Dodaj do ulubionych

Szczepienie i bialko kurze

05.10.04, 08:38
No tak. Pediatra mojego dzieciecia zadala nam na najblizsze szesc tygodni
zadanie domowe ;-(((.

Przyszedl mianowicie ten czas, kiedy nie uda sie nam juz wykrecic sianem,
czyli kupowanymi za ciezkie pieniadze szczepionkami dla alergikow i trzeba
bedzie zaaplikowac Miniaturze szczepionke na kurzym bialku.

Dziecko ma 26 miesiecy, bialka jaja kurzego nie jadlo nigdy, rok temu mialo
stwierdzone nieznacznie podwyzszone IgE na owo bialko (ja jadlam, karmiac).
Bezpiecznie je zoltko (chociaz rzadko) i kurczaki.

Co radzicie? Powtorzyc testy? Czy zrobic eksperyment na zywym organizmie?
Obserwuj wątek
    • anula33 Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 09:29
      Witam!
      Powiem co twierdzi moja lekarka- pediatra, która roównież zajmuje się dziećmi z
      problemami alergicznymi. Prawde mówiąc więcej wie niż alergolog, do której
      chodziłam z Bartkiem równolegle. Otóż uważa, ze najlepszym testem na
      sprawdzenie czy jakiś pokarm uczula jest spróbowanie tego, oczywiście w małych
      ilościach. Bartkowi nie polecała na razie żadnych testów. Zrobiłam mu tylko
      podstawowe: całkowite IgE, mleko, białko jaja kurzego. Poza tym wkurza mnie to,
      że nie mogę dostać skierowania na badania chociaż do alergologa chodzę
      państwowo.
      Anka
      • halina_mama_leny Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 09:44
        Ja dziecko uczulone na białko , szczepiłam normalnie na odrę, takoż na białku i
        problemów nie było żadnych. Odsiedziałysmy sobie tylko godzinkę w poczekalni po
        i umieściłysmy numer do pogotowia z zasięgu ręki..
        • isma Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 10:21
          Ja bym najchetniej ja po prostu zaszczepila w warunkach szpitalnych. Juz wiem,
          ze "potrafi" reagowac na alergen bardzo silnie, dusznosciami i obrzekiem.

Ale pediatra w rejonie twierdzi, ze sama zaszczepi, tylko najpierw... ja musze
          stwierdzic, czy dalej jest uczulona. Wcale nie mam ochoty probowac ;-(((.
          • nika333 Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 10:34
            Moj syn jest wlasnie przed szczepieniem na odre swinke rozyczke. Alergolog
            (panstwowa) zlecila testy na bialko i zoltko kurze. Czekamy na wyniki. Z
            drugiej strony, slyszalam opinie, ze tego bialka jest w szczepionce tak
            niewiele, ze w najgorszym wypadku spowoduje wysypke, a o wstrzasie nie moze byc
            mowy...
            • isma Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 10:42
              Nika, a jadl wczesniej jajka?
              • nika333 Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 10:45
                nie, bo on ma 13 miesiecy i niewiele je: ziemniak, burak, kukurydza, krolik,
                kasza jaglana i ostatnio chleb.
                • isma Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 10:50
                  Aha. Czyli test, jak u mojej, kompletnie niemiarodajny.
                  Info o malej ilosci bialka z jednej strony pocieszajace, ale z drugiej znam
                  takiego calkiem doroslego alergika, co to go homeopatyczne ilosci sezamu
                  przyprawiaja o wstrzas ;-(((.
            • kruffa Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 12:39
              Alergolog poleciła nam podanie małej na próbę - białka i żółtka razem w ilości
              zbliżonej wielkością do ziarnka groszku - to odpowieda podobno ilosci jaka jest
              w szczepionce. I poleciła na wszelki wypadkek szczepić w poradni w szpitalu.

Kruffa
              • magda-lis Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 21:10
                Lekarz powiedział nam że jeśli dziecko nie miało po spozyciu białka sensacji
                typu kaszel lub opuchnięcie to nie ma problemu. Najwyzej tydzień przed
                szczepieniem trzeba brać jakiś lek antyhistaminowy.
                Mimo to jeszcze się wstrzymuję, ale chcę to mieć w tym miesiącu z głowy, bo
                potem kolejne szczepienie.
                Kruffa a Ty kiedy szczepisz?
                Pozdrawiam
                • kruffa Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 21:17
                  Miałam w tym tygodniu. Dzisiaj dzwoniłam i już się umówiłam, ale jak wróciłam to
                  okazało się że w końcu i Bamabaryła załapała katar - jako ostatnia w rodzinie i
                  trzeba poczekać.

Kruffa
                  • magda-lis do Kruffy 05.10.04, 21:36
                    Daj znać jak mała przeszła. Ja też napisze jak będę pierwsza, żeby uspokoić
                    (mam nadzieję smile)
                    pozdr
    • tubielka Re: Szczepienie i bialko kurze 05.10.04, 14:37
      Jakiś czas temu podniosłam ten temat. U nas jest taka różnica że Rozalka ma
      uczulenie na białko w Iv klasie. Jesteśmy z Torunia i nikt u nas nie chciał nas
      zasczepić. W tej chwili czekamy na zaproszenie z Odzdiału Immunologii z Centrum
      Zdrowia Dziecka. Oczywiście zgadzam się z Wami odnośnie małej zawartości białka
      w szczepionce i podawania jej alergikom (temat mojej Roazalki byl podjęty przez
      moją koleżankę w kuluarach na konferencji o szczepionkach z panem profesorem,
      który się tym zajmuje i on potwierdził, że w przypadku naprawdę ciężkich
      alergii dziecko jest szczepione i do wieczora zostaje pod jego okiem, ale tylko
      na obserwacji, bez żadnego wydziwiania). Moja Rozalka dopóki nie miała
      wykoannego testu była szczepiona zgodnie z kalendzarzem szczepień i kurde nikt
      nawet mnie nie spytał o jej alergie mimo, ze zawsze była wysypana. W naszym
      przypadku została zastosowana (nie potrzebnie) klasyczna spychologia.
      A tak swoją drogą (chyba założe nowy wątek) czy warto się z kimś umówić na
      alergologii w CZD przy okazji wizyty na Immunologii. Może udałoby mi się zapiać
      na Program Pałkowy?
      Pozdrawiam,
      Syl
      • aha44 Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 12:45
        A czy w Priorixie jest białko kury?czytałyśmy z naszą pediatrą ulotkę i jako
        skład podana jest albumina ludzka i neomecyna.skąd wiadomo ,że kura jest w
        priorixie?
        • tubielka Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 14:05
          A na co jest Priorix? Są szczepionki, np, na różyczkę i świnkę, które nie są na
          bazie jajka, tylko że dopiero od jakiegoś czasu są obowiązkowymi szczepieniami.
          Natomiast tak jak u nas szczepienie przeciw odrze, które zawsze było
          obowiązkowe , jest właśnie na bazie białka. W sanepidzie faktycznie pani nam
          zaproponowała, żeby zrezygnować z odry i zrobić tylko świnkę i różyczke, ale z
          decyzją wstrzymam sie do wizyty w CZD. Na temat samych szczepionek najlepiej
          dowiadywać się w sanepidzie, z tymże oni mają szczególową informację ale na
          temat szczepionek dopuszczonych dopuszczonych polskim prawem.
          Syl
          • aha44 Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 14:54
            tubielka napisała:

> A na co jest Priorix? Są szczepionki, np, na różyczkę i świnkę, które nie są
            na
            >
            > bazie jajka, tylko że dopiero od jakiegoś czasu są obowiązkowymi
            szczepieniami.
            >
            > Natomiast tak jak u nas szczepienie przeciw odrze, które zawsze było
            > obowiązkowe , jest właśnie na bazie białka. W sanepidzie faktycznie pani nam
            > zaproponowała, żeby zrezygnować z odry i zrobić tylko świnkę i różyczke, ale
            z
            > decyzją wstrzymam sie do wizyty w CZD. Na temat samych szczepionek najlepiej
            > dowiadywać się w sanepidzie, z tymże oni mają szczególową informację ale na
            > temat szczepionek dopuszczonych dopuszczonych polskim prawem.
            > Syl
            Priorix to szczepionka na odre , świnkę ,różyczkę.Potrójna , jak MMR.Priorix
            jest europejski , MMR amerykański . Moim zdaniem bez sensu jest szczepić tylko
            na świnkę i różyczkę.Są to stosunkowo niegrożne choroby.Na odrę lepiej
            zaszczepić , ale wie ,że szczepionki pojedyńcze na odre są na białku jaja
            kurzego,dlatego pojedyńczą wyeliminowałam , ze strachu przed reakcją.Dlatego
            czytałyśmy ulotkę Priorixa przzed szczepieniem małego , bałam się reakcji
            uczuleniowej , a słyszałam,że szczepionki potrójne też są na białku jaja
            kurzego . Zadnej informacji o białku jaja kurzego w ulotce Priorixa nie
            znalazłyśmy.Dlatego pytam , skąd pediatrzy wiedzą o tym,że szczepionki potrójne
            są na bazie jaja.Bo zgodnie z ulotką alergika najlepiej zaszczepic Priorixem.
            W składzie jest albumina ludzka.
            Chyba ,że szczepionka jest hodowana na białku jaja , i część pożywki moż
            eprzejśc do produktu , jeżeli coś wiecie to proszę o odpowiedż.
            Mój mały alergik , szczepienie Priorixem , przeszedł bez odczynu.pozdrawiam.
            • magda-lis Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 23:07
              aha44 napisała:

> Chyba ,że szczepionka jest hodowana na białku jaja , i część pożywki moż
              > eprzejśc do produktu , jeżeli coś wiecie to proszę o odpowiedż.
              > Mój mały alergik , szczepienie Priorixem ,

Tak właśnie jest na zarodkach jaj kurzych.
            • tubielka Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 23:37
              No właśnie, akurat szczepionka przeciwko odrze hodowana jest na zarodku białka
              kurzego, co znaczy, że niemożliwe jest aby priorix tego nie zawierał. W towim
              przypadku wszytsko jest OK wiec masz juz klopot za soba. Mam nadzieje, ze
              niedlugo ja tez tak bede mogla powiedziec.
              Pozrawiam,
              Syl
    • frenczik Re: Szczepienie i bialko kurze 06.10.04, 15:32
      a gdzie mozna znalezc informacje, ktore szcccepienia sa na tym białku? czy które
      ś sczepienia w pierwszym roku życia tez takie są? pozdr
      • isma Re: Szczepienie i bialko kurze 07.10.04, 08:34
        Wszystkie refundowane przez NFZ ;-(((.
        • frenczik Re: Szczepienie i bialko kurze 21.10.04, 03:51
          isma napisała:

> Wszystkie refundowane przez NFZ ;-(((.

no to super, żyłam w błogiej nieświadomości, lekarka tez chyba pojęcia o tym nie
          ma. Ale z drugiej strony, moje dziecko nie jest chyba bardzo uczulone bo po
          szczepieniach nie miało sensacji, a wręcz było po nich spokojniejsze i pogodne
          przez parę godzin
      • nika333 Re: Szczepienie i bialko kurze 21.10.04, 14:37
        na bialku jest hodowana odra, na nia szczepi sie po ukonczeniu pierwszego roku
        zycia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka