Dodaj do ulubionych

kiedy jajko?

21.04.05, 08:56
czytalam, ze jajka sa dobrym zrodlem aminokwasow i witamin (zoltko). Kiedy
mozna sprobowac dac dziecku jajko, jesli ma alergie na bialko krowie?

zaczac od przepiorczego? dziecko ma obecnie 8,5 m-ca

Klara
Obserwuj wątek
    • halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 10:50
      Jajko jest silnym alergenem, zaleca sie poczekanie do roku.
      • monaluiza Re: kiedy jajko? 21.04.05, 11:41
        halina_mama_leny napisała:

> Jajko jest silnym alergenem, zaleca sie poczekanie do roku.

Jajko to dwierz rzeczysmile Białko i żółtko.
        Silnym alergenem jest białko z białkasmileZdecydowanie mniej uczula białko z
        zółtka. Poczytaj to forum o kuracjach rosołkowych, a zobaczysz, że mozna
        podawać (przynajmniej próbowac) dziecku żółtko bez wiekszycyh problemów.
        Ze względu na fantastyczna wartość odżywczą, żółtka należy podawać jak
        najwcześniej, jeśli tylko dziecko nie zareaguje źle.

Mona
        • halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 22:07
          monaluiza napisała:

> Silnym alergenem jest białko z białkasmileZdecydowanie mniej uczula białko z
          > zółtka.
          Niecałkiem. Jednym z silnych alergenów jest owoalbumina, a ona występuje w całym
          jajku (chociaż rzeczywiście w białku jest jej więcej).

> Poczytaj to forum o kuracjach rosołkowych, a zobaczysz, że mozna
          > podawać (przynajmniej próbowac) dziecku żółtko bez wiekszycyh problemów.
          Czytałam. Sformułuje moję opinię nieco opisowo - od 4 lat dokonale radze sobie z
          opanowaniem alergii mojej córki na gruncie ustaleń medycyny klasyczne.
          Zaznaczam "ustaleń", nie "osiągnięć" - przez te 4 lata moje dziecko nie miało
          potrzeby nawet powąchac leków antyalergicznych, a Elocomem była lekko
          posmarowana moze ze trzy razy. Rozwija się fantastycznie, choruje na pewno mniej
          niz srednia krajowa, poza sporadycznymi wpadkami, wynikającymi przewaznie z
          nieuwagi mojej lub innych opiekunów, ma przepiekną skórę i absolutnie żadnych
          innych sensacji. Dlatego nie widze powodu siegać do metod, które uważam za
          ryzykowne.
    • izia30 Re: kiedy jajko? 21.04.05, 12:51
      zółtko w 6 mcu, zaczynając od przepiórczego bo tak samo bogate a nie uczula tak
      często, po mcu jak nie ma kłopotów to przejdz na kurze na twardo, po 10mcy dodaj
      białka.
      • kruffa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:38
        6 m-c to chyba jednak lekka przesada. Nawet zdrowym dzieciom zaleca się później.
        A żółtko może tak samo uczulac jak białko, z tą różnicą że to drugie silniej.

Kruffa
    • barbara.g Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:17
      Znam teorie, ktora doradza trzymanie dziecka z dala od jajek do konca 3 roku
      zycia... Mam nadzieje, ze u Was bedzie tolerowane.
      Ja probowalam dawac zoltko jakos tak od 8 miesiaca. Corka nie chciala go ani w
      zupkach ani wogole w zadnej postaci, jakby sie sama bronila. Teraz ma prawie 3
      lata i reaguje alergicznie i na bialko i na zoltko kazdego jajka. Reakcja w
      ciagu 5 minut na skorze, a w ciagu kilku godzin w kupie.
      Przy drugim dziecku z jajkiem poczekam nieco dluzej... na pewno do 1szych
      urodzin.
      • ladiwa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:41
        Mój maluch ma ponad 3 lata, a jeszce nie próbowałam, nawet samego żółtka. Może
        niedługo - zacznę od przepiórczych.
    • baja6 Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:46
      Warto wstrzymać się przynajmniej do roku. Ja dałam mojej alergiczce samo żółtko
      kurze, gdy miała 17 miesięcy i od 2 miesiecy jest ok. Białka ciągle nie mam
      odwagi spróbować. Wcześniej, jeszcze przed skończeniem roku, próbowałam jej
      wprowadzić jajko przepiórcze, ale źle na nie zareagowała i myślę, że to było po
      prostu za wcześnie.
      • krasulas Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:11
        Czy wobec tego bez problemu mogę dawać jajko przetworzone?? np. w cieście,
        naleśnikach itp. ?? Niestety przy trzeciej próbie podania jajka moja córka
        reaguje silną alergią i muszę je wykluczyć z diety. Jednakże już wcześniej
        dawałam jej pokarmy gdzie jajko było półproduktem (kupne, nie mojej robotysad).
        Czy robię i robiłam źle??
        • skarolina Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:44
          Moją córkę uczulało jajko gotowane czy w naleśnikach, a nie uczulało w ciastach.
          Podejrzewam, że mogło to mieć związek z temperaturą przetwarzania. Ciasto piecze
          się w wyższej temperaturze niż gotuje jajko.
          • kruffa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 21:39
            A może chodzi o stężenie?
            Pamiętam jak alergolog kazała mi testować jajko w stężeniu 1 zółtko na ponad 20
            naleśników i bardzo powoli zwiększać. Twierdziła iż jajecznicę będę mogła
            ewentualnie spróbować dac małej jak będzie miała ze 3 lata, pod warunkiem że do
            tej pory w przetworach przy coraz bardziej zwiekszanym stężeniu będzie ok.

Kruffa
          • halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 22:08
            skarolina napisała:

> Moją córkę uczulało jajko gotowane czy w naleśnikach, a nie uczulało w ciastach
            > .
            > Podejrzewam, że mogło to mieć związek z temperaturą przetwarzania. Ciasto piecz
            > e
            > się w wyższej temperaturze niż gotuje jajko.
            Możesz miec rację - głownym alergenem w jajku jest owomukoid, a on traci
            właściwości uczulające w temperatuze cos ponad 100 stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka