Dodaj do ulubionych

dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!!

12.06.05, 19:49
Witam, czy ktoras z mam tak robiła? Obecnie moj mały jest na nutramigenie,
chciałabym całkiem zrezygnować z mleka na jakis czas. Zamiast tego bede mu
podadawac sinlak, deserki i zupki. Wszystko oczywiście pod kontrolą lekarza,
który jeszcze o moich zamiarach nie wie. Przeraza mnie ten nutramigen ze jest
w nim tyle świństwa, moze własnie jakis składnik uczula mojego synka. Jest
alergikiem od kąd skonczył 4 mies. i nie wiadomo na co. Jak byłam na
ostatniej wizycie u alergologa , to lekarz zaliecił mi pobyt w szpitalu na
kilka dni na obserwacje. Narazie jestem gotowa zrezygnować całkowicie z mleka
i obserwować jak mały bedzie sie czuł potem pojedziemy do szpitala. pozdr
Obserwuj wątek
    • atopik Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 11:33
      Jeżeli istnieją ku temu odpowiednie warunki, to można zrezygnować z Nutramigenu
      na jakiś czas aby przy ponownym podaniu sprawdzić czy to on uczula. Ale tak na
      marginesie to w Sinlacu jest równie dużo różnego świństwa...
    • kruffa Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 12:53
      Pomysł chyba trochę szalony, chyba że dziecko ma już bogatą dietę i wszystkie
      składniki oprócz Nutramigenu nie uczulają.
      Uważasz, że zwykłe mieszanki dla zdrowych dzieci sa lepsze?

Kruffa
    • bea-ta Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 12:59
      Mozna tak zrobić w drodze wyjatku, ale suplementuj wapno - dla takiego malucha
      600mg/dobę i zwieksz ilośc zupek - szczegolnie istotne jest białko i tłuszcz.
      Dzieci z cięzka alergia zywią się wylacznie pokarmami mięsno-warzywnymi, więc
      jest to do przejścia, ale z glową tak, aby nie wyrzadzic maluchowi krzywdy. Beata
      • noemip Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 14:03
        Próbowałaś już Bebilon Pepti i B. Amino?
        • gosiaaa Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 14:09
          hej. pepti probowałąm, ale amino nie, lekarze mi odradzają to mleko, sama nie
          wiem dlaczego, mozna je kupic tylko na recepte?
          • noemip Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 14:15
            Albo nie można, albo trzeba zapłacić 2x więcej (rok temu było to prawie 80 zeta
            za puszkę...).
            Mój ówczesny alergolog powiedział, że to za bardzo przetworzone jedzenie, a jak
            dziecko je same aminokwasy, to potem trudniej będzie mu się przyzwyczaić do
            innych pokarmów. Ale gdyby Amino przeszło, to jednak miałabym dziecku podawać.
            (Tylko że u nas nie przeszło - musiałam dalej karmić.)
            Jest tu trochę mam, których dzieci jedzą Amino, może one podzielą się
            doświadczeniem.
            • patyska Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 14:19
              coreczka dominikams swietnie chowa sie na amino, z tego co wiem.
            • jutta2 Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 17:04
              moj syn je bebilon amino, woli go od nutramigenu i nie mam problemu z innym
              jedzeniem ,nie ma czegos takiego jak jakies gorsze przyzwyczajanie do inych
              pokarmow, bzdura to co piszsesz albo twoj lekarz ma zamale doswiadczenie w
              zywieniu niemowlat, ciao

• patyska do beat-ta 13.06.05, 14:17
        a dwulatek bez mleka, hydrolizatu, nabialu? wszyscy radza nam zeby juz
        zrezygnowac z bebilonu a zwiekszyc "podaz" miesa - czy to rozsadne? i w takim
        razie - ile tego miesa? dodam, ze jestesmy na 20 produktach sad dzieki.
        • bea-ta Re: do beat-ta 13.06.05, 14:58
          Dlaczego by nie? A co w tym hydrolizacie jest cudownego? To mieszanina białka,
          tłuszczy i weglowodanów pochodzacych od innego ssaka wzbogacona witaminami i
          składnikami mineralnymi. Tylko nalezy dbać o właściwa diete głównie białko i
          wapno( nabiał to główne żródło) no i tłuszcze - z tego juz miałyscie wykład
          jakie powinny bycsmile. Pewnie wymagac bedzie to troche gimnastyki aby ułożyc
          menu. Niestety nie znam dokładnych wartości czego i ile na pamięć. Postaram sie
          odpowiedzieć na jutro, ale kazda madrzejsza ksiażka z zakresu dietetyki powinna
          odpowiedzieć na Twoje pytanie.Pozdr., Beata
          • patyska Re: do beat-ta 13.06.05, 15:07
            dziekuje, niestety temat tluszczu jest mi obcy wink w dodatku Jeremi
            najprawdopodobniej ma problemy z jego przyswajaniem/trawieniem. chcialabym,
            zeby bezmleczne zywienie 26-miesieczniaka bylo mozliwe - no bo po kiego mu
            jakis wysokoprzetworzony mix (bebilon pepti mct)? czy on w ogole cokolwiek z
            niego przyswaja...
            • bea-ta Re: do patyski 14.06.05, 09:19
              Tzn. żywienie dzieci z cięzką alergia jest możliwe dzieki zastosowaniu wywarów
              mięsno-warzywnych( homogenaty mięsne robione z mięsa np. kury, indyka, krolika,
              oliwy z oliwek lub słonecznika, na wywarze jarzynowym z dodatkiem fruktozy lub
              glukozy), tu bodajże była mama, która stosuje coś takiego, bo nie tylko chodzi
              o barak całkowitej akceptacji mieszanek leczniczych, ale także o to, że
              wszystkich stać na mieszanke w cenie tyg. budżetu domowego. Zeby sprawdzić czy
              to mozliwe wypadałoby przeliczyc ile poszczegolnych składników pokarmowych,
              soli min, witamin dostaje syn w mieszance i nie jest to trudne, bo na odwrocie
              mieszanki masz zawartośc poszczegolnych składników w 100ml gotowego roztworu i
              wiedząc ile maluch spozywa na dobe mozna policzyc ile i co dostaje z mieszanki
              ( inna kwestia ile sie z tego wchłania, ale to tyczy wszystkich pokarmów, a nie
              tylko mieszanki)na dobe czy łatwiej na jedna porcje. Ja tak synowi licze dawke
              wit. d3, żeby wiedzieć ile jeszcze mu podać. Schody zaczynaja sie kiedy masz te
              składniki zastapic czymś z 20 produktów, które maluchowi podajesz. Tu jest
              pomocny poradnik gdzie mozna przesledzić ile białka, ile i jakich tłuszczy i
              węglowod i inn. składników ( najważniejszy wapń i żelazo)zawiera dany produkt z
              tej 20 i czy mozna coś skomponowć w miare rozsadnego z tego co możesz podać.
              Nie wystarczy tylko zwiększenie podazy białka, ale wszystko co odstawisz w
              mieszance trzeba zastapić czymś innym.
              W przypadku tej mieszanki, która stosujesz ( zapomiałam całkiem, że jesteście
              na MCT) problem jest w tym, że ona ma ułatwiać synowi wchłanianie tłuszczy, bo
              zawiera sredniołańcuchowe kw. tłuszczowe łatwiejsze do trawienia i szybsze do
              wchłonięcia nie obciazając ukl. chlonnego jelit. jest stosowana z wyboru przy
              zab. funkcji zewnatrzwydzielnichej trzustki, bo to głównie jej enzymy w
              obecności żółci trawią tłuszcze. Wada mieszanki jest nie problem wchłaniania
              składników, bo ma poprawic ich wchłanianie, a jej mniejsza kalorycznośc(
              66kcal/100ml to mało) i ew. niedoborów energii - uzupełnianie kalorii dieta
              stała, niedobór nienas. kw. tłuszczowych - uzup. w diecie stałej; wieksza
              osmolarnośc, która może wywołać zab. zoładkowo-jelitowe, ponieważ właściwy
              ładunek osmotyczny mieszanki jest potrzebny do odpowiedniego wchłaniania wody w
              jelitach. Mysle, że przy tej mieszance nie należałoby mieszać, ale zapytac sie
              o opinie mądrego gastroenterologa mozna. Od nadmiaru wiedzy jeszcze nikt nie
              sfiksował. Poza tym zawsze przez zamieszaniem w diecie trzeba się zastanowić
              czemu ma to łużyć, bo jesli argumentem jest to, że mieszanka jest ohydna, to w
              zasadzie wszystkie powinnyśmy przestac karmic mieszankami, bo do orginału
              cycowego, nawet tym najwięcej reklamowanym jest daaaaleko. Napewno przy
              niechęci dziecka do mieszanki nie można forsować na siłe jej podawania, bo to
              więcej zrobi szkody niz pozytku. jesli dziecko pije mieszanke chętnie i jest
              zadowolony maluch z zycia to nie warto mieszac i w zaadzie dla autorki watku
              taka powinnam dac odpowiedx. Mam nadzieje, że przeczyta i że Tobie cos tam
              naswietliła. Polecam stronki www.borgis.pl - czytelnia on-line w pasku i
              przegląd czasopism Nowa Pediatria - ciekawe rzeczy o alergii i AZs mozna tam
              znaleźć. Pozdr., Beata
              • bea-ta Re: do patyski 14.06.05, 10:23
                Jeszcze rzuciło mi się na oczy, że mieszanka ma mało wapnia, bo tylko 54 mg /
                100ml przy wartościach w standardowych mieszankach pow. 70 mg. Norma dla
                twojego syna 800-1000mg /dobe.
                Znalazłam cos o diecie w ch. trzustki min. niewydolności zewnatrzwydzielniczej,
                ale oczywiście w kontekście zdrowych dzieci:

Dieta trzustkowa, której należy przestrzegać układając jadłospis dziecka polega
                na unikaniu takich pokarmów jak: produkty mleczne z dużą ilością tłuszczu
                (żółty ser, sery topione, sery pleśniowe), orzechy, migdały, gruboziarniste
                produkty zbożowe, ciastka z dużą zawartością tłuszczu (kruche, maślane, ptysie,
                pączki), czekolada, ostre przyprawy, mocna kawa, napoje gazowane, tłuste mięsa
                i wędliny, tłusty drób (kaczka, gęś), podroby, majonez, tłuste rosoły, smalec,
                słonina, margaryny twarde, frytki, placki ziemniaczane, cebula, kapusta, groch,
                fasola, soja, jajka sadzone, jajka na twardo, żółtka. Uwaga! W chorobach
                trzustki całkowicie zakazane jest spożywanie alkoholu.

Pokarmami dozwolonymi są: mleko odtłuszczone, chudy ser, kefir, produkty
                zbożowe z mąki pszennej, ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżu, budyń, makarony,
                miód, galaretki, marmolady, większość owoców (ewentualnie obrane ze skórki),
                czarna herbata, słaba kawa, soki owocowe, cielęcina, chuda wołowina, drób,
                chude wędliny, chude zupy, margaryny miękkie, oleje roślinne, oliwa, chude
                ryby, ziemniaki gotowane, marchewka, szparagi, kalafior, buraki, sałata,
                pomidory i ogórki (bez skórki), jajka na miękko, białko jaja.

Czy maluch miał dokładne badania co sie tam dzieje z ukł. pokarmowy, bo mozna
                na podstawie aktywności enzymów we krwii czy kale suplementować enzymy
                farmakologicznie jeśli problem tkwi w enzymach. W alergii często szwankuje
                wchłanianie z powodu wtórnego zespołu złego wchłaniania - diagnozoaliście się?
                Podpytywałąs się lekarza?.B.
                • patyska Re: do patyski 14.06.05, 10:36
                  ;DDDD za ten zakaz spozywania alkoholu!!! wink)) musze jakos wplynac na syna,
                  zeby przestal wreszcie pic piwo podczas ogladania meczu z tata wink))
                  a na powaznie - z wymienionych przez Ciebie produktow Jeremi je tylko kapuste,
                  ryz, makaron ryzowy, banana, szparagi, kalafiora i oliwe. jadl tez smalec z
                  'niesypanej" swinki ale nam wyszedl wink
                  informacja o badaniu poziomu enzymow i innej diagnostyce jest dla mnie
                  bezcenna, dziekuje ogromnie! czy moglabys cos blizej na ten temat? bo jedynie
                  dr z. wziela to pod uwage i kazala dawac kreon w razie zlych kup. ale nie
                  nakazala zadnych badan...
              • patyska Re: do patyski 14.06.05, 10:27
                wielkie dzieki Bea-tko, problem jest taki, ze im mniej Jeremi mieszanki dostaje
                tym lepiej wyglada jego skora wink dodatkowo wcale za nia nie teskni i jej
                rozwadnianie wcale mu nie przeszkadza (na 300 ml wody dostaje co dwa dni miarke
                mniej). jestesmy w trakcie leczenia candidy (probiotykami na razie, potem
                wlaczymy izopatie), wiec musimy zminimalizowac hydrolizat (bebilonu to
                chcialabym sie pozbyc, bo ewidentnie uczula) i weglowodany. no coz, nie
                pozostaje mi nic innego jak wziac sie za ksiegowosc wink policze, przelicze,
                wylicze i zobaczymy jakie beda wyniki wink no i wybrac sie do gastroenetreologa.
                • bea-ta Re: do patyski 14.06.05, 11:09
                  Włąściwie w Waszym przypadku alergolog powinien współpracować z gasro..
                  żeby leczyć malucha kompleksowo. Jesli faktycznie po zmniejszeniu mieszanki
                  skóra jest lepsza podpowiedz doktórce swojej pomysł z mieszankami warzywno-
                  mięsnymi?Może warto chociazby sprobować. Co do enzymów to pobiera się krew na
                  enzymy trzustkowe lub określa je w kupie zreszta juz o tym pisałam w innym
                  watku
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22481243&a=22522262
                  Poza tym o ch. trzustki u dzieci w linku, który podałam wyżej szukaj w czytelni
                  pozycji Nowa Pediatria nr 3/2002. Co do rodzaju badan to najlepiej wypowie się
                  gastroenterolog ( nawet całkiem rozsadnego faceta mamy na forum o karmieniu
                  butelką!)nie wiem czy biopsja jelit i zbadanie stopnia uszkodzenia kosmków
                  jelitowych - okropne badanie, ale w przypadku alergii alergeny powoduja stan
                  zapalny bł. śluzowej jelit i jej uszkodzenie i włąśnie wtórny zespół złego
                  wchłaniania.Tyle, pozdr. Beata
                  ps. Z tym alkoholem małe przeoczeniesmileAle pisząc o diecie u dzieci z ch.
                  trzustki autor maił na mysli i 3 latków i nastolatków, a Ci ostatni za
                  kołnierz nie wylewajasmile))))Oj kiedy ja pierszy raz piłam winosmile
                  • patyska Re: do patyski 14.06.05, 11:23
                    wlasnie grzebie w borgisie wink
                    no to wybierzemy sie do gastroentero wobec tego - moze ktos poleci dobrego...
                    dzieki1
                    PS. taaaa, winko we wczesnej mlodosci dobrze smakowalo wink))
                    • bea-ta Re: do patyski 14.06.05, 12:02
                      Jeszcze zapomniałam o nieinwazyjnym badaniu jakim jest USG j. brzuszej ale
                      Dopplerowskie, bo to zwykłe jest psu na bude. Bedzie widać ew. nieprawidłowości
                      w budowie trzustki, wątroby, przewodów trzustkowych, wątrobowych, stan zapalny
                      itp. Mysle, że warto tym bardzje, że dziecku nie bedą dziabać, anu nic z tych
                      rzeczy.B.
                      • patyska Re: do patyski 14.06.05, 12:07
                        w takim razie zrobimy, wielkie dzieki!
              • gosiaaa do bea-ta 14.06.05, 19:34
                Witam, doskonale rozumiem o co ci chodzi, tylko moj problem polega na tym ze ja
                podejzewam , że moj synek jest uczulony na nutramigen a własciwie na jakiś jego
                składnik. Probowaliśmy juz wielu płynów mlekozastępczych min. pepty, isomil,
                soja, i na wszystkich tych "mlekach"skóra wyglądała jakby była prsowana
                żelazkiem. Nic innego mi nei pozostaje jak wyprobować , przynajminiej trzy-
                cztery dni takiej diety bez "mleka". MAma zamiar zrobić to tak np.
                I-szy posiłek sinlak
                II posiłek deserek z jabłek i marchwi
                III posiłek królik (mam dostęp do sprawdzonej fermy królików, są chowane bez
                sztuczności)
                VI posiłek sinlak np, z dodatkiem musu jabłkowego na noc
                i koniec,.
                moj pediatra jeszcze oniczym nie wie, mam zamiar pogadac z nim na wizycie pod
                koniec tego tygodnia. jezeli sie zgodzi to zaczynam od poniedziałku. myśle ze
                bede mosiał podawac mu jakieś witaminy. zobaczymy co powie. modle sie zeby było
                ok pozdr
                • bea-ta Re: do bea-ta 15.06.05, 08:48
                  Napewno taka "rewolucje" trzeba zrobic konsultujac sie z lekarzem, wapno w
                  syropie to nie problem czy inne witaminy( te w mieszankach także są dodawane
                  ekstra przez producenta), ale maluch musi miec w diecie wszystkie te składniki,
                  które zabierzesz w mleczku, żeby go nie zaglodzić. Sinalk jest dobrym
                  zastepstwem w takim wypadku jeśli jestes pewna, że uczula. Pozostaje białko,
                  tłuszcze - podpowiedz o mieszankach mięsno-warzywnych jęsli nie chcesz bebilonu
                  amino.
                  Trzymam kciuki, Beata
    • me_mme Re: dziecko 8 miesięcy-bez mleka!!!! 13.06.05, 16:12
      Moja córka je amino. Na nutrę (próbowałam z tym mlekiem kilka razy) reaguje
      wysypką i śluzowatymi kupkami. Ostatnio co kilka dni wprowdzam jej coś nowego i
      skóra się nie pogarsza, kupki również. Także podawanie amino u nas nie powoduje,
      że dziecko uczula się na inne pokarmy. Amino to chemia, ale nutra naturalna
      przecież nie jest. A moja córa akurat uczulona jest na chemię w nutrze.
      • gosiaaa do bea-ta 14.06.05, 19:36
        jezeli chodzi o badania to nie rozbiłam zadnych specjalnych na żołądek, ale w
        kale zadnych pasożytów, nie wykryto...pozdr
    • noemip ..."nedzna pociecha"... 15.06.05, 14:00
      Bardzo mi przykro... sad
      U mnie ta mysl to metoda samopocieszenia i nie mam starszego dziecka, ktore je
      lodow itd. Z mezem jemy tez inne produkty, ale Nati przewaznie wie, ze to nie
      dla niej, np. pokazuje na wapno i mowi "mama" smile
      Innym takim moim nedznym pocieszeniem jest, ze tylko europejskie dzieci jedza
      tak duzo roznych produktow, w innych czesciach swiata jest z tym krucho...
      Nawet smialam sie, jak Nati w 11 m-cu zycia wreszcie zaczela jesc bezkarnie
      pierwszy produkt - amarantus, ze oto mam corke Indianke...
      Smieje sie, bo po prostu nie moge plakac. Gdy jestem w dolku, to nie odzywam
      sie albo wkurzam.
      Zosiu, jestem ciekawa, jak bedzie u Was z ta kuracja, gdybys byla taka dobra i
      przezwyciezyla sie i napisala na forum albo na priva za jakis czas, jak beda
      jakies efekty.

• noemip Re: ..."nedzna pociecha"... 15.06.05, 14:00
        Okkurcze, to mialo pojsc na inny watek, oczywiscie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka