Dodaj do ulubionych

odrobaczanie i kaszel

11.02.06, 00:11
Proszę o pomoc doświadczone mamy. Przeczytałam wszysko o robakach (może
prawie wszystko) bo w przedszkolu syna wykryto lamblie i glistę u jednego z
dzieci. Mimo braku jakichkolwiek objawów - moze poza kilkoma pod rząd
ifekcjami, które składałam na karb pierwszych miesięcy w przedszkolu -
zrobiłam badania. Lambli testem enzymatycznym nie wykryto, natomiast w
trzecim kale wykryto jaja glisty. Lekarz przepisał pyrantelum - 10 ml i
powtórka po 10 dniach. Po podaniu pierwszej dawki (albo w okolicach tego
dnia) mały zaczął pokasływać rano po obudzeniu się. Trzy dni po podaniu
drugiej dawki zaczął strasznie kasłać w nocy aż prawie do wymiotów, atakami,
kilka ataków w ciagu nocy. Byłam trzy razy u lekarza i osłuchowo jest czysto,
dostał budesonit mite i teoretycznie winne może jest przesuszone powietrze w
mieszkaniu i może jakaś alergia bo w zeszłym roku w lato miał przez dwa
miesiące katar sienny. Faktycznie po postawieniu nawilżacza przy łóżeczku
jest trochę lepiej ale kaszel cały czas, choć słabiej - ale to może efekt
wziewów. Na moją sugestię czy to z powodu odrobaczania - lekarz twierdzi ze
kasłał by wczesniej przed leczeniem bo kaszel faktycznie bywa objawem glisty.
Czy u waszych dzieci odrobaczanie było zwiazane z takim okropnym nocnym
kaszlem??
Bede wdzieczna za kazdą odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • matiuszka Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 10:34
      U mojego dziecka nie było kaszlu, ale kilka mam pisało że u nich był.
      U nas były bóle brzuszka i biegunka oraz plamy na policzkach.

Twoje dziecko jest w wieku przedszkolnym i Pyrantelum może być za słabe. Od 2-
      go roku życia można podawać dzieciom skuteczniejsze leki np. Zentel lub Vermox.
      • mama2miskow Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 14:03
        Dzieki za odpowiedz. Co do pyrantelum to słyszałam że to najsłabszy lek, ale z
        lekarzami trudno sie rozmawia. Twierdzi ze dla dziecka bezpieczniejszy niż
        Zentel i Vermox. Czytałam ze pyrantelum jest skuteczne jesli sie 4 lub 5 razy
        powtarza kuracje, ale lekarze (dwoch) twierdzą zgodnie, ze dwie dawki to i tak
        bardzo dużo bo wystarczyałaby jedna i absolutnie są przeciwni podawaniu wiecej.
        Zostało mi tego leku jeszcze na jedna dawkę ale boję się sama o tym zdecydować
        przy sprzeciwie dwoch pediatrów. Czy Zentel i Vermox są na receptę??
        • ona-25 Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 15:54
          Oczywiscie,ze sa na recepte.
          • qdachi Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 18:13
            Ja odrobaczałam w ciemno synka -2 lata- i niestety kaszel był potworny łącznie
            z wymiotami nocnymi od kaszlu. My bez sterydów na rozszerzenie oskrzeli chyba
            nie przetrwalibyśmy tego kaszlu. Ale u nas niestety dochodziło 3 razy bo tyle
            dziecko było odrobaczane do mocno naruszonego gardła. Też oskrzelowo czysto
            itd. Ostatnią dawkę dziecko dostało 1,5tyg. temu i nadal walczymy z kaszlem.
            Powiem szczerze że gdybym wiedziała jak dziecko przez to przejdzie chyba nie
            zdecydowałabym się miesiąc duszności, koszmaru-tego niegdy wcześniej nie
            było...........
            • mama2miskow Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 18:28
              A czym był odrobaczany twój synek?? i co ile dni podawałaś mu lek? U nas kaszel
              w nocy prawie minął (choć ciagle na wziewach i claritinie) ale pojawił się
              wilgotny kaszel w dzień i trochę kataru - teraz to już nic nie wiem ??? winne
              odrobaczanie czy nietypowy początek infekcji. Chociaż nocne ataki kaszlu na
              infekcje nie wyglądały. A może i to i to.
              Jeszcze jedno: piszesz że odrobaczałaś w ciemno - czy to znaczy że dziecko nie
              miało żadnych objawów??
              Życzę szybkiej poprawy zdrowia synkasmile
              • qdachi Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 18:40
                Odrobaczałam tym co Ty prynateum-ale 2 latka-dawka 3 dni raz dziennie po 4 ml
                za 7 dni powtórka i za 7 kolejna. Odrobaczałam w ciemno bo tak zdecydował
                lekarz który leczy candidię u dziecka. A co infekcji to u nas to samo.
                1 odrobaczanie dziecko zaczęło kasłać dość brzydko już 3 dawkę zwrócił.
                Słyszałam o podorszeniu stanu zdrowia i kaszlu, ale u nas wystąpiła też
                gorączka. Byłam u lekarza lekarz stwierdził zapalenie gardła-zwiększył sterydy.
                Jakoś się polepszało, ale...@ odrobaczanie już z dusznościami nocnymi i
                wymiotami przy kaszlu, ale znowu jakiś ten kaszel nie taki. I już
                profilaktycznie podawałam flegaminę i tantum verde. 3 odrobaczanie powtórka.
                Według mnie to ten lek bardzo "kaleczy" gardło. Tak też stwierdził lekarz, że
                gardło bardzo rozpulchnione czerwone itp. Dziecko nie wychodziło na dwór nikt
                nas nie odwiedzał a niby jakiś dziwny zbieg okoliczności że 3 odrobaczania i 3
                razy ostre zapalenie gardła............
                A z tym zdrowiem to marnie bo 1,5mies. leczenia candidi i diety i niestety
                lejemy słodkie syropki i candidia wróciła. No ale cóż. Czsami człowiek ma już
                dość....
                • mama2miskow Re: odrobaczanie i kaszel 11.02.06, 18:51
                  Wierzę że człowieka ma dość - ale człowiek da radę !!! na pewno. Jesli chodzi o
                  nasze dzieci to my mamy damy sobie radę ze wszystkim, nawet jesli wydaje nam
                  się że nie. Wiem cos o tym, ale to na na to forum. Ty też dasz radę.Trzymam
                  kciuki.

A tak swoją droga to strasznie osłabiaja mają wolę walki te różnice zdań u
                  lekarzy. Jeden kaze dawać lek na pasożyty (np. pyrantelum) tak jak tobie, inny
                  tak jak mnie a jeszcze inny uwaza, ze to za słaby lek (patrz posty na tym
                  forum). Jeden leczy całą rodzine, inny (jak moj) tylko dziecko - bo glista to
                  nie owsiki i nie zaraża się nią tak łatwo. I jak mam być mądra dla mojego
                  dziecka i zrobic to co dla niego najlepsze>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka