Dodaj do ulubionych

Plakac mi sie chce ..

27.10.05, 11:21
Dziewczyny jestem w szoku mala miala ronione testy paskowe PATCH pierwsze ,
ma 17 mIESIECY.
pietruszka ++, marchew +++, jablko ++++, ziemniak +++, seler +++, pietruszka
++, drozdze ++++ (z 6 na 6 jest uczulona !!)
Badanie krwi ok (oprocz plytek do powtorzenia moze byl skrzep), IgG 429
mg/dl,IgA 19,5, IgM 54,5 IGe calkowite 4,17 (ok)
usg brzucha ok.
mam jej dawac Cropoz G za 3 tygodnie kolejne testy PATCH.
Obserwuj wątek
    • jagodyipoziomki fajnie ze ktos zareagowal.... 27.10.05, 14:22
    • kerstink Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 14:25
      Jagody i Poziomki, ale nie wiem, co to za test PATCH - to skorny ? Nie wierze,
      zeby Cropoz G mial pomoc w leczeniu, czy to nie powinna byc dieta ?

K.
    • patyska Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 14:32
      nie rozumiem wynikow testow, wiec jedyny rodzaj reakcji jaki moge zaproponowac to: trzymaj sie,
      dzieciak wyrosnie, bedzie ok! wink
      • zosia888 Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 14:52
        A co sie malutkiej dzieje? Same testy jeszcze o niczym nie swiadcza. Moj maly ma IgE 790 sad(. Napisz co sie dzieje, czy stosujesz jakas diete itd. Poza tym Patyska ma racje - wszyscy tutaj trzymamy sie jednej mysli - WYROSNIE smile.
        Trzymaj sie cieplutko.
        • jagodyipoziomki Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 15:31
          to byly testy plastry z plynem danym alergenem naklejane na plecy na 48 godzin .
          Testy byly w pon. we wtorek wieczorem dostala wysypki ktorej ilosc troche sie
          zwiekszyla (moze to jakas infekcja i dlatego te testy wyszly tak zle ???)
          lekarka jak zobaczyla plecy malej powiedziala jedno slowo tragedia...to co ja
          mam czuc .....Tak naprawde lakarka powiedz. ze gdyby to byl jeden alergen to
          wyrzucic i nie dawac ale przeciez cos jesc musi - mam dawac w malej ilosci
          wszystko . Nie je nabialu orzechow, czekolady maliny, trusk.,ryby wszystko inne
          ma jesc choc obserwowac kupy roby rozne czasem ok brazowe dobra konsystencja,
          czasem zielone ciemnozione szpinak - ale jest na Bebilonie daje jej brukselke
          czy brokuly wiec i kupa pewnie zielona...
          zadnych slodyczy...zgodnie z zaleceniemi ....
          Cholera nie wiem co sie dzieje IGE w normie testy paskowe straszne , lekarka
          pow. ze ma alergie niezalezna - dlatego we krwi nie ma przeciwcial , reaguje
          nie krwia tylko komorka -ale ja nic z tego nie rozumiem jak to komorka moze
          ktos z wieksza wiedza mnie oswieci , prosze ....
          nie dostala innych lekow bo pewnie dlatego ze za dwa , 3 tygodnie ma miec
          kolejne testy skorne na kolejne alergeny ...
          • nowajulka Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 16:02
            Te testy są wiarygodne dla dziecka powyżej 4 r.ż. Ze wzgledu na rózną
            reaktywnosc skóry wyniki dzieci poniżej 4 r.ż i osób po 50r.ż są
            niemiarodajne..........ale mnie przestraszyłaś.myslałam, że pisałaś o testach z
            surowicy..............
        • isma Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 15:40
          Zosiu, chyba Cie pociesze. Moje trzyletnie dziecko ma IgE... 5830 (rok temu
          miala ponad poltora tysiaca). Zyje, chociaz co to za zycie wink)). Jak twierdza
          znajome konowaly, leczy sie dziecko, a nie wynik wink)).
          • golab2 Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 15:46
            Ku pocieszeniu: moje dziecko (4,5 lat) rok temu miało IGE 6216, a dziś 4096.
            Zrobiło się w końcu lepiej.
            • jagodyipoziomki Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 16:05
              ale mala ma ige calkowite 4,17 ?
              • kruffa Re: Plakac mi sie chce .. 27.10.05, 17:54
                To jest własnie alergia IgE niezależna. Z krwi nic nie wychodzi, a organizm reaguje.
                Wiem, że jest ci trudno, bo mała już właściwie prawie wszystko jadła, a teraz
                takie coś. Każdy by się podłamał.
                Nie wierzę, że są dzieci uczulone na wszystko. Coś w diecie pozostanie, a jak
                organizm będzie miał czas odpocząć, po powoli przestanie reagować na alergeny.
                Tym bardziej, że twoja córka nie ma AZS - a to duży plus.
                Moja mała jest określana przez alergolog jako bardzo ciężki przypadek (ciążka
                alergia i AZS). Było naprawdę tragicznie - oprócz jedzenia uczulało ją baaarzdo
                wiele rzeczy z otoczenia. Nie sądzę aby kiedykolwiek mogła włożyć na siebie
                bluzę z polaru, pójśc do koleżanki, która ma psa, być może nigdy nie zje białego
                sera czy jogurtu. Jednak jak patrzę wstecz - czas i konsekwencja pomogły. Dziś
                nikt kto nie zna hostorii małej nie powiedziałby, że jest takim alergikiem.
                U was na pewno też tak będzie, tylko trzeba bardzo pilnować diety i innych
                zaleceń (m.in otoczenia dziecka). I głowa do góry !!!!

Kruffa
                • jagodyipoziomki Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 09:59
                  dzieki dziewczyny,
                  mam jeszcze pytanie czy to mozliwe :
                  - czlowiek broni sie przed prawda ale .....przeciez oni do tych testow
                  paskowych biora warzywa czy owoce takie ze sklepu (nie wierze zeby byly z
                  ogrodka od babci...) moze skora zareagowala na chemie a nie na same warzywa ....
                  -jesli nawet to al. niezalezna to jak to wytlumaczyc ze nie ma przeciwcial we
                  krwi - przeciez mala codziennie dostawala zupe w skladzie ktorej byla zawsze ,
                  marchew, zawsze pietruszka, prawie zawsze ziemniak , zawsze seler + inne zeby
                  urozmaicac ale baza byla ta sama ????
                  - kiedys pisalyscie ze te testy paskowe nie sa wiarygodne ??moze nie sa...
                  -troche jest to wszystko sprzeczne bo po kupkach ktore wystepowaly zmienione
                  nastepnego dnia raczej to wyglada na al. zalezna , zjadla cos w pitek w sobote
                  zmieniona kupa - zawsze nastepnego dnia ....
                  - poza tym jak mam prowadzic diete jesli mala zalozmy jest uczulona na wiele
                  rzeczy ...a lekarka kazala dawac wszystko w malej ilosci bo jesc cos
                  musi ....zatem codziennie bedzie dostawala jakies alergeny zatem jak ona z tego
                  wyjdzie ?????
                  - kupy sa rozne ale czesto ok. , skora ok, humor malucha ok.
                  - ja po prostu nie widze w niej takiej choroby w takim nasileniu jak widzi to
                  lekarz - po testach paskowych - bo IGE calk. jest ok. - troche to dla mnie
                  sprzeczna
                  - powiedzcie jak to wszystko wytlumaczyc?
                  Jeszcze raz dziekuje za odzew i prosze o jeszcze ...

• dana35 Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 12:22
                    Bardzo Ci współczuję, rozumiem co przeżywasz bo sama przez to przechodzę.
                    Opiszę Ci w skrócie moją historię. Alergia u mojej córki objawiła się tuż przed
                    pierwszymi urodzinami (teraz ma dwa lata)do tego czasu jadła wszystko dozwolone
                    w tym wieku (z wyjątkiem mleka). Od tego momentu zaczęło się eliminowanie
                    produktów i robienie badań.Wszystkie badania wyszły jej dobrze w tym IgE w
                    normie ok. 5. Niestety moje obserwacje wskazywały, że ma ona alergię pokarmową
                    na bardzo wiele produktów (objawy: wysypka, niestrawione resztki w kupie,
                    odparzenia na pupie, aż do infekcji górnych dróg oddechowych, bardzo mało
                    przybiera na wadze). Przeprowadzone we wrześniu i październiku b.r. patch testy
                    (żadne inne testy: z krwi i na ręku nic nie wykazały, niektórzy alergolodzy
                    twierdzili, że nie ma alergii - byłam u 5) potwierdziły moje przypuszczenia. Z
                    15 alergenów tylko 3 jej nie uczulały (drożdże, ryż i pszenica). Obecnie
                    Michasia je indyka, wieprzowinę, ryż, pszenicę, kalafiora, brokuły oraz jagody
                    i porzeczki (przypuszczam, że jednak trochę jej szkodzą). Od 3 października
                    podaję jej Bebilon Pepti (do tej pory była na piersi), ale widzę, że jej nie
                    służy ma szorstkie policzki i skórę na nogach, poczekam do wizyty w listopadzie
                    może będziemy zmieniać na Bebilon Amino. Podaję jej Zyrtec i Cropoz G.
                    Z chorobą mojej córki jest mi bardzo trudno, wiem, że niektóre dzieci są
                    bardziej chore, ale i tak niejednokrotnie płaczę jak nie mam co dziecku dać do
                    jedzenia (i nie z powodów materialnych), jednak liczę, że przy stosowaniu diety
                    alergia minie (alergolog powiedziała mi, że z alergii się nie wyrasta, że może
                    się ona tylko wyciszyć).
                    Trzymaj się, napewno będzie lepiej.
                    Danka.
                  • kruffa Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 18:42
                    Potwórzę jeszcze raz. ALERGIA IGE NIEZALEŻNA CHARAKTERYZUJE SIĘ WŁASNIE TYM, ŻE
                    ORGANIZM ŹLE NA COŚ REAGUJE A PRZECIWCZAŁ IGE BRAK. Po prostu za alargię
                    odpowiada inny mechanizm.
                    To że jest to IgE niezalezna to nie oznacza, że rekacja musi wystąpić po iluś
                    tam dniach. Moja córka ma IgE zalezną a reakcja jest od 1-4 godzin, a czasami po
                    20 minutach, gdy jest bardzo silna - jeden dzień to już reakcja opóxniona.

Rozumiem, że się bronisz - każdy by się bronił, ale w końcu z jakiegoś powodu
                    robiłaś te badania, bo dziecko miało baardzo brzydkie kupy i może w tej chwili
                    reaguje już tylko brzuchem. Ja bym jednak na jakiś czas (1-2 miesiace) starała
                    sie wycofać to co wyszło w testach źle i zobaczyła co będzie.
                    Pamiętaj że twoja córka ma bardzo silne uwarnkowania genetyczne w kierunku alergi.

Kruffa
                  • agnes351 Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 23:41
                    A mnie nie tylko sie chce płakać, ale juz nie raz łza mi pociekła, jak
                    patrzyłam na rany na skórze mojego dziecka, na to, jak drapie się, nie mogąc
                    nic pomóc na ten okropny świąd. A najgorsze było wtedy, gdy na raczkach i
                    nóżkach wyhodował sobie gronkowca i z tego powodu musieliśmy niestety razem
                    położyć sie do szpitala.Przeżyłam już nawet próby izolowania go od innych
                    dzieci,kiedy matki przerażone tym co widziały na jego rączkach, jak najdalej
                    zabierały swoje pociechy, myśląc pewnie, że to trąd albo inna zaraźliwa
                    wredota. Głeboko wierzę, że z tego wyrośnie. I chyba tylko to mnie jakoś
                    trzyma, chociaż samopoczucie mam raczej kiepskie a chwilami wręcz wpadam w
                    jakiegoś doła. Pozdrawiam Cię i życzę wytwałości Tobie i zdrowia dziecku.
                    Aga
    • nowajulka Re: Plakac mi sie chce .. 28.10.05, 16:00
      A robiłaś badanie mykologiczne kału i pasożyty ? Jeżeli nie to szybko
      zrób...ona mogą sfałszować wynik badania..............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka