Dodaj do ulubionych

gigantyczne IgE! Ratujcie!

17.05.05, 17:17
Jak duże IgE zdarzyło Wam się spotkać u Waszych lub znajomych dzieci. Mojej
koleżanki córeczka - dziś maleństwo kończy pół roku - ma bardzo poważne AZS.
Zmierzono jej IgE i wyniosło = 2250 !!!!! Dr Z. z Ursynowa (niektóre mamy
wiedzą o kogo chodzi) powiedziała, że to najgorszy przypadek, z jakim się
spotkała, a ma babka doświaczenie niemałe. Czy spotkałyście się z czymś
podobnym. Matka dziecka jest załamana. Panel pokarmowy wyszedł fatalnie -
dziecko uczulone jest na wszystko. Inne alergeny też nie lepiej: pies, kot,
roztocza, pyłki (prócz brzozy). Autentycznie wszystko. Niedługo uczuli się na
swoją własną skórę, która jej odpada tak jest sucha. Znacie podobne przypadki?
Obserwuj wątek
    • maya_maya Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 18:37
      Zlitujcie się dziewczyny, nikt z Was nic nie wie?
      • kruffa Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 19:34
        Kiedyś czytałam artykuł o podobnym przypadku. Przesłała mi go chyba Nata76. Mam
        go nadal. Historia jest raczej z happy endem, choć dzewczynka nadal jest
        uczulona na wile rzeczy, ale chodziła i do przedszkola i do szkoły. Jeśli chcesz
        mogę go podesłac, ale nie było tam nic o IgE.
        Na atopowe.pl jest chłopak, który miał chyba jeszcze wyższe IgE - zdaje się że
        ponad 10 tys, ale nie jestem pewna.

Kruffa
        • maya_maya Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 20:31
          poproszę o ten artykuł, podobne historie z happy endem są jak najbardziej
          wskazane, dziękuję
          • kruffa Re: wysłane 18.05.05, 07:06
            Próbowałam ci wczoraj wysłać, ale nie wiem czy nawalała poczta czy też zawaliłam
            ci skrzynkę. Gdyby cos było nie tak - daj znac.

Kruffa
      • akaja Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 20:05
        AZS jest chorobą alergiczną w której są najwyższe poziomy IgE całkowitych, ale
        nie zapominaj,że w infekcjach pasożytniczych(lamblie) IgE też jest bardzo
        podwyższone(może i to i to?)
    • amra1 Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 19:32
      Nie pomogę Ci niestety, bo o takim przypadku w życiu nie słyszałam. Ale brzmi
      to naprawdę przerażająco. Biedny dzieciak... Jeśli dr.Z tak chwalona na tym
      forum jest tą samą osobą, o której myślę (a chyba tak, skoro chodzi o Ursynów)
      to pewne jest, że Twoja koleżanka nie mogła lepiej trafić. Mam nadzieję, że im
      pomoże. Naprawdę bardzo współczuję Twojej koleżance i jej córeczce.
      Pozdrawiam
      Asia
    • hanna73 Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 17.05.05, 22:12
      A jakie IgE maja wasze dzieci. Pytam, zeby porownac.
      • kruffa Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 07:07
        Ponad 2 tys to bardzo dużo sad. Moja córka w wieku 8/9 m-cy miała 299 i był to
        najgorszy okres w jej zyciu. W wieku 6 m-cy miała 60.

Kruffa
        • anetanie Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 07:24
          Moja mała w wieku 7 miesięcy miała IgE 888. Tetaz ma 13 miesięcy a wyniku nie
          powtarzałam więc nie wiem, wiem tylko, że u nas się poprawiło ze skórą i
          drapanie jest o wiele mniejsze i jemy tez coraz to nowe rzeczy i mam nadziję że
          tak już zostanie.
        • hanna73 Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 17:22
          dzieki za odpowiedz. odpowiedzialyscie na moje nastepne pytanie. bo dzis
          zaczelam sie zastanawiac z tym IgE, czy ono sie zmienia. Bo moj synek we
          wrzesniu mial ponad 400, a teraz mial zbadane - 110. I zaczelam sie zastanawiac
          jak to jest z tym Ig E. Jego stan obecnie jest faktycznie lepszy (scislejsza
          dieta + leki). spytalam pani doktor o te IgE, jak to jest z tymi zmaianmi,
          powiedziala, ze bez znaczenia, czy to 100 czy 400. ale wydaje mi sie, ze
          platala sie w zaznaniach i odpowiedziala mi ot tak sobie.
          • kruffa Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 19:52
            Z jednej z strony nie ma - bo alergia jest, ale z drygiej strony gdy jest niższe
            to lepiej, bo ozbacza, ze dziecko mniej reaguje na alergeny lub jest ich w
            otoczeniu dziecka mniej.

Kruffa
    • xxxinkaxxx Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 09:56
      napisalam do Ciebie na priv
    • sigvaris Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 10:31
      Akaja napisała ważną rzecz. Alergia cóż dziecko ma ją niewątpliwie z tego, co
      piszesz. Ale może to IgE jest dodatkowo podwyższone przez pasożyty. One też
      mogą potęgować tą suchą skórę.
      Ja miałam tylko przez pasożyty podwyższone IgE do prawie 300-stu. Tylko nie
      wiedziałam, że to to. Leczono mnie na "alergię" (cromogen i zyrtec), w testach
      wyszło mi uczulenie na komose i bylicę. Tu też jest tak, jak napisała
      Kruffa "każdy jest na coś uczulony (roztocza) i nawet o tym nie wie.." Tylko
      często właśnie te pasożyty potęgują uczulenie. Może udałoby się choćby
      złagodzić te objawy , o których piszesz...Warto sprawdzić.
      • annaguss Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 21:41
        Czesc mam pytanko.Powiedz mi czy te IgE robilas jako samo czy odrazu testy z
        krwi na alergeny.Pytam poniewaz jutro chce pojechac z synkiem na testy z krwi i
        nie wiem czy same czy razem z IgE?Jak to jest.Dodam ze maly ma 3 latka,i ma
        alergie pokarmowa>Pozdrawiam.
        • maya_maya Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 23:39
          Moja koleżanka robiła wszystko od razu.
        • biedronka22 Re: gigantyczne IgE! Ratujcie! 18.05.05, 23:57
          Cześć!!!

Mój synek ma obecnie 3 latka i 3 miesiące, a jego IgE wynosi już 11.000. W
          testach z krwi wychodzi praktycznie wszystko( pokarmy i wziewne) w najwyższej
          klasie. Jego dieta jest bardzo ograniczona, a skóra ciągle w bardzo złym stanie
          z dużym nasileniem świądu. Jest baardzo ciężko, ale dla pocieszenia powiem, że
          każdy przypadek jest inny i mam nadzieję, że u tej dziewczynki AZS nie będzie
          miało tak strasznego przebiegu. Jeśli mama chciałaby się skontaktować to proszę
          pisać na adres gazetowy.
          Pozdrawiam!
    • jamila Maja, pisze na priva 19.05.05, 16:12
      pzdrsmile
    • maya_maya Dzięki dziewczyny! 20.05.05, 07:57
      Przekazałam mamie chorej dziewczynki wszystkie Wasze posty, maile, namiary na
      tych, którzy mogą pomóć lub ulżyć. Dziękuję Wam za pomoc. Artykuł od Kruffy
      trafił w dziesiątkę, bardzo pokrzepiający.
      Te z Was, co leczą dzieci u dr Z. gdyby były ciekawe rozwoju sytuacji, zawsze
      mogą ją zagadnąć o małą dziewczynkę z wysokim Ige, będzie wiedziała o kogo
      chodzi. Za jakiś czas napiszę jak się sytuacja rozwinęła, zawsze to będzie jakaś
      dodatkowa informacja dla mam, których dzieciaczki cierpią podobnie.
      Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję,
      Monika, mama półrocznej Maji

PS. U mojej córeczki jakoś nagle wszystko ustąpiło, a miała przez kilka miesięcy
      rozległą atopię na pupie z nadżerkami włącznie. Mimo nosicielstwa Klebsielli,
      dwóch innych bakterii oraz braku fizjologicznej flory jelitowej(tak wychodzi w
      każdym badaniu kału) Maja rośnie i ma się naprawdę dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka