Dodaj do ulubionych

Długośc ciąży a AZS

20.06.06, 17:57
Ostatnio rozmawiałam z jedną z mam i wysunęła ona taką teorię, która biorąc
pod uwagę jej przydadek i mój znajduje potwierdzenie:
"Dzieci z przenoszonych ciąży, rodzące się poprzez wywoływane poród są
bardziej narażone na AZS".
Córkę urodziłam prawie 2 tygodnie po terminie, poród był wywoływany i wiadomo
co działo się dalej. Syn urodzony o czasie (całą ciążę mówiłam że przed 20 nie
rodzę i urodziłam 20 - 2 dni po terminie, a dokładnie w terminie USG) jak na
razie nie ma objawów choroby.
Ciekawa jestem jak to było u Was?

Kruffa
Obserwuj wątek
    • hanejek Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 18:40
      U nas się zgadza - synek ma AZS, a rodziłam 10 dni po terminie i poród był
      wywoływany.
    • 2barb Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 19:15
      u nas było troszkę więcej niż tydzień przed terminem,
      poród trwał około 28 godzin i był wstrzymywany i wywoływany na przemian
      (generalnie wielki cyrk)

Ostatnio bardzo często szukam przyczyny azs u mojego dziecka i zaczynam
      podejrzewać antybiotyk, który dostałam zaraz po porodzie Zinnat. Pomimo tego,
      że go brałam nie kazano mi odstawiać dziecka od piersi. Pierwsza wysypka
      wystąpiła około 4, 5 dni po porodzie i nie ustępowała, tylko zmieniała miejsce
      lub postać.
      Kolejna rzecz, która mnie zastanawia, to że od 3 m-ca strasznie się drapałam po
      nogach, tak jak mój syn - do krwi. Lekarz prowadzący nie widział nic w tym
      niepokojącego. Miałam na to brać olej z wiesiołka.

Podsumowując, to mnóstwo przypuszczeń można mieć na temat źródła tej choroby
      oraz czynników, które pozwalają się jej rozwinąć, ale to i tak chyba nie pomoże
      naszym dzieciom.

Generalnie jak patrzę na to wszystko, to aż strach mieć kolejne.
      • yoka1 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 22:56
        Kiedyś też myślałam nad tym i u nas się niestety sprawdza. Poród wywołany 8 dni po terminie 'rzekomym', bo okazało sie to niepotrzebne - termin był źle wyliczony więc urodziłam za wcześnie przez to wywołanie. W 3 dobie mały dostał gorączki i dostawał Zinnat przez 10 dni. W 3 m-cu było już AZS.W rodzinie nie mamy żadnego alergika - to pierwszy przypadek.
    • lena99 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 19:23
      U nas inaczej - poród tydzień przed terminem, szybki i bez kłopotów.
      Pzdr. Lena
      • katis1 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 20:27
        A u nas cesarka planowana 11 dni przed terminem, w dniu cesarki zinat dwa razy, potem leki przeciwbólowe, a dwa dni po porodzie mała dostała czerwone plamy na ciele- wtedy stwierdzono, że to od proszku- padły pierwsze podejrzenia, że córka może mieć w przyszłości alergie i azs- i na nasze nieszczęście 5 miesięcy poźniej pierwszy okropny wylęg AZS. AZS jest podobno w genach- Ja i moja mama mamy coś takiego jak duża wrażliwość na np. chlor , i uczulenie na nikiel. Myślę że tędy prowadzi droga do azs u córki. Oby jak najszybciej z tego wyrosła.Pozdrawiam.
    • abumba Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 20:37
      Hej!
      U nas 8 dni po terminie i naturalnie.Jakoś wydaje mi się ta hipoteza mało
      wiarygodna...
      Pozdrawiam!
      KasiaMN
      • krasnoludekw Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 20:51
        10 dni przed terminem ,pierwszy poród, i powiem że wydaje mi sie że szybko
        poszło bo o 19 znalazłam sie w szpitalu a o 22.52 nastąpił szczęśliwy finał.

• dawn7 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 21:05
      10 dni po terminie/pomoc oxytocyny/azs
    • brumming Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 21:10
      Dokładnie w terminie, w dniu wyznaczonym przez ginekologa. Odeszły mi wody, ale
      nie było skurczów, więc podawano oksytocynę. Mały ma atopię, ale jest mocno
      obciążony rodzinnie smile) a przy tym (tfu! tfu!) nie ma ona ciężkiego przebiegu
      (poza okresem niemowlęcym, kiedy dała nam popalić).
      • bo76 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 21:14
        JAkoś nie bardzo - ja rodziłam na miesiąc przed terminem. Raczej uwarunkowań
        rodzinnych szukaj - pewnie jest jakiś aleergik w rodzinie,
        często "zakamuflowany" - częste katary, kichanie itp, ale twierdzą, że nie mają
        alergiismile) U nas zdecydowanie dziedziczne - mąż też ma azs, u mnie w rodzinie
        jest wziewna aż pod astmę, także mała jest z grupy wyższego ryzykasad(
    • szara_mysz1 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 22:15
      10 dni przed teminem wg miesiaczki, w terminie wg USG. Odeszły mi wody ale brak
      było skurczy więc po 8 h podano mi oxytocynę. Urodziłam w 4 h.
      Maż ze skóra ok. ale ja mam niewielnie problemy po środkach chemicznych i mam
      chyba uczulenie ma nikiel.
      pozdrawiam.
      • portoo Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 22:24
        U nas ta teoria się potwierdza.
        Córkę (z AZS ) urodziłam po terminie i poród był wywoływany. Syn również po
        teminie ale nie było wywoływania porodu, nie ma AZS.
        Poza tym ja co chwilę się czegoś, gdzieś doszukuję i potwierdza się u mnie
        teoria że genetycznie, więc po męzu(bo niby dlaczego po mnie wink
        Poza tym byc może po szczepieniu na bazie białka kurzego, bo to tak w tym
        okresie się zaczęło... sad
        • asmi7 Re: Długośc ciąży a AZS 20.06.06, 23:01
          planowane cc, 12 dni przed terminem z OM; silne AZS, alergia pokarmowa;
        • asmi7 Re: badania nt 20.06.06, 23:03

Badania statystyczne wykazały, że typ porodu (cięcie cesarskie lub poród siłami
          natury) może być znaczącym, niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób
          alergicznych w wieku 3-10 lat.

Epidemiolodzy i statystycy od lat opisują zaskakujące korelacje pomiędzy
          różnymi czynnikami środowiskowymi i rodzinnymi a ryzykiem rozwoju niektórych
          chorób, w tym chorób alergicznych. Badacze amerykańscy dokonali retrospektywnej
          analizy historii chorób 8.953 dzieci w wieku 3-10 lat. Wyodrębniono spośród
          nich grupę dzieci z alergicznym nieżytem nosa, astmą, atopowym zapaleniem skóry
          i alergią pokarmową. W analizie uwzględniono wpływ różnorodnych czynników
          rodzinnych i środowiskowych, mogących mieć znaczenie w rozwoju chorób
          alergicznych.
          Badania wykazały, że po uwzględnieniu wpływu wszystkich analizowanych czynników
          rodzinnych, genetycznych i środowiskowych, typ porodu (cięcie cesarskie lub
          poród siłami natury) był znaczącym niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób
          alergicznych w wieku 3-10 lat.
          U dzieci urodzonych cięciem cesarskim ryzyko rozwoju alergicznego nieżytu nosa
          było zwiększone o 37% (OR=1.37%, 95% CI=1.14-1.63). Średnie ryzyko rozwoju
          astmy rosło łącznie o 24% (OR=1.24%, 95% CI=1.01-1.53), a w podgrupie dziewcząt
          nawet o 53% (OR=1.53%, 95% CI=1.11-2.10). Żadnego związku nie wykazano
          natomiast z atopowym zapaleniem skóry i alergią pokarmową.

Autorzy sugerują, że może to mieć związek z brakiem naturalnej kolonizacji
          bakteryjnej dziecka, zachodzącej w trakcie porodu siłami natury, przy
          przechodzeniu ciała dziecka przez drogi rodne kobiety.

źródło:www.forumginekologiczne.pl/txt/a,3164,0,Czy%20por%C3%B3d%
          20poprzez%20ci%C4%99cie%20cesarskie%20zwi%C4%99ksza%20ryzyko%20chor%C3%B3b%
          20alergicznych%20u%20dziecka
    • kerstink Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 07:38
      U nas sie nie zgadza. Bardziej do mnie przemawia teoria, ze negatywne wydarzenie
      - np. ciezki porod cyz ciecie cesarskie - spowodowalo, ze organizm dziecka
      nabral 'nawyku' reagowania na bodzce skora. Ogolnie AZSowcy to bardzo wrazliwi
      ludzie, i to od poczatku.

K.
      • krasnoludekw Re: Negatywne wydarzenie 21.06.06, 09:18
        Coś w tym jest bo to że poród miałam bez problemowy i przed terminem i w
        rodzinie żądnego alergika i żadnego azs
        A co do synka i jego azs to miał pępowine wokół szyji rodząc sie

i
        zaraz po porodzie mi niuńka zabrali bo coś sie im z główką nie podobało i był
        gdzieś sam pierwszą noc i niewiem co dali mu jeść no i tak myślałam od zawsze
        że to sie na nim traumatycznie odbiło.
    • asia_nie Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 08:10
      Porod sn w 38 tyg. (uszkodzenie pecherza plodowego przy przyjmowaniu do szpit.,
      odejscie wod plodowych)/oksytocyna / zoltaczka / zapalenie pluc / antybiotyk 13
      dob. Oboje rodzice alergicy. Pierwsze objawy azs 3-4 tydzien zycia.

J&Ludzik

------------------------------
      Quand le doigt montre le ciel,
      l'imbécile regarde le doigt.
    • kruffa Re: No to widac.... 21.06.06, 09:09
      na dwoje babka wróżyła....

Kruffa
      • emfj Re: No to widac.... 21.06.06, 09:52
        o kurka wink)))
        u nas dokładnie się sprawdza! poród wywoływany 11 dni po terminie
        Ewa
        • mama007 Re: No to widac.... 21.06.06, 10:55
          a moja urodzona przed terminem prawie 2 tygodnie i w dodatku do wody. z tym, ze
          u nas bardzo dlugo nie bylo zadnych obajwow niczego, potem dopiero wylazlo...
          aga
    • marki0 Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 12:18
      moim przypadkiem niestety nie moge tej teori potwierdzic.Syn miał termin na 17 a
      urodził sie 15 przez cc bo miałam bardzo złe wyniki w zwiazku z cholestaza.Ma
      taka alergie ze daleko szukac.Mało który 5 latek na nabiał w tym wieku reaguje
      zapascią.Do tego mamy sastme i alergie wziewna od drugiego roku.Córka miała
      termin na 24 a urodziła sie 11 tez przez cc gdyz spowolniła wzrostem.Hipotrofia
      i ja wyciagneli.Cholestaza w zwiazku z dieta która miałam od poczatku sie nie
      rozpedziła na dobre. I co, też alergiczka.a czy zapascia bedzie reagować to nie
      wiem bo na razie brak odwaznych aby jej mleko podać.Ja jestem na diecie a ona i
      tak wysypana.Choc ostatnio od kiedy dostała zyrtec skóra uległa znacznej
      poprawie.Skonczyła 8 m-cy.Zatem obalam Twoja teorie niestety.Dodam że w drugierj
      ciazy unikałam pokarmów silnie alergizujacych aby zmniejszyc ryzyko a poród
      zaplanowałam na jesien a nie na wiosne jak w przypadku pierwszego dziecka.Nic
      nie pomogła.Alergię maja oboje!Zatem ja obalam.Chi, chi! Pozdrawiam.ale główkuj
      dlaej, moze wpadniesz na jakiś trop.Sama bym chciała poznać przyczyne!
    • sigvaris Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 21:54
      Wpisuję dane, choć u nas AZS nie ma. Ale do statystyki może się przydać.
      Marta - 7 dni po terminie, poród naturalny wywołany tzw. masażem szyjki. W 9
      dniu życia Zinnat (bakterie w moczu dziecka). Od 21 dnia życia dziecka podawano
      mi Augmentin (nierozpoznana lambioza) przez 21 dni i kazano karmić piersią...
      Brak AZS ale nietolerancja mleka.

Michał - 9 dni po terminie, poród wywołany ponownie "masażem" (brrr!!). Na
      razie żadnych leków. Na razie nic się nie dzieje. No poza jakimiś krostkami na
      policzkach ( o to będę jeszcze pytać).
      • pulcheria2 Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 22:18
        u nas też teoria nie znajduje potwierdzenia. 2 tyg przed terminem, fakt że poród wspomagany (oksytocyna).
        mały ma alergię pokarmową (objawy pojawiły się już kilka godzin po urodzeniu) i astmę, ale u nas to ewidentnie genetyka (mąż ma astmę, ja alergię).
        Ciekawe, że często w wypowiedziach pojawia się Zinnat-synkowi był podawany jak miał ok. rok i okazało się, ze ma na niego potwornie silne uczulenie (mało nie wylądował w szpitalu po nim). Ze skutkami Zinnatu (uogólniona reakcja alergiczna) walczyliśmy potem pół roku sad
        • monika450 Re: Długośc ciąży a AZS 21.06.06, 23:18
          10 dni po terminie i oksytoczna 2 pompy. Corka ma rok i alergie na drob i jajka.
          Ja miesiac po porodzie silna wysypka ze swiadem - chyba po oksy. w zyciu takiej
          nie mialam. Makabra!!!
          • maggie2229 Re: Długośc ciąży a AZS 22.06.06, 16:26
            u nas 8 dni po terminie, porod sn, maz alergik wziewny
            i bardzo ciezka postac azs, zmiany na calym ciele i duzy swiad - od 3 m-ca zycia
            malej
            • kuroda Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 00:28
              U nas Ola urodzona w 13 dniu po terminie z tym ze porod wywolywany od 7 go dnia
              po terminie(ech...)- podejrzenie AZS, ciezka postac alergii pokarmowej(choc nie
              tak jak u Marki0). Maciek 7 dzien po terminie -masaz szyjki macicy; alergia
              pokarmowa, czy AZS tego nikt nie wie. Duzo lzejsze objawy skorne niz u Oli, ale
              reaguje kupa(jesli moge sie tak wyrazic).
              • anya_81 Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 00:58
                3 tygodnie przed terminem, AZS w 3cim tygodniu życia, ale w rodzinie wielu
                alergików, kilku astmatyków i atopowców...
                • mkusiciel Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 08:05
                  U nas 9 dni przed terminem szybki ale pod koniec porodu skurcze ustały i miałam
                  podaną oxytocynę
                  • ejoanka Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 10:30
                    U mie przebity worek owodniowy 5 dni po terminie. Najpierw rodziłam drogami
                    natury przez 5 godzin ( w trakcie dostałam zastrzyk przeciwbólowy nie wiem z
                    czego), główka przez 2 godziny nie ruszyła sie z kanału rodnego więc
                    postanowili zrobić cc. O godzinie 20.30 urodziła się Karinka, dostała 10
                    punktów. Nie podano mi dziecka do piersi, dopiero na nastepny dzień jak mąż
                    poszedł i ja przyniósł. Ponoć nakarmiono ją mlekiem z butli. Po trzech
                    tygodniach KArinkę wysypało na całej buzi a później stopniowo na ciałku.
                    Stwierdzona łojotokowe zapalenie skóry. PO 3 miesiącach atopowe. Ja doszłam do
                    tego że ma alergie na białko krowie i kurze. Co jeszcze nie wiem. Teraz ma 15
                    miesięcy. Ze skórka na razie ok. Ale strasznie sie drapie, a w tym miejscu
                    dziesie podrapie skórka wygląda jakby ją ktoś poparzył pokrzywą.
    • jagandra Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 15:36
      Poród 5 dni po terminie, niepotrzebnie (moim zdaniem) podana oksytocyna (bo
      skurcze były według pana doktora za słabe).

I Zinnat! Najpierw ja to łykałam w 34 tyg. ciąży, potem obie łykałyśmy przez
      kilka dni po porodzie, bo miałyśmy podwyższone leukocyty. Zdiagnozowano
      zakażenie wewnątrzmaciczne, ale co i czym było zakażone - tego nikt nie
      wiedział.

Poza tym w rodzinie jest sporo alergików.

Ale mała ma szczęśliwie tylko lekką postać alergii pokarmowej (po drodze
      jeszcze wybiliśmy lamblie).
    • chalsia Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 16:05
      na moją wiedzę związku nie ma, zresztą z treści postów też raczej to nie wynika.

U mnie poród 2 tyg przed terminem, wspomagany oksytocyną.
      Ja brałam antybiotyk w tym okresie (dopuszczalny przy karmieniu piersią), ale
      nie pamiętam jaki, na pewno nie Zinnath. Dziecko swój pierwszy antybiotyk
      dostało w 3 tyg życia (był konieczny).
      wg mnie głowny powodód = oboje rodziców to alergicy, więc i tak było 70% szans,
      ze dziecko będzie alergiczne.
      Chalsia
      • orchidea55 Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 18:40
        Poród 2 tyg. przed terminem wspomagany oksytocyną, antybiotyk w trakcie ciąży,
        przed porodem i po (Keflex). Cięzki poród (deceleracje, trudności z oddychaniem
        u dziecka, 8 pkt w skali Apgar.
        Pierwszy posiłek to mleko sztuczne, potem pierś.

Tropiąc przyczyny alergii mojej córki podejrzewałam: antybiotyki w ciąży, mleko
        sztuczne podane w pierwszej dobie życia, fenoterol w ciązy.
        Co wy na to?
        • mamaoli_65 Re: Długośc ciąży a AZS 23.06.06, 21:00
          U mnie 3 dni po czasie Najpierw czopki,potem zastrzyk po którym strasznie
          chciało mi się pić i dostałam zawrotów,a potem kroplówka.Ze skurczów co 15
          min.po podaniu tych środków za 2,5 h trzymałam już małą.Po porodzie na bużi
          miała czerwone plamy.Na pierwszą noc została mi zabrana więc nie wiem co tam
          dostała.Na dziś mamy duży wybór pokarmów do unikania.Pierwsza córkę rodziłam 2
          tyg. po i wówczas dostawałam przez ten czas zastrzyki hormonalne a w dniu
          porodu przez 10 h kroplówkę.Ale ona jest czysta.
    • patyska Re: Długośc ciąży a AZS 24.06.06, 11:11
      Jeremi urodzil sie tydzien-dwa przed terminem. a wiesz jak jest...
      • akaja Re: Długośc ciąży a AZS 25.06.06, 08:33
        U mnie w pracy przeprowadzalismy badania epidemiologiczne dzieci z alergia i
        okazało się , że długość trwania ciąży nie ma wpływu ale częściej na alergie
        chorowały dzieci z ciąż zagrożonych, których matki przyjmowały leki na
        podtrzymanie ciąży. W następnym roku rozpoczynamy wieloośrodkowe badania
        epidemiologiczne dzieci z alergią pokarmową byc może one dadzą odpowiedź na
        pytanie jakie są czynniki rozwoju alergii pokarmowej u dzieci.
        • chalsia Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 00:26
          taaak, to by (podtrzymywanie farmakologiczne ciąży) mogło tłumaczyć tak szybkie
          i szerokie "rozprzestrzenienie" się alergii u dzieci. Kiedyś sporo z tych
          dzieci w ogóle by się nie urodziło .....
          Jednak nadal nie daje to odpowiedzi, CZY podawanie tych leków jest PRZYCZYNĄ
          (czy jedną z przyczyn) wystąpienia alergii, czy tylko UMOŻLIWIA jej ujawnienie
          przez fakt, iz dziecko się rodzi.

Jak zrobicie te następne badania, to daj proszę tu znać - najlepiej z osobnym
          watku.
          Chalsia
          • kruffa Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 07:43
            Chalsia, tylko że mi chodziło o AZS a nie o alergię.
            Osobiście uważam że za alergię odpowiedzialne są geny plus rozbudzenie przez nas
            alergi poprzez to co jemy w ciązy i jak karmimy - m.in również leki.
            Natomiast AZS też pewnie jest gdzieś w genach, ale są czynniki, które pogłębiają
            tą chorobę - np. własnie stres.

Kruffa

• chalsia Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 11:57
              szczerze mówiąc - jeden pies. Przyjmując takie podejście - moje dziecko ma AZS
              bo stres pogłebia objawy.
              Chalsia

PS. a moje dziecko niczym nie było dokarmiane po porodzie, 100% samej piersi i
              alergię tez ma (to do innego postu odpowiedź)
    • anias29 Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 01:27
      Nie zgadza się. CC 11 dni przed terminem (po odejściu wód płodowych i
      rozpoczęciu akcji porodowej. Synek ma AZS. AZS ma/miał również brat jego taty
      (urodzony sn, przed terminem).
    • xxxinkaxxx Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 06:00
      hm, u nas:

syn- 16 dni po terminie, porod wywolywany (bezskutecznie) 7 razy (!), cesarka,
      alergii brak

corka- 1 tydz przed terminem, cc bez wywolywania, alergia gigant

moja teoria na przyczyne alergii u nas- corke dokarmiono mieszanka w 1 godz
      zycia, zanim dostalam ja do piersi, miala za niski poziom cukru; synowi w
      analogicznej sytuacji podano czysta glukoze
      • dorismam Re: Długośc ciąży a AZS 26.06.06, 15:20
        Starszy - ciąża podtrzymywana w 2 m-cu i od 6 m-ca (fenoterol i Isoptin) tak
        podtrzymana, że urodził się w 10 dobie po - wywoływany oxytocyną (non-stop bo
        bez OXY. skurcze ustaawały).Po okresie karmienia dziecka piersią zostałam
        alergiczką - astma i dodatkowe alergie. min. najsilniej drzewa i mleko z
        przetworami (wczesniej nigdy nie miałam uczuleń - próć odczynów na ugryzienie
        komara)
        Młodszy wywoływany przez 3 doby w końcu urodzony na przełomie 2/3 tyg przed
        terminem. W trakcie wywoływania po globulkach podanych do szyjki dostałam
        duszności. "Zapobiegawczo" dostałam dożylnie antybiotyk na 2 doby przed
        urodzeniem (do 4-tej doby po).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka