Dodaj do ulubionych

nietolerancja mleka

28.02.06, 14:40
Moja mala ma skanczone 3mc.Podaje jej prosobe,lecz nie chce tego pic ze wzg
na smak co robic musze czasami wyjsc z domu
Obserwuj wątek
    • katsaj Re: nietolerancja mleka 28.02.06, 22:10
      Witaj
      Chyba mamy podobny problem (nietolerancja mleka), choć moja Maluszka jest już
      teraz znacznie starsza (skończone 8 mies.). Przechodziła na Nutramigen (też
      zachwycający w smaku nie jest smile))) mniej więcej w wieku 3,5 mies. Karmiłam ją
      piersią i początkowo z nikłym skutkiem próbowałam wprowadzić Nutr. Ja też
      myślałam, że to chodzi o smak.... ale szkopuł tkwił w tym, że Mała nie umiała
      pić z butelki (wcześniej pucowała cyca) i po dwóch dniach gehenny okazało się,
      że załapała dopiero butelkę Aventu (to była chyba piąta, którą próbowałam -
      stało tego kilka w szafce - prezenty od zapobiegliwych). Nie chcę Ci "wciskać
      reklamy", ale naprawdę chodziło tylko o rodzaj butelki.... oczywiście początkowo
      piła tylko jakieś 30ml Nutr. i jeszcze się krztusiła na butli, ale po tygodniu
      mogłam spokojnie jedno karmienie zastąpić całkiem. Przez jakiś czas (ok. 2 mies.
      ) karmiłam w taki mieszany sposób (2 karmienie Nutramigenem całkowicie i reszta
      z piersi), poczym Maluszka wybrała Nutramigen.... bo szybciej leciało i było
      więcej smile (może... tak mi się wydaje smile. Ale od początku piła bez poprawiaczy
      i tak jest dotąd. Może spróbuj stopniowo domieszać Prosobee do pokarmu, który
      dajesz obecnie (przy karmieniu piersią to trudne), dzień po dniu coraz więcej.
      Jeśli podajesz butelkę i "coś modyfikowanego", to będzie to ułatwione. Stopniowo
      Maluch przyzwyczai się, problem jednak w tym, że może całkiem w końcu przejść na
      butelkę, jeśli będzie mu to służyło. Może trudno Ci w to uwierzyć, ale ja akurat
      piłam Nutramigen "na spółkę" z moją Maluszką. Po dwóch dniach nie miałam już
      odruchu wymiotnego, po tygodniu wcale nie smakował jak karton rozmoczony smile)))
      a teraz wcale nie czuję zapachu a smak ma ot taki sobie - kwestia
      przyzwyczajenia. Myślę, że warto było się pomęczyć ten tydzień czy dwa i jednak
      sukcesywnie podawać. W końcu zaczęła to pić, obecnie jest przyzwyczajona do
      Nutramigenu i traktuje go jako coś mlecznego, zupełnie normalnego (pomimo, że je
      już znacznie smaczniejsze produkty wink))). Powodzenia
      Trzymam kciuki
      Mama Wróbelki
      • bella70 Re: nietolerancja mleka 01.03.06, 21:57
        bardzo dziekuje za slowa otuchy, mala pila z butelki wszystko gdy podalam jej
        Nut.. to nie chciala nawet wody z butelki, lekarka poradzila mieszac pól na pól
        z dotychczasowym ale smak zbijal wszystko co dobre, w desperacji kupilam mleko
        sojowe i pila z apetytem ale czytalam ze tez moze uczulic zmieszalam z nutra..i
        nie tknela butelki
        • katsaj Re: nietolerancja mleka 02.03.06, 13:05
          Pół na pół to stanowczo za dużo. Jest tu nawet gdzieś taki post, że dziewczyny
          zaczynały od 10 ml na 100 ml gotowej mieszanki i tak pierwszy dzień, potem drugi
          20 ml na 100 ml itd. aż do skutku. Możesz to robić nawet dwa dni po 10 ml na 100
          ml, chodzi o przyzwyczajenie. Jeśli masz sojowe, to spróbuj tak mieszać. Z
          mojego (bardzo prywatnego bo sama usiłowałam się zmusić do picia tego smile))
          doświadczenia: kleik kukurydziany jakoś poprawia smak takiej mieszanki. Łagodzi
          ten kartonowy smak Nutra. Tylko nie wiem, czy już podajesz takie rzeczy. Potem
          sprawdzają się też przeciery z owoców (trochę jabłko-gruszka ze słoiczka na
          przykład). Próbuj, inne hydrolizaty też nie są smaczne, jeśli nie tknie Nutra.
          to sposób wprowadzania może się przydać przy innych.
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka