ahaberla Re: skład żywność 03.11.05, 21:37 oczywiście enter ) byłam dzisiaj u alergologa i powiedziała mi , że 25.11 wchodzi obowiązek pisania na etykietach szczegółego składu potrawy, jedzonka - wszystko co występuje powyżej 2%. może to jakoś ułatwi nam życie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: skład żywność 03.11.05, 21:49 Mysle, ze nie do konca, bo sporo dodatkow jest byc moze ponizej 2%, a jednak szkodzi. Poza tym co ze skladnikami zlozonymi, nie zawsze producent musi podac ich poszczegolne skladniki. Sa rowniez takie skladniki, ktore sa potrzebne do produkcji (np. jako katalizator), ktorych niby po zakonczeniu produkcji nie ma, tj. moga byc w takiej sladowej ilosci, ze nie mozna ich wykazac. Wtedy producent nie musi sie przyznac. Dalej co z dodatkami, ktore zostaly wyprodukowane za pomoca genetycznie zmienionych mikroorganizmow (np. enzymy) ? Wydaje mi sie, ze warto szukac takie produkty, gdzie chemia sie po prostu nie oplaca. Wiadomo, ze to moze byc trudne. K. Odpowiedz Link Zgłoś