Dodaj do ulubionych

alternaria alternata czyli plesnie

29.08.05, 09:33
moj syn ma alergie na plesnie czyli tzw. alternaria alternata, od lipcpa do
polowy wrzesnia sa one w powietrzu, podobnie jak pylki. czy ktores z waszych
dzieci ma/mialo co takieo?
Obserwuj wątek
    • chalsia A jakże (n/txt) 31.08.05, 00:02
      • zosia888 Niestety.... 31.08.05, 09:10
        Moj maly tez to ma...
        Sa wszedzie i w domu i na zewnatrz sad.
        • idylla4 Re: Niestety.... 31.08.05, 12:32
          Alergia na pleśnie często związana jest z candydozą jelit, u nas sie to
          potwierdza.

pozdrawiam
          • zosia888 Re: Niestety.... 31.08.05, 12:51
            A co to jest candydozja jelit?
            • sigvaris Re: Zosia888 31.08.05, 17:30
              Kandydoza to przerost grzyba o nazwie candidia albicans w układzie pokarmowym.
              Często objawy alergii wziewnej są potęgowane lub wręcz powodowane przez
              pasożyty układu pokarmowego. Czyli uczulenie na pleśnie może być powodowane
              przez nadmiar grzyba w żołądku (upraszczając sprawę, bardzo).
              Poczytaj pozornie odległy wątek, ale tylko pozornie odległy:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=27748150&v=2&s=0
    • mamamuta Re: alternaria alternata czyli plesnie 31.08.05, 13:20
      u nas najprawdopodobniej jest tez alergia na grzybysad((
      co podajecie żeby złagodzić objawy? u nas katar się straszny pojawia
      • nowajulka Re: alternaria alternata czyli plesnie 31.08.05, 22:28
        Ja daję poumon histamine 15, lek homeopatyczny...........chyba dziala, bo katar
        jest mniejszy...........chociaż na początku było pogorszenie...teraz jest
        lepiej (puk, puk, odpukac w nieamalowane).........
    • lch74 Re: alternaria alternata czyli plesnie 01.09.05, 09:59
      Hej!
      Rysiaczek jak narazie nie ma alergii wziewnej i oby jak najdłużej ale raczej
      tego nie unikniemy (mążz i ja jesteśmy mega-alergikami, mąż większym). Ja
      jestem uczulona na pleśnie i jest to bardzo dokuczliwesad Teraz jestem w ciąży,
      więc nic nie biorę a pora najgorszasad Nos cały czas zapchany, suchy, w nosie
      tworzą się strupy i okropnie boli, zaflegmienie górnych dróg oddechowych a do
      tego dochodzi jeszcze ciągły ból głowy, poprostu katastrofasad Ale jakoś się
      trzymam - najlepiej jest zimąsmile
      Pozdrówkismile
      • zosia888 Re: alternaria alternata czyli plesnie 01.09.05, 10:26
        Heja! Sigvaris dzieki za odgrzebanie watku. U nas uczulenie objawia sie poprzez skore. Teraz okropne pogorszenie, swiad, wysypka i wciaz na sterydach. Odpukac poki co nie mamy objawow wziewnych. Czasami nosek bardziej zapchany czy lejacy sie katarek. Rzadko kaszel. U nas dochodzi uczulenie na roztocza i inne plylki (i pokarmowka oczywiscie), wiec trudno powiedziec co akurat wychodzi przez skore, a co przez nosek.
        Wazne jest zachowanie sterylnej czystosci w lodowce i nie dopuszczanie do tego zeby cos zaczelo plesniec. Wszelkie ziemniaki, warzywa i owoce przechowywac w zamknietych pojemnikach, a najlepiej w piwnicy. Czekam z utesknieniem na zime smile. Wowczas co prawda dowala nam roztocza, ale nad nimi przynajmniej jestem w stanie bardziej zapanowac. Buziaki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka