Dodaj do ulubionych

ibuprom...

18.01.06, 15:50
Witajciesmile Jakis czas temu przeczytałam na tym forum, że ibuprom brany nawet
przed ciążą może byc przyczyna poronienia. Martwię się, bo ja niestety przy
każdej @ zażywam ok 10 tabletek przez 2 doby( mam straszne bóle i pomaga mi
ibuprom, nospa czy apap nie pomagają). Czy ktoraś słyszała podobne opinie na
temat ibupromu. Pozdrawiam cieplutkosmile
Obserwuj wątek
    • puma1976 Re: ibuprom... 18.01.06, 15:55
      U mie ibuprom był najprawdopodobniej jena z przyczyn poronienia i juz tego
      swinstwa nie biore.A tez łykałm go"kilogramami"Pozdrawiam
      • niesia77 Re: ibuprom... 18.01.06, 15:59
        Ja tylko łykam ibuprom w czasie @, a czy bierzesz teraz jakieś inne skuteczne
        tabletki przeciwbólowe? Jeśli tak, to czy mogłabyś napisać jakie?
        • puma1976 Re: ibuprom... 19.01.06, 08:40
          Teraz łykam pyralgin , paracetamol (w sumie troche tylko pomagaja)ewentualnie
          ketonal ( na recepte).Jak powiedziałm ginowi ze mam takie straszne bóle to
          przepisał mi mefacit-co prawda pomagał ale w aptece pani mi powiedziała ze są
          bardzo szkodliwe.Wiec teraz jak sie zbliza termin @ to az sie boje tego bólu, a
          fasolki jak nie ma tak nie ma,a to by chyba było najlepsze wyjscie z tej
          sytuacji.
    • anhes Re: ibuprom... 18.01.06, 16:24
      ja też mam takie doświadczenia ibuprom i pyralgin. i poronienie w 12 tyg... a
      proszki już nie pamietam czy przed czy w trakcie ciąży
      • b.dori Re: ibuprom... 18.01.06, 17:23
        ja równiez o tym czytałam ,juz od wakacji nie biorę ibupromu ,a również on mi
        najlepiej pomagał bo tez mam silne bóle.
        Teraz biorę paracetamol mniej skuteczny ale bezpieczny.
        Może poradz sie gina i da ci jakieś bezpieczne czopki.
        Nie bierz rownież naproxenu,ketonalu itp bo to również niesterydowe leki przeciw
        zapalne i one również mogą powodować poronienia bo to ta sama grupa co ibuprom.
        Pozdrawiam.
    • arras-k Re: ibuprom... 18.01.06, 17:37
      Moja koleżanka w I trymestrze jeszcze zanim dowiedziała sie zę jest w ciaży
      wzieła ibuprom max i nie poroniła. Myślę że on mozę szkodzić jak sie weźmie go
      dużo, ale nie jak jedna tabletke...
      Nigdy nei słyszałam by szkodził przed ciążą. Gdyby tak było to musiałoby być
      cos na ulotce na ten temat, a tam owszem ejst - ale tylko by w ciąży nie
      stosować. Uważam, zę jak sie bierze przed ciaża to nie powinno skutkowac w
      ciaży. No o ile dawki bedą w miarę normalne, a nie co dziennie po 1/2tabl.
      • balbusiaba Re: ibuprom... 19.01.06, 08:57
        Przyczyną poronienia może być wszystko i nic. Jednym zaszkodzi 1 tabletka
        ibupromu a innym nie zaszkodzi 10. To tak jak niektóre dziewczyny nie mają
        kłopotu z zajsciem w ciąże, a inne mają. Niektóre z nas jak zobaczą 2 kreski to
        przez 9 mieisęcy są szczęsliwymi przyszłymi mamami a niektóre z nas niestety
        mają kłopoty z donoszeniem ciąży. Jasne, że nie można dać się zwariować, ale po
        co ryzykować branie ibupromu max, skoro może być przyczyną poronień? A na ulotce
        ibupromu max nie jest przypadkiem napisane o przeciwskazaniach w ciąży i okresie
        karmienia?
    • gerka Re: ibuprom... 19.01.06, 08:59
      witaj,
      ja niestety też mam przykre doświadczenia z ibupromem. Barałam go przed
      ciążą,prawie przez miesiąc, na koszmarny ból zęba. do stomatologa poszłam będąc
      już w ciąży /jeszcze o niej nie wiedziałam/, ząb usunięty i następna hurtowa
      ilość ibupromu. Myślę, że niestety przyczynił się do poronienia. Czytałam też
      dużo o jego niekorzystnym wpływie na ciążę. Zdziwiło mnie też to, że brany
      przed ciążą może miec na nią wpływ.
      pozdrawiam
      • balbusiaba Re: ibuprom... 19.01.06, 09:04
        wydaje mi się, że nie wszystko co jest w tabletkach jest natychmiast usuwane z
        organizmu i może w nim pozostawać a w okresie ciąży np się uaktywnia? Myślę, że
        dopóki nie wiedziałam o potencjalnym złym wpływie, to łykałam, ale wiedząc, że
        może być przyczyną poronień, to już nie będę.
    • patka05 Re: ibuprom... 19.01.06, 10:20
      Ja też miewam bardzo silne bóle menstruacyjne i kiedyś również całą @ jechałam
      na ibupromie. Od ponad roku jednak, odkąd dowiedziałam się, że może powodować
      poronienia więcej go nie brałam- moje sposoby to: dużo paracetamolu (jedyny
      bezpieczny lek) popitego kofeiną (wzmacnia działanie paracetamolu), popijać po
      łyczku koniak przez cały pierwszy dzień (sposób naszych babć) i termofor z
      gorącą wodą na brzuch (przy obfitym krwawieniu lepiej kostki lodu zawinięte w
      ściereczkę, lód tak samo jak gorąca woda działa przeciwbólowo ale dodatkowo
      obkurcza naczynia krwionośne i zmniejsza krwawienie). Ale to wszysko jest
      możliwe oczywiście, jesli przynajmniej przez pierwszy, najgorszy dzień jesteś w
      stanie wziąć zwolnienie i nie pójść do pracy.
      • nowa_mama75 Re: ibuprom... 19.01.06, 10:42
        Dziewczyny a nospa Wam nie pomaga na bóle miesiączkowe?
    • puma1976 Re: ibuprom... 19.01.06, 11:09
      Mi osobiscie nospa nie pomaga ale mam ta słabsza bo ta mocniejsza jest na
      recepte.Mi w tym cyklu w 1 dniu nie pomagały zadne tabletki i myslałam ze
      skoncze na pogotowiu ( nie dosyc ze @ przyszła pozniej to jeszcze z takim bolem
      ktorego nikomu nie zycze).Zazyłam jakies rozkurczowe tabletki o nazwie
      spasmolina i chba dopiero po 4 apapach i 3 tych spasmolinach + termofor i bol
      troche ustapił chyba dopiero po 3 godzinach - to był szok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka