Dodaj do ulubionych

Sterydy - wasze opinie ...

20.02.06, 16:39
Wydawałoby się, że jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, a jednak budzi
kontrowersje. Lekarze nas do nich przekonują, a my wciąż jesteśmy nieufne.
Dlaczego? no własnie - obawiamy sie skutków ubocznych. Jak to jest, czy któraś
z was rzeczywiście zaobserwowała jakieś negatywne skutki stosowania maści, czy
inhalacji sterydowych???
Obserwuj wątek
    • jewgrafka Re: Sterydy - wasze opinie ... 20.02.06, 17:01
      skutkow dlugotrwalego stosowania sterydow raczej nie zobaczysz od razu. Ich
      dzialanie zcieńcza skore. Robi sie ona cieniutka, rzadka, przez co jeszcze
      bardziej narazona na kolejne zaostrzenia stanow oraz inne patologie. Sa tez
      jakies posterydowe zapalenia skory. Wiecej na ten temat nie wiem, ale nie
      bagatelizowalabym tych ostrzezen. U mojego synka po kilku dniach "sterydowania"
      widac, ze skorka robi sie inna, taka jakby papierowa...
    • jewgrafka Re: Sterydy - wasze opinie ... 20.02.06, 17:04
      poza tym lekarze owszem, namawiaja do stosowania sterydow, ale chyba zawsze
      podkreslaja, ze smarowac nie dluzej niz 3-4 dni, w wyjatkowych okolicznosciach
      odrobine dluzej ale z wielka ostroznoscia.
    • nowajulka Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 08:30
      Tak.mój syn potwornie kaszlał przy sterydach, które miał w szpitalu.......albo
      alergia na nie albo kwestia candidy, która ma.poza tym potwornie puchł -
      idiotka w szpitalu nie sprawdziła mu poziomu potasu - przy jego braku dzieci
      puchna................
    • isma Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 08:57
      Dzieki sterydom moj ojciec, ktory ma ciezka astme od trzeciego roku zycia,
      przezyl z nia 60 lat, w tym dwadziescia na sterydach aplikowanych doustnie...
      Oczywiscie, ma osteoporoze, ma cukrzyce (ale ta ostatnia jest byc moze
      uwarunkowana gentycznie - dziadek tez ja mial, sterydow nie zazywajac). Ale
      ZYJE.

Natomiast, oczywiscie, trzeba sterydy, jak kazde leki, stosowac z umiarem, w
      razie potrzeby i w granicach rozsadku wink)).
      • nowajulka Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 10:13
        Cukrzyca może wystapić po nieleczonej candidzie...........pewnie ma ja w 1005,
        biorąc pod uwagę sterydy.........możesz Mu pomóc, dając info o candidzie.mój
        ojciec, które tez ma cukrzyce polepszył swoje wyniki lecząc
        kandydozę..........też w to nie wierzył.........
        • isma Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 11:09
          Julka, dzieki za rade, ale my (znaczy ojciec i ja) mamy swoje candida pod
          kontrola od ladnych kilkunastu lat - co szesc miesiecy wymazik, zazwyczaj
          czysty. Prawidlowo prowadzona dieta cukrzycowa nie daje specjalnych mozliwosci
          do rozwoju candidy wink)).
    • aga_piet Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 10:35
      Najszybciej zauważalnym skutkiem ubocznym, jest posterydowe zapalenie skóry, z
      którego bardzo ciężko się wychodzi. Dużo na ten temat na forum atopowe.pl,
      zwałszcza polecam wątek: www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=161
      - czasem wstrząsające opisy ludzi nie mogących wyjść z posterydowego.
      Również na tamtym forum gdzieś czytałam wypowiedź jakiegoś lekarza, że sterydy
      WZIEWNE to zupełnie inna bajka niż te w maściach, tabletkach, czy zastrzykach. O
      ile przyjmowanie sterydów przy schorzeniach skóry może powodować poważne
      konsekwencje (mówię o długotrwałym stosowaniu), to przyjmowanie ich przy astmie
      jest niezbędne, a skutki uboczne niewielkie.
      • aga_piet Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 11:07
        Pozwolę sobie wkleić wypowiedź alergologa Ireny Grzesiak (zamieszczonąna
        Atopowym.pl):
        "Typowe jest ,że jak ustepuje astma -to nasilają się zmiany skórne, a jak
        poprawia się skóra -to pogarsza astma -nazywa się to nawet wahadłem narządu
        wstrząsowego. Proszę poczytać o sterydach wziewnych. To błogosławieństwo dla
        astmy -i dla dziecka .Do dawki dobowej 400 mikrogram nie mają ŻADNEGO działania
        ogólnoustrojowego!!! A u dorosłych do dawki 800 mikrogram. Biorąc pod uwagę ,że
        nawet z bardzo dobrego nebulizatora ( inhalatora pneumatycznego ) do dróg
        oddechowych dziecka dochodzi max. 15 d0 20 % dawki uwolnionej z ampuki. to
        policzmy : 500 mikrogram na dawkę daje 50 mikrogram w płucach -a efekt już jest
        .Leczę już dzieci swoich pacjentów ( na szczęście nie bali się wziewnych
        sterydów - dlatego są zdrowymi młodymi rodzicami) Fobia sterydowa wywołała
        kataklizm w leczeniu astmy.Pamiętając o zgubnym wpływie sterydów w tabletkach
        ,czy zastrzykach -przeniesiono w pewnym sensie wszystko co najgorsze też na
        preparaty wziewne - a to jest ABSOLUTNĄ BZDURĄ ( patrz wyżej) .Aby steroidy
        wziewne miały sens stosowania w astmie należy jest stosować przynajmniej 3
        miesiące a niekiedy wiele lat.Czy coś sie złego dzieje- z całą pewnością nie,
        jeżeli nie przekracza się w/w dawek maksymalnych ( 400 i 800 mcg)"

Oddzielmy grubą krechą sterydy wziewne od innych.
    • patyska Re: Sterydy - wasze opinie ... 21.02.06, 15:25
      po sterydach skora mojego dziecka potrafi sie wrecz "rwac" - owszem, goi sie, ale staje sie slaba.
      dlatego jesli cos sie pojawi, to maze 2-3 razy sterydem, a potem 2-3 razy elidelem. zazwyczaj
      wystarcza. na uporczywe zmiany klade za przeproszeniem laske, w koncu moj syn nie jest modelka wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka