Dodaj do ulubionych

szczekający kaszel

12.04.06, 10:09
moja mala ma 6 miesiecy,czsem pojawiw się u niej taki szczekajacy
kaszel,żadko,ale sie pojawia,wogóle czesto pokasłuje,Ma skaze białkową i
pewnie kaszel u niej tez alergiczny.Brała pulmicort,inhalacje,teraz nie bierze
nic,tylko stodal.Czy taki szczekający kaszel,może byc alergiczny?
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:24
      może, jak długo i często bierze Stodal ?
      • anettaa1 Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:40
        jak sie pojawia kaszel,nieraz bierze kilka dni,ostatnio brała ponad tydzień,ale
        dwa razy dziennie jej daje.
        • 5_monika Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:42
          opisz mi na pocztę dokładnie ten kaszel.
    • ewako7 Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:44
      wlasnie ogladałam pytanie na sniadanie i tam alergolog mówił, ze szczekajacy
      kaszel to oznaka, ze dzieje sie cos z krtania. Jak jest kaszel taki suchy to
      oznaka alergii.
      Pozdrawiamy
      • jusytka To prawda 12.04.06, 13:34
        Tak jednak też moze objawiac się alergia Jak byłam w szptalu z moim Małym - były
        takie dzieci, taki krtaniowy kaszel jest bardziej niebezpieczny od zwykłego,
        wiec radzę jak najszybciej wybrac sie do lekarza - najlepiej specjalisty
        pulmonologa-alergologa.
    • nowajulka Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:44
      Mnie szczekający kaszel kojarzy się z zapaleniem krtani. Na tle wirusowym lub
      alergicznym.
      Od kiedy jest ten kaszel ? Robiliście jakiś wymaz z krtani?
    • jaskag Re: szczekający kaszel 12.04.06, 10:54
      nie wiem, czy syrop stodal to odpowiedni lek la alergika - spor tam cukru,
      etanolu i różnych wyciągów z ziół - szczerze ja bym się bała coś takiego podać 6
      miesięcznemu niemowlakowi, jak chcesz już sięgać po homeopatię to lepiej chyba
      rozgniatać ulki, które nie mają takiej chemii,
      a lekarz widział małą, to on dał stodal co z gardłem?
      potrzebny sesowny lekarz, zeby mieć dobrą diagnozę
      jaska
      • anettaa1 Re: szczekający kaszel 12.04.06, 11:15
        gardło ok,laryngolog ja widział jak miała 3 miesiące,wszystko było ok,stodal
        zalecił pediatra,mnie się wydaje,że po nim jest lepiej,wczesniej go nie brala i
        też pokaslywała,a ostatnio nie dawalam i tak zaczęła kasłać.
        • jaskag Re: szczekający kaszel 12.04.06, 11:17
          przez 3 miesiące dużo mogło się zmienić u takiego malucha, jeśli widzisz poprawę
          po stodalu i nic złego się nie dzieje to pewnie jest bezpieczny
          a jakbyło po pulmicorcie?
          wiesz, ze sterydy trzeba brać kilka tygodni, bo inaczej stan zapalny w
          oskrzelach jest niedoleczony?
          jaska
          • anettaa1 Re: szczekający kaszel 12.04.06, 13:25
            po małej choroby nie widać,a kaszel też jej nie przeszkadza,ale oczywiście mnie
            martwi.Pulmicort brała tydzień ,lekarz póxniej kazał odstawić,bo już było lepiej.
            • jusytka Re: szczekający kaszel 12.04.06, 13:37
              To dziwne, bo pulmicort im dłużej sie stosuje - tym lepiej działa. Zaczyna
              działać dopiero po kilku dniach od zastosowania - skoro Mała nadal kaszle moim
              zdaniem nie powinnas rezygnować z pulmicortu, bo to jest bardzo dobry lek
              przeciwzapalny.
              • bazylia73 Re: szczekający kaszel 12.04.06, 14:42
                tak, bardzo dobry. tylko że działa negatywnie na hormon wzrostu - tak
                powiedzieli mi w sanatorium w Rabce i nie wolno przesadzaćz podawaniem
                pulmicortu
                • jusytka Re: szczekający kaszel 12.04.06, 18:16
                  Działa, jak podajesz go doustnie, dożylnie lub domięśniowo. W inhalacji jego
                  wpływ na organizm jest minimalny - tak bynajmniej słyszałam od lekarzy, z
                  którymi na ten temat rozmawiałam.
                • jaskag Re: szczekający kaszel 13.04.06, 10:42
                  nie strasz sterydami wziewnymi, tym bardziej, ze to co piszesz o hormonie
                  wzrostu dotyczy jak pisała justyka sterydó dożylnych i doustnych, a nie
                  wziewnych działających miejscowo w drzewie oskrzelowym,
                  powinnaś raczej napisać o zrostach, które powstają w oskrzelach jak nie leczy
                  się stanów zapalnych własnie sterydami,
                  dlatego mamy astamtyków i dzieci z kaszlem alergicznym nie bójcie się wziewnych
                  sterydów, bo to dzięki nim dzieci i dorośli mogą normalnie żyć
                  jaska
                  • jusytka Re: szczekający kaszel 13.04.06, 11:16
                    Dodam jeszcze, że zmiany w płuckach nie leczonego sterydami astmatyka są
                    nieodwracalne, a ich skutki najbardziej odczuja ludzie starsi. Dsisiejsza
                    medycyna nie zna lepszego sposobu zapobiegania rozwojowi astmy. Moja lekarka
                    ciągle mi powtarza, jakie zbawienne i bezpieczne są obecnie stosowane inhalacje
                    sterydowe w porównaniu z kiedyś stosowanymi sterydami doustnymi, czy
                    domięśniowymi, które jak wiadomo miały dość poważne skutki uboczne przy dłuższym
                    stosowaniu - stąd chyba wzięła się ta niezrozumiała dla wtajemniczonych
                    sterydofobia ...
            • jaskag Re: szczekający kaszel 13.04.06, 10:31
              i mamy błąd - tydzień pulmicortu to porażka, zmień lekae, bo wziewne sterydy
              zaczynają działać po kilku dniach - wtedy kaszel znika ale stan zapalny w
              oskrzelach nie, dlatego trzeba zlikwidować stan zapalny (alergiczny) w skrzelach
              a to minimum 4 albo 6 tygodni regularnego podawania wziewów,
              berodual daje się doraźnie przy kaszlu, a sterydy przeciwzapalne długo, zeby
              usunąć przyczynę kaszlu do końca
              jaska
              • jusytka Re: szczekający kaszel 13.04.06, 11:19
                dokładnie tak smile
              • bazylia73 Re: szczekający kaszel 13.04.06, 21:30
                nie wiedziałam

mój synek już kilka razy miał inhalacje z pulmicortu (obecnie też ma) ale nigdy
                dłużej niż 5 dni
                nawet w sanatorium zrobiono dokładnie tak samo.
                na codzień bierze budesonit.
                sorry smile
                • jusytka Re: szczekający kaszel 13.04.06, 22:19
                  To wszystko wyjaśnia - Budesonid - to też steryd. Pewnie twój lekarz zaleca ci
                  na co dzień Budesonid, a Pulmicort tylko w czasie zaostrzenia - pewnie przez
                  nebulizator. Myślałysmy, ze sterydów wogóle nie stosujesz, a w czasie
                  zaostrzenia tylko 5 dni ... Mój zaleca podobnie, choć Pulmicort podaję dłuzej i
                  czasem w zwiększonej dawce.
    • jusytka no pewnie 12.04.06, 13:31
      Nie masz żadnych leków rozszerzajacych oskrzela np berodualu? leku
      przeciwhistaminowego?
      • anettaa1 Re: no pewnie 12.04.06, 14:04
        mam atrovent.
    • ania999917 Re: szczekający kaszel 20.04.06, 06:48
      Moja mała miała 2 miesiące kaszel był moment że w nocy kaszlała
      co 15 sekund nie było mowy o spaniu kaszel był świszczący
      szczękający i to przechodziło w zapalenia oskrzeli w tym czasie dwa razy
      lekarka podawała syropiki na kaszel i nic więcej aż w końcu się wkurzyłam i
      zmieniłam lekarke bo dziecko by się wykończyło
      no więc przy pierwszej wizycie u nowego lekarza dostałam skierowanie
      do pulmonologa leczenie 10 dni Pulmicort Difergan na krótko i poprawa
      nie ma kaszlu w nocy pożniej Theoplus i jakis proszek do rozpuszczenia i
      Claritine wieczorem kaszlu nie ma testy skórne wziewne ok.
      Wniosek taki że nawet w Krakowie są konowały i szczęście jest trafić na
      dobrego lekarza.
      Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka