Dodaj do ulubionych

nie powiem, wystraszyłyście mnie...

04.05.05, 22:44
...jak sobie poczytałam o Waszych dietach "chińczykowych".
nie boicie się tak eksperymentować na własnych dzieciach? chyba bym się nie
zdecydowała na takie "kuracje"
Obserwuj wątek
    • setia Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 04.05.05, 22:56
      poczytaj ten watek i jemu podobne:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=22903865
      nie sadzisz, ze sa duzo bardziej straszne?
      • mama_debiutantka Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 09:11
        owszem stosowanie restrykcyjnej diety na wyrost i nierozszeżanie jej jest
        straszne i nie wiem, czemu by to miało służyć
    • izado Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 04.05.05, 23:06
      Nie wiem jak reszta "Wy", ale ja nie boję się dawać dziecku tego co mu służy i
      w pełni zaspokaja jego zapotrzebowania żwywieniowe.
      Za to zdecydowanie boję się Zyrtcu, Elidelu, sterydów i alergologów - na
      szczęście mamy te cudowności już za sobą. Kilka dni temu właśnie odstawiłam
      mojemu dziecku ostatnią kroplę Zyrtcu. Hura! smile

Iza.
    • kerstink Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 07:49
      Mysle jak izado, choc dzieci moje niestety nie lubia rosolku ... Natomiast
      przeraza mnie problem zywienia dziecka w przedszkolu, szkole itd. - choc to
      wszystko zgodnie z jakimis normami. Przerazaja mnie zwyczaje zywieniowe ogolnie.
      K.
    • kado1 Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 08:11
      A czego tu się bać? Rosołu i żółtka?? Nie wiedziałam ,że to takie straszne....
      Jak widzę co jedzą inne dzieci to dopiero mnie to przeraża...
      • mama_debiutantka Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 09:14
        wiesz, skoro dziecko jest chore, to jednak leczyłabym je u lekarza, nie u
        znachora. i to, co jedzą inne dzieci nie ma tu nic do rzeczy - może nie są
        uczulone. zastanawia mnie takie "rozdwojenie jaźni": z jednej strony ze świeca
        szukać dziecka nieuczulonego na cokolwiek, z drugiej - odczulanie na własną
        rękę...
        • kerstink Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 09:32
          Pozyjesz, zobaczysz i moze kiedys bedziesz pamietala o naszych uwagach. Gdy moje
          dzieci byly male dla mnie sprawa rowniez byla prosta jak teraz dla ciebie:
          lekarz wyleczy, jakis lek sie znajdzie, i wierzylam w to, ze umieja. Niestety
          sprawy nie sa takie proste, medycyna jest w niektorych sprawach ograniczona. Na
          dodatek lekarzy troche zapomnieli o starych metodach (nie ucza sie ich na
          studiach), ktore przeciez sa zrodlem lecznictwa.
          K.
          • anetanie Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 09:42
            Mam takie pytanie, jakiś czas temu kiedy czekaliśmy na wizytę u alergolaga i
            pani w rejestracji udzieliła błędnych informacji, że trzeba odstawić leki na 2
            tygodnie przed wizytą, w naszym przypadku to było nie potrzebne dlatego że mała
            ma dopiero 12 miesięcy, jednak postąpiliśmy zgodnie z zaleceniami i mała przez
            2 tygodnie żadnych leków nie dostawała, efekt był taki że jej się nie
            pogorszyło a nawet w mojej ocenie poprawiło. Wobec tego czy mogę odstawić leki
            nie przynosząc jednocześnie szkody, dodam że te leki to było: Ketotifen i Zyrtec
            • izado Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 14:16
              Z odstawianiem Zyrtcu ostrożnie. MOje dziecko dostawało Zyrtec zgodnie z
              zaleceniam "nieszamańskiego" wink pediatry i alergologa. Również zgodnie z ich
              zaleceniem po 6 tgodniach Zyrtcu odstawiłam go z dnia na dzień. Przez około 2
              tygodnie nic się nie działo, po czym nagle bez związku z czymkolwiek wszystko
              zaczęło sie na nowo. Nie z takim natężeniem jak wcześniej, zmiany były łagodne,
              bo mała jadła juz wtedy to co zalecił Chińczyk, ale jednak coś się działo.
              Dopiero "znachoro-szaman" wink Chińczyk powiedział mi, że Zyrtec mam odstawiać
              stopniowo, nie więcej niż kroplę na tydzień, bo organizm po 6 tygodniach juz
              się do niego przyzwyczaił i po dostawineiu ma "szok w systemie". Tak właśnie
              zrobiłam za drugim razem - odstawienie 6 kropli Zyrtcu zajęło mi około 2
              miesięcy.

Iza.
        • aagas78 Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 09:46
          Witam,
          Przede wszystkim radzilaby Tobie przeczytania calego watka o tluszczach,
          Chinczykach. Jest tam wytlumaczony proces udzialu tluszczy w przemianch
          zachodzacych w naszym org. To nie jest zadne znachorstwo tylko zasady
          biochemii. Mozesz tez sobie znalezc ksiazki, ktore tlumacza te procesy. Sa tam
          podane zrodla literatury. A tak na marginesie, o ile mnie pamiec nie myli to
          Chinczyk nie jest znachorem i nie pala sie czarna magia.

Agnieszka
          • monaluiza Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 10:04
            aagas78 napisała:

> Witam,
            > Przede wszystkim radzilaby Tobie przeczytania calego watka o tluszczach,
            > Chinczykach. Jest tam wytlumaczony proces udzialu tluszczy w przemianch
            > zachodzacych w naszym org. To nie jest zadne znachorstwo tylko zasady
            > biochemii. Mozesz tez sobie znalezc ksiazki, ktore tlumacza te procesy. Sa
            tam
            > podane zrodla literatury. A tak na marginesie, o ile mnie pamiec nie myli to
            > Chinczyk nie jest znachorem i nie pala sie czarna magia.

Agnieszko, świetnie to ujęłaś !! "mama_debiutantka" wygląda na prawdziwa
            debiutantke, ale.. kto pyta nie błądzi! smile)

Problemem jet tutaj kolokwialne używanie zwrotu "dieta chińczyka", bo to w tych
            mamach, które nie zadały sobie trudu poczytania wątków o tłuszczu i o
            samej "diecie chińczyka" niepotrzebnie wywołuje skojarzenia jakiegoś
            znachorstwa, hokus pokus, czary mary, voodoo itd...

Gdyby ten wątek opisywał efekty terapii stosowanej przez jakiegos polskiego
            alergologa okrzyknięto by takiego lekarza zbawcą !! a tak... znachor, bo..
            Chińczyk.
            Liczą się jednak efekty, a te on ma rewelacyjne w porównaniu z alergologami,
            specjalistami itd... które forumowe mamy tutaj opisują.

Mona
            • mama_debiutantka Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 06.05.05, 12:06
              nie chodzi o to, że chińczyk nie jest polakiem wink raczej o moją małą wiarę w
              stosunku do metod niekonwencjonalnych. i o kompletny brak wiary w diety
              tłuszczowe (również atkinsona, kwaśniewskiego itp.)
              • monaluiza Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 06.05.05, 13:03
                mama_debiutantka napisała:

> nie chodzi o to, że chińczyk nie jest polakiem wink raczej o moją małą wiarę w
                > stosunku do metod niekonwencjonalnych.

To co stosuje Chińczyk, lekarz medycyny, jest jak najbardziej konwencjonalne smile
                Całkowicie zgodne z biochemią i fizjologią człowieka.

> i o kompletny brak wiary w diety

Od dłuższego czasu tłumaczy Ci sie tutaj,ze to wcale nie jest kwestia wiary,
                ale dobrej znajomości zagadnień, o których wspominam powyżej.
                Podejście typu : "brak mi wiary w coś tam..." jest oparte na emocjach,
                odczuciach, intuicji itd.

Mona
        • kado1 Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 11:25
          W·łasnie świetnie, jak dziecko jest chore to się je leczy u lekarza ...i jest
          coraz bardziej chore, więc lekarz ma co robić...poza tym lekarze nie leczą!
          owszem przepisuja leki, ale przecież dziecko nie zdrowieje, to jest taki stan
          trwania w chorobie...
          A jakbyś dokładniej przeczytała to Chińczyk jest lekarzem, więc leczymy dzieci u
          lekarza jak najbardziejsmile
    • mama_debiutantka Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 12:21
      moje drogie.
      nie czepiam się, nie pouczam - tylko pytam. sama raczej nie spróbuję, bo na
      szczęście nie ma takiej potrzeby. u nas w rodzinie alergii niet. zdaję sobie
      sprawę z tego, że to wielkie szczęście. domyślam się, że chcecie dla swoich
      dzieci jak najlepiej. jednak trudno mi zrozumieć kurowanie dziecka u "szamana",
      zwłaszcza jeśli się tego pana nawet na oczy nie widziało a całą wiedzę czerpie
      się tylko z przekazów forumowych. nie da się ukryć, że podziwiam odwagę, hart
      ducha i desperację (?) mam. osobiście jednak wolałabym zmienić lekarza, chociaż
      naturalnie nie jest to rada tylko własny pogląd.
      mimo braku uczuleń będę tu, jeśli pozwolicie, wpadać i pytać, bo sam temat
      wydaje mi się interesujący.
      zdrowia dzieciaczkom życzę
      • monaluiza Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 12:52
        mama_debiutantka napisała:

>jednak trudno mi zrozumieć kurowanie dziecka u "szamana",

Kogo masz na myśli ?

Mona
      • izado Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 14:09
        Ja nie leczę ani u znachora, ani u szamana tylko właśnie u lekarza. Nie wiem
        jak Twój, ale ten mój jest skuteczny.

Iza.
    • bajonek szaman? a nawet gdyby to co złego? 05.05.05, 13:07
      Ja niestety nie wierze już w alergologów a odwiedziłam ich już paru, niektórzy
      twierdzą że leki typu zyrtec, ketotifen to dawanie ,,sztuka dla sztuki'', czyli
      nic nie robią, i nam nie pomogły. Leczymy się homeopatycznie i wybieramy się w
      przyszłym tygodniu do ,,chińczyka'' z W-wy i z tego co wiem ma On
      zarejestrowaną klinikę i nie jest szamanem. A ,,tylko'' posiada wiedzę z
      medycyny chińskiej.
      To że do Niego jedziemy to to że nie mam zamiaru eksperymentować na dziecku ale
      Jego metody wydają mi się mimo że nie posiadam wiedzy specjalistycznej, bardzo
      logiczne.
      Masz szczęście mamo-debiutantko że nie masz dziecka alergicznego bo ciekawe co
      wtedy byś robiła może wtedy skorzystałabyś z prawdziwych znachorów? ;.) i fakt
      nie czytałas wszystko na temat tłuszczów.
      Ja zrobiłam wczoraj masło klarowane -dzięki izado. Trzeba robić wszystko aby
      wyleczyć Nasze dzieci.
      Pozdrawiam
      I czy to co dają konwencjonalni lekarze to nie eksperymentowanie? a to taki lek
      przeciwhistaminowy, a to taki steryd. Ja stosowałam przez krótki czas elokom i
      po nim nie mogłam przez jakiś czas dojść do ładu ze skórą mojego dziecka.
    • julamimi Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 05.05.05, 13:15
      mamo-debiutantko, czytuje Twoje posty na roznych forach i czasem nawet mi sie
      podobaja, bo sa zdroworozsadkowe smile ale mam takie wrazenie, ze lubisz siac
      zamet... chcesz poczytac, wydaje Ci sie to ciekawe - prosze bardzo, ale chyba
      nie warto atakowac dla samego ataku, zwlaszcza, ze w temacie jednak nie
      siedzisz smile (czego Ci dalej zycze)
      pozdrawiam
      • mama_debiutantka Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 06.05.05, 12:03
        > mamo-debiutantko, czytuje Twoje posty na roznych forach i czasem nawet mi sie
        > podobaja, bo sa zdroworozsadkowe smile

dzięki za miłe słowa smile
        i jakoś ten mój "zdrowy rozsądek" zabrania mi wierzyć w medycynę
        niekonwencjonalną. jakkolwiek nie przeszkadza mi czyjaś wiara i jeśli tylko
        komuś chińczyk pomoże - to tylko się cieszyć smile

> ale mam takie wrazenie, ze lubisz siac zamet... chcesz poczytac, wydaje Ci
        > sie to ciekawe - prosze bardzo,

na szczęście się mylisz smile czasem mam inne zdanie niż większość, ale nie
        nazwałabym tego sianiem zamętu. przynajmniej nie jest to moją intencją. dlatego
        właśnie założyłam osobny wątek, żeby nie zaśmiecać "chińczykowej diety" moimi
        wtrętami.

> ale chyba nie warto atakowac dla samego ataku

toteż nie atakuję, tylko pytam. uzyskałam kilka odpowiedzi i przyjmuję je do
        wiadomości - nie mam zamiaru dyskutować z silną wiarą. rozumiem, że Mamy
        przekonane są co słuszności swojej decyzji i że dobrze sprawdziły o co chodzi,
        zanim w to "weszły". w takim razie pozostaje mi tylko trzymać kciuki smile

> zwlaszcza, ze w temacie jednak nie siedzisz smile (czego Ci dalej zycze)

i dlatego właśnie pytam smile bo odniosłam wrażenie, że chińczyk ma być
        cudotwórcą, a słyszałam, że alergii nie da się wyleczyć - zahamować, złagodzić
        tak. ale może się mylę

> pozdrawiam

ja również
    • mama_debiutantka drogie mamy 06.05.05, 12:09
      dziękuję za odpowiedzi.
      nie przekonałyście mnie do końca, ale po lekturze Waszych postów wierzę, że
      solidnie sprawdziłyście "co i jak". powiedzcie mi jeszcze, proszę, czy ta dieta
      ma leczyć z alergii, czy "tylko" łagodzić/zmniejszać objawy?
      te, które poczuły się zaatakowane, przepraszam. tym, które zechciały mi co
      nieco wyjaśnić - dziękuję smile
      • izado Re: drogie mamy 06.05.05, 12:57
        Mamo_debiutantko, to co napisałam kilka miesięcy temu o zaleceniach chińskiego
        lekarza dla mojego alergicznego dziecka od początku i nieustannie rodzi
        niezdrowe emocje i wśrod nich często gubi się meritum całej sprawy.
        Nie wiem czy czytałas watek, od którego to się zaczęło. Może nie i może dlatego
        traktujesz sposób leczenia tego chińskiego lekarza jak
        coś "niekownencjonalnego" w sensie "magicznego", "znachorskiego". Ten człowiek
        jest lekarzem, studiował medycynę tyle, ze w Chinach, a nie w Polsce, Europie
        czy Stanach. Uczył się z podobnych książek do tych, których ja używałam w
        czasie studiów i których używają w czasie studiów nasi lekarze. Tyle wyjaśnień
        o samym doktorze Zhu Hua Bao.

Co do jego zaleceń i kwestii alergii. Wątpisz czy on jest "cudotwórcą" skoro
        powszechnie wiadomo, że alergia jest niewyleczalna. Przy podejściu alergologów
        i innych lekarzy konwencjonalych wyleczalna być nie może. Podejście tego
        chińskiego lekarza i alergologów różni się zasadniczo. Dla alergologów dobrym
        wyjściem w sytuacji, w której dziecko reaguje na pokramy czy inne czynniki jest
        eliminacja tych pokarmów i czynników. Doktor Zhu Hua Bao mówi jak i co dziecko
        powinno jeść, żeby mogło jeść i zmierzyć się z tym co potencjalnie wywołuje u
        niego reakcje alergiczną, ale już bez tej reakcji. Mówi rowneiż jak jeść w
        trakie ciązy i karmienia piersią, żeby dziecko nie zachorowalo na alergie.
        Jeżeli ktoś nei chce nazywć tego wyleczeniem, nie musi. Tak czy inaczej efekt
        spsobu podejścia doktora Zhu Hua Bao jest zasadniczo różny od efektu działań
        alegologów.

Co do tego co to jest to coś co należy jeść. W tym temacie powstaje na tym
        forum wiele przekłamań. Co złośliwsi wygłaszają bzdurne teorie, że zgodnie z
        zaleceniami Chińczyka karmię swoje dziecko wyłącznie tłuszczem, rosołem z
        żółtkiem itd. To nieprawda. Często już tego nie prostuje, bo nie mam ani czasu,
        ani siły. Napiszę jednak jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie smile Podstawą diety
        mojego rocznego dziecka nadal jest "mleko", niestety w postaci hydrolizatu nad
        czym ubolewam (w tym raz z niewielkiem dodatkeim kleiku kukurydzianego). Oprócz
        tego moje dziecko ma jeden posiłek z tłustego rosołu z żóltkiem i jeden z
        warzyw z mięsem oraz z tłuszczem (ilość dodawanego tłuszczu odpowiada normom
        zalecanym przez pediatrów tj. 1 łyżeczka na 100g). To czego mojemu dziecku nie
        podaję i nie zamierzam podawać to słodycze, cukier, chrupki itp. słodkie owoce,
        soki owocowe, henrabtki granulowane, budynie, kiesielki itp., duża ilość
        kleików, pieczywa, kasz itp. Innymi słowy dieta mojego dziecka jest i będzie
        pozbawiona cukrów prostych oraz nie będzie bogata w węglowodany.

Tyle moich wyjaśnień.
        Podaję Ci jeszcze link (jesli masz ochotę poczytać) do wątku, w którym
        podawałam publiakcje naukowe dotyczące roli tłuszczów zwierzęcych w leczeniu i
        zapobieganiu alergii. Są oczywiście również takie publikacje, w których mowa o
        czymś odwrotnym - tzn. tłuszcze zwierzęce są przyczyna wszelkiego zla, w tym
        alergii, a tłuszcze roślinne to jest to. Taki front przyjęli zresztą równiez w
        większości pediatrzy i aergolodzy. Pozostaje tylko zastanawiać się dlaczego
        lekarze każą zwłaszcza dziecom alergicznym podawac olej rzepakowy i oliwę z
        oliwek zamiast smalcu i łoju, skoro jak twierdzą tu niektórzy to, że tłuszcze
        zwierzęce są wazne jest takie oczywiste. Ale o już inna historia i inna
        bezsensowna "przepychanka" na tym forum.
        Oto link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21668486&v=2&s=0

Iza.
        • setia Re: drogie mamy 06.05.05, 13:39
          Izo, nigdzie nie napisalas tego wprost, ale czy nie mozna by sie pokusic o
          stwierdzenie, ze to wlasnie obecny model zywienia, w ktorym nakazuje sie
          spozywanie jedynie tluszczy roslinnych, a w ogole to tluszczy jak najmniej,
          moze byc przyczyna tak duzego zwiekszenia sie liczby alergii w ostatnich latach?
          • izado Re: drogie mamy 06.05.05, 14:03
            Kasiu, jest dokładnie tak jak piszesz. I to nie ja jestem taka madrą smile tylko
            autorzy cytowanych przeze mnie publikacji wyciagają takie własnie wnioski.
            Jakoś tak naiwnie założyłam, że zainteresowani to sami przeczytają (w
            szzegolności co to krytykują smile, ale może to gdzieś po prostu umknęło.

Wklejam jeszcz raz fragmemty tłumaczenia przykładowych prac i linki do nich.

Iza.

Eur Respir J, 1997; 10: 6–12

erj.ersjournals.com/cgi/reprint/10/1/6?
            maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=1&andorexacttitle=and&titleabstract=alle
            rgic+fat&andorexacttitleabs=and&andorexactfulltext=and&searchid=1107866378689_12
            51&stored_search=&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&tdate=2/28/2005&journalcode=er
            j

"W ciągu ostatnich 20 lat zaobserowano zwiększoną zachorowalnośc na astmę,
            egzemę i choroby alergiczne w krajach rozwiniętych. Wzrostowi temu towarzyszy
            spadek konsumpcji nasyconych kwasów tłuszczowych i wzrost ilości
            wielonienasyconcyh tłuszczów w diecie. Nastapiło to wyniku redukcji spożycia
            tłuszczów roślinnych i wzrostu spożycia margaryny i olejów roślinnych,
            zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe (tzw. PUFA) omega 6, takie jak
            kwas linolowy. Ponadto, zmniejszyła sie konsupmcja oleju rybnego zawierającego
            PUFA omega 3, takie jak kwas ikozapentaenowy.
            W wielu krajach, klasy społeczne i regiony wykazują zróznicowanie w
            zachorowalności na choroby alergiczne. Zróżnicowanie to jest związane z
            zróżnicowaniem w spożyciu PUFA. Kwas linolowy jest prekursorem kwasu
            arachidonowego, ktory z kolei ulega konwersji do prostaglandyny E2 (PE2),
            podczas gdy kwas ikozapentaenowy hamuje powstawanie PE2. PE2 wpływa na
            limfocyty T, powodując redukcję interferonu, który z kolei wpływa na tworzenie
            się ineterleukiny4, a to może prowadzić do uwrażliwienia na alergeny, ponieważ
            interleukina 4 bierze udział w tworzeniu się IgE, podczas gdy ineterferon
            wywiera efekt odwrotny (...)."

Allergy
            Volume 56 Issue 5 Page 425 - May 2001
            www.blackwell-synergy.com/links/doi/10.1034/j.1398-9995.2001.056005425.x/full/

"(..) Nasza obserwacja, że dzieci z atopią zjadaja więcej margaryny i mniej
            masła niż dzieci bez atopii potwierdza sugestie, iz dieta odgrywa ważną rolę w
            rozwoju chorób atopowych u dzieci. Udział w zachodniej diecie margaryny, która
            jest bogata w wielonienasycone kwasy tłuszcowe omega 6, wzrósł w ciągu
            ostatnich 20 lat. Zmiany w diecie, które w tym czasie zaszły związane są z
            faworyzowaniem wnienasyconych kwasów tłuszczowych i unikaniem nabiału ze
            względu na profilaktykę chorób ukłądu krążenie. Zjawisko to towarzyszy
            wzrostowi podatności na choroby atopowe. (...)
            (...) Wyniki naszych badań wskazują, że to, jakie tłuszcze sa obecne w diecie,
            odgrywa ważną rolę w rozwoju chorób atopowych u dzieci. (...)

• kerstink Re: drogie mamy 06.05.05, 15:41
            Pytalabym raczej: 'Czy moze byc jedna z przyczyn ?' Nie zapominajmy jednak o
            tych innych przyczynach w postaci zanieczyszczenia, tryb zycia (stres), zywnosc
            przetworzona ...
            K.
    • dagu75 Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 06.05.05, 13:49
      generalnie wydaje mi sie, że problemem nie jest 'Chińczyk". tylko fakt, że nie
      masz dziecka alergicznego. Zrozumiałabyś ignorancję, niedouczenie i niestety
      częste chamstwo lekarzy alergologów.Ci, z którymi ja sie spotkałam tłumaczyli
      na zasadzie " nie wolno dawać, bo nie" albo " co ja pani bedę tłumaczyc różnice
      w testach, ważne, że te są skuteczniejsze". Dzięki dziewczynom z forum
      dowiedziałam sie całej masy rzeczy. Pomijając fakt, że skoro lekarze
      niepomagają, szukamy innych metod, medycyna,podkreślam, że jest to MEDYCYA
      Chińska znana jest od wieków i pomaga ludziom. Zauważ, że występuje teraz
      odwrót a właściwie powrót do ludowych sposobów leczenia. Z własnego
      doświadczenia - leczę dziecko a właściwie wspomagam leczenie tłuszczem borsuka,
      który jest niezastapiony przy infekcjach, szczególnie płucnych.Widzę jak to
      działa i mam porównanie do antybiotyku, który pustoszy organizm.
      A to, ze uogólniamy pisząc "dieta Chińczyka" wynika z tego, że wiemy o co
      chodzi.
      Pozdrawiam i życzę uniknięcia alergii, bo w końcu też pewnie
      zaczęłabyś "eksperymentować".
      Dagmara
    • kerstink Re: nie powiem, wystraszyłyście mnie... 06.05.05, 16:53
      Jakis czas temu kupilam sobie taka bardzo ciekawa ksiazke pt.
      'Medycynanaturalna' wydana przez National Geographic. Jest to w zasadzie krotki
      zarys historii ziololecznictwa. Autor m.i. wglebia sie w problem, dlaczego tak
      malo ziol jest wykorzystanych w nowoczesnych lekach, choc przeciez wiadomo, ze
      istnieja ziola skutecznie walczace nawet nowotwory. Po pierwsze przytoczy fakt,
      ze w sredniowieczu 'lekarzy' (o ile mozna ich tak nazwac) nie dostrzegali ziol,
      i tych rodzimych, i tych z 'nowej ziemi' czyli np. obie Ameryki. Wynikalo to
      pewnie z niewiedzy, ale rowniez z pewnej arogancji w stosunku do tubylcow.

Pozniej jednak dostrzegano ziola. Ale i wszystkie klopoty z nimi zwiazane:
      * trzeba wiedziec, kiedy rosliny zawieraja najwieksze stezenie aktywnych
      zwiazkow, ktore zwalczaja chorobe (bywa to okreslona pora dnia, roku, stan
      rosliny suszone czy nie),
      * w ziolach dziala caly kompleks aktywnych zwiazkow - to jest trudne do
      zbadania, juz jeden aktywny zwiazek trudno zbadac
      * koszty uprawy ziol
      * czesto nie mozna wytworzyc lekow na masowa skale - w klinikach w Indiach,
      Chinach przygotowuje sie chorym obok syntetycznych lekow rowniez ziola
      dopasowane dokladnie do ich potrzeb, czesto jednak nie mozna z nich zrobic lekow
      w postaci tabletek (albo na razie nikt nie umie), jednak dopiero tabletki
      obnizaja koszty, bo moga byc produkowane bardziej wydajnie
      * sprawa patentu: firmy chca miec patent na lek, no ale jak dostac patent,
      jesli ziola wywodza sie z przekazan danej kultury ? Gdy badaczy zaczynaja sie
      interesowac dzialaniem ziol na masowa skale ludzie/tubylcy zajmujacy sie
      ziololecznictwem niechetnie przekazuja swojej wiedzy, to chyba zrozumiale.

Z tego wynika, ze latwiejsze w uzyciu sa syntetyczne leki z jednym aktywnym
      zwiazkiem (byc moze wywodzacym sie z roslin, majace byc moze lepsze lub gorsze
      dzialanie). Latwiej zbadac i opatentowac tez mikroorganizmy.

No i to jest ten etap, na ktorym my sie znajdujemy: medycyna zachodnia (bo tak
      nalezy jednak rozrozniac od medycyny chinskiej, ajurvedy itd.) historycznie
      bardziej polega na lekach produkowanych na skale masowa. Plusem jest, ze
      wiekszosc ludzi moze z nich skorzystac, bo maja stosunkowo niskie ceny. Minusem
      jest, ze nie moga juz byc tak indywidualnie dopasowane. Jesli chodzi o skutki
      uboczne, to nie ludzmy sie, ziola je maja rowniez.

To my, zyjac w tej czesci ziemi, mamy chyba skrzywiony obraz, jaka powinna byc
      ta medycyna. Jestesmy bardzo przyzwyczajeni do metod medycyny zachodniej,
      tabletki i masci (syntetyczne) wydaja nam sie byc norma, oczekujemy wlasnie to.
      Ale to jest tylko jedno odgalezienie medycyny na swiecie. Boimy sie tego innego,
      bo nie znamy. A tak naprawde szkoda, ze nasi lekarzy nie skorzystaja z
      tradycyjnych metod jednoczesnie. Albo jest to za trudne, albo nie sa swiadomi
      tego, co traca.

K.
    • mama_debiutantka dzięki raz jeszcze 10.05.05, 01:11
      bardzo ciekawe te informacje, które mi tu wkleiłyście smile
      a czy ta dieta nie ma aby skutków ubocznych zbliżonych do skutków diety atkinsa
      (np. stłuszczenie wątroby)?
      • izado Re: dzięki raz jeszcze 10.05.05, 10:16
        Dieta Atkinsa różni się zasadniczo od diety zalecanej prze dr Zhu Hua Bao.
        Dieta Atkinsa zakłada jeszcze niższe poziomy weglowodanów, maksymalnie 20g
        dziennie - to zdecydowanie zbyt mało, by organizm maógł normalnie funkcjonować.
        Drugi problem tej diety to zbyt duża ilośc białka, która równiez prowadzi do
        problemów zdrowotnych.
        Dieta Atkinsa ma jednak bardzo dobre zastosowanie w leczeniu epilepsji u
        dzieci, oczywiście pod ścisłą kontrolą lekarza i przy ciągłym monitorowaniu co
        się dzieje w organizmie.

Stłuszczenie watroby jest określeniem anatomopatologicznym wskazującym na
        obecność nacieczenia czy też zwyrodnienia tłuszczowego watroby. Wymienia się
        nastepujące przyczyny stłuszczenia wątroby: przekarmienie, niedożywienie,
        zatrucie egzogenne (np. alkohol, niektóre leki), zatrucie endogenne (np.
        endotoksyny bakteryjne) i uwarunkowania genetyczne. Źrodło: "Nauka o chorobach
        wewnętrznych" Witold Orłowski, tom VI, str. 328.

Iza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka