Dodaj do ulubionych

dieta bezglutenowa

28.02.06, 09:34
Mam ogromną prośbę do mam mających dzieciaczki na diecie bezglutenowej.Czy
moglybyście podzielić się ze mną jakimiś ciekawymi przepisami na jedzonko dla
mojej milusińskiej.Chodzi mi głównie o biszkopty,chlbek kukurydziany
generalnie o pieczywo.Z góry dziękuje!!!
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: dieta bezglutenowa 28.02.06, 10:10
      Chętnie bym Ci pomogła, ale my akurat kukurydzy nie możemy....ani biszkoptu ze
      wzgledu na jaja............a pieczywi jemy ryżowe lub gryczane
      • bb12 Re: dieta bezglutenowa 28.02.06, 13:30
        Tutaj znajdziesz sprzymierzenców wielu:
        www.forum.celiakia.pl/
        przepisy,porady,wsparcie ...nie tylko dla celiaków

Zapraszam!
      • jk64 Re: dieta bezglutenowa 28.02.06, 15:32
        a czy wafle ryzowe dla dziecka z alergia pokarmowa mozna podac ma 9,5-mies
        • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 28.02.06, 15:58
          Wafle ryżowe - jak najbardziej można, tylko sprawdź, bo czasem są np. z
          cynamonem. Tylko na siedząco, na spokojnie, bo to kruche, zakrztusić się można smile
          • jk64 Re: dieta bezglutenowa 28.02.06, 17:22
            dziekuje za odpowiedz mam wafle ryzowe-pisze 100%ryz brazowy z firmy Sonko
            wlasnie teraz maluszek zajada sie nim widac ze mu smakuje a moze znasz cos
            ciekawego i bezpiecznego dla malucha mojego bo jego dieta jest uboga
            • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 12:13
              Są jeszcze wafle kukurydziane Sonko (chyba się nazywają popcornowe), lekko
              słone, mój je uwielbia.

Dobrych rzeczy jest mnóstwo smileale co maluszek może jeść (jakie produkty)?
              Jeśli jakieś owoce/ soki, to kisiel można zrobić z mąką ziemniaczaną. Mogą też
              być placuszki z mąki kukurydzianej zmieszanej z ryżową, do których dodasz np.
              utarte jabłko, albo naleśniki - te same mąki plus woda nalepiej gazowana, tylko
              trzeba ostrożnie smażyć, bo się rozpadają łatwiej niż zwykłe. Farsz - owoce albo
              mięsko ugotowane i zmielone, może z warzywkami zmiksowanymi na pastę?
              Polecam stronę Kruffy - mnóstwo inspiracji smile
              www.malyalergik.pl

Szczerze mówiąc, nie pamiętam jak sobie dzieciaczek w tym wieku radzi z
              powazniejszymi potrawami, pewnie będziesz mu to musiała dobrze rozdrobnić, ale
              warto spróbować. Nawet dla własnej higieny psychicznej smile
      • jk64 Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 14:58
        nickukurydzianego nie moze jesz czy make ryzowa mozna kupic gotowa z owocow
        jablka smazona zlota renete a z jedzonka to krolik ziemniaki marchew kleik
        ryzowy od paru dni podaje mieso z koguta ale jest nie wielkie uczulenie buraki
        i i zoltko przepiorcze ale mojemu smykowi jest malo i chcem probowac
        ostroznie podawac cos nowego tylko tez mi ciezko odruznic co go uczula bo ma
        alergie tez kontaktowa dziekuje
        • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 15:04
          Można kupić gotową mąkę ryżową, w sklepach ze zdrową żywnością. Ale z samej
          ryżowej to raczej nic nie wyjdzie.. Tak przynajmniej myślę. Jest za to makaron
          ryżowy i "papier" ryżowy, w który można zawijać po namoczeniu (papieru) farsz,
          ale nie wiem, czy to się nada dla takiego malucha.
          A może z mąką gryczaną spróbuj (też w sklepach ze zdrową żywnoscią)? Podobno
          można placki robić.
          A z warzyw próbowałaś z kalafiorem, brukselką, fasolką, groszkiem? No i kaszę
          jaglaną możesz spróbować wprowadzić, o ile oczywiście nie próbowałaś.
          • jk64 Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 16:36
            terazwlasnie ugotowalam mu kasze jaglana z ziemniakami marchewka i dodalam
            zoltko przepiorcze nie wiem czy dobrze zrobilam? wczesniejsze produkty takie
            jak kalafior ,fasolka,to za szybko jednoczesnie podalam i byly liszajki na
            nozkach i plamy na raczkach to jeszcze raz od nowa sprubuje w moim miescie nie
            ma sklepu ze zdrowa zywnoscia kupuje mrozonki warzywne z Hortexu a buraki i
            marchew z ziemniakami na rynku ale nie dlugo wybiore sie do SZczecina bo to
            najblizej i poszukam takiego sklepu a czy ten makaron ryzowy to z wygladu jest
            przezroczysty bo widzialam taki w sklepie i czytalam na forum ze mozna ryz
            brazowy zmielic i zrobic kluski?i jeszcze pytanko
            • jk64 Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 16:42
              lekarz powiedzial ze mam dodawac napoczatku oliwe z oliwek a pozniej maslo
              kupilam oliwe z oliwek firmy GOYA Light lagodny smak produkt hiszpanski czy
              moze wiesz jaka najlepiej uzywac i jakie maslo
              • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 16:47
                Tak, zazwyczaj się poleca oliwę z oliwek, nie mam za bardzo doświadczenia, bo
                kupiona przeze mnie w sklepie ze zdrową żywnością powoduje wysypkę u mojego
                dziecka. Ale to się rzadko zdarza.
                A masło możecie już próbować? Zazwyczaj u alergików próbuje się po 12 miesiącu
                życia, o ile wszystko jest OK. Masło musi mieć jak największą zawartość
                tłuszczu, co najmniej 82%.
            • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 16:43
              szczerze? Ja daję mrożonki, pomimo że mieszkam w Warszawie. Rzeczy typu kalafior
              czy fasolka moim zdaniem nie da się całą zimę przechować, a jak coś jest
              importowane z Hiszpani, to nawet fakt, że jest sprzedawane w sklepie ze zdrową
              żywnościa mnie nie przekonuje.
              Oczywiście ziemniaki czy marchewkę warto kupić ekologiczne.
              Makaron ryżowy jest przezroczysty, takie długi nitki.
              Z ryżem brązowym nie próbowałam, zmielić pewnie można, w końcu tak chyba taką
              mąkę robią.
              • jk64 Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 16:55
                dzieki wielkie wieczorkiem napisze jak moj misiu usnie ale czy dobrze zrobilam
                te danie z kasza jaglana
                • mamaksinka Re: dieta bezglutenowa 01.03.06, 17:01
                  Będziesz wiedziała, za parę dni, co z tą kaszą smile Ale chyba rzadko uczula, a
                  wartościowa.
              • nowajulka Re: dieta bezglutenowa 02.03.06, 10:47
                Mozna zmielic.........także zrobić kluski z kaszy gryczanej, jaglanej lub po
                prostu wszystkie na raz zmiksowac.............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka