Dodaj do ulubionych

Szkodliwy fluor

24.04.05, 20:32
Witam wszystkie mamy,

Od jakiegos czasu zaczelam bardziej wnikliwie czytac informacje odnosnie
metali ciezkich kumulujacych sie w naszych organizmach oraz innych zwiazkow i
natknelam sie miedzy innymi wlasnie na fluor. Strony internetowa, ktore zaraz
wkleje, zebyscie mogly same przestudiowac naprawde nie mowia nic dobrego na
temat fluoru. Sa tam opinie lekarzy, mowiace wrecz o rakotworczych
wlasciwosciach fluoru, ktorego jest mnostwo w naszym zyciu(pasty do zebow,
woda do picia, jedzenie). Ja do tej pory uzywalam pasty wlasnie z fluorem,
mojemu dziecku dawalam do picia wlasnie wode z fluorem. Po przeczytaniu
informacji z ponizszych stron internetowych zupelnie poprzestane
faszerowania mojej rodziny tym fluorem. W skrocie tylko napisze, ze od
jakiegos czasu w krajach europejskich wprowadza sie wlasnie zakaz fluoryzacji
wody oraz uzywaniem fluoru w pastach do zebow.
Oto strony:

www.nofluoride.com
www.mercola.com/2002/sep/18/europe_fluoride.htm
www.mercola.com/article/links/fluoride_links.htm
Linki, ktore podaje sa w jezyku angielskim

Pozdr
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: Szkodliwy fluor 24.04.05, 20:55
      Fluor jest potrzebny organizmowi, ale w określonej dawce. Przegięcie w drugą
      stronę, szczególnie u dzieci, spowoduje próchnicę. Ostatnio też zauważyłam
      histerię fluorową, ale podchodzę do tego bardzo spokojnie. Moja mała je posiłki
      robione na wodzie bez fluoru, a ponieważ to mogłoby mieć duży wpływ na stan jej
      przyszłego uzębienie, dostaje codzienie (tzn. będzie tak przez ok. 250 dni w
      roku) fluor w kropelkach. Ważne jest również, aby na wszelki wypadek po posiłku
      mlecznym odczekać ok. 2 godzin i dopiero podać fluor, wtedy na pewno nic złego
      się nie stanie. Radzę poczytać dziennie dawki zapotrzebowania na różne
      minerały, również fluor, bo rozumując w ten sposób trzeba by również m.in.
      odstawić dokładnie wszystko co zawiera witaminę A, ponieważ jej nadmiar jest
      bardzo szkodliwy.
      Nie popadajmy w przesadę - jest również wiele stron internetowych, gdzie wręcz
      zaleca się podawanie dzieciom fluoru. Jak to zwykle bywa każdy medal ma dwie
      strony i trzeba dokonać rozsądnego wyboru. Ja stawiam na zdrowe zęby i
      dawkowanie określonych dawek fluoru przy zachowaniu nie łączenia ich z
      posiłakmi mlecznymi.
      Pozdrawiam

Ps. Od razu mi się przypomniała niedawna "łososiowa afera", to ten sam klimat.
      • aagas78 Re: Szkodliwy fluor 24.04.05, 22:22
        Witam,

A w jakim wieku jest Twoja mala. Nie wiem na ile przejrzalas websites, ktore
        podalam, tam szczegolowo podaja miedzy innymi zawartosc fluoru w pokarmach,
        ktore juz dostaja dzieci, a sa to np soki, jedzenie dla dzieci w sloiczka(tzw.
        ekologiczne i nie tylko), mleko. Tam juz jest fluor. Takze przez jedzenie
        dostajemy nie tak malo fluoru....Dodatkowa suplementacja nie jest wlasnie moze
        tym przegieciem?.....

Odnosnie afery lososiowej:

"Sadly, though, eating most fresh fish, whether from the ocean, lakes and
        streams, or farm-raised, is no longer recommended. Mercury levels in almost all
        fish have now hit dangerously high levels across the world, and the risk of
        this mercury to your health now outweighs the fish's omega-3 benefits."

Tak to nietety wyglada, ze ryby, nie tylko lososie(dzikie czy farmowe)
        zawieraja wysoki poziom rteci. Jedzac swieze rybki myslimy, ze doladujemy sie
        tak potrzebnymi dla nas kwasami tluszczami omega3, a tutaj przy okazji
        serwujemy sobie rtec. Ja nie mowie, zeby nie jesc ryb i popadac w jakas
        histerie, ale, zeby liczyc, ze tyle dobrego sie z nich wyciagnie to tez bym nie
        powiedzila. Ja osobiscie przyjmuje tran w kapsulkach z dorsza(czasami alaskan
        wild pink salmon). Producent "twierdzi, ze jest badany w laboratorium i jest
        bezpieczny od rteci". NIe wiem na ile wierzyc, ale jak zaczelam brac za rada
        dermatologa to zauwazylam polepszenie skory, a zwlaszcza zmniejszeni
        uciazliwego rogowacenia przymieszkowego na zewn str ramion, ud.
        pozdr
        Agnieszka
        • deni127 Re: Szkodliwy fluor 25.04.05, 00:16
          A dlaczego nie można podawać fluoru z mlekiem?Ja mam takie rozpuszczalne
          właściwie wit. D i fluor i rozpuszczam w wodzie ale podaje z kaszka bo samego
          tego nie chce jeść.
    • aagas78 Fluor a atopowe zapalenie skory 25.04.05, 00:41
      Wlasnie przed chwila znalazlam taki watek jak fluor a alergie(miedz.inn. AZS).
      Moze kogos to zainteresuje.

Agnieszka
      • aagas78 Re: Fluor a atopowe zapalenie skory 25.04.05, 00:42
        Przepraszam, nie wkleilam strony, juz to robie:

www.nofluoride.com/allergy.htm
    • kerstink Re: Szkodliwy fluor 25.04.05, 07:41
      Szeroko na ten temat w swoim czasie rozmawialam z nasza dentystka. Ona od lat
      jest przeciwna podawaniu fluoru dzieciom do polykania ze wzgledu na zeby. Ten
      fluor powinien dzialac miejscowo, czyli na zeby, a nie powinno byc polykane.
      Miejscowe dzialanie zalatwia pasta do zebow, ktora sie wyplucze. Dopoki dziecko
      je paste, to lepiej nie podawac.
      W Niemczech od lat daje sie Zymafluor, z tego powodu zaczelam dawac dzieciom,
      tam to rutyna. Dopiero pozniej dentystka (tez w Niemczech) uswiadomila mnie, ze
      to jest szkodliwe.

Kerstin
    • mario999999999 Re: Szkodliwy fluor 25.04.05, 14:09
      Witam
      Podawanie dodatkowo fluoru w postaci tabletek i past do zębów jest zupełnie
      niepotrzebne, a dodatkowo bardzo szkodliwe. Cała ta kampania fluoryzacji zebów
      to zabieg czysto socjotechniczny rodem z filmu Equilibrium. Podaję przepis na
      bezpieczną i zdrową pastę do zębów: 1 cz. glinki zielonej (w aptekach), 1 cz.
      soli morskiej lub kamiennej niejodowanej i nierafinowanej(bardzi drobno
      zmielona),0.25 cz. sody oczyszczonej.I tym proszkiem myjemy zęby. Naprawdę
      super efekt.
      • ajlii Re: Szkodliwy fluor 26.04.05, 10:23
        skąd jest ten przepis? mogę prosić o podanie źródła? (ksiązka, strona internetowa itp).
      • kruffa Re: Szkodliwy fluor 26.04.05, 10:27
        No właśnie - w dzieciństwie - raz na jakiś czas rodzice kupowili mi specjalnie
        proszek do mycia zębów, oprócz pasty. Był w pudełeczkach, maczało się w tym
        szczoteczkę i myło zeby. Ciekawe co to było?

Kruffa
      • jzabro Re: Szkodliwy fluor 26.04.05, 15:16
        Przepis świetny, tylko co z solą, dziecko przyjmując nadmiar soli (w sensie
        połykając przypadkowo) naraża swój organizm na poważne konsekwencje zdrowotne.
    • izia30 Re: Szkodliwy fluor 26.04.05, 13:25
      moja ma 23mce, nigdy nie dostała ani jednej kropelki fluoru, pasta jeszcze tez
      bez tego pierwiastka, myślę ze tyle ile trzeba dostaje go w diecie.
      • mario999999999 Re: Szkodliwy fluor 01.06.05, 13:25
        Witam ponownie. Ten proszek to prawdopodobnie kreda oczyszczona. Można ją
        stosować zamiast glinki, ale ta ma więcej minerałów. Jeżeli dziecko połyka
        pastę można myć samą glinką lub właśnie taką kredą, tylko do smaku trzeba się
        przyzwyczaić. Na naturo.pl można kupić ciekawe pasty do zębów. Widziałem też
        pasty krzemowe bez fluoru.
        • beba2 Re: Szkodliwy fluor 01.06.05, 15:22
          A u nas w domu nie używamy past z fluorem. Świat spozywczy jest dośc
          zafluoryzowany, zeby jeszcze się świadomie tym obarczać myjąc zęby.
          Niedługo zaczniemy świecić w ciemności smile od tych pierwiastków różnistych.
    • monaluiza Re: Szkodliwy fluor 03.06.05, 00:18
      aagas78 napisała:

> Oto strony:
      >
      > www.nofluoride.com
      > www.mercola.com/2002/sep/18/europe_fluoride.htm
      > www.mercola.com/article/links/fluoride_links.htm

A tutaj jest adres strony :

bruha.com/pfpc/index.html
      założonej przez rodziców dzieci zatrutych fluorem.

Mona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka