Dodaj do ulubionych

jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby?

05.02.05, 06:23
Moja 15-miesieczna corka (straszny alergik) nie przytyla ani nic nie urosla
przez ostatnie 3 m-ce. Wazy 8700 g przy wzroscie 76 cm (przy urodzeniu 2711
g, 49 cm). Nie miesci sie w zaden centyl. Nie dosyc, ze ze wzgledu na
alergie niewiele moge jej dac, to ona na dodatek jest z tych co jedza
niewiele i im wystarcza. Jak zwiekszyc jej wage? Macie moze jakies
wyprobowane sposoby? Czytalam, ze dobrze jest dodawac oliwe z oliwek do
kazdego posilku, nawet do kaszek ryzowych. Ale czy to nie zaszkodzi? Czy tez
macie problemy z waga i wzrostem swoich malych alergikow? Moze ktos mi cos
podpowie. Please...
Obserwuj wątek
    • maniakow Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 06.02.05, 20:05
      Witaj.
      Moja córcia (10 miesięcy) w wieku 6 miesięcy przestała przybierac na wadze i
      niewiele urosła, lekarka przepisała nam Bebilon Pepti MCT. Od tamtej pory, choć
      nadal jadła nie za dużo, powolutku zaczęła przybierać na wadze (wcześniej
      pomimo wagi urodzeniowej 2650 g przybierała rewelacyjnie). Nie wiem czy jesteś
      na diecie eliminacyjnej, czy karmisz preparatem mlekozastępczym. Nam to mleko
      pomogło, teraz Emilka waży 8200g i mierzy 71 cm.
      Pozdrawiam.
      • bea_mama Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 07.02.05, 17:49
        > Nie wiem czy jesteś
        > na diecie eliminacyjnej, czy karmisz preparatem mlekozastępczym.

Wciaz karmie piersia (ale juz tylko 2-3 karmienia dziennie) i podaje Nutramigen
        od 7-ego m-ca. Ale ona nie chce pic tego mleka i jedynie zjada go w kaszkach.
        Czy wciaz karmisz piersia i dodatkowo podajesz Bebilon Pepti?

Do tej pory Zuza ladnie przybierala na wadze. Dopiero ostatnie 3 m-ce byly
        takie kiepskie... A moze powinnam ja odstawic od piersi i podawac wiecej
        Nutramigenu?
    • biedronka22 Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 06.02.05, 20:28
      Witaj!!!
      Mój synek w wieku 14 m-cy wazył 9800kg( po urodzeniu 3600), więc tez był na
      tych bardzo niskich centylach. Myslę, że większośc alergików, zwłaszcza silnych
      ma ten sam problem. Lezeliśmy nawet w Klinice Gastroenterologii,ale bez
      konkretnych rezultatów.
      Moje dziecko w tym wieku jadło tylko kilka produktów i prawie do wszystkiego
      dodawałam troszeczkę oliwy z oliwek (pomysł pediatry). Obecnie dziecko
      skończyło 3 latka i jest na 25 centylu.
      Jeszcze dodam, że w przypadku zupełnego braku apetytu podawałam przez kilka dni
      Peritol ( w szpitalu też mu podawali).
      Pozdrawiam
      • chalsia Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 07.02.05, 00:02
        Owszem, oliwa do posiłków to dobry pomysł.
        Ponad to Zyrtec też działa pobudzająco na apetyt.
        Także witaminy w płynie o nazwie Alvityl (mojego silnego alergika nie uczulają,
        aromat smakowy jest śliwkowy).

Chalsia
        • bea_mama Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 07.02.05, 17:55
          chalsia napisała:

> Owszem, oliwa do posiłków to dobry pomysł.

