06.07.05, 15:42
Witajcie kochane...
Zaintrygował mnie wasz wątek (nie jeden zresztą) o candidia i grzybach w
przewodzie pokarmowym.. Przeczytałam wiekszość postów na ten temat z
wyszukiwarki ...no i troche jestem zaniepokojona. Podejrzewam, że jest duże
prawdopodobieństwo tego grzyba w mojej rodzince.. Co prawda chłopcy (5 i 2
latka) nie maja ostatnio kłopotów z brzydkimi kupkami...ale znów np. maja
jakieś grzybki na siusiaku ..wiec smaruję clotrimazolem, pociag do słodyczy,
alergie..no i słabo przybierają na wadze. Najwiecej objawów to mam chyba ja-
nawracające drożdzyce pochwy, bóle brzucha, zaparcia razem z biegunkami itp.
Szkoda pisac...Problem polega na tym- że mieszkam w USA..Wiem, ze sa tu mamy z
tych stron...wiec prosiłabym szczególnie je (aczkolwiek nie tylko) o głos- co
robić w tej sprawie- czy lekarze wiedza tu cos o candidnia, jak to traktuja i
gdzie można wykonac badania o ktorych piszecie..Inna kwesta - dość ważna
myśle- najprawdopodobniej jestem teraz w pierwszych tygodniach ciazy...I jak
tu zaczac leczenie? Czy to jest bezpieczne dla dzidzi?
Poza tym bardzo bym chciala, zebyscie napisały mi tak prosto, do czego może
doprowadzic nie leczona candidia... Wiem, ze moze duzo pytan...ale wiem, ze sa
tutaj specjalisci..a mi bardzo zalezy na tej wiedzy. Z gory bardzo dziekuje.
Obserwuj wątek
    • moniq74 Re: Candidia? 06.07.05, 15:54
      ja tylko jedna rzecz chciałam napisać. Wiem że drożdże moga byc naturalnym
      objawem przy poczatkach ciązy. Sama tak miałam, robiłam cytologie i wymaz,
      chciałam się przygotowac do ciązy. Wyszły mi grzyby w pochwie. Zaczełam czytac
      o tym w internecie i ta informacja mnie zastanowiła... Za pare dni sie okazało
      ze w ciązy juz jestem i pewnie stąd ten nadmiar grzybków. Lekarz-ginekolog to
      potwierdził.
      Więc może twoje aktualne ptoblemy wynikaja tez z twojego odmiennego stanu...
    • akownik Re: Candidia? 06.07.05, 15:57
      Drożdżyca pochwy to wielkie prawdopodobieństwo candida u dziecka.Prosty test na
      możliwość nosicielstwa candida podałem w wątku o łaknieniu słodyczy.
    • patka.f Re: Candidia? 06.07.05, 21:10
      Dzieki za odzew. Test ze śliną na pewno wykonam ( jutro ranosmile a co do drożdzyc
      w ciaży -to wiem że czasem tak jest...bo miałam je często przy drugim synku.
      Póżniej w czasie pierwszego roku on miał jakieś grzybki na siusiaku..chyba ze
      3-4 razy...i ostatnio znow sie pojawily...Ja obecnie jestem wyleczona...a o
      ciaży jeszcze nic nie wiem, bo troszke za wczesnie na testsmile
      Pozdrawiam i czekam na dalsze konkluzje...
      • patka.f Re: Candidia? 08.07.05, 14:48
        No i co? Nikt mi tu nie pomoze?
        Robiłam wczoraj test ślinowy i najprawdopodobniej jestem zarażona Candidia...Co
        teraz?
        • yola33 Re: Candidia? 08.07.05, 16:20
          A co to jest test ślinowy i jak się go robi? Jakoś nie natrafiłam na ten wątek.

Pozdr,
          Jola
          • patka.f Re: Candidia? 08.07.05, 16:35
            Poszukaj w internecie - jak wpiszesz w wyszukiwarke Candidia to wyskoczy ci
            troche...Poza tym akowik podal sposob- wlasnie ze slina w watku bodajze o
            slodyczaj (troche nizejsmile
            Zycze udanych poszukiwan.
    • aagas78 Re: Candidia? 08.07.05, 17:03
      Czesc Patka,
      Przede wszystkim gratulacje z powodu nowej dzidzi!
      Odnosnie tematu candida to i ja zaczelam to bardziej drazyc. Mam znajomego
      lekarza i dal mi skierowanie bez koniecznosci placenia za wizyte. Zaden
      alergolog tutaj w Stanach nigdy nie chcial badac kalu, krwi mojej corki. Test
      na candida i inne pasozyty tez zrobilismy. NIc nie wyszlo. Teraz chce zrobic
      test z krwi na candida.
      Odnosnie ciagle powracajacych grzybic pochwy. Ja w trakcie ciazy mialam taki
      problem dopiero 2 tyg przed porodem. W tej chwili od kiedy wyelimin. owoce,
      cukier i rafinowane rzeczy jest o wiele lepiej, ale wystarczy ze zjem cos
      slodkiego to mam od nowa problem z Candida. Co robie, zeby jakos pomoc moim
      jelitom i zaburzonej florze bakteryjnej to sama biore probiotyki. W sklepie ze
      zdrowa zywnoscia mozesz kupic KOMBUCHA.

w3.trib.com/~kombu/konnection/candida.html
      Jest to taki kwaskowaty napoj z bilionem dobrych bakterii. Sa rozne
      smaki:grape, orange.Ma on takze caly zestaw witamin B.Dla mnie jest dobry. Do
      tego oprocz znanego przez wszystkich kefiru polecam probiotyk firmy Kirkman

www.kirkmanlabs.com/products/product_index.html
      Mozna zamowic przez internet. Ma on duzo wiecej szczepow dobrych bakterii niz
      probiotic, ktory mozesz znalezc w kazdym whole foods Store.

Pozdr
      Agnieszka
      • akownik Re: Candidia? 08.07.05, 17:43
        Objawy sugerujące możliwość zakażenia candida:
        biegunki,zaparcia,wzdęcia po posiłkach,gazy,odbijanie,obłożony język,metaliczny
        smak w ustach,zajady,krwawienie dziąseł,alergie pokarmowe,azs,przewlekłe
        anginy,szumy w uszach,suchość w ustach/pomimo śliny/,złe
        wchłanianie,mdłości,niestrawność,złośliwość,kłótliwość,senność,napady lęku i
        płaczu,zmienność nastroju,autyzm,choroby psychiczne/w tym schizofrenia/,choroby
        reumatyczne,bóle mięśni,różne choroby narządów moczo płciowych,astma,chrypa,bóle
        gardła,niektóre choroby oczu,niedoczynność tarczycy.
        Leczenie można rozpocząć od picia sody oczyszczonej/płaska łyżeczka w szklance
        gorącej wody/należy sprawdzać odczyn moczu,jeżeli nie jest kwaśny,to danego dnia
        nie pić sody/,na czczo.Do tego dieta dr Konrada Werthmann'a,a z leków:Albicansan
        D5,i czopki Exmykehl,oraz inne leki zależnie od objawów.
      • patka.f Re: Candidia? 08.07.05, 17:44
        Dzieki za rady...sa bardzo cenne dla mniesmile A gratulacji jeszcze nie zbieram, bo
        nie wiem tak na prawde...W obecnej sytuacji chyba lepiej byloby jeszcze nie byc
        w tej ciazy....no ale ze sie staralismy to nie zaprzeczamsmile
        Pozdrawam
        • kiinga Re: Candidia? 09.07.05, 16:52
          Mam do Was pytanie,czy mozna sie z tego wyleczyc i normalnie zyc? Sprawa
          dotyczy osoby doroslej i jeszcze jedno,jak to skutecznie wyleczyc? Robilam
          wymaz z gardla i wyszla candida-wzrost srednio-obfity.Dziekuje za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka