Dodaj do ulubionych

woda-endotoksyny

10.05.05, 11:22
moj maz w ramach obowiazków zawodowych został własnie przeszkolony w zakresie
pracy na nowym czytniku do oznaczen endotoksyn w róznych produktach, (testy
LAL). w ramach szkolenia tytaj na miejscu, w Warszawie, zbadano nasza wode
wodociagowa. wykryto w niej ponad 3000jednostek endotoksyn, podczas gdy
dopuszczalna norma np w Wielkiej Brytanii to około 30 jednostek.
to daje do myslenia, czy aby na pewno nasze dzieci nie powinny zostac
odizolowane od kranówy?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: woda-endotoksyny 10.05.05, 11:43
      Ale jak? sad. Jak będe miała już dom, to sobie założe filtry.
      W obecnym mieszkaniu projektanci nie przewidzieli miejsca na takie cuda jak
      filtry - chciałam założyć, ale nic z tego sad.
      Kruffa
    • monaluiza Re: woda-endotoksyny 10.05.05, 22:42
      izia30 napisała:

Iza30.. Boszesz ty mój ..!!!

> to daje do myslenia,

To dopiero teraz daje Ci coś do myślenia???? smile))))))))))))))))))))

> czy aby na pewno nasze dzieci nie powinny zostac
      > odizolowane od kranówy?

Czy to zaczy, że Ty swoje pociechy poisz kranówą ????? smile))))

Z góry zaznaczam, że to wszystko napisane żartem itd... czekam na ataki ciotek
      przyzwoitek ! smile))))))))))))))))

Mona
      • bziuk Re: woda-endotoksyny 11.05.05, 00:10
        proszę uprzejmie - klik w kubełek
        żarcik taki wink))))))))))))))))))

pzdr bziuk
    • sigvaris Re: woda-endotoksyny 11.05.05, 00:31
      mały detektyw nic nie rozumie. I prosi jaśniej. Testy LAL? Endotoksyny?
      Najwyżej mnie odeślij w jakieś miejsce. Wyszukiwarka? Jaka? Lub napisz słowo...
      lub kilka po ludzkiemu. smile))
      • bziuk Re: woda-endotoksyny 11.05.05, 01:10
        Sigvaris - tutaj napisali całkiem przyjemnie
        przynajmniej dla mnie - laika smile

members.lycos.co.uk/algi/publikacje/zagrozenia_bakteryjne/index.php
        a tak swoją drogą - poniosło mnie sad
        a ledwo co napisałam, żeby ignorować
        ech, never ever sad

pzdr bziuk
        • sigvaris Re: dzięki bziuk 11.05.05, 17:49
    • izia30 do monaluiza 11.05.05, 10:59
      piłas cos, ze nie jestes w stanie przeczytac prostego tekstu? moze wyjasnisz o
      co ci chodzi.
      do innych wyjasnienia:
      endotoksyny to toksyny produkowane przez bakterie, to substancje białkowe silny
      alergen i trucizna po spozyciu doustnym. mozna sie ich pozbyc z wody gotujac ja,
      bo jak kazde inne białko ulegaja zniszczeniu pod wpływem temperatury. do picia
      nalezy dawac wode butelkowana, jedzenie tez na niej przyrzadzac, kapiele powinny
      byc w wodzie przegotowanej.
      • malagonia6 Re: do monaluiza 11.05.05, 11:02
        izia30, wyluzuj.. nie widzisz, że to kolejna prowokacja? wink))))
        Pozdrv wink
      • kruffa Re: do monaluiza 11.05.05, 11:03
        W takim razie rozumiem, że żadne filtry nie pomogą?

Kruffa
    • izia30 Re: woda-endotoksyny 11.05.05, 11:01
      na marginesie, pare mcy temu ruszył przetarg na zakup tych czytników i testów
      dla wojewodzkich stacji sanepidu w całej polsce. fundusze w programu FARE.
      instalacja tychze rozpoczeła sie wczoraj, wiec moze cos ruszy ku lepszemu.
      • sigvaris Re: woda-endotoksyny 11.05.05, 17:32
        qrczę!
        temat mi z nieba spadł..Bo ja w swojej obsesji (wink), wybaczcie) doszłam do
        jakichś artykułów z Życia Wa-wy (juz nieistniejącego) o cystach lamblii w
        kranówie warszawskiej. No a teraz...
        Czy Iziu, Twój mąż w związku z bliskością do sprawy wie coś i o tych cystach?
        I czy czytniki i testy poza bakteriami będą wyłapywać też inne cuda?
        I czy poza tymi czytnikami i testami, to można dalej jakoś temu zaradzić?
        I czy my musimy w domach (filtry o ile są skuteczne), czy wodociągi jeszcze na
        walkę z tym wszystkim użebrało coś od Phare?
        • izia30 Re: woda-endotoksyny 12.05.05, 12:15
          niestety moj maz nie pracuje w Sanepidzie, tylko w firmie która ów przetarg
          wygrała, testy LAL wykrywaja wszelkie zanieczyszczenia biologiczne w róznych
          produktach, a sprawdzanie czystosci wody moze doprowadzi do wiekszych dyskusji
          na ten temat. bo woda w Polsce moze i jest filtrowana, ale substancje do niej
          dodawane po prostu zabijaja mikroorganizmy, powodujac uwolnienie zawartosci
          komorki do otoczenia, te dalej juz nie sa wyłapywane. filtry domowe nie sa w
          stanie wyłapac tych zanieczyszczen bo te sa za malenkie. ponadto wiele do
          zyczenia pozostawiaja rury którymi woda płynie...pozxostaje tylko obróbka termiczna.
          • sigvaris Re: woda-endotoksyny 12.05.05, 13:39
            Tak pytam, bo Marta przepada za piciem wody w kąpieli. I żadna siła na to nie
            działa. Pije i już. Ona samozwańczo nurkuje i pije, albo spija to co się da z
            zabawek typu pływajaca kaczka.
            No ale tu mi chyba nikt nic nie poradzi. Gotować wodę do kąpieli.. przyjdzie.
      • an.koz Re: woda-endotoksyny 12.05.05, 14:15
        Na marginesie dodam, że stacje juz dostały sprzęt ale nie wszystkie tylko 5
        stacji wojewódzkich. Niestety rozczaruję Was w kwestii wykorzystania tego
        sprzętu, nie będzie on przeznacozny do pomiarów zawartości endotoksyn w wodzie
        pitnej. Ten projekt Phare dotyczy środowiska pracy.
    • paraga Re: woda-endotoksyny 12.05.05, 13:57
      Hm, a to mi też daje do myślenia, bo z kolei ja się zastanawiałam czemu JA mogę
      być uczulona na wodę. Na WODĘ !? Po kąpieli mam takie plamy na twarzy, że muszę
      poczekać dobrą godzinę aż do ludzi będę podobna. Kąpiel dla mnie to już od wielu
      lat nie moczenie się w wannie, lecz szybki prysznic. Niezależnie od tego czy
      myję głowę czy nie i czy moja twarz akurat miała zkontakt z wodą (dodatkowo
      przed wejściem pod prysznic smaruję twarz na wszelki wypadek Dermobazą lub
      podobnym "impregnantem" smile ) to paskudztwo zawsze mi na twarzy wychodzi.
      Ludziom nie mogę tak się pokazać, więc zawsze tak ustawiam sobie kąpiele, żeby
      nie wychodzić zaraz z domu.
      Jak pytałam lekarza to się tylko uśmiechnął i powiedział "proszę pani, czego w
      naszej wodzie nie ma..." A może to właśnie to te cholerne endotoksyny?
      Na szczęście ani mąż ani dzieci nie wykazują podobnych objawów. A dodam, że nie
      mam uczulenia na wodę tylko kiedy pojadę do siostry do Monachium, gdzie mogę
      napawać się kąpielą w wannie i NIC!
      • gagu3 Re: woda-endotoksyny 12.05.05, 14:04
        izia, ale jestem tumanek, tak czytam o tych plamach po kąpieli i widzę mojego
        męża.Zawsze myślałam , że to od wrzątku bo on lubi bardzo ciepłe prysznice.
        Te plamy ma na twarzy, szyji , brzuchu i plecach. czyżby tatuś tak urządził
        Bartusia??? Będę tropić dalej!!!
        • izia30 Re: woda-endotoksyny 13.05.05, 12:58
          te plamy wyłaza na skórze miekkiej, czasem maja w srodku biały babel, jak sie
          tego nie drapie to znika po okolo 30minutach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka