Dodaj do ulubionych

zaparcia - niewiarygodna przyczyna

06.09.06, 08:32
Borykałam się z problemem zaparć u mojej córki przez wiele wiele miesięcy.
Kupy były suche, zbite, bobkowate, czasem błyszczące jakby córka miała chorą
trzustkę. Myslałam ze to skutki srednio licznej candidy, albo alergia na
niewiadomo co. Odstawiłam wszystko co moze zaparcia powodować, dziecko piło
sporo wody, stosowałam dietę bogatoresztkową, podawałam duphalac, homeopatię,
nawet na płukaniu jelit wylądowalyśmy w szpitalu na Dzialdowskiej. A zaparcia
coraz gorsze, placz, ba, wycie dziecka za kazdyma razem kiedy robila kupę.
Byłam u Kotowskiej, Albrechta, Zawadzkiej, bez większych skutków.
Niedawno przeczytałam arytkul na temat wód mineralnych, zjechano większość
reklamowanych jako swietne dla dzieci, m. in tę ktorą piła moja córka.
Odstawilam, podałam inną.
Słuchajcie, zaparcia ustąpiły z dnia na dzień, kupy są jak marzenie, i
najczęsciej nie wiem kiedy Mała nawali w majciochy smile))
Domyślam się ze mail moze wygladać jak reklama wody mineralnej, dlatego nie
chcę pisać o markach wody, chccialabym tylko przestrzec ze woda też
może "uczulać" i moze być przyczyną przeróżnych dolegliwości. A żaden lekarz
mi tego nie zasugerował.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asia_nie Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 08:42
      To moze chociaz mala antyreklama?
      Jaka wode pila wczesniej Twoja corka?

pozdr
      J

------------------------------
      Quand le doigt montre le ciel,
      l'imbécile regarde le doigt.
    • kerstink Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 09:03
      Gdzie czytalas artykul i za co zjechano wody ?
      Czy chodzi o zawartosc/sklad mineralow ? Czy raczej czystosc (biologiczna) ?

K.
      • fiordzik Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 10:06
        No dobra, to nawalam na wodę.
        Seria artykułów o niezdrowej/zdrowej zywności ukazała się w Wyborczej. Tam tez
        przeczytałam o wodach mineralnych. O "Żywcu", nagminnie polecanym i
        reklamowanym jako idealny dla maluchów napisano tylko źle. A tę wodę podawałam
        dziecku. Okazuje się ze Żywiec nie tylko nie wzbogaca organizmu w minereły ale
        je wypłukuje. Dobry jest (ten zywiec) dla dzieci do 6 - 7 miesiąca, bo jest
        niskozmineralizowany. Szczególnie powinny unikac go matki karmiące piersią i
        starsze (powyżej pół roku) dzieci. Unikac trzeba tez JAKICHKOLWIEK wód
        źródlanych (np. Dobrawa, Primawera, zalecane małym dzieciom) bo mimo ze
        okreslenie "źródlana" fajnie brzmi i dobrze się kojarzy to jest syfem gorszym
        niż deszczówa, niedostatecznie kontrolowane ujęcia, kiepska czystość i
        zawartość minerałów poniżej jakichkolwiek norm. O żadnej wodzie nie napisano
        ze jest idealna, ale ze względu na jakość oraz ilość minerałów zupełnie
        niezła jest Nałęczowianka (na tą się przerzuciłam ze swietnym skutkiem) ale już
        na przyklad Cisowianka, też z Nałęczowa, to już porażka.
        O żywcu kilkakrotnie już czytałam ze to kiepska woda, początkowo myslałam ze to
        moze robota konkurencji, potem przerzuciłam się na żródlaną Dobrawę, później na
        też źródlaną Primawerę, okazuje się ze dzialałam na zasadzie "zamienił stryjek
        siekierkę na kijek" i zaparcia mialy sie swietnie, więc myslałam ze to nie woda
        jest ich przyczyną : -(((((
        Fajny był tez artukuł na temat rzekomo zdrowej żywności, wiele swych produktów
        producenci określają jako "ekologiczne" a okazuje się ze jedynie firmy:
        EKOGWARANCJA PTRE, PNG, COBICO, BIOEKSPERT, BIOCERT MAŁOPOLSKA, PCBC, AGRO BIO
        TEST
        mają uprawnienia do wydawania certyfikatów żywności ekologicznej (w 2005 r.)
        pzdr
        • kerstink Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 10:49
          Dzieki za info.

Ciekawe, jak to jest z woda ze studni (w Warszawie), i jak sie ma do tego woda z
          kranu - np. po przefiltrowaniu. Moze to lepsze niz woda z butelki ? (I tansze).

K.
        • asia_nie Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 12:15
          No to my tez tego zywca z podobnym skutkiem pijemy...
          Patyska, a co Ty na to?

J

• patyska Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 12:16
            wylewam zywca Asiu, przerzucamy sie na mamaija i naleczowianke wink
            nad morze sie nie wybieracie? wink
            • asia_nie Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 12:27
              Niestety nie (no chyba, ze nad czerwonesmile
              Ja osobiscie bardzo naleczowianke lubie,
              a dziecko (ach, te reklamy...) zywcem katowalam,
              mea culpasad

J

• kasiulka751 do Fiordzika i nie tylko - woda 17.09.06, 10:15
          Witam
          Miałam podobne kłopoty z córką i podobne podejrzenia, podobnie również
          zmieniałam wodę źródl. - po Twoim poście zaczełyśmy Nałęczowiankę i teraz
          niewiem czy mam się cieszyć, czy szybko zmienić wodę, bo po tej zmianie od 6-7
          dni jest tak miękka kupa po 3-4 razy na dobę nawet o 5 nad ranem i 24 nocą, że
          ta kupa jest wszędzie to chyba nie dobrze-dotąd kupa 1 raz na 3 dni suche
          bobki, a teraz to chyba rozzwolnienie??? Co robić
          kasia i pati 20-mies.
    • krasnoludekw Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna - fiordzik 06.09.06, 13:39
      W dobrym momecie natknęłam sie na twój post mój 11mczny synek także cierpi na
      zaparcia mało co pomaga a raczej raz pomaga raz nie niema wtym konsekwencji a
      dodatkowo od tygodnia mu sie czesto odbija ,podejrzewałam soki ---bardzo
      rozcić\ęczone pije ale odstawienie ich niebardzo pomogło ,juz zaczynalam
      podejrzewać że może nutramigen przestał mu służyć ! ale może to jest woda -
      notabene primavera .Ja sie kurcze nie znam i moje pytanie brzmi ---ja małemu
      przegotowuje wode i czy gotowanie ma wpływ na to co woda w sobie zawiera
      ,minerały itd ,prosze o oświecenie mnie w tym temacie? A druga sprawa odnosnie
      wody ,bo przecież niebede mineralnej mu całe życie gotowała ,czy i kedy można
      podac gotowaną kranowe - ja mam wode kiepskiej jakości wnioskuje to potym że na
      czajniku odkłada sie kamień w masakrycznych ilościach . Wchodziła by w gre
      przefiltrowana
    • jagoda2 Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 13:41
      Hmm... może coś w tym faktycznie jest... Moja córka, co prawda, na Żywcu nie
      miała większych problemów z zaparciami, ale za to od jakiegoś czasu zaczęłam
      jej podawać Aquarelki (mała butelkowana woda z dziubkiem) i właśnie od jakiegoś
      czasu córka ma potworne zaparcia. Nigdy wcześniej nie skojarzyłam jednego z
      drugim, ale teraz... O matko, gdyby to była prawda, to z jednej strony skandal,
      z drugiej - dla nas przynajmniej - koniec problemów i kamień z serca.
      Ciekawe, czy ktoś jeszcze ma podobne obserwacje dot. wody Aquarell??
      Pozdrawiam,
      Jagoda
    • nowajulka Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 14:23
      No bo mineralki nie mozna pic za duzo. Lepsza jest woda źródlana. Ale fajnie,
      że sie u Was poprawiło.
      • 5_monika Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 15:08
        żywiec też jest wodą źródlaną
    • pytkasia Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 20:45
      Czytałam ten artykuł w Wyborczej, namieszał mi w głowie, a to z tego powodu, że
      bardzo dobrze pamiętam treść arykułu z tej samej gazety z ok. rok temu, którego
      autor bardzo elokwentnie argumentował, że mineralna może być szkodliwa jeśli
      pije się jej za dużo i nie takiej jaki dany człowiek potrzebuje (baardzo łatwo
      sobie samemu zaszkodzić), a tak naprawdę dla zdrowia najlepsza jest źródlana,
      tej można pić bez ograniczeń. Nie mam tego ostatniego artykułu przed sobą, ale o
      ile pamkiętam jako dowód szkodliwości wody źródlanej autor cytuje naukowca
      opowiadającego o tym jak to woda destylowana (!)wypłukuje minerały. Przejście od
      destylowanej do źródlanej nader pochopne,moim zdaniem... Chyba, że tam jakiś
      inny argument, ale ja go sobie nie przypominam,pamiętam natomiast, że czytając
      cofnęłam się do odppowiedniego fragmentu, bowiem sposób dowodzenia wydał mi się
      lekko mówiąc naciągany. Niestety moja alternatywna wiedza na temat wód też
      pochodzi z Gazety. Już sama nie wiem: co pic?
      • kerstink Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 21:03
        Czasem sie jednak zastanawiam, czy problemem nie moze byc proces technologiczny
        przy butelkowaniu. Przez wakacje czytalam ksiazke slynnej dr Clarc (tej od
        Zappera), i to wlasnie ona twierdzi, ze woda z butelek moze szkodzic, jesli
        butelki sa traktowane pewnym srodkiem czyszczacym (zapomnialam nazwe a ksiazka
        wypozyczona ...). W ogole tam u niej duzo informacji, w jakich zakamarkach moga
        sie znalesc toksyny, ktore moga nam sprawiac klopoty. Mozna pomyslec, ze kobieta
        jest szalona, ksiazke sie czyta jak science fiction, niestety slady jej
        stwierdzen znalazlam rowniez w innych 'bardziej naukowych' ksiazkach.

K.
        • fiordzik Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 06.09.06, 21:41
          Wiem ze ilu naukowców, tyle opinii i pewnie za jakiś czas w wyborczej ukaże się
          artykuł o dobrodziejstwach wody źródlanej (studniowej, przefiltrowanej kranówie
          itp. ) oraz o syfiastości mineralnej.
          Ja jestem po prostu szczęsliwa ze u nas zamiana wody pomogła i być może pomoże
          komuś innemu.
          • ana256 Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 07.09.06, 10:17
            Zdrowotne skutki lobbingu i nieuczciwej konkurencji www.halat.pl

W latach 2000 – 2004 minister zdrowia wydał cztery rozporządzenia w sprawie
            naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. Ich
            zestawienie dostępne jest na stronie WODA W POJEMNIKU – WARUNKI SANITARNE .
            Zapis najbardziej szokujący polskiego konsumenta znalazł się w ostatnim
            rozporządzeniu ministra zdrowia, z 29. kwietnia 2004r. Zezwalał do dnia 1
            stycznia 2006r. na spełnianie przez naturalne wody mineralne części wymagań
            określonych dla zwykłej wody wodociągowej lub studziennej. Nieświadomy
            konsument wydawał więc pieniądze na naturalne wody mineralne, które zgodnie z
            prawem mogły zawierać 10 razy więcej manganu, pięć razy więcej ołowiu i 2 razy
            więcej miedzi niż wolno w od 1. stycznia bieżącego roku.

dr Zbigniew Hałat
            założyciel Instytutu Wody

• asiabed Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 17.09.06, 12:56
      www.swiatkonsumenta.pl/
      tutaj tez mozna troche sie o wodach dowiedziec, niestety niewszystkie teksty sa
      w pelnej wersji, ale...
      pozdrawiam
    • setia Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 17.09.06, 14:49
      Okazuje się ze Żywiec nie tylko nie wzbogaca organizmu w minereły ale
      > je wypłukuje. Dobry jest (ten zywiec) dla dzieci do 6 - 7 miesiąca, bo jest
      > niskozmineralizowany. Szczególnie powinny unikac go matki karmiące piersią i
      > starsze (powyżej pół roku) dzieci. Unikac trzeba tez JAKICHKOLWIEK wód
      > źródlanych (np. Dobrawa, Primawera, zalecane małym dzieciom) bo mimo ze
      > okreslenie "źródlana" fajnie brzmi i dobrze się kojarzy to jest syfem gorszym
      > niż deszczówa, niedostatecznie kontrolowane ujęcia, kiepska czystość i
      > zawartość minerałów poniżej jakichkolwiek norm. O żadnej wodzie nie napisano
      > ze jest idealna, ale ze względu na jakość oraz ilość minerałów zupełnie
      > niezła jest Nałęczowianka (na tą się przerzuciłam ze swietnym skutkiem) ale już
      >
      > na przyklad Cisowianka, też z Nałęczowa, to już porażka.

na jakiej zasadzie woda zrodalna ma wyplukiwac mineraly z organizmu? szczerze
      mowiac jest to dla mnie niezrozumiale.
      no a ze zawartosc skl mineralnych w wodzie zrodlanej jest mniejsza niz w
      mineralej to przeciez rzecz oczywista; stąd nazwa.
      • karotka11 Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 17.09.06, 22:01
        Ja już tu od ponad pół roku "trąbię", że z Żywcem mieliśmy same problemy. A
        mianowicie nie było zaparć, ale sporo dziecko ulewało, właściwie były to
        wymioty. A alergolog wpadła na to, jak powiedziałam, że dziecko chlusta NAWET
        po dopajaniu przegotowanym Żywcem. Zaleciła spróbować z inną wodą.
        Spróbowalismy Mama i ja, i jak ręką odjął (czywiście pod warunkiem, że czegoś
        nowego nie wprowadzałam). Ostatnio próbowaliśmy Dobrawę i nie przeszło.
        Wróciliśmy do Mama i ja. Dodam, że nie mam nic wspólnego z tą firmą. Mąż kupił
        pierwszą lepszą w Makro przeznaczoną dla dzieci i tak już zostało.
        • dorismam Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 18.09.06, 12:14
          Ja nt. wód wypowiadałam sie dobre pół roku temu. My w domu nie używamy wód
          źródlanych, bo źódło może wybić wszędzie - na Służewcu przemysłowym w W-wie
          też. Kupujcie wody mineralne niskozmineralizowane i co ważne współczynnik
          wapnia do magnezu musi wynosić 2:1 wtedy oba składniki dobrze się przyswajają i
          nie powodują niedoborów lub "przedawkowania".
          • dorismam Re: zaparcia - niewiarygodna przyczyna 18.09.06, 12:36
            "woda gazowana surowa" - tez było sporo wypowiedzi nt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka