basia-bma 05.01.06, 13:36 Jaki preparat mineralno-witaminowy możecie polecić dla 5-letniego dziecka uczulonego na: - mleko i laktozę - jajko - cytrusy - kakao i czekoladę Będę wdzięczna za wszelkie sugestie Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebewawa Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 05.01.06, 13:46 Ja podaję mojemu 15-miesięcznemu synkowi 6 kropelek cebion-multi i nic się nie dzieje, uczulony jest na wszystko to co wypisałaś + niektóre owoce i warzywa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 05.01.06, 14:00 Cebion multi nie nadaje się dla alergików. Są chyba 2-3 preparaty na polskim rynku, które można wypróbować - pamiętajcie, ze taki preparat trzeba testować tak jak pokarm. Jednym z nich jest Vibovit bobas, reszty niestety nie pamiętam. Kiedyś było o nich na forum. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 05.01.06, 14:05 Dlaczego nie nadaje się dla alergików??? Kilku lekarzy alergologów mi go polecało, a mój synek dobrze go toleruje jak na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaskag Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 06.01.06, 00:03 ja też słyszałam, ze cebion multi nie nadaje się dla alergików - za dużo wzmacniaczy i konserwantów i zdarzają się silne reakcje po nim a co do Vibovitu bobas to podobno jest dobry dla alergików, ale niestety na opakowaniu nie ma składu, oprócz listy witamin, więc niewiadomo jakie tam są dodatki - od kilku miesięcy obiecuję sobie, ze zadzwonię do producenta, ale wciaż brakuje czasu - może ktoś już poznał tajniki składu Vibovitu Bobas, byłabym wdzięczna za info jaska Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 06.01.06, 06:23 Zawiera zdaje się jakies pochodne pomarańczy i inne wynalazki. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: jaki preparat mineralno-witaminowy dla alergi 06.01.06, 06:28 Nie dociekałam, bo i tak nie mam za dużo czasu. Jeśli moja alergolog twierdzi, że się nie nadaje. To się nie nadaje ) A tak powaznie: znam 2 lub 3 przypadki dzieci u których ten preparat doprowadził do niezłych zmian skórnych. Co oczywiście nie oznacza, że twojemu dziecku szkodzi, ale ja bym go porfilaktycznie unikała. Sam Cebion już jest bardziej ok. A co do tego co mówią alergolodzy - ostatnio spotkałam pediatrę z drugą specjalizoacją - dopiero co zakończoną - alergologia, która mega alergikowi na mleko przepisała jako probiotyk osłonowo przy antybiotyku: lakcid, trilac lub lakcidofil - do wyboru, żeby mamusia coś z tego w aptece kupiła ))) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: Różnice między preparatami 06.01.06, 12:04 W kwestii różnicy między preparatami, pozwolicie że wkleję, bez dokładnych ilości co zawiera CebionMulti a co Vibovit Bobas. Dodam że deksapantenol jest tym samym co pantotenian wapnia, czyli witaminą B5. CebionMulti zawiera: witamine A, cholekalcyferol, ryboflawine, tiamine, nikotynamid, dekspantenol, pirydoksyne, kwas askorbinowy, tokoferol Vibovit Bobas zawiera: witamine A, cholekalcyferol, ryboflawine, tiamine, nikotynamid,pantotenian wapnia, pirydoksyne, kwas askorbinowy, tokoferol, witamine B12, Jak widać, obydwa preparaty różnią się tylko tym, że Vibovit Bobas ma dodatkowo witaminę B12. Pamiętajcie moje drogie o tym, że lekarze mają umowy z konkretnymi firmammi farmaceutycznymi i dlatego polecają jedne preparaty a negują drugie. Dziecko, o którym pisze Kruffa mogło więc mieć reakcję alergiczną równie dobrze bo Vibovicie. ps. co do lekarzy, którzy przepisują lakcidofil dziecku z alergią na mleko, też się z tym spotkałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
korowit Re: Różnice między preparatami 06.01.06, 12:32 a czy lakcid jest bezpieczny dla alergika na mleko krowie? Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: Różnice między preparatami 06.01.06, 12:40 nie jest bezpieczny, bo w swym skladzie zawiera odtluszczone mleko. Te bezpieczne to Beneflora, ac zymes, enterol, lacidofil (trzeba czytac ulotke, bo czasem w sprzedazy trafi sie jeszcze lacidofil z mlekiem) Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: Różnice między preparatami 06.01.06, 12:33 W skladzie nie chodzi o witaminy, tylko substancje dodatkowe, zapachowe, barwniki itd. Cebion rzeczywiscie cos tam pomaranczowego ma. U nas vibovit sprawdza sie doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
jaskag Re: Różnice między preparatami 06.01.06, 13:58 skład, który podała bebewawa nie jest kompletny - to skład witamin bez wypełniacza, pan z apteki też był zdziwiony w czym rozpuszczone są podane na opakowaniu witaminy, a jeśli chodzi o cebion multi w kroplach to na ulotce oprócz witamin jest wszystko, czyli masa konserwantów i wzmacniaczy smakowuych ale wam nie podam bo dlatego ich nie kupiłam jaska Odpowiedz Link Zgłoś