plavusa 22.03.05, 23:04 jak wyżej. jesli tak - jakie to badanie? Bo cos mi sie wydaje, że nie mozna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maya_maya oczywiście, że można 22.03.05, 23:25 przede wszystkim badanie kałku, które wykaże ph oraz ilość substancji redukujących i z tego co kojarzę, ph <5,5 oraz ilość substancji więcej niż 2 % to wskazanie na nietolerancję laktozy. Są jeszcze testy wodorowe wydychanego powietrza, jeśli dziecko nie toleruje laktozy to w wydychanym powietrzu będzie stężenie czegoś, co wskaże tę nietolerancję, ale nie wiem o co dokładnie chodzi... w Warszawie badanie kału możesz zrobić na Działdowskiej, jedziesz z "materiałem" i wyniki masz od razu za kilkanaście złotych Odpowiedz Link Zgłoś
plavusa Re: oczywiście, że można 23.03.05, 13:35 bardzo Ci dziekuję! Wprawdzie mieszkam w Poznaniu ale chyba juz wiem gdzie szukać pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zapominajka1979 Re: oczywiście, że można 23.03.05, 13:52 można zrobić także tzw.krzywą laktazową-podaje się dziecku roztwór i po jakimś czasie spawdza się reakcje organizmu. W Poznaniu robią to badanie w ambulatorium przy klinice na Szpitalnej Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: oczywiście, że można 23.03.05, 19:53 Hej Zapominajko Czy może wiesz na czym dokładnie polega to badanie krzywej laktozowej i jak wygląda? Myslę, że właśnie to czeka nas po świętach, bo gdyby miało to być badanie kału, to nasz lekarz powiedziałby mi, żeby przywieźć kał do badania, a on powiedział, że mamy przyjechać do niego do szpitala (właśnie na Szpitalną) na czczo. Więc to chyba nie będzie badanie kału... Czy to jest związane z pobieraniem krwi???? Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: oczywiście, że można 23.03.05, 22:24 Moje dziecko miało badaną krzywą laktozową. Pobrano krew z palca,wypiła szklankę laktozy i potem co 30 min pobierano krew z paluszka[5 razy]. To badanie wykonuje się w warunkach szpitalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
maya_maya Re: oczywiście, że można 24.03.05, 02:43 Może się okazać, że ta krzywa laktozowa jest bardziej miarodajna niż badanie kału, ale badanie kału jest łatwiejsze i jeśli ono coś wykaże to można zaoszczędzić dziecku tych kłuć. Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: oczywiście, że można 24.03.05, 11:11 Ło matko - szklankę????? Mój synek nie jest w stanie zjeść na jedno posiedzenie więcej niż 150 ml, nie mówiąć już o piciu, bo w ogóle nie pije ((( Picie daje mu łyżeczką, co kilkanaście minut jedną, bo inaczej w ogóle nic by nie wypił.... No i te pięć ukłuć, o jejuniu, jak on to zniesie... (( Boszzzz Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: oczywiście, że można 24.03.05, 18:14 Moje dziecko za pierwszym razem całą laktozę zwymiotowało. Po dwóch godzinach była powtórka.Acha,badanie wykonuje się na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś