Dodaj do ulubionych

Wiarygodność testów

10.03.06, 16:35
Witam! Jesteśmy po testach powtarzanych trzy razy w odstępach czterodniowych
w kierunku lamblii i robaków. NIC NIE WYSZŁO. I teraz nie wiem, na ile ufać tym testom, nie wiem czy to laboratorium jest dobre. Zgodnie z sugestiami pytałam czy wychodzą im lamblie, pani kategorycznie stwierdziła, że lamblie widać bardzo ładnie i nie ma problemu. Do objawów astmatycznych i niskiej wagi ciała doszedł teraz "smrodek" z buzi po nocy. Nie sprawdzałam jeszcze grzybów. Powtarzać te testy czy zrobić tylko grzyby? Poradźcie please
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: Wiarygodność testów 10.03.06, 16:45
      W jaki sposob byly badane lamblie? Mikroskopowo, testem ELISA, jedno i drugie?
      Lamblie maja ta wredna wlasciwosc, ze trudno je wykryc. Czasem sie przyczaja,
      nie wydalaja cyst, wiec wykrywalnosc jest kiepska. A czasem wrecz przeciwnie,
      mozna w kazdej probce kalu wykryc cale mnostwo cyst i wtedy rzezcywiscie ladnie
      je bedzie widac. Jaki jest wiec na nie sposob? Obawiam sie, ze w przypadku,kiedy
      sa konkretne objawy, zbadac kal nawet kilkakrotnie. A grzyby zbadaj swoja droga.
    • nowajulka Re: Wiarygodność testów 10.03.06, 17:41
      Ten smrodek to prawdopodobnie sa grzyby wlaśnie............objawy astmatyczne
      tak samo..........zrób szybciutko grzyby................
    • sigvaris Re: Wiarygodność testów 10.03.06, 18:36
      Jak słyszę, ze laborant mówi i to kategorycznie, ze lamblie widać i to bardzo
      ładnie - to już mam podejrzenia POWAŻNE co do kompetencji laboranta.Wystarczy
      niewiele o lambliach przeczytać (czy o pierwotniakach ogólnie), żeby wiedzieć
      że ich tak łatwo nie widać.
      Cysty lamblii są łudząco podobne do resztek niestrawionego pokarmu i mylą się
      doktoranci, a co dopiero laboranci.
      A lamblia w postaci dojrzałej się nie wydala.
      Więc co ta Pani laborant widzi ładnie?

A może jeśli powtarzać te badania, to jednak gdzieś indziej? Coś tu nie gra.
      Kompetentny laborant NIGDY nie użyłby takich określeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka