Dodaj do ulubionych

Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to miały?

25.05.05, 10:51
Może to forum wyłącznie poświęcone jest problemom alergicznym i moje pytanie
nie powinno sie tu pojawić, ale moje dziecko jest alergiczne i wiele razy
tutaj wlaśnie uzyskiwałam odpowiedzi na moje pytania, więc postanowiłam je tu
zadać.
otóż u dziecka (9 mies.) stwierdzono bakterie coli w moczu. Czekam na
powtórzenie badania, bo byc może mocz do tamtego nie byl pobrany prawidlowo.
Leukocytów w moczu nie ma. CRP w normie, ale podwyzszone leukocyty. Dziecko
nie gorączkuje w dobrej formie, tylko że jest katar. Jestem troche skolowana,
bo lekarz w przychodni skierowal do szpitala a 3 lekarzy dyżurnych w różnych
szpitalach powiedziało, żeby powtorzyc posiew i że za 3 dni , jak ten wynik
bedzie, dziecku nic się nie stanie a pozostawanie w szpitalu tylko z
podejrzeniem zapalenia dróg moczowych mija się z sensem do czasu powtórzenia
badania, zwłaszcza, że na popczatku i tak w szpitalu bedzie pobrany mocz na
posiew i trzeba bedzie odczekać trochę.A te leukocyty to może być - jak u
alergika z przewodu pokarmowego ub ze skóry . Czy wasze dzieci mialy taką
bakterię?
Aga
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 10:58
      E.coli jest bakteria wystepujaca fizjologicznie w ukladzie pokarmowym (w
      jelitach) - to jest paleczka okreznicy.
      Jesli dostanie sie do cewki lub wyzej, do ukladu moczowego, moze spowodowac zum
      (czyli zakazenie ukladu moczowego). E.coli jest przyczyna 80-90% zumow.

Czy Twoje dziecko mialo kiedykolwiek zakazenia ukladu moczowego?
      Ile jest tych leukocytow w moczu? Ile we krwi?
      W jakim wieku jest maluch? To chlopiec czy dziewczynka?

Stosunkowo rzadko, ale jest mozliwe, ze badanie ogolne moczu jest prawidlowe (w
      szczegolnosci leukocyty w moczu sa ok), a w posiewie wychodzi bakteria. W
      zaleznosci od tego, jaka to bakteria, ile jej jest i w jakim wieku jest
      dziecko - leczy sie to lub nie.
      Ile wyhodowali tej e.coli?

pozdr
      • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:02
        tej bakterii jest 10 do 5.
        Dziecko ma 9 mies. niegdy nie miało takiej infekcji
        leukocytów w moczu nie ma - dziś robiłam nbadanie, w zeszłym tyg. też nie było,
        we krwi jest 18 leukocytów.
        • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:10
          w ogole nie ma leukocytow w moczu? wink w sumie to dobrze smile) nawet bardzo, ale
          zwykle jakies 0-1-2 wpw sa wink

jesli jest 10^5 (i powtorzy sie to w kolejnym posiewie), to bedzie leczone - u
          takiego malego dziecka 10^5 i wiecej nawet przy dobrym moczu ogolnym podlega
          leczeniu
          e.coli czasem daje sie wyleczyc nawet bez antybiotyku (furagina - ale to
          powinno byc okreslone w antybiogramie do posiewu)

umylas malucha dokladnie przed pobraniem moczu? riwanolem? pod napletkiem tez?
          i najlepiej lapac do sterylnego pojemniczka niz do woreczka smile

pozdr i nie martw sie smile a jak chcesz dokladniejszych info to polecam:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
        • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:14
          przy okazji 18tys leukocytow miesci sie w normie u dziecka w Twoim wieku:
          www.laboratorium.swinoujscie.pl/normy.html
          dzieci maja inne normy niz dorosli
      • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:05
        I dodam jeszcze, że to chłopiec
        • carinaf Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:36
          Mojemu maleństwu (tez 9 m-cy) wyszły bakterie coli w moczu. Trochę
          spanikowałam. Musiałam powtórzyć badanie i na razie czekam na wyniki. Leczenie
          tego jest paskudne bo antybiotykami,a póżniej po skończonej kuracji należy
          zrobić usg czy wszysto w porządku z nerkami. Tak przedstawił sprawe mój lekarz.
          Mam nadzieję że wsystko będzie dobrze.
          Pozdrawiam
          Carina
          • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:40
            akurat e.coli nie zawsze wymaga antybiotyku - czesto jest wrazliwa na furagine
            • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:48
              Ale co będę musiała zrobic, jak sie okaże, że ten drugi wynik też da bakterię?
              Czy to sie leczy w warunkach szpitalnych (od razu dostałam skierowanie), czy
              też lepiej iśc do nefrologa (i jak długo może to poczekać , 3-4 dni, bo teraz
              długi weekend).
              Aga
              • mami7 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 11:56
                Spokojnie, nie daj się zaciągnąc do szpitala. Przy e.coli, przy takich wynikach
                nie ma potrzeby. Można to przeleczyc Furaginą, albo Bactrimem. Wierz mi, e.coli.
                to dziadostwo i ma ja mnóstwo dzieci. Ale zakażenie dróg moczowych, jesli takowe
                stwierdzi lekarz to juz nie sa przelewki. Z reguły sa potem potrzebne
                szczegółowe badania w celu sprawdzenia układu moczowego. Ale tez spokojnie, bo
                zaczyna się od usg wink Nie boli, a bardzo dużo mówi.
                Nie musisz biec od razu do nefrologa. W posiewie jak się coś wyhoduje będzie
                antybiogram. Pediatra dziecka na jego podstawie powinien zlecić odpowiednie
                leczenie. Potem profilaktycznie Furagina, kontrolne badania. I proponuje po
                ewentualnym leczeniu wizyte u specjalisty.
                Acha niezwykle istotny jest sposób pobrania moczu. Porządnie trzeba umyć
                dziecko, można "zdezynfekować" siusiaka rivanolem, a potem łapać do sterylnego
                pojemniczka środkowy strumień. I od razu do laboratorium.

A jesli masz jakies problemy zerknij sobie na forum o refluksie i zum, pomorzemy
                w kwestiach moczowych
                Oto link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158

Pozdrawiam
                • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 12:10
                  to jeśli w moczu jest e.coli to jescze to nie jest zakażenie dróg moczowych? A
                  kiedy mówimy o tym każeniu?
                  Aga
                • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 12:12
                  mami7 napisała:
                  W posiewie jak się coś wyhoduje będzie
                  > antybiogram. Pediatra dziecka na jego podstawie powinien zlecić odpowiednie
                  > leczenie. Potem profilaktycznie Furagina, kontrolne badania.
                  No ale własnie pediatra nic nie zleciła tyklo od razu dała skierowanie do
                  szpitala!!!!
                  • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 12:20
                    o zakazeniu ukl. moczowego mowimy, jesli w ukladzie moczowym siedzi jakas
                    bakteria (niewazne, e.coli czy inna) w odpowiednio duzej ilosci (przewaznie
                    10^5 lub wiecej)

z tym szpitalem to moim zdaniem jest tak: akurat e.coli szpitala zupelnie nie
                    wymaga, ale czesto pediatrzy boja sie NIE DAC do szpitala zwlaszcza malych
                    dzieci. Pediatra widzial posiew, tak?
                    Julka miala zum majac 14mcy, pediatra wyslala nas do szpitala - pojechalam z
                    zapakowana torba, a jakze. Po czym na izbie przyjec lekarz obejrzal wynik,
                    obejrzal dziecko, zapisal lekarstwo i odeslal nas do domu (oczywiscie z
                    zaleceniem, ze gdyby COKOLWIEK mnie niepokoilo, to mam natychmiast wracac).
                    Istotne bylo to, ze julka jest dziewczynka, bo chlopiec faktycznie zostalby w
                    szpitalu (z uwagi na inna budowe ukl.moczowego)

niezaleznie od tego, czym bedzie leczona, pamietaj, ze po wlasciwym leczeniu
                    maluch przez kilka tygodni powinien miec podawany lek odkazajacy. U julki
                    lekarze o tym 'zapomnieli' i w ciagu miesiaca byl nawrot zum.
                    • agnes351 Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 12:32
                      julamimi napisała:

>> niezaleznie od tego, czym bedzie leczona, pamietaj, ze po wlasciwym leczeniu
                      > maluch przez kilka tygodni powinien miec podawany lek odkazajacy. U julki
                      > lekarze o tym 'zapomnieli' i w ciagu miesiaca byl nawrot zum.

cO TO MA BYC ZA LEK(PRZYKLADOWO)?
                      aGA
                      • julamimi Re: Bakterie coli w moczu-czy wasze dzieci to mia 25.05.05, 12:34
                        czesto dzieci dostaja furagine w dawce profilaktycznej (w odroznieniu od dawki
                        leczniczej), wiecej szczegolow znajdziesz na forum, ktore podala Ci mami7 (ja
                        nie wiem, jakie inne leki sa profilaktyczne)

pzodr
                        • agnes351 DZIĘKUJĘ WAM ZA WSZYSTKIE RADY 25.05.05, 12:36
                          • mami7 Re: DZIĘKUJĘ WAM ZA WSZYSTKIE RADY 25.05.05, 12:54
                            Agnes, z tym szoitalem jest tak... Jesli stan dziecka jest dobry i nie wymaga
                            podawania rozcieńczonych antybiotyków, a przy e.coli z całą pewnością nie
                            będzie, to lepiej leczyć dziecko w domu, bo w szpitalu to sie tylko może
                            solidnie pochorowac. Niestety tak było włąśnie w 9 miesiącu zycia z moim
                            synkiem. Ale my nie mieliśmy wyjścia, bo dziecko miało solidne zakażenie dróg
                            moczowych.

Poszłabym na Twoim miejscu do innego pediatry, co to nie boi się próbowac leczyc
                            dziecko w domu.
                            • sta.ania Re: DZIĘKUJĘ WAM ZA WSZYSTKIE RADY 25.05.05, 15:20
                              u nas wyszło e coli 10 do 5 jak Jaś miał 10 dni, kolejne posiewy moczu
                              (robiliśmy 3 razy w różnych laboratoriach) wskazywały to samo, przy 0
                              leukocytów, zrobilismy pobranie moczu przez nakłucie pęcherza i wyszło ok! Nikt
                              nam nie proponował leczenia szpitalnego tylko raczej podważano wynik.
                              Przygotowanie tak małego dziecka do pobrania moczu na posiew nie jest takie
                              proste!
                              pzdr
                              ania
                              • mami7 Re: DZIĘKUJĘ WAM ZA WSZYSTKIE RADY 25.05.05, 17:05
                                Przygotowanie dziecka do pobrania moczu nie jest łatwe, ale wykonalne. Badam
                                mocz dziecku co miesiąc od ukończenia 9 miesiąca zycia, teraz ma prawie 4 lata.
                                Jak mówią jak się chce to sie ta, a trening czyni mistrza.
                              • agnes351 Re: DZIĘKUJĘ WAM ZA WSZYSTKIE RADY 26.05.05, 22:03
                                sta.ania napisała:

> u nas wyszło e coli 10 do 5 jak Jaś miał 10 dni, kolejne posiewy moczu
                                > (robiliśmy 3 razy w różnych laboratoriach) wskazywały to samo, przy 0
                                > leukocytów, zrobilismy pobranie moczu przez nakłucie pęcherza i wyszło ok!
                                >
                                > A gdzie sie robi takie pobranie moczu, czy w szpitalu w trakcie pozostawania
                                na oddziale ?
                                Aga
                                • agnes351 Re: pobranie moczu przez powłoki 27.05.05, 07:24

> sta.ania napisała:
                                  >
                                  > > u nas wyszło e coli 10 do 5 jak Jaś miał 10 dni, kolejne posiewy moczu
                                  > > (robiliśmy 3 razy w różnych laboratoriach) wskazywały to samo, przy 0
                                  > > leukocytów, zrobilismy pobranie moczu przez nakłucie pęcherza i wyszło ok
                                  >

gdzie się robi takie pobranie? w szpitalu?
                                  Aga
                                  • sta.ania Re: pobranie moczu przez powłoki 27.05.05, 12:53
                                    nie odpisywałam bo od wczoraj jesteśmy w szpitalu - z rotawirusem! Takie
                                    badanie przez nakłucie robi się oczywiście w szpitalu, Jaś miał robione w
                                    pierwszym msc zycia , kiedy kolejne trzy posiewy pokazywały coli - 10^5, 10^4 i
                                    10^4, nie odciągał sie napletek, więc umycie dokładne było trudne, lekarz
                                    zdecydował aby go nakłuć, robiliśmy to na Litewskiej. jesli dziecko jest
                                    starsze to chyba próbowałabym go dokładnie umyć jednak i powtórzyc posiew. Ja
                                    zawoze mocz do laboratorium prywatnego w szpitalu bielańskim, jest otwarte 24h,
                                    czyli pobierasz kiedy jest ci wygodnie. Wazne jest aby pobraną próbkę zawieżc
                                    jak najszybciej! Telefonicznie możesz sie dowiedzieć o wynik już po 24 h. Dodam
                                    że dzisiaj też wpatrywałam się w siusiaka synka 2h w celu złapania
                                    odpowiedniego momentu.
                                    pzdr
                                    ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka