Dodaj do ulubionych

kaszka na twarzy

04.10.04, 16:09
Mój pięciotygodniowy synek dostał dziwnej wysypki. Całą twarzyczkę ma jakby
opsypaną kaszką. Wysypkę widać tylko "pod światło", chyba że dziecko płacze
wówczas robi się czerwona. Parę krostek ma też we włosach.
Czy ktoś spotkał się z takimi objawami? Jeśli tak to co je powodowało?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • magda-lis Re: kaszka na twarzy 04.10.04, 16:15
      U tak małych dzieci - nie wiem. U nas taka kaszka pojawia sie często i raczej
      jest to objaw alergii. Skonsultuj to najlepiej i z dermatologiem i z
      alergologiem, może to jednak jakieś problemy dermatologiczne? Czesto się
      zdarzają u maluszków.
      Pozdrawiam
    • frenczik Re: kaszka na twarzy 05.10.04, 00:11
      U mojej córeczki zdiagnozowano taką kaszkę jako objaw skazy białkowej, miala
      wtedy tez jakies 5 tygodni. Przeszłam na diete bezbiałkową, przez 1szy tydzien
      buzia małej nawet sie pogorszyła ale potem nastąpiła poprawa, większość krostek
      zniknęła, zostało troche, ale dużo mniej i mniejszych, prawie niewidocznych. Tak
      bylo przez następne prawie 3 miesiące. Teraz (mała skonczyła 4m-ce) od 10 dni po
      troszku próbuję nabiał, jak na razie nie widzę zmian na skórze, a nawet chyba
      jest dalsza poprawa.
      Nie jestem do konca pewna czy diagnoza lekarzy była na 100% dobra bo wysypka
      jednak nie znikała do konca w czasie gdy bylam na diecie, a kupy wręcz sie
      pogorszyły, dlatego teraz w konsultacji z innym lekarzem robie te próby z nabiałem.
      Jakis czas temu sama usiłowałam znalezc cos na ten temat na róznych forum i
      pamiętam gdzieś odpowiedz mamy, chyba na forum z ekspertem, która napisała ze
      jej dziecko tez dostało takiej kaszki w pierwszym miesiącu i jej lekarz kazał
      tylko obserwować czy sie nie pogarsza - kaszka utrzymala sie do 3go czy 4go
      miesiąca, po czym zaczeła powoli znikać.
      Nie wiem czy cokolwiek Ci pomogłam, sama nie wiem do konca co to jest, ciekawa
      jestem co stwierdzi lekarz w przypadku Twojej dzidzi. A moze to tylko uczulenie
      np. na proszek w którym pierzesz swoje ubrania? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka