magracka 03.05.06, 22:33 Wkrótce mój synek kończy 3 latka, czy znacie przepis na dobre ciasto bez mleka i margaryny, za to na oleju i jajkach przepiórczych? A jak jest ewentualnie z proszkiem do pieczenia,w diecie alergika ? Proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonlin Re: urodzinki 03.05.06, 23:49 Witaj, Mój synek też jest alergikiem, ma skończone 2,5 roku i jest bezglutenowy i bezmleczny. Mam taką książkę z przepisami, to mogę coś Ci poszukać Napisz mi na priva na gazetowy co może jeść, jakie produkty mogą być w tym cieście i coś na pewno znajdę Proszek do pieczenia ja kupuję specjalny bezglutenowy w sklepie ekologicznym, zresztą jak większość produktów dla mojego małego... Pozdrawiam moonlin Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: urodzinki 04.05.06, 08:30 Nic prostszego - zwykły biszkopt, potem nasączony sokiem, a do tego na wierzch galaretka zrobiona z soku i agar agar. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
magracka Re: urodzinki 05.05.06, 12:36 Biszkopt to dobry pomysł, ale co to jest agar agar? zwykła żelatyna odpada bo nie może jeść wieprzowiny, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: urodzinki 05.05.06, 12:43 Agar-agar otrzymywany jest z krasnorostow, nie ma wiec nic wspolnego ze zwierzakami Mozna go dostac w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Doslonale zastepuje zelatyne. Moje dziecie dzis ma urodzinki i wlasnie wyprodukowalam mu taki tort-biszkopt, galaretka z roznymi owocami z mrozonek na bazie agar-agar wlasnie. Zrobilam jeszcze jeden deser. Mleko sojowe schlodzone(moze byc tez ryzowe, w zaleznosci od tego jakie Maluch toleruje) spienilam mikserem, do tego dodaje taka wlasnie galaretke (juz tezejaca) z soku domowej roboty (z troche wieksza iloscia agar-agar niz zwykle), miksuje to jeszcze razem, na koniec wrzucam owoce i wlewam do formy na babke. Wychodzi z tego taki piankowy deser-pychota. I wyglada tez super Odpowiedz Link Zgłoś