beti555 06.06.05, 14:47 Wiem, ze sterydy są fatalne dla skóry, ale czy istnieje jakiś taki najłagodniejszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakaz1 Re: Łagodny steryd 06.06.05, 14:50 Jest taki krem nazywa się ELIDEL, działa jak steryd ale nim nie jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Łagodny steryd 06.06.05, 14:52 Zalezy ile maluch ma miesięcy/lat. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Łagodny steryd 06.06.05, 14:59 locoid lotio czy jakos tak jest w miare lagodny podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Łagodny steryd 06.06.05, 15:20 Ogólnie wszystko co z hydrocortyzonem jest w miarę najłagodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: Łagodny steryd 06.06.05, 15:29 przy okazji, ostatnio dowiedzialam sie w aptece od farmaceutki, ze stary dobry oxycort tez zawiera hydrokortyzon... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
k_kasia Re: Łagodny steryd 06.06.05, 16:29 Ostatnio użyłam Advantanu (podobno jeszcze łagodniejszy od Hydrocortizonu)u 10- miesięcznej córeczki, raz dziennie i po 4 smarowaniach wszystkie zmiany zniknęły. A wcześniej nie chciały zniknąć nawet po mocnym Tridermie i po kilku innych sterydach czy elidelu. Polecam więc Advantan. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Łagodny steryd 06.06.05, 17:48 Hydrocotyzon: Działanie Preparat hydrokortyzonu o słabym działaniu miejscowym. Działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo, przeciwalergicznie i przeciwobrzękowo. Powoduje redukcję substancji podstawowej tkanki łącznej, osłabia hiperergiczne, proliferacyjne i wysiękowe procesy w niej przebiegające. Jest także silnym inhibitorem kinin tkankowych, wykazujących aktywność proteolityczną. Łatwo wchłania się przez skórę. Advantan: Działanie Preparat zawierający niefluorowany glikokortykosteroid o silnym działaniu miejscowym. Hamuje zapalne i alergiczne reakcje skóry oraz reakcje związane ze zwiększoną regeneracją komórkową, prowadząc do ustąpienia objawów obiektywnych (zaczerwienie, obrzęk, zgrubienie i chropowatość skóry) oraz subiektywnych (świąd, pieczenie, ból). Hydrocortyzon jest sterydem o wiele słabszym. Odpowiedz Link Zgłoś
agwa1 Re: Łagodny steryd 06.06.05, 22:11 Najsłabszy to hydrokortyzon, tylko u nas po kilkudniowym stosowaniu było jeszcze gorzej - stan zapalny, i to nie przypadek -robiłam dwie próby i za każdym razem to samo- pogorszenie jeszcze w trakcie smarowania. Lepiej działał Advantan tylko zmiany wracały po tygodniu. Ja wyleczyłam skórkę Alantanem Plus (krem bez sterydu), sama byłam zdziwiona efektami, bo stosowałam już wcześniej różne kremy ( w tym te najdroższe) Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Łagodny steryd 07.06.05, 09:54 Otóż to, od sterydów z daleka, chyba ze w ostatecznej ostateczności i w najmniejszej z najmniejszych dawce. Odpowiedz Link Zgłoś
atopik Re: Łagodny steryd 07.06.05, 13:27 Niestety leki kortykosteroidowe mogą także uczulać, szczególnie te stosowane miejscowo. A Alantan jest rzeczywiście super ! Odpowiedz Link Zgłoś