azoorek 15.10.04, 16:14 Czy znacie jekies przepisy na tapioke i proso- chodzi mi o cos do raczki dla dziecka (chleb, ciasteczka itp.- pieczone rzeczy), a ryz i kukurydza odpada. Gluten tez. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
golab2 Re: tapioka i proso 15.10.04, 16:23 tapioka się nada tylko na zupę, a gotowana kasza jaglana plus pięć razy mniej mąki tapioki plus olej plus cukier na papier do pieczenia (można coś dodać np owoce jeśli dziecko może). Wysmarowac na papierze płaskie placki i piec w piekarniku. Wychodzą dobre placuszki. Tak samo można robić z mąką z amarantusa albo z mąką Quinoa. Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: tapioka i proso 15.10.04, 16:29 dzieki. Eksperymentowalam z kasza jaglana, ale wyszly mi jakies kluchy srednio smaczne- nie odwazylam sie dac tego dziecku. Duzo tego oleju trzeba dodac? Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: tapioka i proso 15.10.04, 16:35 Sporo, a placki muszą być bardzo płaskie. Do środka mozna dac starte jabłko albo cukinię (zamiast cukru oczywiście wtedy sól). Moja córka jadła. Do chrupania polecam dmuchany amarantus wymieszany z melasą i kilka minut podpieczony w piekarniku, a potem formowany w małe kulki. Są chrupiące i moja córka bardzo je lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczowo tapioka nie tylko na zupę!!! 17.10.04, 20:46 Tapioka sie nadaje do wielu rzeczy, w Afryce to jest przeciez podstawa pokarmowa dla wielu ludzi (no dobra, wiemm, że nie wystarczająca ;-( budyń z tapioki dodaj własny komentarz "mozna ugotowac na mleku sojowym oczywiście lub na soku owocowym i wtedy jest taki tapiokowy kisiel; WAZNE! tapioka jest BEZGLUTENOWA!" Informacje ogólne: Rodzaj diety: lakto-ovo-vege Kategoria: desery i łakocie Skala trudności: * Składniki: 1/3 szkl. cukru 3 lyzki tapioki błyskawicznej 2-3/4 szkl. mleka 1 jajo,dobrze ubite 1 lyzeczka wanilii Przepis: W garnuszku dobrze wymieszac cukier,tapioke,mleko i ubite jajo;odstawic na 5 minut.Gotowac na srednim ogniu mieszajac az sie zagotuje.Zestawic z ognia i wlac wanilie.Po 20 min. zamieszac. Podawac cieple albo z lodowki. Wskazówki i uwagi: jeżelili tapioka nie jest blyskawiczna to trzeba ja namoczyc porzadniej i dlużej gotowac; dodatki smakowe (kakao, bakalie, owoce itd.) wg uznania PS. mozna smiało bez jajka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka nie tylko na zupę!!! 18.10.04, 13:58 Golab2, jak robisz te kuleczki z amarantusa? Mozesz napisac dokladny przepis? Co tam dodajesz, melase? Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: tapioka nie tylko na zupę!!! 20.10.04, 13:03 Mieszam dmuchanego amarantusa z melasą, kupuję w sklepie ze zdrową żywnością lub bardzo tanio mi znajomi w Egipcie. Mieszam to razem, Wkładam do piekarnika i jak się lekko podpiecze formuję kulki. Jak wystygną są smaczne i chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: tapioka i proso 18.10.04, 22:35 To w końcu kim? Mamą Kuby czy panią Iwanow? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka i proso 20.10.04, 13:46 Dzieki Golab2. Sprobuje. Tak sobie mysle, ze jezeli nie uzyje melasy tylko samej wody, mleka lub dyni tez powinno byc OK? Tylko widze, ze cala sztuka polega na tym, aby najpierw lekko zapiec w piekarniku? Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka i proso 25.10.04, 10:30 Nic mi z tego nie wyszlo . Golab2 mozesz podac jakies bardziej szczegolowe instrukcje? Moze ja cos zle robie. Do amarantusa dodalam wody, troche mleka i usilowalam zapiec w piekarniku. I tu byla juz porazka, bo wcale mi tonie chcialo gestniec, a jak juz zgestnialo to sie spalilo )!. Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: tapioka i proso 25.10.04, 13:08 Trzeba do amarantusa dmuchanego dodać coś co sklei, a nie go rozmiękczy. Jeśli nie masz melasy, to może być np. miód albo karmel. W małej ilości, żeby tylko ledwo ziarna się zlepiły i wtedy do piekarnika na krótko, żeby słodki dodatek nie zaczą, się palić. Po wyjęciu można formować kulki, placki i inne i jak ostygnie jeść. Mam nadzieje, ze tym razem sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka i proso 26.10.04, 09:11 Dzieki, jedyny problem w tym, ze on tak naprawde nic takiego nie moze. Ale moze uda sie na bazie dyni....Choc moje placuszki, ktore robie wg podobnego przepisu nie maja nic wspolnego z kruchoscia . Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: tapioka i proso 26.10.04, 09:24 Jak dawno temu zrobilam ciasteczka owsiane, to elementem klejacym bylo (o ile dobrze pamietam) maslo z cukrem. A czy moze jakies maslo ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5435983&a=11123146 Moze tu dziala analogicznie ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka i proso 26.10.04, 11:06 Oj, nie nie. Zadnego masla. Moze jedynie bebilon amino, amarantus, kasze jaglana, krolika, dynie, chyba banana, chyba ziemniaka, chyba gruszke wheeliamsa, chyba indyka, chyba proso. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: tapioka i proso 26.10.04, 11:09 No to kiepsko. Tak sie zastanawiam, czy z tego banana nie mozna zrobic 'klej', np. rozgniatac i mieszac z amarantusem, wlozyc do piekarnika ... K. Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: tapioka i proso 26.10.04, 11:57 To w taki razie kasza jaglana ugotowana na bardzo gęsto. Jak przestygnie, dodać olej który może, owoc, który może i cukier (jeśli może - polecam cukier trzcinowy - bo z rzeczy, które twoje dziecko może moje może bardzo niewiele, a cukier trzcinowy je). Gęstą masę, którą otrzymasz należy rozsmarować na bardzo cieniutkie placki na papierze do pieczenia i piec w piekarniku, bardzo ostroznie, na niezbyt dużym ogniu, pilnując i przekręcając, żeby się nie spaliły. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: tapioka i proso 27.10.04, 08:45 I to sie nazywa zrobic cos z niczego! Dzieki dziewczyny! Z tym bananem to swietny pomysl. Chyba. Ostatnio w sklepie ze zdrowa zywnoscia widzialam suszone banany i tak wlasnie sobie pomyslalam, ze skoro tez banan chyba jest ok, moze cos takiego by sobie dziubal. Nie kupilam, bo balam sie ze mogli czego dadac i postanowilam sama zrobic. Takze dziewczyny, kolejny pomysl - suszone banany. Po dodaniu amarantusa moze byc wykwintna uczta! A ciasteczek z kaszy tez jeszcze nie robilam. W weekend bede sie realizowac jako kucharka ), bo w tygodniu to niestety nie ma kiedy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
noemip Ciasteczka bananowe 28.10.04, 15:16 Zosia! Czesto mysle o Was i czy juz Mati moze jesc cos poza dynia, krolikiem i amarantusem - i okazuje sie, ze udalo sie wprowadzic pare rzeczy! Jak fajnie! Ja sprobowalam dac Natce banan, ale niestety uczulil ja. Najpierw nie chciala jesc wiec podalam w postaci ciasteczek: popping plus rozgnieciony banan plus maka amarantusowa plus chyba woda (juz zapomnialam), wsio, robilam kuleczki, pieklam na papierze do piecz. w niskiej temperaturze. OStatnio w watku Wielka ksiazka kucharska... podalam tez przepis na kuleczki z dynia. Moga byc bez brokulow, z maka amarantusowa zamiast gryczanej. My na razie caly czas na 10 produktach, nie udalo sie rozszerzyc. Dziecko wyrywa raczki do sliwek, banana, jablek... a mnie serce boli, bo to dla niej trucizna. A bezpiecznej kapusty, brukselki etc. w ogole nie chce tknac. Ja sie jej nie dziwie. Noe'mi Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: Ciasteczka bananowe 29.10.04, 08:58 Huu ... z tym wprowadzniem to u mnie jest tak, ze wprowadzam na sile. Wcale nie mam pewnosci czy te produkty nie uczulaja, bo skora jest wciaz brzydka. Ale staram sie za wszelka cene rozszerzyc diete, bo to co jadl do tej pory to straszna bida z nedza. W dodatku boje sie, ze i na to sie uczuli. Skora nadal brzydka, ale nie gorsza niz przed wprowadzeniem tych produktow. Wiec skoro nie gorsza pomyslalam, ze moze narazie bede mu podawac, skoro i tak nie mam pomyslu co dalej i co mu szkodzi. Przepis na ciasteczka bananowe jest exstra. Z pewnoscia sprobuje. Dzieki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś