agi777 05.03.05, 09:03 Czy ma ktoś z Was przepis na naleśniki, bez mleka i jajek? Na malyalergik.pl znalazlam jeden przepis, ale ze Sinlaciem, a ja chciałam bez. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 09:53 A z czego możesz - chodzi mi o mąki? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
agi777 Re: Naleśniki 05.03.05, 10:18 nie wiem, czy moge przenna, dlatego wole kukurydziana Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 10:34 Najlepisze wychodzą z tej mąki: celiakia.pl/sklep/product_info.php?cPath=13&products_id=81 ale niestety można ja chyba tylko tutaj kupić Dodaje się odrobinę soli i cukru do smaku i gotowe. Możesz ewentualnie spróbowac wymieszać mąkę kukurydzianą i mąką bezglutenową na bazie skrobi kukurydzianej. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
ilelito Re: Naleśniki 05.03.05, 10:48 Ja synowi robiłam z pozostałych składniuków tradycyjnego przepisu, czyli po odjęciu jajka i mleka - sama mąka, woda, cukier i szczypta soli (proporcje - jak się sypnęło). Wychodziły dość sztywne, ale syn i tak je uwielbiał, bo były słodkie. Jak udało się wprowadzić do diety Humanę SL ("mleko" sojowe), to dodałam też do naleśników i były przynajmniej miękkie. Jeśli podajesz jakieś inne mleko, to też możesz dodać. Co do mąki kukurydzianej, to z niej wychodziły kiepskie, bo się łamały. Jeśli wahasz się co do pszenicy, to spróbuj zalecanej przez alergologów mąki z tapioki (sklepy ze zdrową żywnością). Pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Naleśniki 05.03.05, 11:10 A ja wlasnie probowalam robic nalesniki z; tapioki, amarantusa, maki ryzowej, maki gryczanej,(z kazdej oddzielnie), wszystko bee, ale moze ja kiepska kucharka jestem Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 11:39 Z gryczanej robię placki - smaczne, a jak się doda jakiegoś dzemu to już miodzio. Czasami robię placki gryczano-ryżowe, gryczano-kukudziane, albo jeszcze jakiś mix z żytnią. Mozna dodać trochę kleiku, ale nie za dużo, bo się za bardzo rwą, kleją i nie można ich odwrócić. Własnie skończyłyśmy jeśc z córką naleśniki kukurydziane: skrobia, maka, sól, cukier i odrobina oliwy. Robiłam takie grubsze a la cienki grzybek. Musi w nich przeważac mąka a nie skrobia. Były pyszniaste - czuć było odrobinę kukurydzę, ale poza tym nie różniły się zbytnio od normalnych. Trzeba tylko "złapac" proporcje i czas smazenia. Musze w końcu otworzyć mleko ryżowe i spróbuje pokobminować naleśniki na jego bazie. Dam wam znac co z tego wyszło ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Naleśniki 05.03.05, 21:48 Moja mala kukurydzy nie moze i to strasznie utrudnia kwestie nalesnikow Ale sprobuje jutro zrobic gryczano-ryzowe, dzieki Kruffa. Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Naleśniki 05.03.05, 11:02 No właśnie, robiłam wczoraj naleśnika z przepisu z Sinlakiem. Niedość że mi się rozwalił, to wyszedł suchy. Kinga krzyiła się i dławiła, pomimo tycich kawełeczków. Czy 10 m-mu dziecku można dawać naleśnika? Pije mleczko Bebiko HA, można go dodać? A mąka ryżowa? Wyjdzie coś z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 11:40 Chyba jest troszkę za mała. Mleko możesz jak najbardziej dodać. Gdy robię tylko dla małej - dodaję nutramigenu. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: Naleśniki 05.03.05, 12:16 W sklepach ze zdrowa jest do kupienia "naleśniki- mix kukurydziane" skład:maka kukurydziana, ryżowa woskowa, tapioka, sól. Dodaje sie wody, olej i jest ciasto. w smaku nawet podobne do normalnych. cena 5,60. Odpowiedz Link Zgłoś