Dodaj do ulubionych

Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausmanowa.

01.06.07, 07:48
Czy mowia wam te nazwiska cos? Czy okreslilibyscie , ze te dwie Panie wiedza
o Duchenne wiecej niz inni lekarze w Polsce?Czy myslicie , Ze one moga pomoc
w kreowaniu rejestru z Czechami a przedewszystkim w scentralizowaniu badan
genetecznych a nie tylko rozpoznania z biopsjii miesni. (musimy wszyscy znac
specyficzny blad genetyczny swojego dziecka) Tlumaczylam juz dlaczego jest to
wazne.Prosze o sugestie.
Obserwuj wątek
    • angelika.sztajnke Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 01.06.07, 10:19
      Moim zdaniem dużo wiecej wiedzą sami rodzice.Panie wprawdzie napisały książkę,
      ale to co w niej zawarte można znaleźć w sieci. Rzeczywistość jest taka, ze w
      szpitalu przyjmują dzieciaki , wpisują że takie są, robią biopsję....Mam
      wrażenie,ze nasze dzieciaki są traktowane jak kolejny przypadek.
      Na pewno byłaby ich "lista" pacjentów z DMD przydatna by wiedzieć ilu jest
      chłopców z DMD w naszym malowniczym kraju. A co do badań genetycznych to one są
      wykonywane w trzech( o ile się nie mylę) miejscach w Polsce: Warszawie, Poznaniu
      i chyba w Karkowie) - wiec można powiedzieć,że są scentralizowane...Dobrze
      byłoby poznać statystyki dotyczące tych badań, można by w prosty sposób zrobić
      zestawienia ilu jest chłopaków z mutacją w tym samym fragmencie genu
      dystrofiny...I takie dane są, ale ponieważ mamy ustawę o ochronie danych
      osobowych i tajemnicę lekarską to my, zwykli ludzie nie dostaniemy takiej listy
      od nikogo....musielibyśmy mieć podpis od każdego rodzica,że udostępnia te dane.
      Jakiś chętny na Erin Brokovicz;)?(żart ;) ).

Pozdrawiam,
      Angelika
      patryksz.blog.onet.pl
      • soul33 Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 02.06.07, 00:31
        Jesli chodzi o ilość, to szansa wystapienia dystrofii DMD wynosi wedlug
        niektórych źródeł 1:3600. Dzieki temu mozna mniej wiecej policzyc, ile jest
        chorych osób. Moze ok 800?
        • boz4j Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 05:15
          Czy moze ktos , zna statystyki porodowe, z uwzglednieniem plci. Pozniej to juz
          tylko matematyka , jak Soul zaproponowal.Roczne narodziny pomnozone przez
          przecietne 20 i wyjdzie nam ile mamy zyjacych w Polsce z Duchenne w roznych
          fazach choroby.Na tym forum udziela sie chyba okolo 10 osob. Czy sa inne wiecej
          uczeszczane ? Czy ludzie sa raczej zniecheceni stagnacja i nie zagladaja do
          forums. Pytanie , gdyby mieli dobrze zorganizowana website o Duchenne z
          najswiezszymi informacjami i z forum czy wtedy byliby zainteresowani
          uczestnictwem w dyskusjach i wymiana informacji.?
        • boz4j Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 05:29
          Wyslalam e-mail do obydwoch Pan Profesor i mam odpowiedz od Pani Ireny Niebroj-
          Dobosz . Nie wiem co mam jej dalej napisac. Moze ktos z was ma sugestie. Moze
          wy chcecie przejac rozmowy, lub dolaczyc sie. ?Moze jak jeszcze wymienie jakas
          informacje z Ta osoba to byloby dobrze gdyby grupa rodzicow sie spotkala z nia?
          Co wy myslicie o tym?( OCZYWISCIE , i co ona o tym mysli bo tego jeszcze nie
          wiem ) Wyglada na to , ze moze jest warto naswietlic jej sytuacje od strony
          rodzicow .Czy chcecie , zebym kontynuowala rozmowe z nia na temat potrzeby
          zalozenia kliniki z danymi , utworzeniem organizacji rodzicow i eventualnym
          wlaczeniu sie w to neurologa .Takze o potrzebie przbadania wszystkich dzieci ,
          nowymi metodami ,zeby poznac ich dokladne "bledy "genetyczne. I tak to jest
          robione , ale moze trzeba by bylo to moze bardziej scentralizowac i porozmawiac
          z Czechami na temat "registry" i eventualnym uczestnictwie w badaniach.
          • asiaw11 Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 11:20
            Świętnie, że nawiązałaś kontakt e-mailowy z Paniami i ciesze się, że w Naszym
            imieniu chcesz to kontynułować...To są napewno piersze kroki ku dobremu, czyli
            połaczeniu rodziców i ewentualnym stworzeniu organizacji tak potrzebnej naszym
            chłopcom i nam rodzicom.Napewno warto również zorganizować spotkanie z Paniami
            ( z pomoca innych rodziców chcętnie się tym zajmę).Potrzeba stworzenia kliniki
            z danymi dotyczacymi DMD jest tez niezbedna...
            pozdr Asia
            www.uratujzycie.pl/index.php
            • rusti Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 15:44
              Wymienione przez Ciebie osoby są z pewnością niezwykle cenne i mogłyby wnieść
              dużo dobrego w temacie DMD/BMD, ale obawiam się, że nie w temacie
              zorganizowania się rodziców dzieci chorych. Obie Panie (choć można byłoby
              wymienić jeszcze kilka nazwisk z Instytutu) są naukowcami. Podejrzewam, że ich
              czas jest poświęcony pracy badawczej i naukowej. Raczej wątpię w to aby mogły
              jeszcze dodatkowo zaangażować się w pomoc w tworzeniu organizacji, a nawet nie
              w tworzenie, ale nawet w późniejszą pracę w takiej organizacji. Myślę, że
              możemy liczyć z ich strony na pomoc nazwałbym ją "bierną", ale nie w
              pejoratywnym sensie bierną, tylko taką bardziej właśnie naukową, bardziej
              konsultacyjną. Podejrzewam, że mogłyby nam udzielić porad lub użyczyć znanych
              sobie kontaktów z zagranicznymi ośrodkami, rekomnedując nas przy okazji.
              Uważam, że pracy przy organizowaniu projektu byłoby dość dużo, więc
              potrzebujemy sami siebie oraz lekarza (lekarzy) neurologa, ale takiego
              zapaleńca. Widzącego jakgdyby ideologiczną bardziej stronę całego pomysłu.
              Zauważcie, że Parent Project założyli zwykli ludzie, a nie naukowcy. Naukowcom
              dajmy czas na szukanie leku. Dlaczego zwykli ludzie ? A no dlatego, że ich
              dotyczył problem choroby. To ich dzieci potrzebowały pomocy. Tylko my sami
              możemy zaangażować sie w to jak najmocniej. Z lekarzy neurologów chętnie
              widziałbym w naszym gronie Kubę Sienkiewicza (Elektryczne Gitary), on wie co to
              DMD. Co do spotkania?! Myślę, że warto najpierw spróbować znaleźć jak
              najszerszy kontakt w całej Polsce. Kontakt do rodziców dzieci chorych na
              DMD/BMD. W tym celu musielibyśmy ustalić listę szpitali, klinik, ośrodków itp.
              z oddziałami neurologicznymi. Stworzyć list i rozesłać do wszystkich apel o
              przekaznie informacji o tym, że organizujemy spotkanie. Lekarze mają dostęp do
              kart pacjentów, więc myślę że pomogą. Dlaczego tak należałoby między innymi
              zrobić? Dlatego że internet nie jest jeszcze tak powszechny w Polsce jak w
              innych krajach. Wielu ludzi nie wie o tym forum. Wielu ludzi poprostu jedzie do
              Kijowa, nie zdając sobie sprawy z tego co robią. Oczywiście do tego lecimy
              przez internet. Media - telewizja lokalna, gazety itp. To nie będzie łatwe, ale
              dlatego kiedyś w jednym ze swoich postów napisałem, że DMD dotyka różne
              rodziny, reprezentujemy różne zawody, mieszkamy w różnych miejscach, mamy swoje
              kontakty. Jeśli się zjednoczymy powinno się udać. Teraz muszę kończyć. Ale do
              tematu wrócę. Piszcie co sądzicie na ten temat.Pozdrawiam.
              • boz4j Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 16:56
                Duzo masz racji w tym co piszesz Rusti. Tez uwazam , ze jesli dotrzecie do
                wielu rodzin okarze sie , ze DMD trafai sie w roznych rodzinach z roznymi
                koneksjami i jesli sami nie moga zrobic nic to w grupie macie duzo wiecej
                mozliwosci. Profesjonalne porady jak prowadzic dzieci z Duchenne sa niezbedne.
                Rodzice musza miec opracowane materialy do , ktorych moga siegac. Ja mam
                materialy po Angielsku i mam nawet film o Duchenne do szkoly itd. Sa bardzo
                istotne punkty. NP.CZy wiecie , ze nie wszystkie anestetics mozna uzywac z
                Duchenne . W szkolach musza byc wypelnione "emergency cards" w razie wypadku
                paramedycy musza byc powiadomieni i lekarze. Niektorzy lekarze moga nawet nie
                wiedziec ,ze niektore anestetuics moga doprowadzic fo szoku (MALIGNANT
                HYPOTHERMIA w Duchenne ) Takie anestetics jak HALOTHANE I ANECTINE (anectine
                jest np. w Stanach wozona w wielu ambulansach) A CO ZE SZKOLA , DUZO DZIECI MA
                PROBLEMY .Do szkoly trzeba dostarczyc mase informacji o tym co sie dzieje w
                mozgu takich dzieci ,dzieci nie nadarzaja , musz miec specjalne programy
                dostosowane do ich postepow w szkole.Problemy z Duchenne wiaza sie czesto z
                problemami zachowawczymi itid itd itd . Czy wy macie dostep do takich
                materialow po Polsku .Jak szkoly postepuja z dziecmi zDMD i jak wy
                postepujecie ze szkolami? JA MYSLE , ZE CALE ZAWIAZANIE TAKIEJ CENTRALNEJ
                ORGANIZACJI SPECJALIZUJACEJ SIE W dUCHENNE MUSI PRZEBIEGAC ROWNOLEGLE W PARU
                DZIEDZINACH. RODZICE PIERWSI MUSZA SIE ZAWIAZAC , ALE POZNIEJ MUSICIE MIEC
                LEKARZY , KTORZY BEDA Z WAMI WSPOLPRACOWAC. JA skonaktowalam te 2 panie
                Profesor bo trzeba wam AUTORYTETOW , ZEBY zaczecic jakis lekarzy do wspolpracy.
                Te panie napewno znaja duzo ludzi z medycyny . Moze pomoga znalesc pasjonata ,
                ktory chce pomoc dzieciom skazanym na zycie z Duchenne. Wspolna platforme z
                Paniami do zaczecia rozmowy byl OXIDATIVE STRESS i wolne rodniki. ZNALAZLAM
                ICH E-MAIL NA ICH PRACY NAUKOWEJ.W TYM TYGODNIU NAPISZE DO NICH NASTEPNY E-
                MAIL .Zobaczymy co z tego wyniknie , moze nic. Mamy tez lekarza z CZECH , ktory
                jest gotowy do pomocy w naszych ewentualnych rozmowach z lekarzami. Moga
                wymienic swoje opinie po Angielsku , DR.Vondracek zna Angielski bardzio
                dobrze.Lekarz lekarza predziej wyslucha ale musimy my znalesc takiego co wogole
                chce sluchac.A to jest zadaniem rodzicow. Pierwsze kroki naleza do was. Recze
                wam , ze jesli cos z tego wyjdzie to pozniej dolaczy do tego duzo wiecej
                lekarzy roznych specjalnosci . Potzreba porad kardiologa, pulmonologa itd
                dalej . Nawet dietetyka jest wazna, Wy to wieci , ale duzo ludzi nie wie . Ja
                mysle , ze najlepsza metoda jest SIEC RODZICOW. Wykopcie wszystkie kontakty i
                adressy miedzy wszystkimi rodzicami jakich poznaliscie z Duchenne kiedykolwiek
                i dzwoncie , wysylajcie listy, i e-mails. Rusti zaoferowal sie , ze
                pomoze ,takze dajcie mu czas na wywiazanie sie z jego obowiazkow w pracy (nikt
                nie chce zeby Rosti stracil prace, lub klientow- nie wiem co robi) Takze
                wykorzysrtajcie ten czas na rozmowy miedzy wami i okarze sie ze 1 osoba zna 4
                osoby z dmd , ci znja znow po 4 i mamy juz 16 te 16 zna po 4 i mamy juz 64
                rodzny z dmd.a te znaja po 4 i juz jest 256 rodzin.ITD.Sprubujcie.To musi
                dzialac.
                • sylwiap77 Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 04.06.07, 20:03
                  Jestem jak najbardziej ZA, mimo tego, że mój syn nie ma DMD tylko dystrofię
                  obręczowo - kończynową.
                  Pozdrawiam!!!
                  Sylwia
                • agina_ania Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 24.06.07, 15:04
                  Ja również jestem za. Trzeba powiadomić jak najwiecej osób: rodziców, lekarzy
                  oraz innych. Jestem chetna do pomocy pozdrawiam
                  • karasia301 Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 28.06.07, 21:29
                    Witam! i jestem z Wami, jeżeli będzie potrzeba jakieś pomocy to chętnie się
                    dołączę, mój syn ma Beckera.
                    • boz4j Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 05.07.07, 10:08
                      Jestem w kontakcie z Paniami i wymienilysmy pare E-mails. Te osoby sa
                      zainteresowane wspolpraca z Czechami.Skontaktowalam ich z Lekarzem z Brna w
                      Czeckiej Republice. Co z tego wyjdzie to jeszcze nie wiadomo. Teraz jest czas
                      ze lekarze rozmawiaja ze soba a ja sie nie wtracam i nie pospieszam niech sobie
                      rozmawiaja nawet nie wiem czy juz zaczeli czy nie , ale ostatnio Czesi sa
                      bardzo zajeci i ich lekarz tez takze napewno to troche potrwa zanim bede
                      wiedzila cos wiecej.Pozatym moga wyniknac tez jakies trudnosci lub roznica zdan
                      takze narazie nie liczmy na nic , zeby nie bylo rozczarowania. Dobrze jest
                      wiedziec , ze wiecej rodzicow chce pomoc i sie dolaczyc. Pozdrawiam .
                      • bodek281 Re: Prof. Irena Niebroj-Dobosz,&Prof.Irena Hausma 05.07.07, 20:35
                        Dołączam do Was,popieram pomysł i jestem chętna do pomocy w realizacji tego
                        pomysłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka