Dodaj do ulubionych

Naleśniki

05.03.05, 09:03
Czy ma ktoś z Was przepis na naleśniki, bez mleka i jajek? Na malyalergik.pl znalazlam jeden przepis, ale ze Sinlaciem, a ja chciałam bez.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 09:53
      A z czego możesz - chodzi mi o mąki?

Kruffa
      • agi777 Re: Naleśniki 05.03.05, 10:18
        nie wiem, czy moge przenna, dlatego wole kukurydziana
        • kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 10:34
          Najlepisze wychodzą z tej mąki:
          celiakia.pl/sklep/product_info.php?cPath=13&products_id=81
          ale niestety można ja chyba tylko tutaj kupić sad
          Dodaje się odrobinę soli i cukru do smaku i gotowe.

Możesz ewentualnie spróbowac wymieszać mąkę kukurydzianą i mąką bezglutenową na
          bazie skrobi kukurydzianej.

Kruffa
    • ilelito Re: Naleśniki 05.03.05, 10:48
      Ja synowi robiłam z pozostałych składniuków tradycyjnego przepisu, czyli po
      odjęciu jajka i mleka - sama mąka, woda, cukier i szczypta soli (proporcje -
      jak się sypnęło). Wychodziły dość sztywne, ale syn i tak je uwielbiał, bo były
      słodkie.
      Jak udało się wprowadzić do diety Humanę SL ("mleko" sojowe), to dodałam też do
      naleśników i były przynajmniej miękkie. Jeśli podajesz jakieś inne mleko, to
      też możesz dodać.
      Co do mąki kukurydzianej, to z niej wychodziły kiepskie, bo się łamały. Jeśli
      wahasz się co do pszenicy, to spróbuj zalecanej przez alergologów mąki z
      tapioki (sklepy ze zdrową żywnością).
      Pozdrawiam
      Ilona
      • agi777 Re: Naleśniki 05.03.05, 11:02
        Dziękuję Wam bardzo!
      • setia Re: Naleśniki 05.03.05, 11:10
        A ja wlasnie probowalam robic nalesniki z; tapioki, amarantusa, maki ryzowej,
        maki gryczanej,(z kazdej oddzielnie), wszystko bee, ale moze ja kiepska
        kucharka jestemwink
        • kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 11:39
          Z gryczanej robię placki - smaczne, a jak się doda jakiegoś dzemu to już miodzio.
          Czasami robię placki gryczano-ryżowe, gryczano-kukudziane, albo jeszcze jakiś
          mix z żytnią. Mozna dodać trochę kleiku, ale nie za dużo, bo się za bardzo rwą,
          kleją i nie można ich odwrócić.
          Własnie skończyłyśmy jeśc z córką naleśniki kukurydziane: skrobia, maka, sól,
          cukier i odrobina oliwy. Robiłam takie grubsze a la cienki grzybek. Musi w nich
          przeważac mąka a nie skrobia. Były pyszniaste - czuć było odrobinę kukurydzę,
          ale poza tym nie różniły się zbytnio od normalnych. Trzeba tylko "złapac"
          proporcje i czas smazenia.
          Musze w końcu otworzyć mleko ryżowe i spróbuje pokobminować naleśniki na jego
          bazie. Dam wam znac co z tego wyszło smile)

Kruffa
          • setia Re: Naleśniki 05.03.05, 21:48
            Moja mala kukurydzy nie moze i to strasznie utrudnia kwestie nalesnikowsad
            Ale sprobuje jutro zrobic gryczano-ryzowe, dzieki Kruffa.
    • daria.1 Re: Naleśniki 05.03.05, 11:02
      No właśnie, robiłam wczoraj naleśnika z przepisu z Sinlakiem. Niedość że mi się rozwalił, to wyszedł suchy. Kinga krzyiła się i dławiła, pomimo tycich kawełeczków. Czy 10 m-mu dziecku można dawać naleśnika? Pije mleczko Bebiko HA, można go dodać? A mąka ryżowa? Wyjdzie coś z tego?
      • kruffa Re: Naleśniki 05.03.05, 11:40
        Chyba jest troszkę za mała. Mleko możesz jak najbardziej dodać. Gdy robię tylko
        dla małej - dodaję nutramigenu.

Kruffa
        • agata9991 Re: Naleśniki 05.03.05, 12:16
          W sklepach ze zdrowa jest do kupienia "naleśniki- mix kukurydziane" skład:maka
          kukurydziana, ryżowa woskowa, tapioka, sól. Dodaje sie wody, olej i jest
          ciasto. w smaku nawet podobne do normalnych. cena 5,60.
          • agi777 Re: Naleśniki 06.03.05, 09:19
            Dziękuje Wam wszystkim.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka