patyska 21.02.05, 11:47 czy ktos zna taki przypadek? bo Jeremi chyba na cebule sie uczulil, ale czy to w ogole mozliwe? hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noemip Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 13:19 Cebula to jedna z niewielu produktów, które możemy jeść. W polskim "kolorowym piśmie" czytałam, że mało alergizuje, dlatego próbowałam. Według mojej węgierskiej książeczki napisanej przez znaną tam alergolog istnieje alergia krzyżowa na cebulę i szparagi. Jak tam szparagi??? Zresztą wiadomo, że na wszystko można mieć tą nędzną alergię... pozdr Noémi jeszcze 3 tyg. do Libero ) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 13:34 noemip )) no wlasnie nie wiem jak szparagi... po prostu nie wiem... musze sprawdzic jeszcze, bo podalam dopiero raz. nasza alergolog powiedziala ze bez przesady - szparagi? baaaardzo slabo alergizujace, ale zawarta w nich chemia to juz co innego czepilam sie tej cebuli, bo podobno jak cos niestrawione w kupie to wywalac z diety a mama znalazla w kupce Jeremiego 2 (slownie dwa ) kwadraciki cebuli, a zjadl ich pewnie 20. a kupa ok poza tym. musze przycisnac doktorke w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 14:32 Doktor C., którą mi poleciłaś, dała mi taka listę, w której cebula jest w grupie alergizujących. Więc ją na wszelki wyrzuciałm z diety. Choć wcześniej używałam jej sporo i do wszystkiego. Zresztą wczęśniej w ogóle używałąm wszystkiego sporo, ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 15:17 taaaaa, tez taka liste dostalam, tyle ze od jakiegos alergologa kiedys, ale zrozumialam, ze chodzi o surowa i dla malego dziecka. Byl tam tez por. hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
dominikams Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 19:45 Zosia była uczulona na pora. Cebuli nie próbowałam do czasu, kiedy skończyła pewnie ze 2,5 roku (a może i później??). Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 21:25 A powiedzcie mi, jeśli cebulę wykluczyłam, a por to też cebulowaty (więc teoretycznie też powinnam wykluczyć) i uczula marchew, to z czego robić zupkę? U mnie na razie bazą są ziemniaki, por, pietruszka, ale gdyby wykluczyć też pora? Odpowiedz Link Zgłoś
bziuk Re: czy cebula to uczula? ;) 21.02.05, 22:34 a z reszty zupkę, z tego co zostało u nas cebula jakiś czas uczulała a por nie wychodzi, że słabiej uczula no przynajmniej u nas tak wychodzi... pzdr bziuk Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: czy cebula to uczula? ;) 22.02.05, 16:06 A jak podajecie cebulę? Gotowaną czy surową, a moze zeszkloną na patelni? Też słyszałam ze nie uczula mocno i chciałabym spróbowac. Mój synek ma teraz 21mc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
froggie Re: czy cebula to uczula? ;) 22.02.05, 16:11 Surowa jest chyba ciezkostrawna. Jdalam Dominisi ze dwa razy w zyciu cebule surowa i miala po tym ciezka noc, normalnie reague skora. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: czy cebula to uczula? ;) 22.02.05, 16:15 Zeszkolną na patelni w niewielkiej ilości oleju i większej ilości wody. Dodaje do farszu pierogów i kotletów mielonych. Mała ma 20 m-cy. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Noico i Patyska 02.03.05, 08:52 Dziewczyny , czy któraś może, przy odrobinie wolnego czasu, wrzucić na forum tę listę alergizujących produktów którą dostałyście od dr C. i o której mowa wyżej. Strasznie by się przydała przy rozszerzaniu diety. Ja niestety od swego lekarza nie dostaję takich wskazówek Odpowiedz Link Zgłoś
mama_max Re: Noico i Patyska 02.03.05, 22:35 Dołączam się do prośby o listę alergizujących produktów.Pozdrawiam i dziękuję. Mama_Max Odpowiedz Link Zgłoś
patyska ja, patyska, wredna malpa... ;) 03.03.05, 09:47 ... przyznaje, ze zapomnialam o tej liscie, ale juz podaje co zapamietalam: ZABRANIA SIE: cytrusow i drobnopestkowych cabuli, pora, pomidora, papryki wolowiny i kury mleka i jego przetworow jaj czekolady i kakao tak w skrocie, jak znajde te cholerna liste, to ja wrzuce w osobny watek Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: ja, patyska, wredna malpa... ;) 03.03.05, 09:57 Będzie suuuper. Dzięki ps. nalcrom będziemy podawać od soboty. W poniedziałek napiszę jak poszło. Pa Beata Odpowiedz Link Zgłoś