Ale nie wiem jakie dawac ilosci tej oliwki. Czy jedna lyzeczka do obiadku i po
          lyzeczce do kaszki rano i wieczorem to nie za duzo? Nie zaszkodzi jej?
    • atopik Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 07.02.05, 11:44

U nas pomogło wprowadzenie do diety kasz i płatków zbożowych, na razie tych
      bezglutenowych...
      Peritol i Zyrtec to leki antyhistaminowe. Lekarze nie przepisują ich na poprawe
      apetytu !
      • bea_mama Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 07.02.05, 17:53
        A jakie to sa kasze i platki zbozowe bezglutenowe? Bo ja podalam jej kaszke
        jaglana (ale ona jest glutenowa) i zwymiotowala nia rowno! Wiec z glutenem juz
        skonczylam.
        • atopik Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 08:50
          Kasza gryczana biała nie prażona i kasza jaglana + płatki z tych kasz. Kasza
          jaglana nie zawiera glutenu i jest polecana osobom chorym na celiakię.
        • kruffa Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 10:40
          Jaglana jest bezglutenowa.
          Gryczane, ryżowe, kukurydziane (ale nie takie ze zwykłego sklepu - chyba sa
          provity).

Kruffa
          • mamuskanr1 Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 16:41
            Witajcie!
            Od jakiego wieku można podać dziecku te kasze?]
            Moja 8 miesięczna CÓRCIA bardzo słabo przybiera (w 7 miesiacy ważyła ledwo
            6.200!).
            Pozdrawiam.Sabina
            • kruffa Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 16:55
              Wszystkie bezglutenowe spokojnie juz możesz.

Kruffa
              • mamuskanr1 Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 18:48
                Mam kaszę jaglaną z firmy Sante,nie pisze czy jest bezglutenowa,ale z tego co
                zrozumiałam wszystkie kasze jaglane są bezglutenowe bez względu na firmę.
                Pozdrawiam.Sabina
      • chalsia Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 08.02.05, 22:35
        > Peritol i Zyrtec to leki antyhistaminowe. Lekarze nie przepisują ich na
        poprawe
        >
        > apetytu !

ALEŻ OCZYWIŚCIE !!!
        Natomiast, jeśli jest potrzeba zadziałanie antyhistaminikami, to warto
        pamiętać, ze Zyrtec ma działanie pobudzające apetyt i u dziecka alergicznego ze
        słabymi przyrostami wagowymi warto być może zastosować ten akurat lek, zamiast
        innego.

Chalsia
    • bea_mama amarant? 08.02.05, 18:37
      No tak, ja zaserwowałam Zuźce kaszę jęczmienną a nie jaglanąsad(( I stąd były te
      wymioty. Ale ze mnie matka!
      Dzięki za rady. Zaraz idę do sklepu po kasze.
      A słyszeliście o AMARANT? Bo właśnie kupiłam i jest też beglutenowa.
      pl.wikipedia.org/wiki/Szar%C5%82at_spo%C5%BCywczy
      • bea_mama Re: amarant? 08.02.05, 20:25
        Ugotowałam ten amarant i nie jest taki złysmile
    • bea_mama Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 12.02.05, 05:30
      Pomysł z dodawaniem oliwy z oliwek do posiłków nie wypali, bo Zuza jest chyba
      na nią uczulona! Buzia była cała w kropeczkach. Odstawiłam i jest o niebo
      lepiej. Jakiej innej oliwy można używać?
      Tak więc zostają mi chyba tylko te kasze (dzięki za radę atopic) i coś na
      apetyt (jak np. Zyrtec)... Może jeszcze jakieś podpowiedzi doświadczonych
      mam?...
      • atopik Re: jak zwiekszyc wage alergika? - jakies sposoby 12.02.05, 10:30
        Może spróbuj olej słonecznikowy :o)
    • bea_mama Dzieki!!! 03.03.05, 19:48
      Dzieki za wszystkie rady! Poskutkowalo, bo dzisiaj (czyli po miesiacu) okazalo
      sie ze Zuzka urosla 2 cm i przytyla 400 g! Jemy kasze, dodajemy do obiadkow
      oliwy z oliwek. Dodam jeszcze, ze w miedzyczasie odstawilam ja odpiersi i teraz
      je jak szalonasmile)) to co moze, oczywiscie. A mleka (czyt. Nutramigenu) zjada w
      kaszkach i budyniach okolo 600 ml dzienniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka