caramamma 21.04.05, 08:56 czytalam, ze jajka sa dobrym zrodlem aminokwasow i witamin (zoltko). Kiedy mozna sprobowac dac dziecku jajko, jesli ma alergie na bialko krowie? zaczac od przepiorczego? dziecko ma obecnie 8,5 m-ca Klara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 10:50 Jajko jest silnym alergenem, zaleca sie poczekanie do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
monaluiza Re: kiedy jajko? 21.04.05, 11:41 halina_mama_leny napisała: > Jajko jest silnym alergenem, zaleca sie poczekanie do roku. Jajko to dwierz rzeczy Białko i żółtko. Silnym alergenem jest białko z białkaZdecydowanie mniej uczula białko z zółtka. Poczytaj to forum o kuracjach rosołkowych, a zobaczysz, że mozna podawać (przynajmniej próbowac) dziecku żółtko bez wiekszycyh problemów. Ze względu na fantastyczna wartość odżywczą, żółtka należy podawać jak najwcześniej, jeśli tylko dziecko nie zareaguje źle. Mona Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 22:07 monaluiza napisała: > Silnym alergenem jest białko z białkaZdecydowanie mniej uczula białko z > zółtka. Niecałkiem. Jednym z silnych alergenów jest owoalbumina, a ona występuje w całym jajku (chociaż rzeczywiście w białku jest jej więcej). > Poczytaj to forum o kuracjach rosołkowych, a zobaczysz, że mozna > podawać (przynajmniej próbowac) dziecku żółtko bez wiekszycyh problemów. Czytałam. Sformułuje moję opinię nieco opisowo - od 4 lat dokonale radze sobie z opanowaniem alergii mojej córki na gruncie ustaleń medycyny klasyczne. Zaznaczam "ustaleń", nie "osiągnięć" - przez te 4 lata moje dziecko nie miało potrzeby nawet powąchac leków antyalergicznych, a Elocomem była lekko posmarowana moze ze trzy razy. Rozwija się fantastycznie, choruje na pewno mniej niz srednia krajowa, poza sporadycznymi wpadkami, wynikającymi przewaznie z nieuwagi mojej lub innych opiekunów, ma przepiekną skórę i absolutnie żadnych innych sensacji. Dlatego nie widze powodu siegać do metod, które uważam za ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: kiedy jajko? 21.04.05, 12:51 zółtko w 6 mcu, zaczynając od przepiórczego bo tak samo bogate a nie uczula tak często, po mcu jak nie ma kłopotów to przejdz na kurze na twardo, po 10mcy dodaj białka. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:38 6 m-c to chyba jednak lekka przesada. Nawet zdrowym dzieciom zaleca się później. A żółtko może tak samo uczulac jak białko, z tą różnicą że to drugie silniej. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.g Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:17 Znam teorie, ktora doradza trzymanie dziecka z dala od jajek do konca 3 roku zycia... Mam nadzieje, ze u Was bedzie tolerowane. Ja probowalam dawac zoltko jakos tak od 8 miesiaca. Corka nie chciala go ani w zupkach ani wogole w zadnej postaci, jakby sie sama bronila. Teraz ma prawie 3 lata i reaguje alergicznie i na bialko i na zoltko kazdego jajka. Reakcja w ciagu 5 minut na skorze, a w ciagu kilku godzin w kupie. Przy drugim dziecku z jajkiem poczekam nieco dluzej... na pewno do 1szych urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
ladiwa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:41 Mój maluch ma ponad 3 lata, a jeszce nie próbowałam, nawet samego żółtka. Może niedługo - zacznę od przepiórczych. Odpowiedz Link Zgłoś
baja6 Re: kiedy jajko? 21.04.05, 13:46 Warto wstrzymać się przynajmniej do roku. Ja dałam mojej alergiczce samo żółtko kurze, gdy miała 17 miesięcy i od 2 miesiecy jest ok. Białka ciągle nie mam odwagi spróbować. Wcześniej, jeszcze przed skończeniem roku, próbowałam jej wprowadzić jajko przepiórcze, ale źle na nie zareagowała i myślę, że to było po prostu za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:11 Czy wobec tego bez problemu mogę dawać jajko przetworzone?? np. w cieście, naleśnikach itp. ?? Niestety przy trzeciej próbie podania jajka moja córka reaguje silną alergią i muszę je wykluczyć z diety. Jednakże już wcześniej dawałam jej pokarmy gdzie jajko było półproduktem (kupne, nie mojej roboty). Czy robię i robiłam źle?? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: kiedy jajko? 21.04.05, 19:44 Moją córkę uczulało jajko gotowane czy w naleśnikach, a nie uczulało w ciastach. Podejrzewam, że mogło to mieć związek z temperaturą przetwarzania. Ciasto piecze się w wyższej temperaturze niż gotuje jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: kiedy jajko? 21.04.05, 21:39 A może chodzi o stężenie? Pamiętam jak alergolog kazała mi testować jajko w stężeniu 1 zółtko na ponad 20 naleśników i bardzo powoli zwiększać. Twierdziła iż jajecznicę będę mogła ewentualnie spróbować dac małej jak będzie miała ze 3 lata, pod warunkiem że do tej pory w przetworach przy coraz bardziej zwiekszanym stężeniu będzie ok. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: kiedy jajko? 21.04.05, 22:08 skarolina napisała: > Moją córkę uczulało jajko gotowane czy w naleśnikach, a nie uczulało w ciastach > . > Podejrzewam, że mogło to mieć związek z temperaturą przetwarzania. Ciasto piecz > e > się w wyższej temperaturze niż gotuje jajko. Możesz miec rację - głownym alergenem w jajku jest owomukoid, a on traci właściwości uczulające w temperatuze cos ponad 100 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś