Dodaj do ulubionych

czy nietolerancję laktozy mozna zbadać?

22.03.05, 23:04
jak wyżej. jesli tak - jakie to badanie? Bo cos mi sie wydaje, że nie mozna...
Obserwuj wątek
    • maya_maya oczywiście, że można 22.03.05, 23:25
      przede wszystkim badanie kałku, które wykaże ph oraz ilość substancji
      redukujących i z tego co kojarzę, ph <5,5 oraz ilość substancji więcej niż 2 %
      to wskazanie na nietolerancję laktozy. Są jeszcze testy wodorowe wydychanego
      powietrza, jeśli dziecko nie toleruje laktozy to w wydychanym powietrzu będzie
      stężenie czegoś, co wskaże tę nietolerancję, ale nie wiem o co dokładnie
      chodzi... w Warszawie badanie kału możesz zrobić na Działdowskiej, jedziesz
      z "materiałem" i wyniki masz od razu za kilkanaście złotych
      • plavusa Re: oczywiście, że można 23.03.05, 13:35
        bardzo Ci dziekuję!
        Wprawdzie mieszkam w Poznaniu ale chyba juz wiem gdzie szukać
        pozdrawiam!!!
        • zapominajka1979 Re: oczywiście, że można 23.03.05, 13:52
          można zrobić także tzw.krzywą laktazową-podaje się dziecku roztwór i po jakimś
          czasie spawdza się reakcje organizmu. W Poznaniu robią to badanie w
          ambulatorium przy klinice na Szpitalnej
          • smallwitch Re: oczywiście, że można 23.03.05, 19:53
            Hej Zapominajko
            Czy może wiesz na czym dokładnie polega to badanie krzywej laktozowej i jak
            wygląda? Myslę, że właśnie to czeka nas po świętach, bo gdyby miało to być
            badanie kału, to nasz lekarz powiedziałby mi, żeby przywieźć kał do badania, a
            on powiedział, że mamy przyjechać do niego do szpitala (właśnie na Szpitalną)
            na czczo. Więc to chyba nie będzie badanie kału... Czy to jest związane z
            pobieraniem krwi????
            • bb12 Re: oczywiście, że można 23.03.05, 22:24
              Moje dziecko miało badaną krzywą laktozową.
              Pobrano krew z palca,wypiła szklankę laktozy i potem co 30 min pobierano krew z
              paluszka[5 razy].
              To badanie wykonuje się w warunkach szpitalnych.
              • maya_maya Re: oczywiście, że można 24.03.05, 02:43
                Może się okazać, że ta krzywa laktozowa jest bardziej miarodajna niż badanie
                kału, ale badanie kału jest łatwiejsze i jeśli ono coś wykaże to można
                zaoszczędzić dziecku tych kłuć.
              • smallwitch Re: oczywiście, że można 24.03.05, 11:11
                Ło matko - szklankę????? Mój synek nie jest w stanie zjeść na jedno posiedzenie
                więcej niż 150 ml, nie mówiąć już o piciu, bo w ogóle nie pije sad((( Picie daje
                mu łyżeczką, co kilkanaście minut jedną, bo inaczej w ogóle nic by nie
                wypił.... No i te pięć ukłuć, o jejuniu, jak on to zniesie... sad(( Boszzzz
                • bb12 Re: oczywiście, że można 24.03.05, 18:14
                  Moje dziecko za pierwszym razem całą laktozę zwymiotowało.
                  Po dwóch godzinach była powtórka.Acha,badanie wykonuje się na czczo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka