Dodaj do ulubionych

Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!!

01.04.05, 17:24
Dosłownie. Udało się nam wyłapać ryż, który uczulał. Teraz córka dostała
kaszę jaglaną i było ok, potem gruszkę i też jest ok. ale nie do końca. To
znaczy buzia: poliki lekko suche i czerwone, na karku wysypka ale wygląda jak
potówki, dołownie parę, nie swędzi; no i od wczoraj suche placki na bokach,
brzuchu i pleceach, skóra nie łuszczy się, nie swędzi ale jest wysuszona. Co
to? Czy coś na wasz gust uczula, czy to AZS. I co z tym robić, bo już
naprawdę nie wiem.
pozdr.
Joanna
Obserwuj wątek
    • setia Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 01.04.05, 21:13
      nie wiem co jeszcze je Twoje dziecko, ale jesli tylko kasze jaglana i gruszke,
      to jest to zle skonstruowana dieta, bo zlozona z samych weglowodanow.
      proponowalabym raczej wprowadzic jakies warzywa, mieso i tluszcze, z kaszami i
      owocami mozesz poczekac.
      • joaska7 Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 02.04.05, 15:55
        Zwariowałaś! Ja napisałam, że ostatnio jej wprowadziłam kaszę jaglaną i
        gruszkę. Moje dziecko je: marchew, pietruszkę, ziemniaka, brokuła, jabłko,
        kleik kukurydziany, oliwę z oliwek, indyka. Pije Nutramigen, bo ma skazę. Jest
        uczulona na ryż, buraka no i chyba na gruszkę... Dodam, że każdą rzecz jej
        wprowadzam pojedynczo. Sorry, że się uniosłam, ale prosiłam o radę a nie o
        pouczanie. Chciałam się dowiedzieć, czy AZS jest wynikiem tak marnej diety, czy
        może uczulił ją ostatnio wprowadzony produkt i takie są objawy?
        • setia Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 02.04.05, 20:59
          joaska7 napisała:

> Zwariowałaś! Ja napisałam, że ostatnio jej wprowadziłam kaszę jaglaną i
          > gruszkę. Moje dziecko je: marchew, pietruszkę, ziemniaka, brokuła, jabłko,
          > kleik kukurydziany, oliwę z oliwek, indyka.

no sorry, ale w zadnym wypadku nie wynikalo to z Twojego pierwszego postu. a
          nie jestes jedyna osoba na forum i nie kazdy ma obowiazek znac twoj przypadek,
          moze wiec jesli otwierasz nowy watek opisz dokladnie sytuacje, a potem pros o
          rady.
          podtrzymuje to co napisalam i nie jest to zadne pouczanie, ale jedyna rada jaka
          w tej sytuacji widze, bo jesli dziecko zle reaguje na wprowadzane weglowodany
          (ryz, k. jaglana, gruszka), a do tego ma sucha skore, to moze za malo jest w
          jego diecie tluszczy i moze lepiej byloby darowac sobie wprowadzanie kasz i
          owocow, a wprowadzic nowe warzywa i mieso.
        • doris2212 Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 03.04.05, 19:19
          MNie to dopiero opadają.Ja nie wiem co wprowadzić?Julka ma 5,5 miesiąca pije
          pepti 2 .Próbowałam jabłuszka ,ryżu ,soczku z jabłuszka i wydaje mi się,że
          objawy się zaostrzają.Rączki u krosteczkach stópki też no i policzki.Moi
          lekarze nic specjalnie mi nie pomagają.Nie podali żadnej diety .Szukam w
          internecie i jestem coraz głupsza.Czy mam jeszcze czekać i nic nie dawać oprócz
          mleka.Mała ma od niego celulitis na pupie.Jestem załamana mam obsesję na tym
          punkcie.W czym pierzecie,czym smarujecie i czy podawaniu pokarmów nowych skóra
          ma być zupełnie czysta,czy nie przejmować się liszjkami i
          krosteczkami.Powiedzcie jak jest u Was.
          • sta.ania Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 03.04.05, 19:53
            wiesz gdybym czekała na zupełnie czystą skórę, to bym nic nie mogła wprowadzić.
            Jaś ma 6 msc. Pije Pepti 1 i jeszcze pierś - na zmianę (chcę całkowicie przejść
            na Pepti). Wprowadziłam mu brokuły Gerbera - jest ok, tzn nie ma pogorszenia.
            Wprowadziłam indyka (od 7 msc) ja podałam wcześniej - jest chyba ok, następnie
            wprowadziłam dynię i go wysy[pało - ale czy po dyni? Już zdążylam zauwazyć że
            np zamierzałam wprowadzić coś nowego i zwlekałam np 2 dni a w ciągu tych dwóch
            dni zaostrzył się stan skóry, także byłabym pewna że to pokarm, a to tylko
            zbieg okoliczności. Głupieję.
            ania
          • anusia271 Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 03.04.05, 20:11
            Mi też trochę ręce opadały, choć ja nie mam aż takiego dużego problemu z AZS.
            Kiedyś w gazecie wyczytałam o maści na AZS, która zapobiega nawrotom wysypek.
            Nazywa się ELIDEL. Na ulotce podane jest żeby używać go od roku życia jednak mój
            maluszek ma 7 miesięcy, a ja zaczęłąm go smarować jak miał pół roczku. Doszłyśmy
            z panią dermatolog do wniosku, że ELIDEL ma i tak mniejsze skutki uboczne jak
            wszelkie sterydy. Do tego jak tylko zawuważę na policzkach znajomą wysypkę
            dostaje Clemastinum 1,5 ml i maść na poliki. Jak narazie działa. Nie muszę tego
            robić codziennie, tylko doraźnie. Radzę spróbować.
            Powodzenia
            • gagia ELIDEL??? 04.04.05, 19:52
              Anusia, czy czytasz czasem cos tu na forum??? Poczyta o Elidelu - strasznie
              rakotworczy lek, gorszy od sterdydow - na to wskazuja opublikowane juz raporty
              FDA.
              Przestan, dziewczyno, smarowac takiego malucha tym swinstwem, wrzuc 'Elidel' w
              wyszukiwarke ( a tubke do koszasmile i poczytaj.

Dawajcie tluszcze tym Waszym dzieciom, jak pisala setia. Warto sprobowac
              klarowanego masla (tu na forum sa przepisy), ktore jest pozbawione wszelkiej
              laktozy itd.
              A jak wprowadzacie maluszkom, mnie robcie tego bledu i nie zaczynajcie od
              owocow ani ryzu. Najpierw warzywa, i to przez kilka miesiecy. Malym alergikom
              mnie daje sie owocow zbyt wczesnie.
              Powodzeniasmile
              • joaska7 Re: do setia 04.04.05, 20:00
                No tak, rzeczywiście z mojego postu nie wynika, że córa je coś innego niż kaszę
                i gruszkę. Odwołuję, to co napisałam. Przepraszam.A swoją drogą pewnie masz
                rację z mięsem i warzywami. Gruchę odstawiłam i jest poprawa. Oleję za twoją
                radą póki co owoce.
                pozdr
                Joanna
              • anusia271 Re: ELIDEL??? 05.04.05, 09:12
                Czy mogłabyś mi podać na jakiej stronie znajdę te opracowania. W ulotce niczego
                takiego nie piszą. Jakbyś mogła to proszę o wskazówki. Jestem urzytkownikiem od
                4 dni tego forum, więc jeszczeniewiele tu czytałam
                • gagia Re: ELIDEL??? 05.04.05, 15:27
                  Podaje Ci linki do najwazniejszych. Zawsze warto tez sprawdzic interesujaca
                  Ciebie rzecz (nazwe leku, problem, pokarm) wpisujac w wyszukiwareke tego forum,
                  bo chyba nie ma tematu, ktory nie byl jeszcze poruszonywink. Zwlaszcza zanim
                  wykupisz jakis lek, warto to zrobic i w ogole 'zasiegnac jezyka'smile))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21874723&v=2&s=0
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=22086690&a=22086690
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21668486&a=21952552
                  Ostatni link mowi tez o roli tluszczow w leczeniu alergii i AZS - warte uwagi.
                  Tak w ogole, to spzywanie tluszczow jest bardzo wazne dla maluszkow, by dobrze
                  rosly. Powodzonkasmile

• agnieszka-i-oskar Re: Czy to AZS? Ręce mi już opadają!!! 05.04.05, 11:40
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21874723&v=2&s=0poczytaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka