Dodaj do ulubionych

wiesiołek a azs

15.11.05, 20:36
czy, któraś z Was drogie mamy podawała swoim alergikom kapsułki z wiesiołka? I
jesli tak z jakim skutkiem? Podobno genialnie leczy skórne zmiany alergiczne.
Słyszę to już od kolejnej osoby, ale boję się spróbować, bo mój mały ma tak
nasilone zmiany po lekach, że boję się podać mu nowej rzeczy.
Kupiłam już nawet taki olej z wiesiołka w kapsułkach (podobno naciąga się ten
olej strzykawką i podaje dziecku na język). Na opakowaniu jest napisane:
wskazania: m. in. schorzenia o podłożu alergicznym (egzema atopowa, alergiczny
nieżyt nosa, astma alergiczna).
Brzmi świetnie, tym bardziej, ze Przeciwskazan: "brak, nie kumuluje się, nie
łączy z lekami"
Wszystko fajnie, tylko mój mały na wzsystko źle reaguje.
Czy ktoś próbował wiesiołka, czy komuś pomógl, czy komuś się pogorszyło po nim???
jaska
Obserwuj wątek
    • maj55 Re: wiesiołek a azs 15.11.05, 21:23
      mam 7 miesięczną córkę, którą od urodzenia smaruję maścią z wiesiołkiem, a
      teraz zaczynam karmić zupkami i mam zamiar dodawać olej. do tej pory
      smarowałam małą przed kąpielą tym ojejem. Jest różnie, ale na pewno wiesiołek
      jest skuteczniejszy od ogórecznika w naszym przypadku. na kapsułki jest za mała.
      • a-mor Re: wiesiołek a azs 23.03.06, 21:18
        Hmmm..chciałam Was zastrzelić i pochwalić się , że z powodzeniem stosuje na
        swojej skórze z azs olej z wisiołka i posmarowałam ostatnio z sukcesem suchy
        placek na rączce mojego synka a tu znalazłam już te rewelacje na forum. Miałam
        opory czy takiemu maluchowi (5 miesięcy) można smarować skórę tym
        specyfikiem,ale skoro w niemowlaki często z powodu kilku krostek ładuje się
        ciężkie maści to chyba watpliwości nie powinnam mieć...
        A-mor i Guguś

• 5_monika Re: wiesiołek a azs 24.03.06, 08:25
          można wiesiołek i olejek z ogórecznika też jest b.dobry.
          Dobrze byłoby również wewnętrznie podawać.
          Pozdrawiam
    • kruffa Re: wiesiołek a azs 16.11.05, 07:22
      Mi zaleciła podawać go w zeszłym rokualergolog, twierdzi iż powinno się go
      podawać w okresie jesienno-zimowo-wiosennym chorym z AZS - ze względu na brak
      światła. My wyciskamy z kapsułek i podajemy łyżeczką.
      Jakiejś totalnej poprawu nie było, ale nie było też pogorszenia, ogólnie uważam,
      że na plus, nie pojawiły się nowe zmiany, a stare baaaaardzo powoli, ale cofały
      się. W tym roku też zamierzam zacząć podawć, choć skóra córki jest idealna.

Kruffa
      • nann Re: wiesiołek a azs 16.11.05, 08:36
        Probowalam dawac Zuzance w wieku ok 3 lat - niestety zwracala kazda dawke tej
        wyciskanej oliwkisad
        Ale musze sprobowac znowu, mloda w maju skonczyla 7 lat, a jeszcze walczymy z
        ATZ, nadal na diecie bezmlecznej (dozwolone znikome ilosci jogurtow i
        czekolady), skora wyglada roznie, najczesciej szorstkie plamy na twarzy,
        palcach i nadgarstkach.
        Zakupimy Wesolka i podziele sie skutkamismile
    • 5_monika Re: wiesiołek a azs 16.11.05, 09:23
      spróbuj zastosować zewnętrznie (przebij kapsułkę) i posmaruj na próbę mały
      kawałek na skórze.
    • xxxinkaxxx Re: wiesiołek a azs 16.11.05, 10:14
      Hej,

Ja daje malej kilka kropel wymiesznych z kaszka jaglana z owocami, poniewaz ten
      olej ma silny smak

NIe trzeba wyciskac kapsulek, w sprzedazy jest olej z wiesiolka w butelce,
      firmy Oleofarm, w w-wie jest w sklapie eko w sadybie best mall

niestety, drogi diabelsko- 100 ml, ok 24 zl

nie sposob powiedziec czy pomaga podawany doustnie, ale liszajek smarowany tym
      olejem ladnie sie podgaja

pozdr
      • babsee Re: wiesiołek a azs 24.03.06, 08:38
        Nam homeopata polecil na zmiany skórne i na śluzówki w gardle( Mała kaszle)I
        powiem ze od długiego czasu wiesiołek zajmuje czołowe miejsce w mojej apteczce.
        Nawilza gardlo blyskawicznie a zmiany skórne moze nie tyle zniknęły ile nie
        były tak mocno zaognione i zniknęły liszaje.Podawałam na łyżeczce wyciśniete z
        kapsułki.
        • marki0 Re: wiesiołek a azs 24.03.06, 08:56
          u nas działał b dobrze. Mały w trakcie brania Operantol ma znacznie lepszą skórę.
          Mało tego był okres że rzucał się na wszystko co tłuste. N skórę z golonki,
          tłuszcz żeberek a dodam że to było w okresie jak miał ok 2 latka. Drżałam o jego
          wątrobę. Margaryne wyjadał z opakowania łyżeczką jak lody. Dodam też że nie jadł
          nabiału z uwagi na alergie. Gdy włączyliśmy mu ten preparat problem znikł. Po
          odstawienie powracał. Zatem dostawał go dość długo.Terza ma 5 lat ale nie wyrósł
          nam jescze z tej alergi. No ale trudno. Wiesiołek na skórę jak najbardziej tak!
          • kate_05 wiesiołek a azs - pytanie o dawkowanie 24.03.06, 10:16
            Dziewczyny,wygląda na to, że olejek z wiesiołka nie szkodzi, a może pomóc...
            czy mogę zatem prosić o napisanie jaką ilość na dzień oleju z wiesiołka mogę
            podać 13 miesięcznemu Maluchowi?
            Pozdrawiam!
            • ana256 Re: wiesiołek a azs - pytanie o dawkowanie 24.03.06, 11:13
              Olej z wiesiołka - Do pierwszego roku zycia 1 kapsułka dziennie.( jezeli na
              opakowaniu jest 500 miligram .
              Wiesiołek - głównie omega 6.
              Mozna też dziecko posmarowac olejem ( zmieniona skóra). Olej wchłania sie przez
              skore ( w sklepach eko mozna kupic olej z wiesiołka w buteleczkach).
              Nie nalezey przesadzać z dawką u małych dzieci.

Olej z ogórecznika mozna podawac dzieciom powyżej 3 roku zycia. Jedna kapsułka
              jest ekwiwalentem 6 kapsułek oleju z wiesiołka.

Dzieci moga mieć niedobór omega 3 i omega 6 z powodu nieodpowiedniej diety,
              ubogiej w te składniki.

Olej liniany jest zródłem omega 3. powyżej 2 roku zycia - 1 łyżeczka do
              herbaty / dziennie.

Suchość skóry może byc też oznaką niedoboru wielonienasyconych kwasów
              tłuszczowych.
              ( zródło: Doris Rapp, MD, ksiązka:" Is this your child? ")

• kate_05 Re: wiesiołek a azs - pytanie o dawkowanie - ana25 24.03.06, 13:26
                Bardzo Ci dziękuję za wyczerpujacą odpowiedź.
    • mamajulitki Re: wiesiołek a azs 25.03.06, 09:17
      Julia brala, do jedzenia 1 kaps dziennie i po calym opakowaniu chiba 100szt nie
      bylo efektow, smarowalam tez i nic
      ale...
      kupilam topialyse te kapsulki z ogorecznikiem 500mg, kuracja trwa 2miesiace,
      pod koniec skorka super jak na azs, no ale nie wiem czy to z tego
      przez pol roku skorka sie pogorszala stopniowo, kupilam ogorecznik w zielarskim
      o wiele tanszy ok 10 zl i po 3dniach skorka znowu piekna, to chyba nie zbieg
      okolicznosci?
      jest tez super seria aa z ogorecznikiem, nie wiem dokladnie ale jest jak
      topialyse tylko 7 razy tansza
      nie wiem czy moge Julii dawac, ma 20 miesiecy ale dziala cuda to wole to niz
      sterydy, ogorecznikiem nie smarowalam jeszcze bo nie ma potrzeby
      caluski w twoje dobre serduszko
      wielkie dzieki za pomoc
      Iwona i Julia

• mamajulitki Re: wiesiołek a azs 27.03.06, 10:03
      tu tez zadalam pytanie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=38219638&v=2&s=0caluski
      Iwona i Julenka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka