Dodaj do ulubionych

dieta eliminacyjna

17.03.05, 19:59
Witam!!chciałabym sie dowiedziec na czym dokladnie polega dieta eliminacyjna
i jak ja przeprowadzic u 13 miesieczniaka który je prawie wszystko i kocha
jeścsad ,wiem ze powinnam wyeliminowac produkty ktore moga uczulac, ale
uczulac moze wiele rzeczy!!eliminowac stopniowo czy od razu nie podawac
alergizujacych produktów?? i co wlasciewie moje dziecko moze teraz jesc???!!!
lekarka zabronila mojemu krzysiowi podawac nabialu ,a wiec serkow,jogurtów
itp co uważam jest potrzebne w rozwoju dziecka czym to teraz zastapic??jestem
początkujaca mamą alergika i z góry dziekuje za wszyskie odpowiedzi i
rady.pozdrawiam Krysia
Obserwuj wątek
    • ladiwa Re: dieta eliminacyjna 17.03.05, 21:33
      W takim przypadku, gdy dziecko już jadło wszystko, trudno jest i mamie i
      dziecku. Mama musi przełamać swoje bariery odnośnie nowej diety, a dziecko nie
      bez sprzeciwu zrezygnować ze swoich przysmaków. Uwierz, jest naprawdę dużo
      dzieci, którym dieta eliminacyjna pozwala w miarę normalnie żyć (tak jest i u
      mojego synka). Mleko najczęściej zastępuje się preparatem mlekozastępczym (mój
      maluch pije Nutramigen). Przeczytaj sobie dzisiejszy wątek "Ciekawy artykuł".
      Umieściłam tam link, pod którym znajdziesz przydatne informacje. Natomiast
      podstawowe informacje o diecie eliminacyjej możesz zobaczyć np. tu:
      dziecko.nestle.pl/in_menu2_4_al_11.phtml
      no i koniecznie poszperaj na tym forum, znajdziesz wiele informacji i porad mam
      alergicznych dzieci
      Pozdrawiam
      ladiwa, mama 3latka
    • kruffa Re: dieta eliminacyjna 17.03.05, 22:38
      Twój maluch jest juz na tyle duży, że ewentualnie mozesz stosowac u niego dietę
      mamy karmiącej alergika. Oczywiście - wprowadzaj wszystko powoli i obserwuj.
      Tutaj masz ogólne zasady:

Mięso tylko pieczone (wtedy jest w formie wędliny) i gotowane. Co do chleba
      musisz miec pewność 100% (na początek), że nie zawiera polepszaczy, mleka i
      drożdzy. W wielu sklepach zwanych eko i z jedzeniem dl aalergikow można kupić
      chleb żytni na zakwasie.

1. kasze i mąki wszystkie
      2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać
      na te kupne np. kurczaki i indyki i najlepiej mieso jak sie da sciagac ze wsi -
      gotowane i pieczone (ja jadlam wieprzowine, indyka, królika i kaczke) NIE WOLNO
      WĘDLIN !!!
      3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
      4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek
      5. do picia: soki i kompoty domowe plus te dla niemowlat
      6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
      7. tluszcze: oliwa, smalec
      8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu
      9. przyprawy: sól i cukier

Wiadomo, ze wszytsko może uczualać, ale to jest pewna baza.
      Rób dziennik - co jesz i zapisuj stan skóry dziecka. Tak samo w czym kąpiesz
      itp.
      Tu masz ewentualne przepisy:
      www.wyprawka.pl/alergie
      www.malyalergik.pl

Jeśli chodzi o mleko - są mieszanki mlekozastępcze - ale na ten temat
      porozmawiaj z lekarzem. Gdy sie popatrzy na skład i go porówna - dobrym źródłem
      wapnia jest też Sinlac. W kazdym razie porozmawiaj z lekarzem, bo wszystkoz
      alezy od tego czy karmisz.

Kruffa
      • krzysiowamama Re: dieta eliminacyjna 18.03.05, 10:17
        Witam ponownie!!!

Dziewczyny bardzo dziękuje Wam za pomoc i rady,są dla mnie bardzo cenne ja sama
        nie wiedziałam jak się do tego zabrac.Buszowałam po necie i stron o alergii
        jest mnóstwo a temat jak sie okazuje bardzo obszerny,mam już liste produktów
        ktore mogą uczulac no i dziennik obserwacji przy diecie eliminacyjnej.Mam tylko
        jedno pytanie wykluczać produkty z diety dziecka po kolei??czy wszystkie naraz??
        pozdrawiam Krysia i Krzys
        • ladiwa Re: dieta eliminacyjna 18.03.05, 12:46
          Ja bym ci radziła na początek zastosować się do tego co napisała kruffa (ona
          naprawdę zna się na rzeczy), czyli te podstawowe alergeny wyklucz odrazu, 2, 3
          tygodnie diety, jak będzie poprawa, to znaczy, że udało ci się znaleźć
          winowajcę i możesz powoli rozszerzać dietę. Jak nie, to dalej musisz szukać.
          Tak jak zauważyłaś alergenem może być prawie wszystko (nawet marchew, ryż), no
          ale bądźmy dobrej myśli.
          ladiwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka