nie będzie konieczności będę ją trzymała z
      daleka od sterydów. Kupiłam w aptece bez recepty słaby steryd Hydrokortizon 0,5
      i trzymam w lodówce na czarną godzinę a jak narazie walczymy DIETĄ i środkami
      natłuszczająco łagodzącymi.
      Pamietaj, że każde dziecko inaczej reaguje i na co innego jest uczulone ale
      napiszę Ci co nam pomaga złagodzić świąd i trzymać skórę pod jako-taką kontrolą:

- pijemy syrop Calcium Sanosvit 2 czasem 3 x dziennie (niepełną łyżeczkę od
      herbaty tj. ok. 3ml). Rzadko ale są jeszcze dni, że Gloria się nie drapie wtedy
      nie podajemy wapna, wystarczy Zyrtec.
      - kąpiele w płynie Linola (przez pół roku był płyn Oilatum ale Mała się na
      niego uczuliła -> olejek arachidowy);
      - czasem do kąpieli używamy tzw. mydła bez mydła (np. Seba-med);
      - czasem do kąpieli rozpuszczamy dwie tabletki nadmanganianu potasu
      (uwaga: kąpiemy się w dorosłej wannie);
      - kąpiemy córcię co drugi dzień, chyba że jest upał i Gloria jest spocona to
      wtedy codziennie w chłodniejszej wodzie (zbyt ciepła woda wzmaga świąd) są mamy
      które polecają codzienne kąpiele, więc musisz sama zdecydować co będzie lepsze
      dla Twojego synka;
      - pęknięcia skórki przemywamy albo w/w nadmanganianem albo wacikiem nasączonym
      rywanolem w celu odkażenia miejsc zagrożonych bakteriami gronkowca, paciorkowca
      i innych towarzyskich stworzeń, można też poprosić lekarza o maść rywanolową.
      - smarowidła:
      Wazelina czysta - b. tania,
      Lipobase,
      Maść z pantenolem Nivea,
      Sudocrem,
      Krem bebe clorane,
      Krem bambino - tani i bardzo ładnie pachnie,
      Diprobase - jak narazie jestem z niego bardzo zadowolona, jest polecany również
      przy kuracjach sterydowych, które ponoć mocno wysuszają skórkę;
      Maść cholesterolowa bez recepty - mam ją dopiero od wczoraj więc narazie mam
      tylko nadzieję, że będzie O'K, w każdym razie inne forumowiczki ją polecają.
      Wcześniej użyłyśmy kilka razy maści cholesterolowej z witaminami przepisaną
      przez lekarza, ale niestety witaminy nas uczulały.

Jak Gloria miała 5 msc to zmiany skórne za uszkami i na szyjce po przemyciu
      rywanolem smarowałam również maścią cynkową i clotrimazolem (wyciskałam na dłoń
      po trosze obydwu i mieszałam na ręku).
      Nie wiem czy twój synek ulewa ale mojej córci ulewało się bardzo długo a to
      mocno podrażniało delikatną skórkę właśnie w wymienionych miejscach.

Oczywiście mam pełną szufladę innych kosmetyków, które podrażniają AZS, ale
      niestety naszego "złotego środka" poszukujemy metodą prób i błędów.

Życzymy Ci dużo cierpliwości i szybkiego porozumienia ze skórką synka.
    • kerstink Re: 5-miesięczny z AZS 27.08.04, 08:10
      U mojego syna stosowanie Elidelu zawsze poprzedzilo stosowanie sterydu przez
      pare dni (syn jest starszy, ma 5 lat). Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze steryd
      hamuje swiad prawie natychmiast (co przynosi niesamowita ulge), a Elidel
      powodowal i pogorszyl swiad. Moze dlatego nie chciala sie bawic w to: Elidel
      jest drogi, a niedlugo i tak masz wizyte u specjalisty.

Niestety nie umiem ci radzic, co zrobic. Wszystko zalezy od tego, w jakim stanie
      jest twoje dziecko, czy jeszcze wytrzymuje tydzien.

K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka