22.01.06, 21:48
Byłam z synkiem u lekarza bo ma katar i straszny kaszel, z godziny na godz.
jest coraz gorzej. Mały dostał Zinnat . Osłonowo chciała Baba przepisać
Lacidofil- tłumaczę jej więc, że ma po nim jeszcze większą biegunkę,jeśli
może niech da coś innego, przepisała Lakcit, twierdząc, że to jest inny
skład. Przyszłam do domu i czytam ulotkę a tam wołami pisze, że nie wolno
tego podawać alergikom. Co ja mam zrobić, czy mogę jaden raz podać antybiotyk
bez osłony- bo dziś już nigdzie nic nie kupię? Czy probiotyki, które
polecacie na tym forum mogę kupić bez recepty i bez problemu podawać
półrocznemu dziecku zamiast Lakcidu? Kiedyś pytałam o Beneflore w aptece, to
pani powiedziała mi, że ona by teg swojemu dziecku nie podała...

Ryczę bo jestem wściekła, Ignaś ma podejrzenie skazy (mówiłam to jej),
jeszcze nie wiemy co go uczula, cały czas szukamy, dopiero co zniknęła
wysypka, a wredny Babsztyl przepisuje te świństwa na odczep się, byle pacjent
już sobie poszedł z gabinetu.

Co to za lekarze...?
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: POMOCY!!! 22.01.06, 22:17
      Czy ten kaszel nasilił się po antybiotyku ? Pytam, bo mój reaguje jeszcze
      gorszym kaszlem po syropach..............
      Lkcid nie jest dla skazowców...........możesz podawac beneflorę..........1/4
      łyżeczki dwa razy dziennie.........tylko nie jednorazowo z antybiotykiem.......

Lepiej dzisiaj nie dawaj lakcidu............jeden dzień nic sie nie stanie bez
      osłony..............
    • mamaksinka Re: POMOCY!!! 22.01.06, 22:22
      Niestety pediatrzy często nie mają pojęcia o substancjach pomocniczych czy
      wypełniajacych. Też słyszałam te gadki: "no przecież taka ilość w leku to chyba
      nie zaszkodzi..."
      Też myślę, że jeden raz bez probiotyku nie zaszkodzi. A Lakcid pewnie tak.
    • jaskag Re: POMOCY!!! 22.01.06, 22:55
      jedyny bezpieczny probiotyk dla skazowców to enterol,
      beneflora ma błonnik grochu - często wzdyma i może uczulać, choć do tej pory
      miała dobrą prasę na tym forum - jak kupiłam i bałam się dać, a dziesiaj mój
      lekarz powiedział mi, ze wiele mam narzeka, ze uczula i powoduje straszne wzdęcia,
      mój też dzisiaj dostał antybiotyk - niestety domięśniowy, bo doustny by nie
      przeszedł - ja osłaniam enterolem - 2 razy dziennie po pół saszetki i zamierzam
      jeszcze dodać LAcidofil - ten bez serwatki - u nas przeszedł bez problemu
      (kiedyś był z serwatką i dzieci skazowe go nie tolerwały - sprawdz, który dawałaś)
      jaska
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: POMOCY!!! 22.01.06, 23:59
      Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za szybkie odpowiedzi

Mam jeszcze kilka pytań

Czy jeśli Lacidofil zawiera serwatkę to w składzie jest jasno i wyraźnie
      napisane "serwatka", bo jeśli tak to w tym, który ja mam serwatki nie ma, tylko
      95% bakteri kwasu mlekowego i coś tam jeszcze (nie mam teraz przed sobą ulotki).

Powiedzcie mi proszę jeszcze czy Clemastin ma takie samo działanie Eurespal (po
      przeczytaniu ulotki mam wrażenie, że tak)- jeśli tak to po co lekarka
      przepisała nam obydwa?
      • kruffa Re: POMOCY!!! 23.01.06, 08:03
        A nie możesz się skontaktowac z innym lekarzem?
        Może podważam opinię lekarza, ale moje dziecko miało parę razy katar i kaszel, a
        raz nawet temperaturę 39,8 (teraz właśnie leje jej się z nosa) i nawet jak
        pediatra dojrzała coś w gardle kazała leciec robic morfologię (z OB, albo
        jeszcze lepiej coś w zastępstwie OB - mie pamietam nazwy) i mocz, żeby byc
        pewnym że to bakteryjne a nie wirus.
        No oczywiście jesli lekarz widział zmiany bakteryjne np. w gardle lub uszach to
        nie ma rady.
        W ten sposób moje dziecko jeszcze nigdy nie dostało antybiotyku.
        W sobotę byłam u alergolog (jest też pediatrą) - małej lało się z nosa, kaszlała
        i dostała - Cebion, Nasivin Soft, Euphorbium i to by było na tyle. Lekarka
        powiedziała mi że tego dnia 3/4 dzieci przyszło do niej własnie z jakąś infekcją
        wirusową.
        Od Eurespalu już jest lepszy Zyrtek, bo ten pierwszy też nie jest dla alergików.

Kruffa
        • nowajulka Re: POMOCY!!! 23.01.06, 11:11
          Kruffa.....jak fajnie, że o tym wspomniałam.o tej morfologii....teraz sama będę
          tak robić.........czyli jak jest podwyżoszona to oznacza bakteryjne zakażenie ?
          A mocz ? Po co ?
          • kruffa Re: POMOCY!!! 23.01.06, 11:34
            U mnie zawsze o tym decyduje lekarz i to on interpretuje wyniki.
            A mocz robię zawsze profilaktycznie, bo czasami jest tylko temperatura i
            żadnych innych objawów i lekarka ma zwyczaj wykluczania przy okazji zakażenia
            układu moczowego.

Kruffa
      • nowajulka Re: POMOCY!!! 23.01.06, 11:15
        Możesz stosowac jak wyraxnie pisze, że lek mogą spożywać osoby z nietolerancją
        laktozy.......
        I uwazaj na Eurespal..........nie mozna go nadużywać........my trafilismy z
        potwornym kaszlem do szpitala po eurespalu właśnie...........
        Poza tym mam związane z nim niemiłe wspomnienia..wakacyjne.....kiedy synek był
        chory podawałam mu eurespal.zaczynał kaszleć.początkowo sądziłam, że to
        infekcja..........kaszel sutepował, kiedy odstawiłam lek.i tak 3 razy w ciągu
        dwóch wakacyjnych tygodni nad morzem........dostawal gorączki (potem okazało
        się że od ryb0 ja dawałam ten syrop, zaczynał kaszleć i tak co
        chwilę...........skapnęłam się dopiero po kilku takich "infekcach ".jednak
        lekarka mówiła, że :"w ciagu jej 30- letniej kariery nie spotkała się z
        uczuleniem na syrop"...........i dawalam za wygraną..oświecił mnie wspomniany
        lekarz z Prokocimia....................
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: POMOCY!!! 23.01.06, 11:48
      Ignaś nie ma temperatury. Od półtora tyg. ma katar i czerwone gardło. Przez 9
      dni dostawał Biseptol ale nie było poprawy. Dzisiaj mieliśmy iść na kontrole. W
      piątek zaczął dodatkowo kaszleć, myślałam że wytrzyma do poniedziałku ale
      wczoraj kaszlał już potwornie i pojechaliśmy na dyżur.

Eurespalu nie podaję bo nie bardzo widzę sens podawania go i jeszcze
      Clemastinu, tym bardziej, że na kaszel ma jeszcze jeden syrop-Sinecod.
      Mąż właśnie pojechał do apteki po jakiś probiotyk, mam nadzieję, że tym razem
      nie będzie tej babki, która nie chciała nam ostatnio sprzedać Beneflory.
      • dorismam Re: POMOCY!!! 23.01.06, 12:11
        Nasivin (ten w najmniejszej dawce) uczula Jaśka, więc też uważajcie. Ostatnio
        do nosa na Działdowskiej przepisano nam Xylogel (chyba taka nazwa, albo
        podobna).Niestety nie używaliśmy jeszcze i nie wiem czy nie uczuli. Natomiast u
        nas pediatra z założenia nie daje antybiotyków. W zeszłym roku już coś słyszała
        u Jasia w oskrzelach i zaleciła: oklepywanie 5 x dziennie i sterimar do nosa. I
        osłuchiwanie dziecka co 2-3 dni u lekarza, czy sie nie pogłębia. Niestety nie
        możemy żadnych leków - nawet wit.C w tabletce (nie mówiąc o Cebionie - coś
        strasznego) I wyobraźcie sobie, że w ten sposób męczyliśmy się 4 tygodnie i
        przeszło. Starszego leczę w ten sposób od urodzenia, z tym, że w potrzebie mogę
        mu podać jakieś leki. U Jasia niestety nie.
        • kruffa Re: POMOCY!!! 23.01.06, 12:25
          A który Nasivin - ten zwykły czy Soft. Zwykły uczula alergików, bo zawiera
          konserwanty. Nasivin Soft jest dla alergików, choć pewnie i on co bardziej
          wrażliwych uczuli.
          Xylogel warto mieć w domu, nawet w formie żelu - dobrze działa na małą
          pokrzywkę.

Kruffa
          • dorismam Re: POMOCY!!! 23.01.06, 12:46
            Oczywiscie, że soft - jest napisane, że nie ma konserwantów itp. Ale jednak coś
            musi być. A używaliśmy go już kilka razy i dopiero jakiś miesiac temu - taki
            efekt. Dla pewnosci powtórzyliśmy, gdy czasowo Jaś nie miał dodatkowych objawów
            i niestety po 2 godz. już mieliśmy pewność. My używamy sterimar do nosa, a
            Xylogel to ma podobne działanie do Nasivinu (tzn czy obkurcza śluzuwkę), czy
            raczej do przepłukiwania jak Sterimar. Jeszcze jedno - pisałam już kiedyś - na
            Słowacji produkuja taki specyfik Alpha (wyciąg z ziół na alkoholu)i to nie
            uczula. Jak jest bardzo źle z oskrzelami to nawet smaruję piersi i plecki, przy
            przeziębieniu stopy i dolewam do garnka z gorącą woda w pokoju jak dziecko spi -
            w ciągu do 10 min. nosek pieknie odblokowany.
      • jaha_mama_magdy Re: POMOCY!!! 23.01.06, 12:50
        Moje dzieci, kiedy jeszcze leczylam je tradycyjnie czesto dostawaly rownolegle
        Eurespal i Clemastin. Mysle, ze jesli lekarz przepisuje to wie co robi, zna
        działanie leku i tak go dobiera zeby bylo dobrze. Czytajac ulotke moze sie
        wydawac ze jest to to samo, ale raczej tak nie jest. Z tego co slyszalam od
        kilku lekarzy w Clemastinie wykorzystuje sie jakies jego dodatkowe wlasniwosci
        wlasnie antyalergicznie i przeciwkaszlowe. Eurespal to nie Zyrtec i tez nie
        stosuje sie tego wymiennie. Wydaje mi sie ze nie powinnas na wlasna reke
        rezygnowac z lekow. A jak nie masz do lekarza zaufania to idz i skonsultuj sie
        z innym.
        Sinecod to lek hamujacy kaszel "Doraźnie w ostrym, suchym kaszlu różnego
        pochodzenia. Hamowanie odruchu kaszlowego w związku z zabiegami chirurgicznymi
        i bronchoskopią, zarówno przed jak i po zabiegach". Nie ma zadnego powiazania z
        Eurespalem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka