Dodaj do ulubionych

kąpiel w emolientach

10.04.15, 20:40
Witam,
mam pytanie dotyczące kąpieli dziecka, które siedzi.
Czy żeby kąpiel była skuteczna powinnam synka przez cały czas polewać wodą?
Chodzi mi o to, że jak mały siedzi, to tylko zmiany pod kolankiem są pod wodą. Reszta ciała, gzie pojawiają się zmiany skórne (klatka piersiowa, łokcie, szyja, plecy) nie jest zamoczona. Mycie całego ciała wodą trwa przecież tylko chwilę, cała kąpiel zgodnie z zaleceniami producenta powinna trwać około 10-15 minut.

Proszę o rady jak skutecznie taka kąpiel starszego dziecka powinna wyglądać.
Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: kąpiel w emolientach 10.04.15, 20:51
      Do kąpieli używasz wody i mydła, moczysz dziecko, namydlasz i spłukujesz. Ja tu problemu nie widzę, a po kąpieli używasz kosmetyków czy maści. Nam zawsze wszyscy lekarz powtarzali, że kąpiel jest od mycia a po kąpieli wszelkie zabiegi kosmetyczne. A mam w domu alergika z problemami skórnymi i nigdy nic poza mydłem i wodą nie używaliśmy do kąpieli.
      • moniaka77 Re: kąpiel w emolientach 10.04.15, 20:57
        Alergolog dla mojego alergika zaleciła kąpiele w emolientach, więc pytanie akutalne.
        Mydło dodatkowo wysuszyłoby skórę, która i tak jest sucha i potrzebuje nawilżania co 4 godziny
        • lidek0 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 20:58
          Mojemu alergikowi też jedna lekarka zalecała kąpiele w różnych preparatach, ale sama nad tym pomyślałam: kąpiel służy myciu, nawilżanie czy natłuszczanie jest potem, na czystą skórę.
          • mjakmama_olenki Re: kąpiel w emolientach 01.06.16, 01:37
            U córki z AZS stosuję mydło robione w 100% z oleju lnianego, świetnie nawilża i przede wszystkim nie musimy dodatkowo kombinować ze smarowidłami co 4h, ma konsystencję takiej gęstszej mazi, dodaje się trochę do kąpieli. Jakiś czas temu znajoma nam poleciła, bo ktoś u niej w okolicy właśnie robi ręcznie coś takiego, dla mnie było najważniejsze, że z naturalnych składników i nie podrażnia skóry plus nawilża oczywiście i skóra jest nawilżona przez dłuższy czas, ogólnie ciężko było znaleźć, bo szukałam z ciekawości jakiegoś tańszego zamiennika, tyle że było od groma różnych innych składników, co mijało się z celem, także póki się da to po prostu kupujemy wysyłkowo, najważniejsze że się sprawdziło.
    • e-kasia27 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 00:28
      Tak naprawdę to te emolienty, tak samo jak i wszystkie smarowidła, nic nie pomogą dopóki nie znajdziesz i nie usuniesz alergenów, więc właściwie wszystko jedno, czy będziesz go polewać, czy nie.
      Skóra uszkodzona przez alergeny i tak zaraz po kąpieli wyschnie na wiór i dalej będzie swędzieć, boleć i szczypać. A zaraz po kąpieli może nawet swędzieć bardziej, niż wtedy gdy nie jest moczona.

Co z dietą? Stosujesz?
      • moniaka77 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 10:06
        Stosuję, ale wystąpiło uczulenie na coś nowego, bo nic nie zmieniałam w diecie. Mały nie je nabiału, glutenu, jajka i paru innych rzeczy a to dziadostwo się znowu przyplątało. A już była skóra taka ładna... teraz stawiam na kukurydzę, zobaczymy, ale wiecie jak to jest, niekończąca się zabawa w detektywa...
        • e-kasia27 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 18:53
          Jeśli to się pojawiło niedawno, bez zmian w diecie, to przyjrzyj się baczniej alergenom z grypy roślin baldaszkowych(marchew, pietruszka, seler, koper, fenkuł,pasternak, kolendra..) i z grupy roślin różowatych(jabłka, gruszki, morele, śliwki, truskawki, maliny itd...) - jeśli takie rzeczy je, bo teraz sezon pylenia drzew brzozowatych w pełni, a te warzywa i owoce to alergeny krzyżowe dla pyłków brzozy. W pojedynkę mogły nie wywoływać objawów, a jak dołączyły pyłki, to mogło uczulenie wyjść.
    • katarynka123456 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 19:46
      Jestem mamą 5 letniego chłopca z AZS i właśnie m.in kąpiele z dodatkiem emulsji do kąpieli ( oczywiście zastępujące mydło) bardzo mu pomagają . Kąpiel trwa właśnie około 15 minut, tak jak zaleca producent Dziecko bawi się, kładzie na wodzie, polewam go wodą i wydaje mi się, że całe ciało jest wtedy w emoliencie - bo później jest ładnie nawilżone. Jedna bardzo ważna zasada - po wyjęciu dziecka z wanny absolutnie nie wolno trzeć ręcznikiem ! bardzo delikatnie osuszać ciałko przykładając ręcznik. Jeżeli skóra Pani synka, jest bardzo sucha i potrzebuję częstego nawilżenia proszę spróbować ten krem : www.dermedic.pl/produkty/14/20/nawilzajaco-kojacy-krem-uzupelniajacy-lipidy-od-1-dnia-zycia.html . J U mojego synka stwierdzono AZS i długo szukałam emolientów, które mu pomogą - teraz używamy prawie całej tej linii
      • moniaka77 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 22:52
        Dziękuję za odpowiedzi. Nad marchewką już się właśnie ostatnio zastanawiałam, bo cały czas jadł swoją z działki, a teraz jak się skończyła to kupuję bezazotanową, ale kto wie co w niej siedzi...
        Z owoców je jabłka, suszone morele, śliwki z kompotu. Żal mi wszystkiego na raz się pozbyć, spróbuję pojedyńczo wyłączać z diety, oby coś pomogło. Dziękuję za podpowiedzi e-kasia27
        Co do wypowiedzi katarynki123456 to również dziękuję za informację. Mój synek co prawda nie kładzie się w wannie, ale polewam go wodą. My używamy kosmetyków z serii latopic, na razie nic nie działa. Jest gorzej. Alergolog rozkłada ręce. Ma pacjentów z poważniejszymi zmianami, więc orzekł, że mam nawilżać ciało i już... Słyszałam właśnie o dobroci oleju lnianego, będę próbować do skutku, aż pomogę synkowi.
        Dziękuję!
        • katarynka123456 Re: kąpiel w emolientach 11.04.15, 23:15
          Pani moniaka77 - ten krem o którym pisałam jest właśnie na bazie oleju lnianego . Niech pani spróbuje poprosić w aptece o próbkę, może będą mieli .
          • mamazosi09 Re: kąpiel w emolientach 21.04.15, 15:41
            Do smarowania spróbujcie samą bazę cholerstrolową - bez recepty w aptece, u nas pomogła w okresach pogorszenia się skóry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka