meg233 14.07.05, 21:21 o czym mogą one swiadczyc? AST 49 Alt 43,9 juz głupieje od wyników Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 05:21 O tym ze coś - najprawdopodobniej alergia - wywołało zmiany w wątrobie. Nasza alergolog zawsze badała i bada małej watrobę, bo też była powiększona. Dla pocieszenia - to mija, ale trzeba nad tym czuwać. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 09:32 Panikuję, bo słyszałąm że może to być sygnał o r óżnych chorobach, np. cytomegalii Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 09:40 Pogadaj z alergologiem. Moja córka miała najpierw w badaniu powiększoną wątrobę, ale wyniki ok. Potem w miarę niestety rozwoju dziadostwa wyniki się pogorszyły i wątroba była nadal powiększona. Potem wyniki wróciły do normy, ale watroba była nadal powiększona. Ja myślałam, że taki urok, a lekarka swoje, że nie urok i że trzeba się temu przyglądać. Jak miała rok wyniki były nadal ok, a wątroba przestała być powiększona. Potrzebny był czas na regenerację. Pewnie u was też tak jest, ale nie wolno tego bagatelizować. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 09:49 A jak sie nazywaja te badania? Lekarka zalecila nam kuracje w kierunku "watroby" m.in. syrimarol i zastanawiam sie czy nie lepiej najpierw zrobic jakies badania? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 09:57 o uszkodzeniu watroby, miedzy innymi przez alergeny - gdy choroba jest powazna, wartosci sa ogromne - wiec nie panikuj. my mielismy sporo podwyzszone, od alergii, jak trzymasz diete to bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 10:04 a my nawwet swojego alergologa nie mamy, bo jak byliśmy to alergolog stwierdził, że mała nie ejst alergikiem, a nawet jej nie dotknął!! po prostu zobaczył i stwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 10:07 moze nie jest? a nie mozecie sie wybrac do innego? poleconego? Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 11:45 Właśnie jestem na etapie poszukiwania, dziś idę do jej pediatry i chyab jej napyszczę, bo mam dziś na to ochotę, nic konkretnego mi baba nie gada, nie powie jak wprowadzać pokarmy, co obserwować, jedynym żródłem informacji jest dla mnie internet. Ona zresztą też twierdziła niedosłownie), żę niekoniecznie mała ma alergię. Tak się zastanawiam czy nie zrobić jej znowu badania kału pod kierunkiem lambii, za pierwszym razem nie wyszły, ale laborantka powiedziałą , żeby kupka była biegunkowa, a była zbita- wtedy jest bardziej miarodajna. Dziwi mnie to, że jedynym jej objawem alergii są kupki, cera piękna, ostatnio dostałą jedynie liszaji na pleckach, ale to ponoć jakaś infekcja grzybiczna... Życ nie umierać... Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 22:00 Meg powiem Ci tak, że czytam Twoje posty. Ponieważ ze trzy miesiące temu napisałaś że dziecko miało badania w kierunku pasozytów i jest OK.... Dałam spokój. Ale Ty cały czs masz problemy niemalże charakterystyczne dla pasozytów. Tak wynika z Twoich postów. Każdego prawie. Dajmy na to liszaj, czyli infekcja grzybiczna na skórze. Skóra jest najmniej przyjaznym miejscem dla grzyba. Dla jego rozwoju. Chyba, że to tylko kolonia chwilowa, z bazą w miejscu przyjaznym dla grzyba. Miejsce przyjazne dla grzyba to miejsce ciemne i wiecznie mokre. Najlepsze takie miejsce w naszych organizmach to przewód pokarmowy. Stąd grzyby mają najlepszą bazę "wypadową" na inne kolonie czasowe (skóra, pochwa itd.) Wiele razy pisałam, że pasożyty lubią chodzić parami. Takiemu patogennemu namnażaniu się grzyba sprzyja inny pasożyt jakim jest lamblia (pierwotniak). Jest banalny przy zarażeniu - muchy go roznoszą. I lamblie i grzyby to pasożyty. Ostatnią grupą pasożytów są robaki. Standartowe badanie kału "na pasożyty" obejmuje tylko robaki, tak jest we wszystkich laboratoriach w Polsce. I dodam, ze to badanie prawie nigdy nie wychodzi.. Ale to inna bajka. Powinnaś zrobić: 1. Badanie kału w kierunku lamblii, ale szukaj może innego laboratorium. Pytaj w laboratoriach czy mają chorych, czy mają wyniki dodatnie. Jak nie mają idź gdzie indziej. Zapytaj na forum, może ktoś w Waszej okolicy juz namierzył w ten sposób dobre laboratorium .. 2. Badanie kału w kierunku grzybów, ale poproś o hodowanie Waszej próbki przez 2,5 tygodnia. Powiedz, że chcesz żeby w ten sposób badanie objęło wszystkie grzyby i pleśnie. W ten sposób u wielu osób na tym forum wyszły różne dziwne rzeczy nie tylko candida (najbardziej powszechny grzyb, który jest u każdego, tylko też jest niebezpieczny, jak się namnoży patogennie). Spróbuj. Takie ciągłe walki i pobyty w klinice nic nie zmienią, jak widac ciągle trapi Was to samo niemalże... Spróbuj raz jeszcze, tylko to laboratorium!!! Nie rób znów po znajomości w szpitalu. Szukaj dobrego laboratorium. To jest klucz. Może to to. Może wreszcie uda Ci się zakończyć tę ...walkę z wiatrakiami. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Podwyższone próby wątrobowe 15.07.05, 22:03 aaaa i jeszcze... Martucha przy pasożytach (lamblia, candida) też miała podwyższone wyniki alat na 55. W poniedziałek będzie powtórka tych badań. 3 - miesiące od przeleczenia. Zobaczymy czy spadło. Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 16.07.05, 08:41 Sigvaris ja też ciągle nie iwerzę w jej tą alergię, niestety u nas w mieście LUBIN nie ma innego laboratorium niż w szpitalu, które by badało na lambie i tu powstaje problem. Grzyby natomiast we Wrocku, chętnie bym te jej kupki zawiozła do samego Boga, ale nie mam lodówki podręcznej. Po prostu muszę coś wykombinować. Tymbardziej, że u mnie w rodzinie były lambie- a z ta osobą miałam kontakt będąc w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Podwyższone próby wątrobowe 16.07.05, 12:32 To też niech bedzie dla Ciebie motywacja. Przy pasożytach raz jest lepiej raz gorzej. Trzeba wykorzystać ten moment kiedy jest lepiej. Jest korzystniejszy dla leczenia. Trzymam kciuki. I sprawdzaj te laboratoria. Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 16.07.05, 20:41 Sigvaris a jak Twoja niunia? Trzymam za nią kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 16.07.05, 08:59 Znalazłam jeszce dwa miejsca,ale najbardziej wiarygodny jest senepid- także oddam próbki znów. Uczucia mam mieszane, gdyż mała raczej jest pogodna, pupa bez odparzeń, zaczęła fajnie przybierać na wadze. Niestety jestesmy kilogram do tyłu przez ten wirus, przez który leżała tydzień pod kroplówkami. No ale zobaczymy. Nic nie szkodzi sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Podwyższone próby wątrobowe 16.07.05, 21:08 Dziękuję. Martucha ma się dobrze. Ba.. świetnie. W poniedziałek idziemy jeszcze na kontrolę do CZD, do poradni chorób metabolicznych (chcą jej właśnie sprawdzić ten alat, czy spadł). Zaczęła tyć troszkę i je co raz lepiej.. W zeszłym tygodniu zakończyliśmy de facto rehabilitację. Jeszce nas będzie czekał sprawdzian ruchowy za miesiąc, ale jest OK. Czyli powoli doszło wszystko do normy. No prawie. Ale już tuż tuż... Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 17.07.05, 20:04 Bardzo się cieszę Czyli mała będzie mogła jeść wszystko, huraaaaa!!! A dlaczego rehabilitacja? Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Podwyższone próby wątrobowe 17.07.05, 21:40 Z powodu najprawdopodobniej świądu Marta preżyła się. I taki wyprost "po- preżeniowy" w pewnym stopniu utrwalił się u niej, coś jakby wzmożone napięcie mięśniowe. Rehabilitantka pomaga nam to "zamienić" w prawidłowe odruchy. W tej chwili te złe odruchy już prawie zaniknęły, ale trzeba utrwlić te dobre... Niestety nie będziemy jeść wszystkiego. Na razie na pewno nie wolno nam mleka (Nutramigen), jutro w CZD będę pytać o gluten. Zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: Podwyższone próby wątrobowe 18.07.05, 08:12 Czyli nieżle narozrabiała lambia. Moja mała też powinna chodzić na rehabilitacje, ale to raczej dla sprawdzenia, bo jak narazie robi wszystko znakomicie. Jedno mnie dziwi - lubi spać na boku, ale z odchylona głową tak żeby czułą szczebelki- dziwne Odpowiedz Link Zgłoś