Dodaj do ulubionych

luszczaca skora na dloniach

24.06.06, 21:55
Corce mojej kolezanki cos sie takiego przytrafilo. Wpierw dostala wysypki na
calym ciele a teraz zaczela jej schodzic skora na dloniach- doslownie platki
suchej skory. Wpierw widac takie pekniecia no a potem sie zluszcza i widac
czerwony pergaminowy naskorek. Czy ktos juz sie z czyms takim spotkal i co to
moze byc- alergia? Pierwszy raz z czyms takim sie spotkalysmy a dzieci w kolo
nas duzo.
Dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mamaku Re: luszczaca skora na dloniach 24.06.06, 22:23
      Mój synek miał to samo.
      Na początku nawet nie zorientowałam się, że to coś poważniejszego, myślałam po
      prostu, ze Mały skubie skórki na paluszkach.
      Ale jak sie lepiej przyjrzałam zobaczyłam coś co przypominało trochę
      przyschnięty biały pęcherzyk, ale pusty, który pękał i od tego miejscsa skórka
      zaczynała się łuszczyć. Pozostał potem własnie taki zaczerwieniony, pergaminowy
      naskórek.
      Dermatolog stwierdził, że to może być wstęp do azs (i tak się niestety
      skończyło...). Takie zmiany mogą również występować na podeszwach stóp.
      Smarowałam różnymi maściami i kremami i nic.
      Dopiero dermatolog zapisał nam krem mocznikowy "KERMUREN 10", który w ciągu paru
      dni usunął to paskudztwo i jak do tej pory nigdy więcej sie u synka nie pojawiło.
      To jest krem pielęgnacyjny, dostępny w aptekach bez recepty, jednak zazwyczaj
      trzeba do zamówić. Kosztuje ok 16 zł.
      W jednej z aptek powiedziano mi, ze to steryd (!), ale w innej dostałam go bez
      problemu i zaznaczam, że na tubce napisane jest, że to krem pielęgnacyjny,
      zapobiegajacy nadmiernemu złuszczaniu naskórka.
      Serdecznie polecam, nam pomógł prawie natychmiast.
      • iwonka1975 Re: luszczaca skora na dloniach 24.06.06, 22:35
        Dzieki. Zadzwonie do kolezanki i ja pociesze bo zastanawialysmy sie czy to
        szybko zejdzie, czy nie. Jej lekarz tez przepisal krem mocznikowy problem w
        tym, ze mala bardzo placze po posmarowaniu bo mowi, ze szczypie. jeszcze raz
        dzieki za odpowiedz.
        • mamaku Re: luszczaca skora na dloniach 24.06.06, 23:24
          Krem z mocznikiem faktycznie może drażnić i wtedy chyba lepiej poszukac innego
          sposobu, żeby nie pogorszyć sytuacji. A może spróbować innego, słabszego stężenia?
          • akaja Re: luszczaca skora na dloniach 25.06.06, 08:36
            Najpierw wysypka na całym ciele a potem złuszczająca się skóra na dłoniach to
            objaw SZKARLATYNY- Płonicy. Te łuszczące się dłonie to objaw bardzo
            charakterystyczny. Tą choroba leczy się antybiotykiem.
            • iwonka1975 do akaja 25.06.06, 09:32
              Ale kolezanka jak pokazala sie tylko ta wysypka to poleciala z dzieckiem do
              pediatry- i ten stwierdzil ( ona w sumie myslala, ze to rozyczka ), ze to
              raczej nie jest zadna choroba zakazna. Mowil cos o jakims rumiencu. Tak
              dokladnie no to nie wiem bo mnie u lekarza nie bylo widzialam tylko rece
              dziecka i wczesniejsza wysypke.
              Nie za bardzo znam sie na chorobach dzieciecych bo moja 11 letnia corka miala
              tylko ospe ale podobno na szkarlatyne bardzo boli gardlo i jezyk ma kolor
              malinowy- a tu nic takiego nie wystapilo.
              • jolka1974 Re: do akaja 26.06.06, 09:50
                Ja mam to samo, a od dawna nie jestem dzieckiem wink i szkarlatyny nigdy nie
                miałam... Jak się paprze, straaasznie swędzi. Potrafi pękać do krwi. Cały czas
                problem pojawia się po dłuższym (niż mycie rąk) grzebaniu w wodzie, zwłaszcza z
                płynem do naczyń czy proszkiem do prania. Przerobiłam wiele sterydów dających
                krótkotrwałą poprawę, ale tego preparatu mocznikowego jeszcze nie testowałam.
                Spróbuję i napiszę czy pomogło. Póki co, tą zmianą trzeba natłuszczać np.
                Dermobazą, albo czymś podobnym.
                Poprawę daje u mnie... zmywanie naczyń przez męża, ale to jak steryd - stosować
                można tylko na krótką metę smile)
                Aaa i za każdym razem lekarze mówią co innego. Pozdrawiam
                • akaja Re: do akaja 26.06.06, 13:11
                  To co opisujesz wygląda na kontaktowe zapalenie skóry z podrażnienia , poza tym
                  swędzi i nie wiązało się z wysypką, więc obraz jest troche inny.
              • akaja Re: do akaja 26.06.06, 13:08
                Rzeczywiście przy płonicy sa dodatkowo objawy zapalenia gardła, malinowy język
                itp. Łuszczenie dłoni występuje po kilku tyg po wysypce-ale jest to bardzo
                charaktersytyczny objaw. Co do innych objawów to wysypka występuje na całym
                ciele z wyjątkiem trójkąta wokół nosa i ust. Trudno jest stawiać jakieś
                rozpoznanie przez internet ale ja w ciągu ostatniego pół roku spotkałam się
                parę razy z błędnym rozpoznaniem alergii (wysypki alergicznej czy polakowej)
                gdy tymczasem dziecko miało po prostu chorobę wysypkową np płonicę, czy rumień
                zakaźny.
                • leli1 Re: help 27.06.06, 14:44
                  dziewczyny znalazłam to forum i mam nadzieje ze moze ktos cos mi podpowie.
                  Moj 2 letni synek (nigdy wczesniej zadnych skornych problemow) - najpierw wysypka złozona z drobnych krosteczek na ramionach i kolanach. Poszlam do dermat. - zapodał Zyrtek i elocom na noc, a za dnia smarowanie detreomycyna i clotrimazolem. Mija 10 dni mam isc na kontrole a tymczasem przechodzi to wszystko na dlonie. Maly ma cale dlonie w wielkich czerwonych plamach, miedzy paluszkami tak samo, swedzi go to okropnie, nie spi po nocach tylko sie drapie. Bylismy powtornie, kuracja podobna tylko odstawienie clotrimazolu a w zamian masc z hydrokortyzolem.
                  Powiedzcie czy te objawy z czyms wam sie kojarza, moze ktos mial podobny problem? Wciaz mam wrazenie ze diagnoza i leczenie jest bledne.
                  • mamaku Re: help 27.06.06, 15:22
                    A co powiedział dermatolog?
                    Wegług mnie (a ja przecież nie jestem lekarzem...)to musi być coś, zwiazanego
                    np. z alergią lub inną przyczyną, która nadal drażni.
                    Twoj Synek dostał antybiotyk, steryd i lek przeciwgrzybiczy, antyhistaminę
                    i...nic...
                    Hmm, trzebaby chyba poszukać przyczyny, najprawdopodobniej alergii.
                    Czy w ostatnim czasie nie wprowadzałaś nic nowego do diety (np. owoce,
                    warzywa...). nie zmieniałaś proszku do prania ani kosmetyków?
                    Może leki są nie trafione?
                    A może te podrażnienia są spowodowane przegrzaniem, potem?
                    Nie wiem, co poradzić, na Twoim miejscu poszłabym do innego dermatologa lub
                    alergologa. Lekarz też człowiek i moze się pomylić.
                    • leli1 Re: help 27.06.06, 16:50
                      pierwszy dermat. na 1 wizycie stwierdzi ze to alegria, na wizycie kontrolnej jak zobaczyl ze efektow przepisanych lekow nie widac przyznal uczciwie ze nie wie co to. Odstawil clotrimazol z detreomycyna, zapodał hydrokortyzol. Drugi derm. stwierdzil szybciutko ze to alergia-zapodal jak wyzej plus dodatkowo wapno. Zaden nie zapytal o diete dziecka ani o warunki np co sie zmienilo w otoczeniu). Wg mnie (choc nie chce byc niesprawiedliwa) najłatwiej jest teraz stwierdzic alergie...tylko problem w tym aby diagnoza byla trafiona. Dzis ide do alergolog, zobacze co ona powie bo nie wyobrazam sobie kolejnej nocy sad
                      • mamaku Re: help 27.06.06, 21:05
                        a mój synek wrócił dziś z przedszkola z...obłażącą skórą z paluszków, opuszki
                        całe pozadzierane, miejscami rozrdapane do krwi...na stopkach maleńkie pękajace
                        pęcherzyki, od których zaczyna się łuszczenie naskórka.
                        Dopiero się pochwaliłam, że kiedyś było i minęło, a już dziś nawrótsad
                        zaczęłam smarować kremem z mocznikiem i zobaczymy jak to będzie dalej.
                        I zgadzam się z Tobą, że teraz najłatwiej stwierdzić alergię (niestety w
                        większości przypadków tak faktycznie jest), ale cały problem w tym, zeby
                        zorientować się co powoduje uczulenie.
                        Wychodzi na to, że to rodzice muszą być tymi, którzy obserwują dziecko non stop,
                        notują wszystko co się wokół zmnienia i śledzą winowajcę. Tylko wnikliwa
                        obserwacja i nos psa myśliwskiego są w stanie wykryć przyczynę, testy zbyt
                        często nie są wiarygodne i nie da się przetestować wszystkiegosad
                        • leli1 Re: help 28.06.06, 11:37
                          no i niestety, trzecia p.doktor podtrzymała diagnoze....alergia. Tylko na co? Tak naprawde oprocz mineralnej niegazowanej maly nie jadl/nie pil nic nowego. No ale wracamy do diety niemowlęcej, zażywamy zyrtec i smarujemy hydrokortyzonem, mam nadzieje ze skutecznie i szybko.
                          • mamaku Re: help 28.06.06, 15:03
                            a może to coś wziewnego albo kontaktowego?
                            • leli1 Re: help 28.06.06, 15:24
                              nie mam bladego pojecia, nie wiem nawet czego sie czepić. Nic w otoczeniu sie nie zmienilo, nie ma kontaktu z zadnymi zwierzetami......po prostu nic sad, dlatego tak ciezko mi w ta alergie uwierzyc, bo wszystko co jest teraz o ta alergie podejrzane (arbuz, morele, kiwi, ananas) jadl juz wczesniej.
                              • mamaku Re: help 28.06.06, 15:47
                                ale wiesz, ze na wszystko można się uczulić i to w każdej chwili, nawet na to,
                                co wcześniej przechodziło bez problemu?
                                A może to jakieś pyłki lub plesnie?
                                • ana256 Re: help 28.06.06, 16:22
                                  a czy te zmiany robią się bardziej czerwone w nocy? w cieple?
                                  • leli1 Re: help 28.06.06, 18:34
                                    tak-zdecydowanie ciężej synek znosi to nocą, ale p.doktor powiedziala ze to dlatego iz wzrasta ciepłota ciała. Drapie sie niemiłosiernie.
                                    • ana256 Re: help 28.06.06, 22:54
                                      hmmm, byłaś już u dermatologa, i trudno tak sugerowac, ale zaczerwienienie
                                      nasilające sie w cieple i świąd między palcami czy to po prostu nie jest
                                      świezb?
                                      • blueluna Re: help 29.06.06, 00:52
                                        Dokladnie...
                                        Tez bym to brala pod uwage.

Nikt z osob majacych kontakt z dzieckiem nie ma podobnego problemu?
                                        To bylby dowod.
                                        Ale wcale nie musi wystapic - dziecko znacznie latwiej zalapuje swierzba
                                        drazacego niz dorosli.
    • ana256 Re: luszczaca skora na dloniach 28.06.06, 22:58
      Tylko się nie przerażaj tym można łatwo się zarazic.
      • leli1 Re: luszczaca skora na dloniach 29.06.06, 12:03
        oczywiscie, pierwsze co to pomyslałam o świerzbie i szybko poleciałam do lekarza. Ale ta wykluczyła swierzba (twierdzi ze zmiany świerzbowe wygladaja inaczej i oprocz palców zlokalizowane sa na posladkach i brzuchu). Drugi i trzeci lekarz tez wykluczył swierzba. My zadnych swędzących objawów nie mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka